اسم من «سماق» اسست !
براي دندان درد مفيدم. تازه مرا نخوريد كه مسمومتان ميكند. محرك اشتها هستم. لثهها را تقويت ميكنم و با شرايطي مانع خونريزي دماغ ميشوم. ضد اسهال بوده، از خونريزي معده نيز جلوگيري مينمايم..
فارسي من سماك و معرب آن سماق است. من ميوه درختچهاي هستم كه در شميران، تفرش، خراسان، قم، محلات، شيراز، رودبار، تبريز و بعضي از كشورهاي خاورميانه ميرويم.
رنگ ميوه من قرمز و قهوهاي است، طعم ميوه من گس است. ولي پس از رسيدن ترش ميشود. در تمام قسمتهاي گياه من جهر مازو (تانن) فراوان است و به همين جهت قابض و پاك كننده معده ميباشد و از انواع اسهال حاد و مزمن و خونريزي معدي جلوگيري مينمايد.
خوردن گرد سماق با آب سرد از خونريزي داخلي جلوگيري كرده، و خوردن نيم كوفته آن با آب سرد و زيره براي كسي كه مرتبا قي ميكند و غذا در شكمش بند نميشود مفيد است.
من چاشني خوبي براي آشها و سوپها و خورشها هستم و رنگ آنها رامشكي ميكنم و اشتها را تحريك مينمايم. قدرت بو داده من زيادتر از خام آن است. گردي كه برروي ميوه من مينشيند و به آن خاك سماق ميگويند بسيار قابض و كمي تلخ است، و به علت داشتن املاح، از ترشحات بي رنگ زنانه جلوگيري ميكند. براي اين منظور و درمان نزله و تبهاي صفر اوي 15 تا 24 گرم در روز مصرف دارد. غرغره و مضمضه جوشانده من جهت ورم گلو و دهان تجويز شده است.
گرد دندانيي كه در آن گرد سماق باشد، جهت تقويت و استحكام لثه و جوشهاي چرك دهان و تسكين درد دندان كرم خورده مفيد است و چون گرد روي ميوه مرا پاك كرده و آن را در آب بخيسانند، و با كمي كتيرا در چشم بچكانند، درد آن را تسكين م دهد و چون 5/7 گرم آن را در نيم ليتر آب بجوشانند و يك تكه پارچه را در آن خيس كرده، و برروي چشم اندازند و يا حرارت چشم مفيد است، كمپرس پيشاني با آن از خون دماغ جلوگيري ميكند. هرگز ميوه تازه و نرسيده مرا نخوريد، زيرا توليد مسموميت ميكند و تنها از ميوه خشك من به طور چاشني تا پنج گرم ميتوان استفاده كرد. برگ، ساقه، گرد ميوه و گردي كه روي ميوه من مينشيند و به خاك سماق معروف است و همچنين صمغ درخت من اثر قابض كننده زياد دارند و به همين جهت در رفع خونريزي، شكم روش و اهال خوني به صور مختلف به كار ميروند و از آبريزش چشم جلوگيري ميكنند. چكاندن آب جوشانده آنها در گوش، چرك آن را از بين ميبرد. ضماد آن جهت رفع آثار ضربه مفيد است، ماليدن آب جوشانده من مانع ورم ضربه و صدمه آن است. ضماد من با آب جهت جلوگيري از ورم قحف (استخوان جلو سر و بالاي گيجگاه) نافع ميباشد و ضماد آن با زغال چوب بلوط، جهت بواسير مفيد است و چون مرا با برگ و چوب و شاخه در آب بجوشانند تا قوام آيد، جهت ورم پلك چشم و ساير ورمها و آبله و زخمهاي آبدار و چركي مفيد ميباشد. پخته برگ من مورا سياه ميكند و تنقيه جوشانده آن براي درمان زخم معده و اسهال خوني و دل پيچه سودمند ميباشد، و خون برگ مرا آنقدر بپزند تاله شود و آب آن را بجوشانند تا سقف شود، جهت تبريد مفيد است. صمغ درخت من توليد يبوست شديد ميكند. سرمه آن جهت تسكين فشار و درمان جوشهاي پلك نافع است، پاشيدن آن روي زخم سبب التيام آن است و خون قدري از آن را در سوراخ دندان كرم خورده بگذارند، درد آن را تسكين ميدهد و از پيشرفت و پوسيدگي دندان جلوگيري مينمايد.
برگ خشك شده درختچه من كه به «سماق الصباغين» معروف است در حدود 27 درصد جوهر مازو(تانن) دارد كه در نمونههاي وحشي مقدار آن زيادتر است، و در دباغي و رنگرزي مصرف ميشود. من يك پاي ثابت سفره هفت سين و چاشني مخصوص چلو كباب هستم و چون رنگ قرمز من مرغوبتر است، عدهاي سماق زرد و تيره را از راه تقلب رنگ ميكنند، از نظر خواص و منافع نوع قرمز من امتيازي بر رنگهاي ديگر ندارد. به اين جهت توصيه ميشود كه از خوردن سماقهاي رنگ كرده خودداري نماييد. |
| زبان خوراكيها جلد دوم |
دكتر غياث الدين جزايرى |
|
برای ِ زیستن دو قلب لازم است
قلبی که دوست بدارد، قلبی که دوستاش بدارند
قلبی که هدیه کند، قلبی که بپذیرد
قلبی که بگوید، قلبی که جواب بگوید
قلبی برای ِ من، قلبی برای ِ انسانی که من میخواهم
تا انسان را در کنار ِ خود حس کنم.
چهارشنبه 8 دی 1389 12:49 AM
تشکرات از این پست