روش صحیح شستشوی شیشه شیر
روش صحیح شستن و ضدعفونی کردن شیشه شیر نوزاد
ضد عفونی کردن شیشه شیر نوزاد در سال اول زندگی اش اهمیت زیادی دارد؛ زیرا سیستم دفاعی بدن او هنوز ضعیف است. رعایت نکات اساسی و اولیه بهداشت، مثل شست وشوی دست ها قبل و بعد از شیر دادن بسیار ضروری است؛ اما شست وشوی دقیق شیشه شیر و یا هر چیز دیگری که وارد دهان نوزاد می شود نیز اهمیت زیادی دارد.
تمام شیشه شیرها و پستانک ها تا جایی که ممکن است باید با آب سرد شسته و بعد با آب گرم و صابون ضدعفونی شوند تا عاری از هر گونه میکروب و ویروس باشند.
شیر مادر موهبتی الهی برای تغذیه شیر خوارنوزاد
تغذیه ارتباط بسیار نزدیکی با سلامت کودک و بقای او در کوتاه مدت و طولانی مدت دارد. تغذیه زودهنگام طفل، رشد طولانی تر، سلامتی و تحول ذهنی او را تحت تأثیر قرار می دهد. این کار اولین ارتباط عمیق را بین مادر و نوزاد ایجاد می کند.
علاوه بر آنکه شیر مادر یک رژیم غذایی کامل و متعادل برای نوزاد است، فواید چندی به همراه دارد:
- کودک و مادر را علیه بیماری ها و عفونت ها مصون می کند. انواع حساسیت ها را در کودک از بین می برد. تغذیه با شیر مادر بلافاصله پس از تولد، خطر هموفیلی را کاهش می دهد. این نوع تغذیه بسیار راحت، مطمئن و صحیح است و در مقابل تقاضای کودک خیلی سریع انجام می شود.
- فضای گرم و صمیمانه ای بین مادر و نوزاد ایجاد می کند. و اگر با کنترل و نظارت مادر همراه باشد، روش بسیار مناسبی برای تغذیه نوزاد محسوب می شود.
اما برای کودکانی که از شیر مادر تغذیه نمی کنند، چه کار می توان کرد؟
- انتخاب شیردهی به نوزاد با شیر مادر یا شیرخشک یکی از اولین تصمیماتی است که والدین اتخاذ می کنند.
- اگرچه در هر حالت انتخاب درست یا غلطی وجود ندارد، آکادمی متخصصان اطفال آمریکا (AAP) با سازمان های دیگری مانند انجمن پزشکی آمریکا (AMA)، انجمن رژیم غذایی آمریکا (ADA) و سازمان بهداشت جهانی (WHO) ستاد مشترکی تشکیل داده است و همگی توصیه می کنند که شیرمادر بهترین گزینه برای اوست.
- به خصوص AAP معتقد است که نوزادان باید در شش ماهه اول زندگی منحصراً از شیر مادر تغذیه کنند و تا 12 ماهگی (و پس از آن) در صورت تمایل مادر و نوزاد تغذیه با شیرمادر ادامه یابد. اما شیردهی برای تمام زنان امکان پذیر یا ارجح نیست. تصمیم به شیردهی با شیر مادر یا شیرخشک باید بر اساس میزان راحتی با شیردهی هم چنین شیوه زندگی مادر باشد.
عدم شیردهی توسط مادر در شرایط خاص
اطفال یتیم یا کودکانی که جدا از والدینشان نگهداری می شوند. یک مادر بسیار بیمار که نمی تواند برای مدتی به کودکش شیر دهد. در این مورد ممکن است لازم باشد به گونه ای دیگر کودک را حمایت نمود. البته امکان دارد تولید شیر در دوره بهبود مادر، به سختی انجام شود. شیر ندادن مادر ممکن است ارتباط زیادی با عقاید فرهنگی یا هنجارها و فشارهای اجتماعی داشته باشد.
در چنین شرایطی، گزینه های دیگر مناسب به نظر می رسند:
استفاده از شخصی (دایه) که به جای مادر به کودک شیر دهد.
استفاده از جانشین های شیر
در حالتی که بخواهیم از شیشه شیر برای غذادهی به نوزادان استفاده کنیم لازم است نحوه استریل کردن شیشه شیر نوزادان را بیاموزیم.
روش های مختلف شست وشوی شیشه و پستانک نوزاد
استفاده از آب جوش
پستانک و شیشه شیر باید به مدت پنج دقیقه داخل آب جوش قرار داده شوند. برای این منظور مقداری آب را در ظرفی جوش آورده سپس این وسایل را داخل آن بیندازید و بگذارید تا زمان سرد شدن آب داخل ظرف بمانند. بعد آنها را در آورید و زیر شیر آب بشویید. سپس تا زمان استفاده بعدی داخل ظرفی دربسته درون یخچال نگهداری کنید. به این ترتیب آنها به خوبی استریلیزه می شوند.
استریلیزه کردن به روش مایکروویو و بخار
این روش را می توان برای سایر وسایل کودک نیز به کار برد. از بخار نیز برای ضدعفونی کردن شیشه شیر و... استفاده می شود و در هر دو حالت باید طبق دستور عمل کرد. در مورد مایکروویو باید از وسایل پلاستیکی که قابلیت قرار گرفتن در مایکروویو را دارند، استفاده نمود (البته هر پلاستیکی را نباید داخل مایکروویو گذاشت). روش بخار یک روش الکتریکی و کمی گران تر از روش مایکروویو است.
حلال های شیمیایی
مواد استریلیزه کننده شیمیایی به دو شکل مایع و قرص موجودند. وقتی که این مواد با آب مخلوط می شوند، محلولی به دست می آید که به اندازه کافی رقیق است و در عین حال که برای نوزاد خطرناک نیست، باکتری های مضر موجود در وسایل او را از بین می برد.
این وسایل مدتی داخل محلول قرار می گیرند (زمان مورد نیاز معمولاً روی برچسب مواد نوشته شده) و بعد از آن نیز به یک شست وشوی دقیق و کامل با آب نیاز دارند. هنگام استفاده از این مواد شیمیایی قسمت های فلزی وسایل بعد از مدتی زنگ می زنند؛ به همین دلیل فقط باید از وسایل پلاستیکی و شیشه ای استفاده کنید، نه فلزی.
انتخاب شیر خشک مناسب برای نوزاد
برخلاف آنچه تولیدکنندگان شیر خشک ادعا می کنند، تقریباً تمام آنها مشابه هم هستند و با استانداردهای ثابتی تولید می شوند. تفاوت بین برندهای مختلف، در افزودنی های آنهاست. وقتی که می خواهید یک شیر خشک مناسب برای فرزندتان انتخاب کنید، مسلماً به مواردی مثل قیمت و سهولت در دستیابی به آن نیز اهمیت می دهید و یا اینکه شیر خشک چگونه بسته بندی شده باشد.
شیرهایی که روی برچسب آنها قید شده است«از زمان تولد»، برای تمام نوزادان یک تا دوازده ماهه مناسب هستند. شیر خشک هایی که روی آنها نوشته شده است «طبق دستور» نیز برای نوزادان شش ماه به بالا مناسبند و برای نوزادان زیر شش ماه نباید استفاده شوند. وقتی که برای نوزادتان شیر خشک تهیه می کنید، حتماً به این نکته دقت داشته باشید.