اسم من «كاسني» است!
چهارشنبه 8 دی 1389 4:39 PM
| برگ من خون را تصفيه ميكند. آب برگ مرا براي مبارزه با سر درد به كار بريد. اگر خانمهاي باردار از آب برگ من بخورند، نوزادشان خوش آب و رنگ خواهد شد. اثر من در امراض كبدي قطعي است. جوشاندهي من زايمان را آسان ميكند.. كاسني گر چه تلخ است از دوستان است. و ساخارين با اينكه شيرين است، از دشمنان است. من كاسني هستم - اعراب به من «هندبا» ميگويند، و در كتابهاي قديم به اسامي انطوبيا - شكوريه - سرس - سيكوريا - هندبه - كسناج كونه يك - چيپوتيبايي - شكوريا - اميرون - آجي مارول - سريس - شريش و سكونا، ياد شدهام. يكي از سنتهاي ايرانيان اين است كه در روز سيزدهي فروردين، از شهر خارج شده و روز را در كنار سبزه به پايان ميرسانند و در گذشته چنين معمول بود كه ناهار را همراه با كاهو نوعي كاسني پرورش يافته بود يا برگهاي نو رستهي كاسني كه غالبا در كنار جويها و سبزهزارها ميرويد، ميل مينمودند و به اين ترتيب خون خود را پاك و كبد خود را زهكشي ميكردند. قسمت مورد استفاده من برگ تازه و ريشهي خنك من است. ريشهي من داراي مواد لعابدار - اينولين و قندهاي گوناگون است، كمي تانن دارم و نيز داراي يك مادهي دارويي و مقدار شوره هستم، روي برگهاي من تعداد زيادي عوامل زندهي مفيد، زندگاني مينمايند، لذا شستن آن در شرع و طب قديم منع شده است. و چون انواع بياباني من آلودگي نداشته، و در پرتوي آفتاب پرورش پيدا ميكنند، خوردن برگهاي تازه مرا ميتوان ناشسته خورد. برگ من حرارت صفراوي را از بين ميبرد. خون را تصفيه ميكند، و از فشار آن ميكاهد. ماليدن آب برگ من به تنهايي و يا با سركه جهت سر درد مفيد است، ضماد كوبيدهي برگ من جهت درد چشم و ورم ملتحمه نافع است. مضمضه جوشاندهي برگ و بذر من جهت درد دندانهاي آسيا، سودبخش ميباشد، و غرغره آن با آب فلوس براي ورم گلو و ديفتري نافع است، مخصوصا اگر همراه با آب گشنيز باشد. ضماد من با آرد جو بر روي سينه جهت تنگ نفس و تقويت قلب و تحليل اورام تجويز شده است. من شهوت را زياد ميكنم، مادراني كه در موقع بارداري از برگ من بخورند، نوزادانشان خوش آبرنگ ميشوند بنا به فرمودهي امام ششم(ع) خانوادههائيكه كاسني ميخورند فرزند پسر بيش از دختر دارند. و چون از كار بيفتد، بيش از هزار مرض به سراغ انسان ميآيد و از اين روي امام هشتم(ع) فرمودهاند كه كاسني دواي هزار درد است. پزشكان قديم و جديد هر دو اثر كاسني را در امراض كبدي قطعي دانسته و در طب جديد ثابت شده است كه كاسني در نوسازي ياختههاي كبدي نقش برجستهاي دارد. در ساختن كروموزومهاي نر و مادهي نطفه نيز ميتوان نقش كبد را ناديده گرفت. ريشه من داراي اسانس و يك مادهي صمغ و چند ماده مفيد دارويي است. مقوي معده - تصفيهكننده خون - پيشابآور - ملين و تب بر است. دم كرده ده در هزار برگ و 25 در هزار ريشهي من براي درمان امراض بالا نافع است. شيوهي تازه من 25 تا پنجاه گرم مصرف ميشود. شربت مرا به عنوان تقويتكننده كودكان تجويز ميكنند. جوشانده من زايمان را آسان ميكند، و در هلند دو كيلو كاسني را در ده ليتر آب ميجوشانند و آن را به گاوها در موقع فارغ شدن ميدهند تا زايمان آنها آسان