گلچین شیرینی های عید نوروز همراه با دستور پخت
کلمپه شیرینی مناسب عید نوروز
آرد یک کیلو
روغن جامد یا کره 400 الی 500 گرم
تخم مرغ 2 عدد
شکر 200 گرم
شیر به همراه کمی آب نصف لیوان
هل و وانیل به میزان لازم
مواد لازم برای وسط کلمپه:
خرمای بدون هسته 400 گرم
مغز گردوی خورد شده 200 گرم
هل، قلمفور و جوزهندی به میزان لازم
بادیون و زنجبیل به میزان لازم
پودر پسته برای تزیین به میزان لازم
طرز تهیه :
ابتدا دو عدد تخم مرغ را به همراه هل و وانیل خوب زده، سپس روغن را اضافه کرده و پس از آن شکر و آرد . این مواد را خوب مخلوط کنید و بعد از آن مخلوط شیر و آب را بیا فزایید تا خمیر لطیف و نرمی به دست آید.
مواد داخل کلمپه را کاملا یکدست با هم مخلوط کرده و کنار بگذارید.
به دو روش می توانید کلمپه را قالب زده و آماده کنید:
روش اول : خمیر را با وردنه روی سطحی صا ف پهن کرده و با ته فنجان یا لیوان به شکل دایره های هم اندازه در آورید و پس از آن که مواد خرمایی که به شکل گلوله های کوچک در آورده اید را وسط آن گذاشتید یک دایره ی خمیری را روی آن قرار داده و دور آن را ببندید و مثل خمیر قطا ب بپیچید.
روش دوم: خمیرها را با دست گلوله ای شکل کرده، کف دست پهن کنید و مواد خرما را وسط آن قرار داده و اطراف آن را ببندید و سپس با استفاده از قالبهای مخصوص کلمپه روی آن را قالب بزنید .
لوز نارگیل خانگی شیرینی مخصوص عید
شکر 2 پیمانه یا 200 گرم
آب ا پیمانه یا 100 گرم
پودر نارگیل 2 پیمانه یا 200 گرم (پودر نارگیل کاملا نرم وچرخ شده یا آسیاب شده باشد)
طرز تهیه:
ابتدا برای تهیه ی شربت این شیرینی شکر و آب را مخلوط کرده تا کاملا شکر در آب حل شود. سپس این محلول را روی حرارت گذاشته تا بجوشد و قوام آید .پس از آن شربت را به ظرف دیگری منتقل کرده و خوب بزنید تا سفید شود و پودر نارگیل را به آن اضافه کنید و مخلوط نمایید و در ظرف پیرکس ریخته ، بلا فاصله داخل فر قرار دهید وبه مدت 20 دقیقه صبر کنید تا پخته شود .بعد از پخته شدن آنها را به شکل لوزی بریده و در ظرفی دیگر بچینید و با چای نوش جان کنید.
قطاب خانگی شیرینی مخصوص عید
روغن جامد یک فنجان
ماست یک فنجان سر خالی
شیر دو قاشق غذاخوری
بیکینگ پودر به اندازه ی سر قاشق چایخوری (خیلی کم)
آرد به میزان لازم
پودرقند یا شکر به میزان لازم
روغن مایع یک لیوان جهت سرخ کردن قطابها
مواد لازم برای وسط قطاب
به اندازه ی 200 گرم مغز پسته و شکر آسیاب شده یا مغز گردو و شکر آسیاب شده یا پودرنارگیل و پودرشکر که بسته به سلیقه ی خود یکی از این مواد را انتخاب کرده و با مقداری هل و وانیل و برای راحتی کار با یک قاشق مربا خوری گلاب یا عرق بید مشک مخلوط نموده ، برای وسط قطابها از این مواد استفاده نمایید.
طرز تهیه:
ابتدا در ظرفی روغن ، ماست ودو قاشق شیر را با هم خوب بزنید . آرد وبیکینگ پودر را کم کم به آنها اضافه کنید تا خمیر لطیف ونرمی به دست آید وکنار بگذارید.
