براي تغيير آمدهام
مهمد بچيروويچ سرمربي تيم ملي بسكتبال است كه بعد از ترايكوويچ، بوسنياك، اونيكا، ترومن و ماتيچ ـ مربيان تيم ملي در 10 سال گذشته ـ هدايت اين تيم را عهدهدار شده است.
او خودش روي اين كه 51 ساله و مسلمان است، خيلي تاكيد دارد. بچيروويچ يك خانواده كاملا بسكتبالي است. پسر او از بسكتباليستهاي حرفهاي در ايتاليا است كه اتفاقا در يكي از ديدارهاي تيمهاي ملي اسلووني و ايران هم بازي كرده بود.
بچيروويچ، 25 سال سابقه مربيگري دارد و اين كار را از ردههاي پايه شروع كرده است. بخشي از دوران مربيگرياش در تيمهاي باشگاهي و ملي اسلووني بوده است.
او صاحب مدال رده سني 18 سال اروپاست، در مسابقات جهاني رده سني 20 سال مربيگري كرده و با تيم ملي اسلووني هم در مسابقات جهاني تركيه هشتم شده است. بچيروويچ در وهله اول، برنامههاي كلي براي تيمهاي زير 18 سال و تيم ملي ايران تنظيم كرده است.
شروع رسمي كار سرمربي تيم ملي در بسكتبال ايران با تيم زير 18 سال و بهواسطه حضور اين تيم در رقابتهاي قهرماني آسيا (مغولستان) بوده و در مجموع و با توجه به برنامههاي تداركاتي و مسابقاتي كه اين تيم و تيم ملي ايران در پيش دارند، روزهاي كاري فشردهاي داشته است.
بچيروويچ از همان ابتدا اعلام كرد فقط در شرايطي خاص حاضر به مصاحبه با خبرنگاران ميشود و اما خبرنگاران ميتوانند در زمانهايي كه او براي همه در نظر ميگيرد جلسات پرسش و پاسخ را تشكيل بدهند. سرمربي تيم ملي بسكتبال درباره بسكتبال ايران ميگويد: بسكتبال ايران به المپيك و بازيهاي جهاني رفته بنابراين در سطح بسكتبال دنيا شناخته شده است.
پيشرفت بسكتبال ايران مشهود است. همه بازيكنان هم كه اين پيشرفت را موجب شدهاند از ردههاي سني پايين ميآيند و اين نشاندهنده كار خوب مربيان داخلي است، نه فقط مربيان خارجي كه تيم ملي ايران را قهرمان كردند. من به دنبال اين هستم كه بسكتبال ايران يك قدم به جلو حركت كند، اما نه با هر قيمتي؛ چون در غير اين صورت افت ميكنيم. پس از ورود سرمربي اسلوونيايي تيم ملي بسكتبال به ايران او خيلي زود متوجه كمبود امكانات در بسكتبال ميشود: برنامههاي آمادهسازي تيمهاي ملي را نميخواهم تنها در تهران انجام بدهم.
تيم ملي براي تمام ايران است و به همين دليل در تمام شهرهاي ايران براي مليپوشان برنامه دارم. تمام شهرهايي كه بتوانند بخوبي از تيم ملي ميزباني كنند ما به آنجا سفر ميكنيم. سالن بسكتبال تهران به هيچ عنوان مناسب نيست. اين امكانات در شان بسكتبال نيست و نميتواند براي يك مسابقه ميزباني قابل قبولي داشته باشد.
نميتوانيم ميزبان فينال غرب آسيا باشيم و تماشاگران پشت در بمانند. به همين دليل از مسئولان خواهش ميكنم تا در تهران يك سالن مناسب و در شان بسكتبال ايجاد كنند. برنامه داريم تا هر دو سال يكبار ميزبان يك تورنمنت باشيم و از كشورهاي صاحب نام دعوت كنيم اما با اين سالن نميتوانيم از آنها ميزباني كنيم. اميدوارم امكانات لازم نيز در تهران فراهم شود.
