حدیث روز
عبادت و دعا - رفتار و کردار
امام جواد علیه السلام مَن أصغى إلى ناطِقٍ فَقَد عَبَدَهُ فَإن كانَ النّاطِقُ عَنِ اللّهِ فَقَد عَبَدَ اللّهَ وإن كانَ النّاطِقُ يَنطِقُ عَن لِسانِ إبليسَ فَقَد عَبَدَ إبليسَ؛
هركه گوش به گفته سخنگويى دهد، در واقع او را پرستيده است. اگر [آن سخنگو] از خدا بگويد، خدا را پرستيده و اگر از شيطان بگويد، شيطان را پرستيده است.
گزیده تحف العقول، ص 63
اهل بیت (ع)
امام صادق علیه السلام كُنتُ أنَا ويونُسُ بنُ ظَبيانَ ... جُلوسا عِندَ أبي عَبدِ اللّهِ عليه السلام، وكانَ المُتَكَلِّمُ مِنّا يونُسَ ... ، فَقالَ لَهُ : جُعِلتُ فِداكَ ... إنّي كَثيرا ما أذكُرُ الحُسَينَ عليه السلام ، فَأَيَّ شَيءٍ أقولُ؟ فَقالَ : قُل : صَلَّى اللّهُ عَلَيكَ يا أبا عَبدِ اللّهِ، تُعيدُ ذلِكَ ثَلاثا ! فَإِنَّ السَّلامَ يَصِلُ إلَيهِ مِن قَريبٍ ومِن بَعيدٍ .
ـ به نقل از حسين بن ثُوَير ـ: من و يونس بن ظَبيان...، نزد امام صادق عليه السلام نشسته بوديم و يونس ...، سخنگويمان بود. او به امام عليه السلام گفت: فدايت شوم ! . . . من امام حسين عليه السلام را خيلى ياد مىكنم. چه چيزى بگويم ؟ فرمود : «بگو : خدا بر تو درود فرستد، اى ابا عبد اللّه ! . سه بار، اين را مى گويى، كه سلام، از دور و نزديك، به او مى رسد» .
الكافي : ج 4 ص 575 ح 2
عبادت و دعا
امام صادق علیه السلام إنَّ السَّماءَ بَكَت عَلَى الحُسَينِ بنِ عَلِيٍّ عليه السلام ويَحيَى بنِ زَكَرِيّا عليه السلام ، ولَم تَبكِ عَلى أحَدٍ غَيرِهِما. قُلتُ: وما بُكاؤُها؟ قالَ: مَكَثوا أربَعينَ يَوما تَطلُعُ الشَّمسُ بِحُمرَةٍ وتَغيبُ بِحُمرَةٍ .
«آسمان بر حسينبنعلى و يحيى بن زكريّا گريست و براى هيچكس جز اين دو گريه نكرد». گفتم: گريهاش چگونه بود؟ فرمود: «چهل روز خورشيد با سرخى بر مردم طلوع مىكرد و با سرخى غروب مىنمود» .
كامل الزيارات : ص 186 ح 260
اهل بیت (ع)
امام صادق علیه السلام يا سَديرُ تُكثِرُ مِن زِيارَةِ قَبرِ أبي عَبدِ اللّهِ الحُسَينِ؟ قُلتُ : إنَّهُ مِنَ الشُّغُلِ . فَقالَ : ألا اُعَلِّمُكَ شَيئا إذا أنتَ فَعَلتَهُ كَتَبَ اللّهُ لَكَ بِذلِكَ الزِّيارَةَ؟. فَقُلتُ : بَلى جُعِلتُ فِداكَ ! فَقالَ لي: اِغتَسِل في مَنزِلِكَ وَاصعَد إلى سَطحِ دارِكَ، وأشِر إلَيهِ بِالسَّلامِ، يُكتَب لَكَ بِذلِكَ الزِّيارَةُ .