نان نخودچی خانگی شیرینی مخصوص عید
مواد لازم:
پودر نرم و الک شده ی نخودچی یک کیلو
پودر قند بسیار نرم نیم کیلو
روغن جامد 300 الی 400گرم
هل و وانیل به میزان لازم
پودر پسته برای تزیین به میزان لازم
طرز تهیه :
شیرینی گردویی خانگی شیرینی مخصوص عید
مواد لازم :
زرده ی تخم مرغ 3 عدد
روغن مایع 1 قاشق مربا خوری
گردوی خورد شده 150 گرم
شکرآسیاب شده 1 پیمانه
آرد سفید 1 قاشق غذاخوری
ابتدا زرده ها را با شکر آسیاب شده حدود 10 دقیقه خوب بزنید ، سپس یک قاشق مرباخوری روغن را به آنها اضافه کرده و خوب با هم مخلوط کنید و پس از آن یک قاشق آرد را .در آخر هم گردوهای خورد شده را داخل این مواد ریخته و به هم بزنید.
شیرینی مربایی
مواد لازم:
کره نرم شده=نصف پیمانه
شکر=یک سوم پیمانه
زرده تخم مرغ= یک عدد
وانیل=یک سوم قاشق چای خوری
آرد=یک و یک سوم پیمانه
مربای میوه=2 تا 3 قاشق غذاخوری
طرز تهيه:
* ابتدا فر را روی دمای 375 درجه ی فارنهایت از پیش گرم کنید.
* آرد را الک کرده و کنار بگذارید.
* در یک کاسه ی متوسط، کره را با شکر آن قدر هم بزنید تا سبک شود و پف کند.
* تخم مرغ و وانیل را به مخلوط اضافه کرده و هم بزنید.
* آرد را در چند مرحله به مخلوط اضافه کرده و در هر مرحله مخلوط را خوب هم بزنید تا خمیر نرمی حاصل شود.
اگر خمیر، خیلی نرم است، روی آن را پوشانده و به مدت یک ساعت درون یخچال قرار دهید.
* درون سینی فر، کاغذ مخصوص پخت را، قرار دهید.
* خمیر را به اندازه توپ های 2/5 سانتی متری تقسیم کنید و با فاصله 6 سانتی متری از هم، درون سینی فر بچینید.
* وسط هر شیرینی را با انگشت یا هر وسیله ای که به سایز انگشت باشد، گود کنید و درون آن را با مربای میوه از هر طعمی که دوست دارید، پُر کنید.
* شیرینی ها را به مدت 8 تا 10 دقیقه یا تا زمانی که طلایی رنگ شوند حرارت داده سپس، فر را خاموش کرده و صبر کنید تا شیرینی ها خنک شوند.
طرز تهیه مرنگ ( شیرینی پفکی )
مواد لازم :
سفیده های تخم مرغ را در ظرفی خشک و تمیز با همزن بزنید تا سفید و پفکی شود، سپس پودر شکر را کم کم افزوده و هم زدن را ادامه داده تا مخلوط حالتی کشدار به خود بگیرد.
آب لیمو، هل و وانیل را اضافه کنید و با قاشق هم بزنید، سپس مایه را در قیف با سری شکوفه بزرگ ریخته و در سینی فر که قبلاً کاغذ انداختهاید به صورت گل و با فاصله بزنید. ( در صورت استفاده از رنگ در این مرحله میتوانید رنگ را اضافه کنید )
سینی را در فر از قبل گرم شده با حرارت 140 تا 150 درجه سانتیگراد به مدت 15 تا 20 دقیقه بگذارید تا پخته شود، سپس در ظرف مورد نظر چیده و سرو نمایید.
شیرینی پفکی نارگیلی
طرز تهیه شیرینی برنجی برای پذیرایی عید
درصورتیکه خمیر چسبناک بود به مقدار خیلی کم مجددا آرد برنج اضافه کنید . توجه داشته باشید که در این موارد نمی شه مقدار تعیین کرد چون جذب روغن آردها با هم فرق داره .
