بهروز اخلاقي
بهروز اخلاقي در سال 1316 در شهر بندر تركمن بدنيا آمد. ايشان داراي مدرك دكتراي رشته حقوق خصوصي از دانشكده حقوق و علوم اقتصادي
اكس مارسي (Aix- Marseills) فرانسه در سال ۱۳۵۰ است. وي هم اكنون عضو هيئت علمي و دانشيار دانشكده حقوق و علوم سياسي/گروه حقوق عمومي دانشگاه تهران مي باشد.
علوم انساني
حقوق
پدر بهروز اخلاقي با توجه به اينكه در سازمان تازه تأسيس راه آهن استخدام شده بود او مأموريت يافته بود به شهر بندر تركمن نقل مكان كند و در آنجا مشغول به كار شود. بهروز اولين پسر و فرزند خانواده از هفت فرزند خانواده است. چهار برادر ديگر او در كشورهاي ديگر رحل اقامت افكنده اند. اما اولين برادر ارشد نتوانسته خود را راضي به مهاجرت از كشور كند.نادر اخلاقي ششمين فرزند خانواده و برادر بهروز فارغ التحصيل دانشگاه سوئد و مهندس ارشد شركت نوكيا است و در پروژه نسل سوم تلفن همراه آن شركت در كپنهاگ كار مي كند و حسن اخلاقي فرزند آخر خانواده، باز فارغ التحصيل سوئد است و مشغول به كار در شركت اريكسون و نماينده و مدير اجرايي پروژه هاي اريكسون در هند، چين، تايوان، هنگ كنگ و ايران مي باشد.
بهروز اخلاقي به ياد مي آورد كه در دوره دبستان در رشته ورزشي پينگ پنگ فعال بوده و در زمينه زيبايي اندام هم كار مي كرده و البته به ياد دارد كه هر يك از پايه هاي ۶ گانه دوره ابتدايي را در يكي از شهرهاي شمال كشور طي نموده است. به علت ابتلاي او به بيماري تب مالت، پدرش مجبور مي شود به تهران بيايد و درواقع خانواده آنها تن به مهاجرت ديگر مي دهند و بهروز دوره متوسطه را در دبيرستان بوعلي سيناي تهران سپري مي كند. دبيرستاني كه دانش آموزان آن را دانشگاه بوعلي سينا ناميده اند؛ به خاطر آزادي رفت و آمد به كلاسهاي درس.دكتر اخلاقي ياد مدير مدرسه - آقاي چمني - را بعد از چند دهه گرامي مي دارد. مي گويد: «به من مي گفت با اين علاقه اي كه تو به ادبيات و علوم انساني داري روزي رجلي خواهي شد»
تحصيلات رسمي بهروز اخلاقي به ترتيب زير است:
- اخذ مدرك ديپلم در سال ۱۳۴۰ از دبيرستان بوعلي سيناي تهران.
- اخذ مدرك كارشناسي قضايي از دانشكده حقوق و علوم سياسي دانشگاه تهران، ۱۳۴۳.
- اتمام دوره دكتراي حقوق خصوصي از دانشگاه تهران، ۱۳۴۴.
- اخذ مدرك دكتراي حقوق خصوصي از دانشكده حقوق و علوم اقتصادي
اكس مارسي (Aix- Marseills) فرانسه در سال ۱۳۵۰.
- طي دوره حقوق تجارت و تجارت بين الملل در دانشكده حقوق دانشگاه آكسفورد oxford University ۵۶ – ۱۳۵۵
از خاطرات بهروز اخلاقي مي توان به چند مورد زير اشاره مي شود:
«خوشبختانه وقتي وارد پاريس شدم يكي از همكلاسي هاي سابقم كه دو سه سال قبل از من رفته بود پيدايش كردم. من غريب را دريافت. ديد من هاج و واجم. مرا برد و بعضي خيابان هاي معروف پاريس را نشانم داد و گفت نترس آنجور درسها هم سنگين نيست. مدتي در پاريس بودم و بعد با قطار به جنوب فرانسه رفتم.»