از شاخصهاي كار بچيروويچ توجه به بازيكنان جوان است. او كار پايهاي كرده و لاجرم آيندهنگر است. بسكتبال ايران در موقعيتي حساس، اين مربي اسلوونيايي را به خدمت گرفته است يعني درست زماني كه تعدادي از بازيكنان تا يك يا دو سال ديگر به مرز بازنشستگي ميرسند و نيروهايي بايد جايگزين شوند. او درباره پشتوانهسازي در بسكتبال ايران ميگويد: هنر اينجاست كه از جوانان استفاده كرده و در عين حال نتيجه بگيريم. من جوانگرايي ميكنم، اما نه يكباره. برنامه من اين است كه جوانان در بين 16 نفر نهايي باشند و از اين جمع به تركيب 12 نفره اصلي هم برسند و طي سال آينده 50 درصد تيم را تشكيل دهند.
در بازيهاي غرب آسيا، مهمد بچيروويچ با هفت بازيكن تيم ملي در رقابتهاي 2011 جام ملتهاي آسيا و پنج بازيكن جديد وارد شد.اين بازيها اولين آزمايش سرمربي جديد تيم ملي بسكتبال بود و او با شكست يمن، فلسطين، سوريه و اردن و باخت به لبنان كارش را تمام كرد. بچيروويچ در واقع در اين بازيها بيشتر تجربه كسب كرد چون او اصلا شناختي از بسكتبال آسيا نداشت و تنها 15 روز با تيم ملي بسكتبال كار كرده بود.
عنوان دوم بازيهاي غرب آسيا و ضعفهاي فني تيم، كادر فني و در راس آن بچيروويچ را بر آن داشت تا در خصوص دعوت از نفرات و حضور در برنامههاي بعدي بازنگري كند. او بعد از اين مسابقهها برنامههاي ديگر تيم ملي را به صورت كلي اعلام كرده است: بعد از مسابقات غرب آسيا تيم ملي يك ماه استراحت ميكند و پس از آن به يكي از معتبرترين تورنمنتها ميرود. در اين تورنمنت تركيه، آلمان، فنلاند و ايران شركت دارند. نام اين تورنمنت افاس است و از بهترينها شناخته ميشود. پس از آن بايد براي جام ويليام جونز به تايوان برويم. البته شايد در اين جام با تيم اميد حاضر شويم، اما هنوز مشخص نيست.
قسمت پاياني برنامه نيز جام استانكوويچ است. اين رقابتها از بيست و چهارم شهريور در ژاپن برگزار ميشود. اينها برنامههاي تيم ملي در سال جاري است و من در اين سه ماه براساس مشاهده و تجربياتم نفرات متعددي را زير نظر دارم تا بهترينها در تركيب تيم ملي قرار بگيرند. سرمربي تيم ملي بسكتبال اما دغدغههايي هم از بابت سرمايهگذاري رقباي آسيايي دارد: بايد ببينم كشورهاي آسيايي چه سرمايهگذاريهايي انجام ميدهند.
اسلووني با دو ميليون جمعيت بودجهاي بسيار بيشتر از ايران دارد. تيم زير 18 ساله چين 22 بازي تداكارتي در اروپا انجام داده است. اين تفاوت ما است. سرمايهگذاريهاي چين اينگونه است و ما در ايران تازه ميخواهيم كارمان را آغاز كنيم. مهمترين ويژگي بچيروويچ سابقه سرمربيگري او است.
تمامي مربيان سابق تيم ملي تجربه سرمربيگري نداشتند و هميشه دستيار بودند، اما بچيروويچ سرمربي تيم خوبي بوده در جام جهاني نيز هشتم شده است. بازيكنان او در تيمهاي حرفهاي دنيا بازي كردهاند بنابراين با مقوله بازيكنسالاري در تيم ملي بسكتبال بيگانه است: من قوانيني لازمالاجرا را به بازيكنان ميدهم و هركس نتوانست با آن كنار بيايد در تيم من جايي ندارد.