درصورتیکه خمیر خشک بود بمقدار خیلی کم گلاب یا عرق هل اضافه کنید تا خمیر لطیف بشه .
ماکارون نعنایی با شکلات سفید و پنیر ماسکارپونه
• تعداد: 36 عدد
• زمان تهیه: 40 دقیقه
• زمان خنک شدن: 30 دقیقه
• زمان پخت: 7 دقیقه
مواد لازم
• مخلوط شکلات سفید و ماسکارپونه*
• نصف پیمانه کره آب شده
• یک پیمانه شکر
• نصف قاشق چایخوری جوششیرین
• ¼ قاشق چایخوری نمک
• یک عدد تخممرغ درشت
• یک قاشق چایخوری وانیل
• نصف قاشق چایخوری عصاره نعنا
• دو پیمانه آرد کامل
• نصف پیمانه شیر
• رنگ غذای سبز
• آبنبات نعنایی خرد شده
طرز تهیه
1. ابتدا، مخلوط پنیر ماسکارپونه و شکلات سفید که در ادامه توضیح داده ایم را درست کنید و کنار بگذارید.
2. سپس، در یک کاسه بزرگ، کره را با همزن برقی با سرعت متوسط به مدت 30 ثانیه هم بزنید. شکر، جوششیرین و نمک را اضافه کنید و خوب هم بزنید. تخممرغ، وانیل و عصاره نعنا را اضافه کنید و خوب هم بزنید. به تدریج آرد و شیر را اضافه کنید و دایم مخلوط کنید تا مواد یکدست شوند. رنگ غذا را به اندازه دلخواه بیفزایید و خمیر را ورز دهید. برای داشتن نتیجه بهتر، خمیر را در یک کیسه به مدت یک تا دو ساعت در یخچال قرار دهید.
3. فر را با دمای 375 درجه فارنهایت روشن کنید. یک لایه کاغذ روغنی کف سینی فر قرار دهید. خمیر را با قاشق در فاصله های 5 سانتی متری درون سینی بریزید. یک قاشق چایخوری از خمیر برای هر تکه کافی است. آنها را 7 تا 8 دقیقه در فر بپزید. چند دقیقه آنها را کنار بگذارید تا خنک شوند.
4. سپس یک طرف قطره ها را با مخلوط ماسکارپونه پر کنید، یک لایه دیگر از شیرینی روی آن بگذارید. در صورت تمایل می توانید داخل ماکارون ها آبنبات نعنایی خرد شده نیز بریزید.
مخلوط شکلات سفید و ماسکارپونه*
مواد لازم
• 85 گرم شکلات سفید
• ¼ پیمانه خامه فرم گرفته
• نصف پیمانه پنیر ماسکارپونه یا پنیر خامه ای
• ¼ پیمانه کره آب شده
• نصف قاشق چایخوری وانیل
• 4 پیمانه پودر قند
طرز تهیه
1. در یک قابلمه کوچک، شکلات سفید و خامه فرم گرفته را با یکدیگر مخلوط کنید.آنها را روی حرارت ملایم هم بزنید تا آب شوند. سپس از روی حرارت بردارید و به مدت 15 دقیقه کنار بگذارید تا خنک شوند.
2. در یک کاسه بزرگ، پنیر ماسکارپونه و کره را با یکدیگر مخلوط کنید. آنها را با همزن برقی با سرعت ملایم هم بزنید تا نرم شوند. وانیل را اضافه کنید. به تدریج پودر قند را بیفزایید و خوب هم بزنید. سپس مخلوط شکلات سفید خنک شده را اضافه کنید. آنها را 30 دقیقه کنار بگذارید تا خنک شوند و سپس درون ماکارون ها قرار دهید.
توپ های گردو و آلبالو
• تعداد: 48 عدد
• زمان تهیه: 40 دقیقه
• زمان پخت: 18 دقیقه
مواد لازم
• ¼ پیمانه آلبالو خرد شده
• یک پیمانه کره آب شده
• نصف پیمانه پودر قند
• نصف قاشق چایخوری عصاره بادام
• نصف قاشق چایخوری وانیل
• دو پیمانه آرد کامل
• ¾ پیمانه گردوی بوداده و تفت داده خرد شده
• پودر قند
طرز تهیه
1. فر را با دمای 325 درجه فارنهایت گرم کنید.
