مناظرات درباره صلوات و سلام بر آل محمد (صلي الله عليه و آله)
یک شنبه 12 مرداد 1399 6:09 PM
| مناظرات درباره صلوات و سلام بر آل محمد (صلي الله عليه و آله) | ||
|
مي دانيم كه بسياري از اهل تسنن وقتي كه نام علي (عليه السلام) را مي برند به جاي (عليه السلام) مي گويند : ولي اين به آن معني نيست كه ما آن ها را پيامبر و يا در درجه پيامبر اسلام(صلي الله عليه و آله) مي دانيم. پس به چه دليل بر آن ها سلام و صلوات مي فرستيد؟ به دليل همين آيه اي كه خوانده شد: هنگامي كه اين آيه نازل شد، جمعي از اصحاب از پيامبر (صلي الله عليه و آله) پرسيدند: « اي رسول خدا، اصل چگونگي صلوات و سلام بر تو را فهميديم، ولي نفهميديم چگونه بر تو درود و صلوات بفرستيم؟» پيامبر(صلي الله عليه و آله) در پاسخ فرمود: بگوييد : «اللهم صل علي محمد و آل محمد، كما صليت علي ابراهيم و آل ابراهيم في العالمين انك حميد مجيد؛ خدايا! درود و رحمت بفرست بر محمد و آل محمد، همان گونه كه بر ابراهيم و آل ابراهيم در ميان جهانيان درود و رحمت فرستادي، تو ستوده والا هستي.»[19] نيز فرمود: «لا تصلوا علي الصلاة التبراء؛ هرگز بر من صلوات ناقص نفرستيد.» پرسيدند: «صلوات ناقص چيست؟» فرمود: اينكه فقط بگوييد : «اللهم صل علي محمد» (بدون دنباله آن) ناقص است، بلكه بگوييد: «اللهم صل علي محمد و آل محمد» ، كه صلوات كامل است [20] در روايات متعدد آمده است كه صلوات كامل بفرستيد، و جمله «آل محمد» را در آخر آن حذف نكنيد،
جالب اينكه شافعي بر اساس همين فتوا، در شعر معروف خود چنين تصريح مي كند: « يا اهل بيت رسول الله حبكم فرض من الله في القرآن انزله دكتر سماوي در حالي كه سخت تحت تأثير قرار گرفته بود، و اين گفتار مستدل بر قلبش نشسته بود گفت: در اين جهت مي پذيرم كه آل محمد(صلي الله عليه و آله) شريك در صلوات پيامبر(صلي الله عليه و آله) هستند، و ما هم وقتي كه صلوات بر پيامبر(صلي الله عليه و آله) مي فرستيم، اصحاب و آل آن حضرت را نيز شريك در صلوات مي سازيم، ولي اين را قبول نداريم كه اگر تنها نام علي ذكر شد، بگوييم«عليه السلام» يا «سلام خدا بر او».[23] استاد منعم: آيا كتاب صحيح بخاري را قبول داريد؟ دكتر سماوي: آري، اين كتاب را امامي عالي مقام از امامان مورد قبول اهل تسنن، تأليف كرده، و صحيح ترين كتاب بعد از قرآن است. استاد منعم كتاب صحيح بخاري را از كتابخانه اش آورد و صفحه اي از آن را گشود و به من داد تا بخوانم. ديدم در آن صفحه نوشته است: فلان شخص ما را حديث كرد، از فلان شخص ديگر و او از علي(عليه السلام) ، من تا جمله «عليه السلام» را ديدم تعجب كردم، باور نمي كردم كه حقيقت داشته باشد، با خود مي گفتم نكند اين كتاب صحيح بخاري نباشد، سراسيمه بار ديگر آن را گرفتم و دقيق خواندم، ديدم همان است كه ديده بودم، شك و ترديدم برطرف شد. استاد منعم صفحه ديگري از كتاب صحيح بخاري را گشود كه در آن نوشته بود: «علي بن الحسين(عليه السلام) ما را حديث كرد.» ديگر هيچ جوابي نداشتم جز اين كه شگفت زده بگويم: سبحان الله! بعدا من بار ديگر با ناباوري كتاب صحيح بخاري را ورق زدم. ديدم در مصر توسط «انتشارات شركت حلبي و فرزندان» چاپ شده است... به هر حال راهي جز پذيرفتن حقيقت نداشتم. [24] پي نوشتها : --------------------- [19]- صحيح بخاري: ج 6، ص 51 ؛ صحيح مسلم: ج 1، ص 305.
|