0

اسم من «سماق» اسست !

omidayandh
omidayandh
کاربر طلایی1
تعداد پست ها : 7483

اسم من «سماق» اسست !

براي دندان درد مفيدم. تازه مرا نخوريد كه مسمومتان مي‏كند. محرك اشتها هستم. لثه‏ها را تقويت مي‏كنم و با شرايطي مانع خونريزي دماغ مي‏شوم. ضد اسهال بوده، از خونريزي معده نيز جلوگيري مي‏نمايم..
فارسي من سماك و معرب آن سماق است. من ميوه درختچه‏اي هستم كه در شميران، تفرش، خراسان، قم، محلات، شيراز، رودبار، تبريز و بعضي از كشورهاي خاورميانه مي‏رويم.
رنگ ميوه من قرمز و قهوه‏اي است، طعم ميوه من گس است. ولي پس از رسيدن ترش مي‏شود. در تمام قسمتهاي گياه من جهر مازو (تانن) فراوان است و به همين جهت قابض و پاك كننده معده مي‏باشد و از انواع اسهال حاد و مزمن و خونريزي معدي جلوگيري مي‏نمايد.
خوردن گرد سماق با آب سرد از خونريزي داخلي جلوگيري كرده، و خوردن نيم كوفته آن با آب سرد و زيره براي كسي كه مرتبا قي مي‏كند و غذا در شكمش بند نمي‏شود مفيد است.
من چاشني خوبي براي آشها و سوپها و خورشها هستم و رنگ آنها رامشكي مي‏كنم و اشتها را تحريك مي‏نمايم. قدرت بو داده من زيادتر از خام آن است. گردي كه برروي ميوه من مي‏نشيند و به آن خاك سماق مي‏گويند بسيار قابض و كمي تلخ است، و به علت داشتن املاح، از ترشحات بي رنگ زنانه جلوگيري مي‏كند. براي اين منظور و درمان نزله و تبهاي صفر اوي 15 تا 24 گرم در روز مصرف دارد. غرغره و مضمضه جوشانده من جهت ورم گلو و دهان تجويز شده است.
گرد دندانيي كه در آن گرد سماق باشد، جهت تقويت و استحكام لثه و جوشهاي چرك دهان و تسكين درد دندان كرم خورده مفيد است و چون گرد روي ميوه مرا پاك كرده و آن را در آب بخيسانند، و با كمي كتيرا در چشم بچكانند، درد آن را تسكين م دهد و چون 5/7 گرم آن را در نيم ليتر آب بجوشانند و يك تكه پارچه را در آن خيس كرده، و برروي چشم اندازند و يا حرارت چشم مفيد است، كمپرس پيشاني با آن از خون دماغ جلوگيري مي‏كند. هرگز ميوه تازه و نرسيده مرا نخوريد، زيرا توليد مسموميت مي‏كند و تنها از ميوه خشك من به طور چاشني تا پنج گرم مي‏توان استفاده كرد. برگ، ساقه، گرد ميوه و گردي كه روي ميوه من مي‏نشيند و به خاك سماق معروف است و همچنين صمغ درخت من اثر قابض كننده زياد دارند و به همين جهت در رفع خونريزي، شكم روش و اهال خوني به صور مختلف به كار مي‏روند و از آبريزش چشم جلوگيري مي‏كنند. چكاندن آب جوشانده آنها در گوش، چرك آن را از بين مي‏برد. ضماد آن جهت رفع آثار ضربه مفيد است، ماليدن آب جوشانده من مانع ورم ضربه و صدمه آن است. ضماد من با آب جهت جلوگيري از ورم قحف (استخوان جلو سر و بالاي گيجگاه) نافع مي‏باشد و ضماد آن با زغال چوب بلوط، جهت بواسير مفيد است و چون مرا با برگ و چوب و شاخه در آب بجوشانند تا قوام آيد، جهت ورم پلك چشم و ساير ورمها و آبله و زخمهاي آبدار و چركي مفيد مي‏باشد. پخته برگ من مورا سياه مي‏كند و تنقيه جوشانده آن براي درمان زخم معده و اسهال خوني و دل پيچه سودمند مي‏باشد، و خون برگ مرا آنقدر بپزند تاله شود و آب آن را بجوشانند تا سقف شود، جهت تبريد مفيد است. صمغ درخت من توليد يبوست شديد مي‏كند. سرمه آن جهت تسكين فشار و درمان جوشهاي پلك نافع است، پاشيدن آن روي زخم سبب التيام آن است و خون قدري از آن را در سوراخ دندان كرم خورده بگذارند، درد آن را تسكين مي‏دهد و از پيشرفت و پوسيدگي دندان جلوگيري مي‏نمايد.
برگ خشك شده درختچه من كه به «سماق الصباغين» معروف است در حدود 27 درصد جوهر مازو(تانن) دارد كه در نمونه‏هاي وحشي مقدار آن زيادتر است، و در دباغي و رنگرزي مصرف مي‏شود. من يك پاي ثابت سفره هفت سين و چاشني مخصوص چلو كباب هستم و چون رنگ قرمز من مرغوبتر است، عده‏اي سماق زرد و تيره را از راه تقلب رنگ مي‏كنند، از نظر خواص و منافع نوع قرمز من امتيازي بر رنگهاي ديگر ندارد. به اين جهت توصيه مي‏شود كه از خوردن سماقهاي رنگ كرده خودداري نماييد.
زبان خوراكيها جلد دوم دكتر غياث الدين جزايرى

برای ِ زیستن دو قلب لازم است
قلبی که دوست بدارد، قلبی که دوست‌اش بدارند
قلبی که هدیه کند، قلبی که بپذیرد
قلبی که بگوید، قلبی که جواب بگوید
قلبی برای ِ من، قلبی برای ِ انسانی که من می‌خواهم
تا انسان را در کنار ِ خود حس کنم.

چهارشنبه 8 دی 1389  12:49 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها