احادیث امام علی ع
امام علی (ع) : خدا رحمت کند کسی را که چون سخن حکیمانه بشنود خوب فرا گیرد و چون هدایت شود بپذیرد و دست به دامن هدایت کننده زند تا نجات یابد مراقب خویش در برابر پروردگار باشد از گناهان خود بترسد خالصانه گام بردارد ذخیره ای برای آخرتش فراهم آورد از گناهان دوری نماید و با خواسته های دلش مبارزه کند . در راه روشن هدایت که مسیر دستورات قرآن و سنت پیامبر و گفتار ائمه (ع) قدم بگذارد و از راه روشن هدایت فاصله نگیرد و چند روز زندگی دنیا را غنیمت شمارد و پیش از مرگش با اعمال صالح و نیک توشه ای برای آخرتش فراهم سازد. نهج البلاغه خطبه 76
امام علی (ع) : ای مردم بدانید معاد و زنده شدن پس از مرگ شگفت آورتر از آفریده شدن آغازین مخلوقات نیست چگونه چنین امری برای برخی محال است در صورتی که اگر همه جانداران جهان ، از پرندگان و چهارپآیان و آنچه در آغل است و آنچه در بیابان سرگرم چرا است ، از تمام نژاد ها و جنس ها درس خوانده و نخوانده و انسانهای متفکر و تیزهوش گرد هم آیند تا پشه ای را بیافرینند توان پدید آوردن آن را ندارند بلکه عقلهایشان سرگردان و در شناخت آن حیران می ماند. نهج البلاغه خطبهامام علی (ع) : نام نیکی که خدا از شخصی در میان مردم رواج دهد بهتر از ثروتی است که از او به دیگران برسد. نهج البلاغه خطبه 23
امام علی (ع) : شبهه را به این علت شبهه نامیدند که به حق شباهت دارد اما نور هدایت کننده دوستان خدا را در شبهات یقین به دستورات خدا و سنت رسول خدا (ص) و گفتار ائمه هدی (ع) است امام افراد سست ایمان و دشمنان خدا راهنمایشان در شبهات گمراهی و شک در اوامر الهی و کوردلی نسبت به این دستورات است. نهج البلاغه خطبه 38
امام علی (ع) : همانا آغاز پدید آمدن فتنه ها و اختلافات در دین بدعت گذاری و هواپرستی در احکام آسمانی است و نوآوریهائی است که قرآن و سنت رسولخدا (ص) با آن مخالف است پس عده ای با واسطه مخالفت با قرآن و سنت بر گروهی دیگر مسلط می گردند و اینجاست که شیطان بر دوستان خود چیره می گردد و تنها عده ای که مشمول رحمت و لطف پروردگارند از این فتنه نجات خواهند یافت. نهج البلاغه خطبه 50امام علی (ع) : به خدا سوگند اگر دلهای شما از ترس آب شود و از چشم هایتان با شدت شوق به خدا یا ترس از او خون جاری گردد و اگر تا پآیان دنیا زنده باشید و تا آنجا که می توانید در اطاعت از فرمان حق بکوشید در برابر نعمت های بزرگ پروردگار به خصوص نعمت ایمان و ولایت ناچیز است. نهج البلاغه خطبه 52
امام علی (ع) : بنده خدا باید از پروردگار خود بپرهیزد و خود را پند دهد و از معاصی و کردارهای زشت خود توبه کند و بر شهوات خود غلبه نماید و به خود وعده طول عمر ندهد زیرا مرگ او پنهان و پوشیده است و آرزوهای دنیائی فریبنده اند و شیطان همواره سعی در گمراه کردن او ، جلوه دادن معاصی در نظر اوست تا بر او تسلط یابد و انسان را در انتظار توبه نگه می دارد که آن را تاخیر اندازند و تا زمان فرا رسیدن مرگ از آن غفلت کند. نهج البلاغه خطبه 64امام علی (ع) : آگاه باشید این پوست نازک تن طاقت آتش دوزخ را ندارد ، پس به خودتان رحم کنید ، شما مصیبت های دنیا را آزموده اید آیا ناراحتی یکی از نزدیکان خود را بر اثر خاری که در بدنش فرو رفته ، یا زمین خورده و پایش مجروح گشته ، یا ریگ های داغ بیابان او را رنج داده دیده اید که تحمل آن چه مشکل است ؟ پس چگونه میشود تحمل کرد که در میان دو طبقه آتش در کنار سنگ های گداخته همنشین شیطان باشید آیا می دانید وقتی مالک دوزخ بر آتش غضب کند شعله ها بر روی هم می غلتند و یکدیگر را می کوبند و در میان درهای جهنم به هر طرف زبانه می کشند ؟!؟ نهج البلاغه خطبه 183
امام علی (ع) : آگاه باشید آنچه را در راه حفظ دین از دست می دهید زیانی به شما نخواهد رساند و آنچه را با تباه ساختن دین به دست می آورید سودی به حالتان نخواهد داشت. نهج البلاغه خطبه 173
