پاسخ به:حقوق و وظايف خانواده
شنبه 20 آبان 1396 8:08 PM
ب. نامگذاری
نامگذاری نوزاد با نامهای خوب، مستحب و از حقوق فرزند بر پدر است. و بهترين نامها هر نامی است كه بندگی خدا - جلّ شأنه - را در برداشته باشد؛ مانند عبدالله، عبدالرحيم، عبدالرحمن و مانند آنها. و پس از آن، نامهای پيامبران و امامان(عليهم السلام) است كه بهترين آنها نام «محمد» است، بلكه اگر دارای چهار فرزند است كراهت دارد نام يكی از آنان «محمد» نباشد. و همچنين مكروه است اگر نام او «محمد است كنيه او را «ابوالقاسم» بگذارد.316
پيامبر خدا(ص) میفرمايند:
ای علی! حق فرزند بر پدر اين است كه نام زيبا برای او انتخاب و ادب و اخلاقش را نيكو كند و كار شايستهای برای وی برگزيند.317
امام رضا از پدرانش(عليهم السلام) نقل میكند كه پيامبر خدا6 فرمودند:
هرگاه نام فرزند خود را محمد گذاشتيد، به او احترام بگذاريد و بَرايش جا باز كنيد و با وی ترشرويی نكنيد.318
(سكونی میگويد: بر امام صادق(ع) وارد شدم در حالی كه غمگين و اندوهناك بودم. حضرت به من فرمودند: سكونی چرا غمگينی؟ عرض كردم: دختری نصيبم شده است ... حضرت فرمودند: او را چه نام نهادهای؟عرض كردم: «فاطمه». حضرت فرمودند:)
آه! آه! ... اكنون كه او را «فاطمه» نام نهادهای دشنامش مده، نفرينش مكن و او را كتك مزن.319
امام باقر از پدرانش(عليهم السلام) نقل میفرمايند:
پيامبر خدا (ص) نامهای زشت و نازيبای مردان و شهرها را تغيير میدادند[ و به جای آنها نامهای زيبا و نيكو را برمیگزيدند].320
ج. ختنه كردن
1. ختنه كردن پسر واجب است. و اگر تا پس از بلوغ تأخير بيفتد بر پسر واجب است كه خودش را ختنه كند حتّی اگر كافر ختنه نشدهای مسلمان شود واجب است كه ختنه شود اگر چه سالخورده باشد، و تا زمان بلوغ بر ولیّ پسر واجب نيست كه او را ختنه كند. پس چنانچه پسر بدون ختنه بالغ شد بر خودش ختنه كردن واجب است، اگر چه احوط آن است كه ولیّاش وی را ختنه كند.321
2. ختنه شدن ذاتاً واجب است و شرط صحت در طواف حج يا عمره است چه آن دو واجب باشند يا مستحب. ولی بنا بر اقوا شرط صحت نماز نيست چه رسد به ساير عبادات.322
3. اگر كسی بچهای را ختنه كند و ضرری به آن بچه برسد يا بميرد، چنانچه بيشتر از معمول بريده باشد ضامن است، و اگر بيشتر از معمول نبريده باشد ضامن نيست.323