بهروز اخلاقي درسال ۱۳۳۶ تحصيل در رشته هاي حقوق و همچنين زبان و ادبيات فرانسه را به موازات هم در دو دانشكده حقوق و ادبيات دانشگاه تهران شروع مي كند ولي در سال سوم به ناچار مجبور مي شود به دليل ممنوع بودن تحصيل در دو رشته، رشته زبان فرانسه را ناتمام بگذارد و تحصيل در رشته حقوق را ادامه دهد. در سال ۱۳۴۰ تحصيل در مقطع دكتراي حقوق خصوصي را آغاز مي كند. در سال ،۱۳۴۳ در آزمون بورسيه اعزام به خارج موفقيت حاصل مي كند. بورسيه اي كه توسط انجمن فرهنگي ايران و فرانسه ترتيب داده شده بود و يكي از شروط آن آشنايي به زبان فرانسه بود.
آيت الله سنگلجي از اساتيد بهروز اخلاقي بود كه ايشان در باره او چنين مي گويد: «مرحوم سنگلجي روحاني تمام عياري بود و بي نياز از مناصب دولتي. عشق مي ورزيد به دانش فقه، دانشكده و دانشجويان و بسيار شوخ بود و همه ما را تحت تأثير قرار داد. علاوه بر محيط دانشكده، منزلي داشت كه اسمش رواق بود و بچه ها مي رفتند روزهاي تعطيل در رواق و گفت وگو و مباحثه داشتند. او بزرگترين تأثير را بر من و بر همه ما گذاشت.» از دكتر سيد حسن امامي هم به نيكي ياد مي كند. «دكتر امامي استاد مسلم حقوق مدني بود و امام جمعه تهران. واقعاً نمونه تقوا و فضيلت و دانش بود. زماني نماينده مجلس بود و بعداً خودش را از سياست كنار كشيد و آمد صرفاً در دانشكده حقوق با بچه ها سرو كله مي زد.» نام استاد راهنماي فرانسوي اش را به ياد مي آورد: دو.لاپرادل (Dela Pradelle)؛ استاد حقوق هوايي و حقوق و حقوق بين الملل عمومي كه متخصص مسائل هواپيمايي بوده و اخلاقي هم به همين دليل او را به عنوان استاد راهنماي خود برمي گزيند.
«يكي از خصوصياتش اين بود كه هميشه مي گفت من عاشق ايرانم و وقتي دوره دكترا در دانشكده حقوق تأسيس شد از ايشان دعوت كردند براي افتتاح دوره دكتراي حقوق بين الملل عمومي را در اولين دوره درس بدهد.»
استاد شاخص ديگر او در فرانسه پروفسور ادينه (Audinet) بوده؛ استاد حقوق بين الملل خصوصي. «دو سه سال پيش كه به اتفاق همسر و بچه هايم رفتيم، توفيق ملاقاتش را پيدا كردم. پدرش هم در دانشگاه اكس مارسي سابقه تدريس داشت.»
دكتر عراقي، دكتر آشوري، دكتر دروديان، دكتر محمدي، دكتر كاتوزيان، دكتر صفايي و دكتر الماسي برخي از استادان شاخص كنوني دانشكده حقوق دانشگاه تهران هستند كه با بهروز اخلاقي همدوره بوده اند.
بهروز اخلاقي متاهل است و با يكي از دانشجويان خود در سال 1355 ازدواج كرده استو هم اكنون با همديگر كار مي كنند. ثمره اين ازدواج يك دختر و دو پسر است. مريم 39 ساله فارغ التحصيل يك مؤسسه زيبايي از كپنهاگ است و هم اكنون در يك سالن زيبايي كار ميكند. بابك 34 ساله فارغ التحصيل رشته مهندسي دانشگاه مريلند و فارغ التحصيل رشته حقوق دانشگاه هوستون تگزاس است و اكنون در يك دفتر حقوقي معتبر در شهر واشنگتن دي سي به حل و فصل مسائل اختراعات مي پردازد. كاوه 31 ساله فارغ التحصيل رشته عمران دانشگاه آزاد تهران است و هم اكنون دوره كارشناسي ارشد رشته آرشيتكت (معماري) را در دانشگاه آزاد دوبي طي مي كند.