امام علی (ع) : بندگان خدا خیری را که خدا وعده داده رها کردنی نمی باشد ، و شری را که از آن نهی کرده دوست داشتنی نیست.بندگان خدا از روزی بترسید که اعمال و رفتار انسان وارسی میشود روزی که پر از تشویش و اضطراب است به طوری که کودکان را پیر می گرداند ، بدانید امروز به فردا نزدیک است و فردا به امروز و از روزی که به دنیا آمده اید به سرعت به سمت منزل قبر در حرکتید وه چه منزل وحشتناکی و سیه چال غربتی !!! نهج البلاغه خطبه 157امام علی (ع) : عمل کننده بدون فهم و بصیرت و معرفت به دستورات دینی همچون رونده ای است که راه را خطا می رود و به سوی بیراهه در حال حرکت است ، پس هرچه شتاب کند و بیشتر برود از مقصد اصلی دورتر میشود و عمل کننده از روی درک و معرفت دینی همچون رونده بر روی راه صحیح است پس هرچه می رود به مقصد نزدیکتر می گردد. نهج البلاغه خطبه 154
امام علی (ع) : ای مردم برای آن روز که زاد و توشه ذخیره می کنند و اسرار آدمیان فاش می گردد . یعنی پس از مرگ عمل کنید و بپرهیزید از آتشی که حرارتش شدید و عمق آن ناپیدا و زیورآلات آن غل و زنجیر و نوشیدنی آن زرد آب و چرک جوشان است. نهج البلاغه خطبه 120
امام علی (ع) : شما را چه شده است که با به دست آوردن متاعی اندک از دنیا شادمان می گردید و از ثواب بسیار آخرت که از دست می دهید اندوهناک نمیشوید اما با از دست دادن چیزی اندک از تعلقات دنیوی به طوری مضطرب میشوید که آثار پشیمانی آن در چهره تان آشکار میگردد گویا این دنیا محل زندگی جاودان شماست ، و وسائل آن برای همیشه از آن شماست در بی اعتنائی به آخرت و دوستی دنیا یک دل شده اید و هر یک از شما دین را فقط بر سر زبان می آورید و از این کار خشنودید. نهج البلاغه خطبه 113v
امام علی (ع) : حضرت هنگام عبور از محلی شنید که عده ای ایشان را ستایش می کنند با دیدن این صحنه فرمود : بار خدآیا تو مرا از خودم بهتر می شناسی ، و من نیز خودم را بهتر از ایشان می شناسم ، خدآیا مرا از آنچه اینان می پندارند نیکوتر قرار ده و آنچه را که ایشان درباره زشتی من نمی دانند بیامرز. نهج البلاغه حکمت 100
امام علی (ع) : مردم برای اصلاح و راحتی دنیای خود چیزی از معارف و دستورات دین را ترک نمی گویند جز آنکه خدا آنان را به چیزی زیانبارتر دچار خواهد نمود. نهج البلاغه حکمت 106
امام علی (ع) : خداوند قرآن رافرو نشانده عطش علمی دانشمندان و باران بهاری برای قلب فقیهان و راه گسترده و وسیع برای صالحان قرار داده است . قرآن داروئی است که با آن بیماری وجود ندارد . نوری است که با آن تاریکی یافت نمیشود ، قرآن محل امنی است برای هرکه در آن وارد شود و برهانی است برای کسی که به آن سخن گوید عامل پیروزی است برای کسی که به آن استدلال کند و راهنما و راهبر آن کسی است که به آن عمل کند قرآن نشانه هدایت است برای کسی که در او بنگرد و سپر نگهدارنده است از برای کسی که با آن خود را بپوشاند و حدیث کسی است که از آن بیان کند و حکم کسی است که به آن قضاوت کند . نهج البلاغه خطبه 198امام علی (ع) : قرآن نوری است که خاموشی ندارد ، چراغی است که درخشندگی آن زوال نپذیرد ، دریائی است که ژرفاو عمیق آن درک نشود ، و راهی است که رونده در آن گمراه نگردد ، قرآن بنائی است که ستون های آن خراب نشود ، شفا دهنده ای است که بیماریهای لاعلاج را شفا بخشد ، قدرتی است که یاورش شکست نپذیرد ، حقی است که یاری کنندگانش مغلوب نشوند. نهج البلاغه خطبه 198
امام علی (ع) : قرآن معدن ایمان و اصل آنست چشمه های دانش و دریاهای علوم در قرآنست سرچشمه عدالت و نهر جاری عدل است قرآن پایه و ستون محکم اسلام است قرآن دریائی است که تشنگان آن آبش را تمام نتوانند کشید و دریائی است که آبش تمامی ندارد قرآ ن منزلی است که مسافران وروندگان در آن راهش را فراموش نخواهد کرد . نهج البلاغه خطبه 198
