جام جم آنلاين: پرونده سريال «ديوار» دوشنبه شب گذشته در حالي بسته شد كه بيشتر اتفاقات بر خلاف پيش بيني مخاطبان رقم خورد. در اين شب‌ها بينندگان «جميل» را به عنوان يك جنايتكار بي‌رحم و خشن شناختند كه دستش به خون چند نفر آلوده شده است. با اين حساب خيلي‌ها انتظار داشتند كه در قسمت آخر مجازات او را ببينند.

همچنين پيش‌بيني‌ها اين بود كه نقش پليس در دستگيري اين متهم پررنگ‌تر باشد. اما در سكانس‌هاي پاياني سريال ديديم كه «جميل» خودش دست به خودكشي زد.

تصويري كه سريال در اين قسمت از جميل ارائه داد تصوير آدمي دلرحم و مهربان بود كه انگار هيچ خطايي را مرتكب نشده است.

درباره پايان بندي پر انتقاد اين سريال با كارگردان «ديوار» همصحبت شديم. او معتقد است كه پايان‌بندي سريال توسط خودش و فيلمنامه‌نويس طراحي شده و مفهومي عميق و انساني را منتقل مي‌كند.

سيروس مقدم،‌ كارگردان سريال ديوار در پاسخ به اين پرسش كه چرا در قسمت آخر «جميل» به دست پليس كشته نمي‌شود، گفت: وظيفه پليس كشتن متهمان نيست. پليس وظيفه دارد متهمان را دستگير كند و به مراجع قضايي تحويل دهد سپس قاضي در يك دادگاه عادلانه تعيين مي‌كند كه حكم متهم اعدام يا حبس ابد است. اين نگاه مفهوم انساني‌تر و عميق‌تري دارد تا اين كه بخواهيم نشان دهيم متهم به دست پليس كشته مي‌شود. پليس با دستگيري مجرمان، جامعه را از جرم و بزهكاري نجات مي‌دهد.

كارگردان ديوار در پاسخ به اين پرسش كه واكنش نيروي انتظامي به اين پايان‌بندي چه بود، گفت: آنها ما را ملزم نكردند كه چه پايان‌بندي‌اي داشته باشيم. در آخرين صحبتي كه با آنها داشتم از اين سكانس‌هاي پاياني راضي بودند و گفتند كه ما از ديدنش لذت برده‌ايم.

وي درباره سكانس‌هايي كه جميل اشك مي‌ريزد و باعث مي‌شود مخاطب او را بي‌گناه تصور كند، گفت: ما با انساني طرف هستيم كه به يك مجرم تبديل شده است. او تمام خصوصيات يك انسان را داراست و دچار پشيماني و عذاب وجدان مي‌شود. چون يادش مي‌آيد كه حتي به دخترش بدي كرده است، دوستش را كشته و خانواده يك پليس را داغدار كرده است. در اين لحظه فطرت پاكي كه خدا در او نهاده بيدار مي‌شود اما ديگر خيلي دير شده و آب از سرش گذشته است. در آن لحظه جميل مي‌داند كه ديگر هيچ كاري نمي‌شود كرد، چون ديگر خيلي دير شده است. هر خلافكاري وقتي به فطرت خودش مراجعه مي‌كند از اين كه به عنوان انسان دچار سقوط شده بدش مي‌آيد.

مقدم افزود: اين كه جميل مي‌گويد من از مرگ نمي‌ترسم نشان‌دهنده تنهايي اوست. تنها اميد اين مرد دخترش بوده كه حمايت او را از دست داده است. بنابراين تصميم مي‌گيرد خودش را بكشد. اين كار اوج استيصال او را نشان مي‌دهد.

مقدم در پاسخ به اين پرسش كه چرا در سكانس پاياني رژه نيروي انتظامي به تصوير كشيده مي‌شود، اظهار كرد: پليس ما در يك سريال پرحادثه با يك آدم گردن كلفت و جنايتكار درگير شده و شهيد داده است. در نهايت پليس بر متهم پيروز شده و مجرم را به دست عدالت سپرده است. اين اقتدار زاييده ساختاري منظم است.ما مي‌خواستيم تصويري از تلاش، فداكاري و سختكوشي يونس و همكارانش را نمايش دهيم و پايان ماجرا را با تصويري از شكوه و عظمت پليس به پايان برسانيم.

سيروس مقدم در پاسخ به اين پرسش كه چرا در صحنه پاياني «يونس» ارتقاي درجه نگرفت، گفت: به نظر من گرفتن و دستگير كردن يك متهم جزو كارهاي ابتدايي پليس است و قرار نيست بابت اين كار يك نفر ارتقاي درجه بگيرد. من در طول چند ماه با نيروهاي پليس آگاهي دم‌خور بودم. اينها آدم‌هاي گمنامي هستند كه خيلي تلاش مي‌كنند اما خودشان و خانواده‌شان بارها و بارها تهديد مي‌شوند. اين افراد با حداقل حقوق دريافتي امنيت را به جامعه هديه مي‌كنند و دست از تلاش برنمي‌دارند. من مي‌خواستم با اين سريال اداي ديني به اين عده داشته باشم.