اسم من «گلابي» است!
چهارشنبه 8 دی 1389 6:10 PM
| مرا شربت منجمد مينامند. نيرو بخش معده هستم و از انقلاب دستگاه گوارش، جلوگيري ميكنم. من مفرح قلب و كبد هستم و اگر ميخواهيد چهرهيي بشاش داشته باشيد، دوستم شويد.... من شاه ميوه، گلابي هستم. اسم اصلي من امرود است و به ميوهي پيوندي و شاداب من شاه امرود ميگويند، و چون معطر و پر آب ميباشم، به گلابي معروف شدهام. من انواع و اقسام كوچك - بزرگ - سبز - گلگون - مخروطي ته گرد دارم. يك نوع من ترش و ميخوش و بقيه شيرين يا گس ميباشد. يك نوع جنگلي دارم كه در كهكيلويه زياد است و تخم زياد دارد و ميوه آن قابل استفاده نيست. فقط تخم آن را به نام انجوجك ميفروشند و براي اين كار، ميوه را زير خاك ميكنند و پس از آن كه پوسيد تخمهاي آن را بيرون آورده، پس از شستن خام يا بو داده ميفروشند. در گيلان يك نوع گرد من به نام «خج» معروف است كه به علت سفتي قابل خوردن نيست، ولي با آن بهترين مربا را ميتوان تهيه كرد. من در نقاط سردسير بهتر از گرمسير به عمل ميآيم، و از قديم در آذربايجان و همدان و خراسان مرا ميكاشتند و به امر شاه عباس كبير مرا به اصفهان و شيراز بردند و اهالي اين شهرهاي بزرگ مدتي مرا به نام عباسي ميخواندند. من داراي ويتامينهاي آ - ب - ث و فلزاتي مثل آهن - كلسيم پتاسيم - منگنز و كمي هم كوبالت هستم. مقدار ويتامينها و املاح در پوست من دو برابر گوشتم ميباشد، عدهاي گوشت پيوندي و شاداب مرا شربت منجمد و دانههاي چربي كه در آن ميباشد به عنوان ريگ گلابي نام گذاري كردهاند. اين دانههاي چوبي سلولز بوده و در معده و رودهها هضم نشده، عينا دفع ميشوند و رودهها را جارو كرده، فضولات را همراه خود ميبرند و به همين علت است كه ميوه من اول در مزاج لينت ميدهد و آب آن زودتر از معده ميگذرد و بعد كه نوبت ريگهاي آن رسيد مزاج را قبض ميكند. من نيروبخش معده، تسكيندهندهي عطش، و انقلاب و دستگاه گوارش هستم، و از همه ميوهها بهتر و زودتر رفع عطش و التهاب مينمايم، و روي همين اصل است كه اروپائيها مثلي دارند كه ميگويد يك گلابي را بايد براي روز تشنگي نگاه داشت. هيچگاه بعد از خوردن من آب، مخصوصا آب سرد ننوشيد. زيرا هضم مرا مشكل كرده و توليد نفخ مينمايد. من ترشح بزاق را زياد ميكنم. و با اين وسيله هضم غذا را آسان مينمايم و به همين جهت به شما توصيه ميكنم كه هميشه مرا همراه با غذا ميل نماييد. قبل از غذا يا بعد از آن فرقي نميكند، ولي نبايد مرا در شكم خالي تنها تناول كنيد. من براي مزاجهاي گرم مفيدم و براي پيران و صاحبان مزاج سرد، چندان مطلوب نيستم، مگر آنكه كاملا رسيده و شاداب باشم، ولي سالخوردگان ميتوانند به راحتي از كمپوت و مرباي من استفاده نمايند. اصولا ما ميوههاي تر داراي اين خاصيت ميباشيم كه هر چه رسيدهتر و شيرينتر شويم، زودتر هضم شده، و توليد نفخ و برودت نمينماييم، ولي اگر سفت و نارس باشيم، توليد نفخ خواهيم كرد. مخصوصا اگر بعد از خوردن ما آب سرد بنوشند. شما مردم شهرنشين اين روزها، ما ميوههاي آب دار را در سردخانه و يخچال جا دادهايد، و ما را در حالي كه حرارت بدنمان نزديك صفر است، وارد معده ميكنيد كه حرارت آن 37 درجه ميباشد و با اين عمل با دست خود معدهي خود را خراب ميكنيد و بعد از ما گله مينماييد كه چرا توليد نفخ و برودت مينماييم! كساني كه معده شان براي هضم من آماده نيست، ميتوانند از آب من استفاده نمايند، مشروط بر اينكه ميوهي مرا با پوست و مغز و هسته تحت فشار قرار دهند و از تمام اعضاي بدن من استفاده نمايند. من مفرح قلب و كبد هستم، و به همين جهت رنگ رخساره را باز ميكنم و گرفتگيهاي روحي غم و غصه را برطرف ميسازم. من با كمك ريگهايي كه همراه دارم، معده و رودهها را دباغي و زهكشي ميكنم، املاح پتاسيم و تانن كه در ميوهي من است، سموم بدن مخصوصا اسيد اوريك را از بين ميبرد و پزشكان مرا براي مبتلايان به امراض نقرس و روماتيسم زياد توصيه ميكنند. من پادزهر سموم مخصوصا زهر قارچهاي سمي ميباشم، و اين خاصيت در ميوههاي غير پيوندي و «خج» زيادتر است و چون مرا با قارچ سمي بپزند، زهر آن را خنثي خواهم كرد - هر وقت دچار مسموميت شديد، به سراغ من بياييد، شما را ياري خواهم كرد. قند من براي مبتلايان به مرض قند ضرر ندارد، بلكه مفيد است. نوع ميخوش من مقوي معده و كبد بوده اشتها را زياد ميكند. مسكن التهاب و فشار خون است. صفرا و تشنگي را بهتر برطرف ميكند، قي و اسهال را تسكين ميدهد، ولي براي پيران خوب نيست، مگر آنكه بعد از آن كمي عسل ميل نمايند. نوع گس من قابضتر بوده، خوردن گرد خشك آن اسهال را بند ميآورد و ماليدن آن روي زخم جراحات آن را از بين ميبرد و گوشت نو ميآورد. دم كردهي پنجاه گرم برگ درخت من مخلوط با پنجاه گرم برگ سيب، سنگ كليه و مثانه را خرد ميكند. دمكردهي صد گرم برگ تازه و جوان من پيشاب را زياد مينمايد، و كليه و مثانه را شستشو داده و اسهال را درمان ميكند. صمغ درخت من كمي ملين است و به هضم غذا كمك ميكند. سابقا از سوخته چوب و برگ من يك نوع سرمه ميساختند كه جانشين توتيا بود، و براي جوشهاي پلك زياد توصيه و تجويز ميشد. انجوجك كه تخم ميوهي جنگلي من است، كرم معده را ميكشد، موافق سينه و حنجره و اعصاب متشنج است، پيشاب را باز مينمايد، و اگر آن را كوبيده و شيرهي آن را بگيرند، براي بند آمدن خون عادت ماهيانه بانوان كه زياد باشد مفيد است. |
||
|
برای ِ زیستن دو قلب لازم است
قلبی که دوست بدارد، قلبی که دوستاش بدارند
قلبی که هدیه کند، قلبی که بپذیرد
قلبی که بگوید، قلبی که جواب بگوید
قلبی برای ِ من، قلبی برای ِ انسانی که من میخواهم
تا انسان را در کنار ِ خود حس کنم.