2. در یک کاسه بزرگ، کره را با همزن برقی به مدت 30 ثانیه و سرعت بالا هم بزنید. نصف پیمانه پودر قند، عصاره بادام و وانیل را اضافه کنید. آنها را خوب هم بزنید تا یکدست شوند. آرد را به تدریج اضافه کنید. تا زمانی که می توان آرد را با همزن برقی مخلوط کنید و سپس با قاشق چوبی به هم زدن ادامه دهید. در آخر، گردو و آلبالوی خرد شده را اضافه کنید و دوباره مخلوط کنید.
3. خمیرها را به توپ های ریز شکل دهید. کف سینی فر یک لایه کاغذ روغنی قرار دهید. توپ های خمیر را با فاصله در سینی بچینید و آنها را 18 تا 20 دقیقه در فر بپزید تا کاملا طلایی شوند.
4. آنها را 5 دقیقه کنار بگذارید تا خنک شوند. در صورت تمایل روی آنها پودر شکر یا دانه های ریز خوراکی قرمز رنگ بریزید تا شکل زیبایی نیز بگیرند.
کوکی کدوحلوایی
• تعداد: 60 عدد
• زمان تهیه: 30 دقیقه
• زمان پخت: 10 دقیقه
مواد لازم
• 2 پیمانه کره آب شده
• دو پیمانه شکر
• دو قاشق چایخوری بیکینگپودر
• دو قاشق چایخوری جوششیرین
• یک قاشق چایخوری نمک
• یک قاشق چایخوری پودر دارچین
• یک قاشق چایخوری پودر جوزهندی
• دو عدد تخم مرغ
• دو قاشق چاخوری وانیل
• 425 گرم پوره کدوحلوایی
• 4 پیمانه آرد کامل
• نصف پیمانه کره
• نصف پیمانه شکر قهوه ای
• ¼ پیمانه شیر
• یک قاشق چایخوری وانیل
• 2 ¾ پیمانه پودر قند
• پودر دارچین
طرز تهیه
1. فر را با دمای 350 درجه فارنهایت روشن کنید. در یک کاسه بزرگ، دو پیمانه کره را با همزن برقی و سرعت متوسط حدود 30 ثانیه هم بزنید. شکر، بیکینگپودر، جوش شیرین، نمک، دارچین و جوزهندی را مخلوط کنید. آنها را خوب مخلوط کنید. سپس تخم مرغ ها و دو قاشق چایخوری وانیل را اضافه کنید. آنها را خوب هم بزنید.
2. پوره کدوحلوایی را اضافه کنید. پس از اینکه موا یکدست شدند، به تدریج آرد را اضافه کنید و تا جای ممکن با همزن برقی بزنید و سپس با کمک قاشق چوبی آنها را با هم مخلوط کنید.
3. کف سینی فر یک لایه کاغذ روغنی قرار دهید. از خمیر با فاصله روی سینی فر بریزید. آنها را 10 تا 12 دقیقه در فر قرار دهید تا کاملا طلایی شوند. سپس آنها را کنار بگذارید تا خنک شوند.
4. در یک قابلمه کوچک، نصف پیمانه کره و شکر قهوه ای را با یکدیگر مخلوط کنید تا شکرها حل شوند. آنها را درون کاسه کوچکی بریزید. شیر و یک قاشق چایخوری وانیل را به آن اضافه کنید. پودر قند را اضافه کنید و خوب هم بزنید. این خامه را روی کوکی ها قرار دهید و در صورت تمایل، روی آنها پودر دارچین بپاشید
شیرینی عید نوروز « تارت میوه ای»
آموزش و طرز تهیه خمیر تارت میوه
مواد لازم
کره 120 گرم
پودر قند 60 گرم
آرد 200 گرم
زرده تخم مرغ 1 عدد
وانیل یک چهارم قاشق چای خوری
نمک یک هشتم قاشق چای خوری
طرز تهیه :
کره و پودر قند را بزنید تا نرم و لطیف شود. سپس زرده تخم مرغ و وانیل را اضافه کنید و باز هم بزنید تا مواد کاملاً سفید و پفکی شود. سپس آرد و نمک را اضافه نمایید و آرام مخلوط کنید. بهتر است با سرانگشت خمیر را مخلوط کنید تا روغن نیندازد. خمیر را در کیسه فریزر قرار دهید و بگذارید یک ساعت در جای خنک بماند و استراحت کند.
