امروز در تاريخ
آخرين جنگ ايران و روم در زمان اردشير يکم
18 ژوئن 232 ميلادي جنگ ديگري ميان ايران و امپراتوري روم آغاز شد. آغاز اين جنگ از كاپادوكيه (Capadocia=Kapadokya تركيه امروز و گوشهاي از ساتراپي سوم ايران، طبق تقسيم بندي داريوش بزرگ) بود و در طول جنگ، فرماندهي ارتش ايران را اردشير پاپكان (ساساني) موسس دودمان ساسانيان برعهده داشت. اردشير يکم قبلا هم با امپراتوري روم وارد جنگ شده بود. جنگهاي اردشير يکم با هدف اخراج روميان از مشرق زمين که از سال 230 ميلادي آغاز شده بود سبب شده بود که الکساندر سه وروس Alexander Severus امپراتور وقت روم به شرق مديترانه آيد و در آنتيوک مستقر شود. باوجود اين، در جنگي که از کاپادوکيه آغاز شد اردشير قاطعانه پيروز شد و سه وروس پس از اين شکست به اروپا بازگشت. اردشير يکم در آخرين جنگ خود با روميان با استفاده از يک تاکتيک تازه و گسترش دادن منطقه جنگ، واحدهاي ارتش روم را مجبور به جنگيدن در سه جبهه کرده و درهم کوبيده بود.
حركت به سوي تهران
سردار اسعد به نام نجات مشروطيت از دست محمدعلي شاه قاجار 18ژوئن1309 (28 خرداد 1288 خورشيدي) با بيش از هزار سوار بختياري كه يك قبضه توپ پشتيبان اين نيرو بود از اصفهان به سوي تهران به حركت در آمد.
سواران سردار اسعد در عليشاه عوض (شهريار) به داوطلبان گيلان و مازندران پيوستند و تهران را مورد حمله نظامي قرار دادند. اين نيرو با كمك ساير مجاهدان راه مشروطيت و نيز هواداران مسلح مشروطيت در داخل شهر، بعدا واحدهاي قزاق را شكست داد. پس از اين شكست بود كه محمد علي شاه به ساختمان تابستاني سفارت روسيه پناهنده و از ايران تبعيد شد و پسر خردسالش را برجاي او نشاندند. تظاهرات مردم معمولي بر ضد استبداد محمدعلي شاه از يك سال پيش از حركت سردار اسعد به سوي تهران و از اواخر خرداد سال 1287 هجري خورشيدي آغازشده بود.
سالروز درگذشت ابوعلي سينا دانشمند، فيلسوف و اديب بزرگ ايران
بوعلي سينا كه اروپاييان نام وي را Avicenna تلفظ ميكنند و او را Great Master of Medicine ميخوانند 18 ژوئن سال 1037 ميلادي در شهر همدان وفات يافت. بوعلي بود كه براي نخستين بار علائم بيماريها را شرح داد.
بوعلي سينا بر همه علوم و فنون و ادبيات زمان خود تسلط داشت، به گونهاي كه مولفان تاريخ علوم، ميزان دانش او را برابر با يك دائرةالمعارف يا Encyclopedia ذكر كردهاند. وي كه در نزديكي بخارا ـ از شهرهاي خراسان بزرگتر و مركز ادبيات و فرهنگ پارسي ـ به دنيا آمده بود، به نوشته روزنگار جهان به زبان انگليسي (صفحه 338) در 16 سالگي يك دانشمند تمام عيار بود. بوعلي سينا در عين حال يك فيلسوف، اديب و دولتمرد بود. وي بيشتر سالهاي آخر عمر خود را در اصفهان گذرانيد بوعلي در دانش پزشكي كتابي تحت عنوان «قانون در طب» نوشت كه تا پايان قرن 19 كتاب درسي دانشكدههاي پزشكي اروپا بود.
روزي كه قزوين به دست يك سرهنگ روس افتاد
يك سرهنگ روس وفادار به رژيم سلطنتي كه با واحد خود عازم باكو براي جنگ با بلشويكها بود 28 خرداد 1297 در سر راه خود، شهر قزوين را تصرف كرد!!. دولت وقت ايران از نظر نظامي آن چنان ضعيف بود كه از عهده اين افسر ياغي روس و نهصد سرباز او هم برنيامد.
تغيير كلاه براي بار دوم!
28 خرداد 1314 براي دومين بار از زمان روي كار آمدن دودمان پهلوي كلاه كارمندان عوض شد. طبق بخشنامهاي كه در اين روز در ايران به ادارات دولتي و سازمانهاي ديگر ابلاغ شد از آن پس كارمندان دولت و مرداني كه به سازمانهاي دولتي مراجعه ميكردند بايد كلاه شاپو (تمام لبه) برسر ميگذاشتند. قبلا دستور داده شده بود كه از كلاه پهلوي (كلاه يك لبه = كلاهي كه داراي لبه در قسمت جلو است ــ مشابه كلاه نظاميان فرانسوي) استفاده شود.
در بخشنامه تازه اخطار شده بود كه عدم رعايت دستور موجب انتظار خدمت كارمند خواهد شد.
www.iranianshistoryonthisday.com
codex40x
page28