به نقل از سَدير: امام صادق عليهالسلام به من فرمود: «اى سَدير! قبر حسين عليهالسلام را بسيار زيارت مىكنى؟» گفتم: [نه؛] چون گرفتارم. امام عليهالسلام فرمود: «آيا چيزى به تو نياموزم كه چون آن را انجام دهى خداوند به خاطر آن برايت زيارت مىنويسد؟». گفتم: چرا فدايت شوم! امام عليه السلام به من فرمود: «در خانهات غسل كن و به بام خانهات برو و با اشاره به او سلام كن كه برايت زيارت نوشته مىشود».
كامل الزيارات : ص 482 ح 737
ازدواج
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله مَن تَرَكَ التَّزويجَ مَخافَةَ العَيلَةِ فَقَد أساءَ ظَنَّهُ بِاللّهِ عز و جل ، إنَّ اللّهَ عز و جل يَقولُ : «إِن يَكُونُواْ فُقَرَاءَ يُغْنِهِمُ اللَّهُ مِن فَضْلِهِ» .
هر كس از ترس فقير شدن ازدواج نكند ، به خداوند عز و جل گمان بد بُرده است . خداوند عز و جل مى فرمايد : «اگر تنگ دست اند ، خدا آنان را از فضل خويش ، بى نياز خواهد كرد» .
الكافي : ج 5 ص 331 ح 5
دانش و بینش
امام علی علیه السلام مَن قاتَلَ جَهلَهُ بِعِلمِهِ فازَ بِالحَظِّ الأسعَدِ .
هر كه با دانش خود به جنگ نادانيش برود، به بالاترين خوشبختى دست يافته است.
غرر الحكم : 8859.
خانواده
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله مَن كانَ لَهُ امرَأَةٌ تُؤذيهِ ، لَم يَقبَلِ اللّهُ صَلاتَها ولا حَسَنَةً مِن عَمَلِها ، حَتّى تُعينَهُ وتُرضِيَهُ ، وإن صامَتِ الدَّهرَ . . . وعَلَى الرَّجُلِ مِثلُ ذلِكَ الوِزرِ وَالعَذابِ إذا كانَ لَها مُؤذِيا ظالِما .
هر كس زنى دارد و زَنَش او را آزار مى دهد ، خداوند ، نه نماز آن زن را مى پذيرد و نه هيچ كار نيك او را ، هر چند همه عمر ، روزه بگيرد ، مگر اين كه به شوهرش كمك كند و او را خشنود سازد ... . براى مرد نيز اگر زنِ خود را آزار بدهد و به او ستم كند ، همانند اين گناه و عذاب ، وجود دارد .
ثواب الأعمال : ص 335 ح 1
عبادت و دعا
امام علی علیه السلام نَهىٰ رَسولُ اللّٰهِ صلی الله علیه و اله أن يَكونَ الرَّجُلُ طولَ اللَّيلِ كَالجيفَةِ المُلقاةِ، وأمَرَ بِالقِيامِ مِنَ اللَّيلِ وَالتَّهَجُّدِ بِالصَّلاةِ.
پيامبر خدا صلی الله علیه و آله از این که کسی تمام شب را چون مردار دورافکندهای [در بستر افتاده] باشد، نهی فرمود، و به برخاستن در پارهای از شب و خواندن نماز شبانگاهی فرمان داد.
دعائم الإسلام: ج۱ ص۲۱۱
عبادت و دعا
امام باقر علیه السلام أَلاَ إِنَّ أَوْلِيَاءَ اللَّهِ لاَ خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَ لاَ هُمْ يَحْزَنُونَ » إذا أدَّوا فَرائِضَ اللّهِ ، وأَخَذوا بِسُنَنِ رَسولِ اللّهِ صلى اللّه عليه و آله . . . .
«هلا كه به دوستان خدا نه بيمى مىرسد و نه اندوهناك مىگردند!» [يعنى] اگر مردم واجبها را به جا آورند و سنّتهاى پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله را در پيش گيرند» .