قالب گرد مخصوص تارت را چرب کنید. سپس خمیر را به طور یکنواخت در قالب، پهن کنید، به طوری که خمیر دیواره های قالب را نیز بپوشاند. سپس با چنگال روی خمیر را چند سوراخ بزنید و قالب را در طبقه وسط فری که از قبل با حرارت 350 درجه فارنهایت گرم کرده اید، به مدت 20 دقیقه قرار دهید تا خمیر بپزد. سپس از فر بیرون آورید و بگذارید تا سرد شود.
مواد لازم برای کرم پاتیسیر(کرم داخل تارت) :
آرد ذرت 100 گرم
شکر 150 گرم
زرده تخم مرغ 3 عدد
شیر نیم لیتر
کره 80 گرم
وانیل یک چهارم قاشق چای خوری
توت فرنگی 1 تا 5/1 کیلو
طرز تهیه:
زرده تخم مرغ را با شکر و وانیل خوب بزنید تا سفید شود. شیر و آرد ذرت را مخلوط نمایید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا کمی غلیظ شود. سپس زرده تخم مرغ و شکر زده شده را به تدریج به آرد و شیر اضافه کنید و کمی روی حرارت هم بزنید تا کاملاً غلیظ شود. در آخر کره را اضافه کنید و از روی حرارت بردارید و بگذارید تا سرد شود. داخل تارت را با کرم بپوشانید وهرنوع میوه ای که دوست دارید بزارید و نوش جان کنید
شیرینی عید نوروز « شیرینی پنجره ای»
نان پنجرهاي يكي از شيرينيهاي قديمي ايراني است و با توجه به اينكه پخت آن مانند ديگر شيرينيها نياز چنداني به مهارت ندارد، اغلب خانمهاي ايراني لااقل يك بار پختن اين نوع شيريني را امتحان كردهاند.
مواد لازم :
نشاسته نصف لیوان
مخلوط گلاب و آب نصف لیوان
مخلوط آرد برنج و آرد سفید نصف لیوان
تخم مرغ ۲ عدد
زعفران آب کرده ۱ قاشق غذاخوری
پودر قند ، روغن به مقدار لازم
طرز تهیه :
در کاسه ای گود نشاسته ، آب و گلاب بریزید و با همزن یا چنگال به هم بزنید تا خوب مخلوط و یکدست شوند سپس تخم مرغ ها را تک تک اضافه کنید و خوب به هم بزنید و پس از اینکه خوب مواد مخلوط شدند زعفران را نیز اضافه کنید.
پس از مخلوط کردن مواد اردهای برنج و گندم را به مواد اضافه نمائید و بار دیگر خوب مخلوط کنید سپس به مدت ۱۵ دقیقه در یخچال قرار دهید ، در این فاصله در تابه ای نچسب روغن فراوانی بریزید و اجازه دهید تا روغن خوب داغ شود ، قالب مخصوص شیرینی پنجره ای را داخل روغن قرار دهید و حرارت زیر تابه را ملایم کنید و بگذارید قالب نیز کمی داغ شود.
کاسه محتوی مواد شیرینی را نزدیک تابه تان بگذارید و قالب داغ شده را داخل مایع بزنید و چند ثانیه مکث کنید سپس قالب را به سرعت داخل روغن ببرید و با تکان سریع دست تان مایع را از قالب جدا کنید ، هرکدام از شیرینی ها را به مدت ۲ دقیقه در روغن سرخ کنید ، مجدد قالب را داغ کنید و داخل مواد بزنید و به همین صورت تک تک شیرینی ها را سرخ کنید.
