علل و علائم سندرم کاوازاکی
شيوع بيماری کاوازاکی در پسران اندكی بيش از دختران است
سندرم کاوازاکی نوعی بیماری است که پوست، دهان و گره های لنفاوی را درگیر می کند و اغلب در میان کودکان زیر 5 سال مشاهده می شود. کاوازاکی یک بیماری است که طی آن دیواره شریان ها دچار ورم و التهاب می شود. این بیماری مسری نیست.
بیماری کاوازاکی چیست؟
کاوازاکی (Kawasaki syndrome) یک بیماری نادر در اطفال است که عروق خونی را تحت تاثیر قرار می دهد. علایم بیماری برای چند روز می توانند شدید و نگران کننده باشند ولی بعد از مدتی بیشتر بچه ها می توانند به فعالیت نرمال برگردند.
بیماری کاوازاکی می تواند عروق کرونری را درگیر کند. عروق کرونری رگ هایی هستند که خون را به عضله قلب می رسانند. اگر اقدام به درمان صورت گیرد بیشتر بچه ها بدون عوارض طولانی مدت بهبود می یابند. لازم است که پزشک چندین هفته تا چندین ماه بعد از درمان بیمار را تحت نظر بگیرد.
شيوع اين بيماري چقدر است؟
بيماري كاوازاكي يك بيماري نادر است؛ اما اين بيماري به همراه پورپوراي هنوخ شوئن-لاين شايعترين واسكوليتهاي كودكان هستند. اين بيماري تقريباً كودكان كمسن و سال را درگير مي سازد. در حدود 80% بيماران زير 5 سال سن دارند.
شيوع بيماري در پسران اندكي بيش از دختران است. با آن كه بيماري كاوازاكي در همه فصلهاي سال ديده ميشود، ولي در برخي فصلها مانند اواخر زمستان و بهار از بروز بيشتري برخوردار است. بيماري در كودكان ژاپني شايعتر است، اما در سراسر دنيا ديده ميشود.
کاوازاکی یک بیماری نادر در اطفال است که عروق خونی را تحت تاثیر قرار می دهد
علت بیماری کاوازاکی چیست؟
هنوز علت مشخصی برای این بیماری پیدا نشده است. دانشمندان علوم پزشکی بر این باورند که این بیماری مسری نمی باشد و از فردی به فرد دیگر منتقل نمی شود.
برخی از نظریه هایی که در این خصوص وجود دارد، بیان کننده این است که علت این بیماری می تواند باکتری و یا ویروس باشد، اما اثبات نشده است و ژن های مشخصی در برخی افراد وجود دارند که حساسیت او را به بیماری کاوازاکی افزایش می دهند.
تذکر: متاسفانه به این دلیل که هنوز عامل این بیماری به درستی مشخص نشده است، نمیتوان راه مناسبی برای پیشگیری از ابتلا به آن پیشنهاد داد. معمولا کودکانی که یک بار به این بیماری مبتلا می شوند، نسبت به ابتلای مجدد مصون می شوند.
عوامل خطر ابتلا به این بیماری چه می باشد؟
♦ سن: کودک زیر پنج سال شانس بالایی برای ابتلا به این بیماری دارد.
♦ جنسیت: کودکان پسر کمی بیشتر از کودکان دختر در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.
♦ نژاد: کودکان آسیایی مانند ژاپن و کره بیشتر در معرض ابتلا به بیماری قرار دارند.
سندرم کاوازاکی نوعی بیماری است که پوست، دهان و گره های لنفاوی را درگیر می کند
علائم بیماری کاوازاکی
علائم بیماری کاوازاکی عباتند از:
◊ تبی که حداقل 5 روز طول می کشد.
◊ قرمزی چشم ها
◊ اختلالات پوستی
◊ ورم، قرمزی و ترک خوردن لب ها و زبان
◊ ورم و قرمزی دست ها و پاها
◊ ورم کردن غدد لنفاوی در گردن
با مشاهده علائم بیماری کاوازاکی بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. تشخیص زود هنگام و اقدامات درمانی به موقع اغلب می تواند از بروز مشکلات بعدی پیشگیری کند.