شود. عجب آنكه گاوها در مواقع عادي از خوردن كاسني و جوشاندهي آن خودداري ميكنند، ولي هنگام زاييدن آن را با ولع زياد مينوشند. من انواع و اقسام زياد دارم. بسياري از انواع مرا پرورش داده، و در سالاد به كار ميبرند - كاهو پرك - كاسني فرفري - اسكارول از انواع شيرين و پرورش يافتهي من است. كاسني فرنگي، يا آنديو «آنديو» كه كشت آن به تازگي در ايران معمول شده، يكي از انواع پرورش يافتهي من است كه از اروپا به ايران آمده، ولي در كتب قديم به آن كاسنيه - تيفاف - منجوريون و هندبي ميگفتند. در موقع كشت بايستي برگهاي آن را با خاك پوشاند تا از اثر تابش آفتاب سبز نشده و تلخ نشود - اين گياه مختصري از خواص كاسني را دارد. كاسني صحرايي فارسي من - گل قاصد - خبركش و خبرآور است، در كتب قديم به من «طرحشقوق» لقب دادهاند - خاصيت تبريد من بيش از كاسني است - اسهال را بند ميآورم و مقوي معده ميباشم، و در همه احوال قويتر از بستاني و انواع پرورش يافته ميباشم. درمان خوبي براي خون ريزي ريوي هستم. خوردن من كيسه صفرا و كبد و طحال را باز ميكند. و يرقان و استسقاء را شفا ميبخشد. مرا مظر «سپرز» ميدانند. عروق را باز ميكند حرارت خون و عطش را تسكين ميدهد هيجان صفراوي را معالجه ميكند و التهاب معده را برطرف ميسازد از دوستان كبد و زهكش كليه و مثانه بوده و آنها را از سنگ پاك ميكنم و هر قدر تلختر باشم، در امراض كبدي مؤثرتر ميباشم. براي مبتلايان به حصبه و آبله تجويز شده، و آب گرم من با سكنجبين جهت تبهاي كهنه و ربع اثر نيكو دارد. برگ تازه و گل و تخم و ريشهي من به تمامي براي تبهاي عفوني نافع است. ماليدن ضماد برگ و ريشهي من همراه با روغن زيتون بر محل نيش عقرب و حشرات سمي باعث تسكين درد آنها است و خوردن برگ ريشه من پادزهر سموم شيميايي ميباشد. ضماد آنها با آرد جو جهت درد مفاصل و نقرس و اورام گرم مفيد است. ماليدن برگ من با سفيداب و سركه در خنك كردن اثر آني دارد. مقدار خوراك آب برگ من تا دويست گرم است و چون باعث تحريك سرفه ميشوم، مرا براي سينه كمتر تجويز ميكنند. ريشهي كاسني در تحليل و پاك كردن اخلاط اثر مفيد دارم. زهكش مجاري غذا و بول داده، جهت تصفيهي خون و رفع ورم احشاء، استسقاء و درمان تبهاي كهنه و درد مفاصل و زياد شدن شير و ادرار سودمند ميباشم و در ساير افعال خواص من مانند برگ است مقدار خوراك من از گرد ساييده 5/3 گرم تا پنج گرم و جوشانده آن از پانزده گرم تا 45 گرم ميباشد. تخم كاسني جهت سر درد و تنگ نفس و باز كردن كيسه صفرا و استسقاء و يرقان و تبهاي صفراوي سودمند ميباشم، و جوشاندهي من با رازيانه جهت سموم مفيد است و نيز براي ضعف گرده و طحال و بند آمدن خون ريزي سينه و تحريك اشتها مؤثر بوده و در ساير افعال همانند برگ ميباشم. مقدار خوراك من از 5 گرم تا پانزده گرم است. بد طعم و قيآور بوده، و صاحب كتاب «شفاءالاسقام» در فصل طحال مرا مضر «سپرز» ميداند! |
||
|
برای ِ زیستن دو قلب لازم است
قلبی که دوست بدارد، قلبی که دوستاش بدارند
قلبی که هدیه کند، قلبی که بپذیرد
قلبی که بگوید، قلبی که جواب بگوید
قلبی برای ِ من، قلبی برای ِ انسانی که من میخواهم
تا انسان را در کنار ِ خود حس کنم.