پس از سرخ شدن شیرینی ها ، آنها را روی حوله آشپزخانه یا دستمال کاغذی ضخیمی قرار دهید تا روغن اضافه آنها گرفته شود سپس در ظرف مورد نظر چیده و روی آنها پودر قند یا پودر شکر الک شده بپاشید.
نكته:
بعضيها به جاي آنكه خاك قند را به تنهايي روي شيريني بپاشند، آن را با مقداري مغز پسته آسياب شده و هل كوبيده مخلوط كرده و روي نان پنجرهاي ميريزند.
تهیه سمنو برای سفره هفت سین
مواد لازم برای ۴ نفر:
• گندم یک کیلو
• آرد گندم ۴ کیلو
بادام یا فندق یا پسته
• آب به مقدار لازم
روش تهیه :
ابتدا گندمها را خوب تمیز کرده شسته و در ظرفی می ریزیم و روی آنها را با آب سرد به مدت دو روز می پوشانیم. در این فاصله چند بار آب آن را عوض می کنیم و زمانی که نوک گندمها سفید شد در صافی ریخته تا آب آن خارج شود. سپس گندمها را در یک پارچه تمیز و مرطوب ریخته و در دیس قرار می دهیم و در جای نسبتاً گرمی گذاشته یکی دو روز به این صورت بماند. در این فاصله روزی یکی دو بار کمی آب روی پارچه می پاشیم تا خشک نشود.
(باید توجه داشته باشیم آب زیاد باعث ترشیدگی گندمها می شود) بعد از دو روز که گندمها ریشه داد، پارچه را از روی آنها برداشته و در ظرف مناسب می ریزیم. سپس پارچه ای مرطوب روی گندمها می کشیم و باز روزی یکی دو بار روی آنها را کمی آب می پاشیم تا زمانی که گندمها ساقه پیدا کنند و کمی بلند شوند. پارچه را بر می داریم و زمانی که ساقه نقره ای رنگ شد، قبل از اینکه شکفته و سبز شود آن را برای سمنو استفاده می کنیم. حال گندم نقره ای شده را چرخ کرده، آن را در ظرفی ریخته مقداری آب روی آن می ریزم و خوب مخلوط می کنیم. از صافی رد کرده مواد موجود در صافی را بین دو دست فشار داده تا کاملاً شیره آن خارج شود.
آرد گندم را در ظرفی ریخته شیره گندم تهیه شده را به تدریج به آرد اضافه کرده و هم می زنیم بطوری که گلوله نداشته باشد. (باید توجه داشت که مقدار شیره در حدی باشد که مایه را کاملاً رقیق کند) روی حرارت قرار داده و مایه را کاملاً هم می زنیم تا زمانی که به جوش آید و غلیظ شود. این مایه باید مرتب هم زده شود زیرا سمنو زود ته می گیرد. آنقدر زدن را ادامه می دهیم تا آب آن کاملاً تبخیر شده و به شکل حلوا در آید و رنگ آن کمی سرخ شود (باید متذکر شویم که در سمنو شکر یا روغن اضافه نمی شود زیرا جوانه گندم بطور طبیعی مقداری شیرینی و چربی دارد) مجدداً بتدریج مقداری آب به سمنو اضافه کرده هم می زنیم تا گلوله نشود و مایه یکدست و رقیق شود. حرارت را ملایم نموده و گاهی آن را هم می زنیم تا زمانی که کاملاً غلیظ شود و به صورت سمنو با رنگ قهوه ای خوش رنگ در آید. در آخر پسته یا فندق یا بادام را در سمنو ریخته بعد از بیست الی سی دقیقه حرارت را خاموش کرده و مورد استفاده قرار می دهیم. قابل ذکر است که این غذای سنتی ایرانی که یکی از ضروریات سفره هفت سین هست برای کودکان نیز بسیار مفید و مغذی می باشد.