بهروز اخلاقي بدون دفاع از تز دكترايش در دانشگاه تهران، با هواپيما به فرانسه مي رود تا در دانشگاه اكس - مارسي در جنوب آن كشور دكتراي حقوق خصوصي بخواند و موفق هم مي شود معتبرترين نوع دكترا درفرانسه يعني دكتراي دولتي كه عمدتاً به اتباع آن كشور اعطا مي شود دريافت كند و به ايران مراجعت كند، در دانشكده حقوق و علوم سياسي دانشگاه تهران عضو هيأت علمي شود و تا اكنون يعني به مدت ۳۴ سال صرفاً در اين دانشكده به تدريس حقوق هوايي و تجارت و تجارت بين الملل بپردازد و آنچنان مهارتي در اين حوزه ها پيدا كند كه دانشكده حقوق تهران به اسم كمبود نيروي انساني مجرب به تقاضاي بازنشستگي او جواب رد بدهد. ايشان دراين باره چنين مي گويد:
«سي و چهار سال است كه من در خدمت دانشكده حقوق دانشگاه تهران هستم. افتخار دارم كه دين خودم را به اين دانشكده ادا مي كنم. چند سالي است كه پي در پي تقاضاي بازنشستگي كرده ام ولي چون مي گويند استاد دوره دكترا و فوق ليسانس به اندازه كافي نيست با تقاضاي من مخالفت مي شود. اميدوارم كه امسال موافقت كنند.» او در فرانسه از تزش با عنوان «سازمان هواپيمايي كشور و آمايش سرزمين» دفاع مي كند. درزماني كه اخلاقي از تزش دفاع مي كند چند فرودگاه تهران، آبادان، مشهد و اصفهان در ايران داير بوده اند و اين دانشجوي ايراني به اين نتيجه مي رسد كه براي توسعه اقتصادي و ارتباطات كشور بايد دست كم ۳۰ فرودگاه در كشورمان تأسيس شود.
مي گويد احداث راه آهن سراسري ايران باعث شد شهرهاي متروك و يا حتي كوچكي مثل ساري رونق و شكوفايي پيدا كند.
سمتهاي اداري مورد تصدي بهروز اخلاقي به قرار زير است:
معاون آموزشي و پژوهشي دانشكده حقوق دانشگاه تهران، از 1350 تا 1353
رئيس كتابخانه دانشكده حقوق دانشگاه تهران، ۱۳۵۵.
مدير گروه حقوق عمومي دانشكده حقوق دانشگاه تهران، از 1355 تا 1357
استاديار دانشكده حقوق دانشگاه تهران در سال ۱۳۵۰.
دانشيار دانشكده حقوق دانشگاه تهران از سال ۱۳۵۵ تاكنون.
عضو انجمن بين المللي وكلاي دادگستري (IBA)
عضو كانون وكلاي دادگستري آمريكا (ABA)
عضو انجمن حقوقي آسيا و اقيانوسيه (Law Asia).
عضو مركز مطالعات حقوق بين المللي (CILS)
عضو كنسرسيوم حقوق تجارت بين الملل (IBLC)
مؤسس و مدير انجمن حقوق خصوصي ايران از سال تأسيس (۱۳۷۵) تاكنون.
عضو كانون وكلاي دادگستري مركز از سال ۱۳۶۰ تاكنون.
عناوين دروس آموزشي ارائه شده توسط بهروز اخلاقي به قرار زير است:
كارشناسي
* حقوق هوايي
* حقوق دريايي
*حقوق بين الملل عمومي بصورت موقت
* مقدمه علم حقوق
كارشناسي ارشد
• حقوق تجارت
• حقوق تجارت بين الملل
دكتري
• حقوق تجارت پيشرفته
• حقوق تجارت تطبيقي
*حقوق تجارت بين الملل
بهروز اخلاقي در سال 1360 دفتر حقوقي بين الملل دكتر بهروز اخلاقي را بنياد نهاد. هدف اصلي اين كار دست زدن به يك كار جمعي براي ارائه خدمات حقوقي مشاوره اي به شركتهاي داخلي و خارجي دست اندر كار پروژه هاي عمراني بود طي مدت 30 سال اين دفتر توفيق مشاركت در پروژه هاي بزرگي را در قلمرو نفت و گاز معادن و صنايع داشته و امكان شركت در چند داوري تجاري و... را يافته است.
