بنای مسجد قبا
توقف رسول اکرم(ص) در دهکده قبا پانزده روز به درازا کشید. و رسولخدا(ص) در این مدت تصمیم گرفتبرای فعالیتهای عبادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعیمسلمانان پایگاهی برپا کند. بدین منظور مکان مسطح و وسیعی را، که در کنارخانهکلثوم بن هدم بود و از آن برای خشک کردن خرما استفاده میشد، انتخاب کرد.
بدیهی است که برای ساختن مسجد باید نخست نقشهاش ترسیم میشد. به گفته طبرانیرسول خدا به یارانش فرمود: نقشه این مسجد از سوی خداوند است و اینک شتر منمامور این کار است. کسی بر شتر سوار شود و او را حرکت دهد تا محدوده مسجد رامشخص سازد. ابوبکر برخاست و بر شتر نشست، ولی هرچه تلاش کرد شتر حرکت نکرد. بهناچار ابوبکر پیاده شد.
سپس عمر برخاست تا این ماموریت را انجام دهد، ولی تلاش او نیز بیثمر بود ونتوانستشتر را حرکت دهد. در این هنگام، رسول خدا(ص) به علی فرمود: برخیز وبرشتر بنشین چون علی بر پشتشتر قرار گرفت، شتر راه افتاد، محدودهای را دور زدو سپس به جای نخستخویش بازگشت. بدینسان محدوده مسجد قبا مشخص شد و رسولخدا(ص) قبله آن را به سمتبیت المقدس تعیین فرمود.
پیامبر برای ساخت این مسجد بسیار تلاش کرد. زنی به نام شموس بنت نعمان میگوید:
هنگام ساخت مسجد قبا، پیامبر(ص) را میدیدم که سنگهای کوچک و بزرگ را بر میداشتتا آنجا که سنگینی سنگها پشت مبارکش را خم کرده، سپیدی خاک بر بدن مبارکشنمایان بود(گاه) مردی از صحابه میآمد و میگفت:
ای فرستاده خدا، پدر و مادرم فدایتباد! سنگ و خاک را به من واگذار تا به جایتو کار کنم. پیامبر میفرمود: نه، تو نیز سنگ دیگری بردار. حضرت هماره در تلاشبود تا ساختمان مسجد پایان یافت.
در روزهایی که بنای خانه توحید ساخته میشد، عطر زمزمههای روح نواز صحابه، کهبیانگر بینش الهی آنان و عشق خداییشان بود، فضا را آکنده میساخت و گاه رسولخدا(ص) نیز با آنان هم نوا میشد.
عبدالله بن رواحه، با آهنگی دل نواز، میخواند: افلح من یعالج المساجد، آن کهدر پی ساختن و پرداختن مساجد است رستگار است.
پیامبر(ص) با همان آهنگ، آخرین قسمتشعرش را تکرار میکرد و میفرمود: مساجدا.
سپس عبدالله ادامه میداد: و یقراء القران فیه قائما و قاعدا; آنکه پیوستهنشسته و ایستاده در مسجد قرآن میخواند.
پیامبر میفرمود: و قاعدا آنگاه عبدالله میخواند: ولا یبیت اللیل عنه راقدا; وشب را نیز هماره بیدار بوده، به خواب نمیگذراند.
پیامبر میفرمود: راقدا
بدین سان ساخت اولین بنای توحیدی در اسلام، که دارای 3 ردیف ستون چوبی بود، با تلاش مسلمانان به پایان رسید.
سید محمود مدنی بجستانی، با تلخیص و تصرف