طول مدت بيماري چقدر است؟
بيماري كاوازاكي سه مرحله مختلف دارد كه عبارتند از:
• مرحله حاد: كه شامل 2 هفته نخست بيماري ميشود و در اين مرحله تب و ساير علايم بروز ميكند.
• مرحله تحتحاد: از هفته دوم تا چهارم را در بر ميگيرد و در طي آن پلاكتهاي خون افزايش مييابد و ممكن است آنوريسم ايجاد شود.
• مرحله بهبودی: از ماه اول تا سوم پس از شروع بيماري كه در آن آزمايشها به مقادير طبيعي بازميگردند و برخي ناهنجاريهاي عروق خوني (مانند آنوريسم شريانهاي كرونر) بهبود مييابند يا اندازهشان كوچك ميشود.
عامل بیماری کاوازاکی به درستی مشخص نشده است
پزشک چگونه این بیماری را تشخیص می دهد؟
معمولا تشخیص این بیماری، با رد کردن برخی بیماری ها است که علائم مشابه و مشترک دارند، مانند:
ο تب مخملک که توسط باکتری استرپتوکوک ایجاد می شود و تب و لرز و گلودرد ایجاد می کند.
ο آرتریت رماتوئید نوجوانان
ο سندروم شوک سمی
ο سرخک
پس از رد بیماری های مشترک، پزشک معاینه بالینی انجام می دهد و یک سری تست های تشخیصی را تجویز می کند مانند:
- آزمایش ادرار
- آزمایش خون
- نوار قلب: تکانه های الکتریکی عضله قلب اندازه گیری می شود، زیرا بیماری کاوازاکی می تواند ریتم قلب را تغییر دهد.
- اکوکاردیوگرام: در این تست از تصاویر سونوگرافی استفاده می شود تا عملکرد قلب مشخص شود و شواهدی مبنی بر عملکرد صحیح عروق کروز قلب به دست آید. در ابتدای این بیماری باید اکوکاردیوگرافی انجام شود و دو ماه بعد تکرار شود. در صورت طبیعی بودن اکوکاردیوگرافی دوم، احتمال بروز مشکل قلبی به علت بیماری کاوازاکی بعید به نظر می رسد.
بیماری سندرم کاوازاکی
درمان بیماری کاوازاکی
درمان کاوازاکی در بیمارستان انجام می شود و ممکن است شامل موارد زیر باشد:
¤ داروی ایمونوگلوبولین (IVIG): که از طریق وریدی به بیمار تزریق می شود و باعث کاهش التهاب رگ های خونی می شود.
¤ آسپرین: که به کاهش تب و درد کمک می کند و از خطر احتمالی لخته شدن خون کم می کند. مصرف آسپرین معمولا در خانه و بعد از مرخص شدن از بیمارستان نیز باید ادامه داشته باشد. به یاد داشته باشید از مصرف خودسرانه هر دارویی از جمله آسپرین خودداری کنید. مصرف خودسرانه آسپرین ممکن است باعث بروز سندرم ری (Reye) شود لذا قبل از دادن آسپرین به کودکتان با پزشک مشورت کنید.
اگر کودک شما در حین مصرف آسپرین در معرض ابتلا به بیماری آنفلوانزا و یا آبله مرغان قرار گرفت و یا به این بیماری ها مبتلا شد بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
ممکن است کودک شما خسته شود، گریه کند و یا پوست او برای مدت یک ماه و یا بیشتر خشک شود. سعی کنید کاری کنید که کودکتان بیش از حد خسته نشود. می توانید برای مرطوب نگه داشتن پوست انگشتان دست و پای کودکتان، از لوسیون های مخصوص کودکان استفاده کنید.
اگر کاوازاکی منجر به بروز مشکلات قلبی شود ممکن است مجبور به پیگیری ها و دریافت درمان های بیشتری باشید.
گردآوری: بخش سلامت و بهداشت بیتوته