بهروز اخلاقي در سال 1385 پس از 35 سال خدمت بازنشسته شد از اين تاريخ تاكنون به روال سابق همچنان به ارائه خدمات مشاوره حقوقي به ويژه به شركتهاي بازرگان مهم را با همكاري حقوقدانان جوان دفتر ادامه مي دهد.مطالعه كتابهاي حقوقي تاريخي ادبي و جامعه شناسي از برنامه هاي روزمره دكتر بهروز اخلاقي است.
قرائن و شواهد نشان مي دهد كه دكتر بهروز اخلاقي در ميان شاگردانش از احترام و محبوبيت يخاص برخوردار است. در مجموعه شاگردان سابق. آرا و عقايد دكتر بهروز اخلاقي را در قلمرو حقوق تجارت و تجارت بين المللي پذيرفته شده اند و علي رغم دوران بازنشستگي برخي از اين شاگردان تماس خود را با او حفظ كرده اند.
دكتر عزت الله عراقي- دكتر حسنعلي دروديان - دكتر الماسي - دكتر محمد آشوري
دكتر بهروز اخلاقي مي گويد اگر امر دائر شود بر اينكه دوباره جواني 19 ساله شود و انتخاب رشته نمايد بار ديگر رشته حقوق را انتخاب خواهد كرد و گرايشهاي ادبي- تاريخي و جامعه شناسي خود را حفظ خواهد نمود.
يكي از مقالات دكتر بهروز اخلاقي در زمينه مسائل حقوق هداقي منتشره در سال دوم شروع فعاليت وي در دانشكده حقوق برنده جايزه بهترين مقاله سال شد و بعد از آن به مناسبت برگزاري سمينارهايي در زمينه موضوعات مختلف حقوق تجارت بين الملل توسط كانون وكلاي دادگستري مركز و مركز مطالعات حقوق بين الملل اتريش به اخذ نشان و جوائزي نائل آمد.
دكتر بهروز اخلاقي در حال حاضر چاپ 2010 اصول قراردادهاي تجاري بين المللي از انتشارات مؤسسه بين المللي يكنواخت كردن حقوق را با همكاري دانشجوي قهار و سابق خود آقاي فرهاد امام در دست چاپ دارد و اگر خدا بخواهد و همكاران مدد نمايند آخرين چاپ حقوق تجارت بين المللي پروفسور اشميتون را كه در سال 2012 به بازار عرضه شده بازنگري نمود در اختيار علاقمندان قرار خواهد داد.
1
ويژگي اثر : Nutshells – By Mike Cuthbert, London- Sweet and Maxwell ????
2
ويژگي اثر : ترجمه- از انتشارات موسسه بينالمللي يكنواخت كردن حقوق خصوصي پونيدروآ (رم) با همكاري آقاي فرهاد امام سال ????
3
ويژگي اثر : ترجمه- با همكاري دكتر وحيد اشتياق و دكتر پرويز پرويزيان سال انتشار ????
4
ويژگي اثر : از انتشارات دانشكده حقوق و علوم سياسي سال ???? تا كنون
5
ويژگي اثر : اسناد تجاري، دوره كارشناسي – جزوه درسي از انتشارات دانشكده حقوق سال ?? – ????
6
ويژگي اثر : دوره كارشناسي ارشد رشته حقوق خصوصي سال ???? تا كنون
7
ويژگي اثر : دوره دكتري رشته حقوق خصوصي سال ???? تا كنون
8
ويژگي اثر : ترجمه- تأليف پروفسور اشميتوف با همكاري تعدادي از دانشجويان دوره كارشناسي ارشد ????
9
ويژگي اثر : سال ???? تا كنون
10
ويژگي اثر : سال ???? تا كنون
11
ويژگي اثر : دوره كارشناسي – جزوه درسي از انتشارات دانشكده حقوق سال ?? – ????