تفسير العيّاشي : ج 2 ص 280 ح 1966
معارف دین
امام رضا علیه السلام إنَّ لِلَّهِ عزّ و جل في كُلِّ يَومٍ ولَيلَةٍ مُنادياً يُنادي: مَهلاً مَهلاً عِبادَ اللّهِ عَن مَعاصِي اللّٰهِ، فَلَولا بَهائمُ رُتَّعٌ، وصِبيَةٌ رُضَّعٌ، وشُيوخٌ رُكَّعٌ؛ لَصُبَّ علَيكُمُ العَذابُ صَبّاً، تُرَضُّونَ بهِ رَضّاً.
در هر روز و شب، از جانب خداوند عزّ و جل ندا دهندهاى ندا مىدهد: «اى بندگان خدا! از نافرمانى خدا باز ایستید، باز ایستید؛ زیرا اگر به خاطر حیوانات چرنده و كودكان شیرخواره و سالخوردگان نمازگزار نبود، چنان عذابى بر سر شما ریخته مىشد كه خُرد و خمیر مىشدید».
الكافي: ج۲ ص۲۷۶ ح۳۱.
معارف دین
امام علی علیه السلام إنَّ العافِيَةَ في الدِّينِ و الدّنيا لَنِعمَةٌ جَليلَةٌ و مَوهِبَةٌ جَزيلَةٌ .
عافيت دينى و دنيوى، نعمتى بزرگ و موهبتى عظيم است.
غرر الحكم : 3704.
اصول دین (نبوت) - اصول دین (معاد)
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله وَاللّهِ الَّذي لا إلهَ إلاَّ هوَ إنِّي رَسولُ اللّهِ إلَيكُم حَقّا خاصَّةً وَإلى النَّاسِ عامَّةً. وَاللّهِ لَتَموتونَ كَما تَنامونَ، ولَتُبعَثونَ كَما تَستَيقِظونَ ولَتُحاسَبونَ كَما تَعمَلونَ ولتُجزَونَ بِالإحسانِ إحسانا وبِالسُّوءِ سوءا وإنَّها الجَنَّةُ أبَدا وَالنَّارُ أبَدا.
به خداوندى كه هيچ خدايى جز او نيست، من فرستاده به حقّ خدا به سوى شما خصوصا و به سوى همه مردم عموما هستم. به خدا قسم همانگونه كه مىخوابيد، مىميريد و همانگونه كه بيدار مىشويد، برانگيخته خواهيد شد و مطابق كردارتان حسابرسى خواهيد شد. در برابر نيكى، پاداش نيك خواهيد يافت و در برابر بدى، كيفر بد خواهيد چشيد. بهشتِ جاويدان در كار است و دوزخِ هميشگى .
المناقب لابن شهرآشوب : ج 1 ص 46
رفتار و کردار
امام علی علیه السلام تَدارَك في آخِرِ عُمُرِكَ ما أضَعتَهُ في أوَّلِهِ؛ تَسعَد بِمُنقَلَبِكَ.
در آخر عمرت، آنچه را در اوّل آن تباه کردهاى، جبران کن تا در بازگشتگاهت نیکبخت باشى.
غرر الحکم: ج۳ ص۳۱۶ ح۴۵۷۲
امام مهدی عج، انتظار
امام علی علیه السلام المُنتَظِرُ لأِمرِنا كَالمُتَشَحِّطِ بِدَمِهِ في سَبيلِ اللّهِ ؛
آن كه منتظر فرج ما است، همچون كسى است كه در راه خدا در خون خود تپيده باشد.
كمال الدّين ، ص ۶۴۵
رفتار و کردار
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله مَن أحسَنَ تَدبيرَ مَعيشَتِهِ رَزَقَهُ اللّهُ تَبارَكَ وتَعالى .
هر كس براى گذرانِ زندگانى خويش، به درستى برنامه ريزى كند ، خداى ـ تبارك و تعالى ـ روزى اش مى بخشد .
اُسد الغابة : ج 5 ص 336 ح 5294