امام علی (ع) : کسی که بمیرد مردم درباره اش می گویند چه باقی گذاشت اما فرشتگان می گویند چه پیش فرستاد ، خدا پدرانتان را بیا مرزد مقداری از ثروت خود را جلوتر بفرستید و در راه خدا انفاق نمائید تا در نزد خدا باقی ماند و همه را برای وارثان خود باقی مگذارید که پاسخگوئی آن بر شما واجب است . نهج البلاغه خطبه 203امام علی (ع) : امیرالمومنین (ع) هر شب این سخنان را بعد از نماز عشاء در مسجد کوفه برای مردم می خواندند : ای بندگان خدا آماده خارج گشتن از دنیا شوید که بانگ کوچ را سر داده اند سپس وابستگی خود را به زندگی دنیا کم کنید و بازاد و توشه و اعمال نیکو به سوی آخرت بازگردید که پیشاپیش شما گردنه ای سخت و دشوار و منزلگاههائی ترسناک وجود دارد که باید در آنجاها فرود آئید وتوقف کنید . آگاه باشید فاصله نگاههای مرگ بر شما کوتاه و گویا چنگالهایش را درجان شما فرو برده است پس کارهای دنیا شما را از یاد مرگ غافل ساخته و بلاهای طاقت فرسای آن را از شما پنهان داشته است پس پیوند های خود رابا دنیا قطع کنید و از تقوا و پرهیزکاری کمک گیرید . نهج البلاغه خطبه 204
امام علی (ع) : در تفسیر آیه 60 سوره انفطار (( ای انسان گناهکار چه چیزی تورا بر پروردگار کریمت مغرور ساخته )) فرمود : برهان گناهکار نادرست ترین برهان است و عذرش از توجیه هر فریب خورده ای بی اساس تر و خوشحالی او از عدم آگاهی اوست . ای انسان چه چیزی تو رابر گناه جرات بخشید و در برابر پروردگارت مغرور ساخته ؟ و بر نابودی خود علاقه مند ساخته ؟ آیا بیماری تو را درمان نیست و خواب زدگی تو بیداری ندارد ؟ چرا آنگونه که به دیگران رحم می کنی به خود رحم نمی کنی ؟ چه بسا که تو بیماری را می نگری که سخت ناتوان است و از روی دلسوزی برایش اشک می ریزد ؟ اما چه چیزی تو را بر بیماری روحت که همان گناهان است بی تفاوت کرده و از گریه بر حال خویشتن بازداشته است ؟ در حالی که هیچ چیزی برای تو عزیز تر از جانت نیست ؟ چگونه ترس از فرود آمدن عذاب الهی به سبب گناهانت به هنگام شب تو رابیدار نکرده است ؟ که در گناه غوطه ور و در پنجه قهر الهی مبتلا شده ای . نهج البلاغه خطبه 223
امام علی (ع) : به خدا سوگند اگر تمام شب را بر روی خارهای مغیلان به سر برم و با غل و زنجیر به این سو و آن سو کشیده شوم خوش تر دارم تا خدا و رسولش را در قیامت ملاقات کنم درحالی به بعضی از بندگان خدا ستم کرده باشم و چیزی از بیت المال عمومی را به غصب گرفته باشم. نهج البلاغه خطبه 224
امام علی (ع) : به خدا سوگند برادرم عقیل را دیدم که به شدت تهیدست شده و از من درخواست داشت تا یک من (سه کیلو) از گندم های بیت المال را به او ببخشم و من کودکانش را دیدم که از گرسنگی دارای موهای ژولیده و رنگشان تیره شده بود و او پی در پی مرا دیدار و درخواستش را تکرار می کرد چون من به گفته هایش گوش دادم عقیل پنداشت که دین خود را به او واگذار کنم و آخرتم را به دنیای او بفروشم پس آهنی را در آتش گداخته و به دستش نزدیک کردم تا او را بیدار کنم پس او چون بیمار داد و فریاد زد و نزدیک بود از حرارت آن آهن بسوزد , به او گفتم ای عقیل از حرارت آهنی می نالی که انسانی آن را گرم ساخته اما مرا به حرارت دوزخی میخوانی که خدای جبار با خشم خود آن را برافروخته تو از حرارت ناچیز می نالی و دستت را می کشی پس چگونه من از آتش الهی و از نافرمانی او دوری نگزینم. نهج البلاغه خطبه 224
مولا علی (ع) : بیچاره فرزند آدم ! اجلش پنهان ، بیماریهایش پوشیده ! اعمالش همه نوشته ! پشه ای او را آزار می دهد ! جرعه ای گلوگیرش شده و او را از پای در می آورد ، و عرق کردنی او را بدبو سازد !!! نهج البلاغه حکمت 419
مولا علی (ع) : تقوا در راس همه ارزش های اخلاقی است. نهج البلاغه حکمت 410
مولا علی (ع) : هر روز را که نافرمانی خدا نکنی ( گناه نکنی ) آن روز عید تو است. نهج البلاغه حکمت 428
مولا علی (ع) : هیچ مالی سودمندتر از عقل نیست و هیچ عقلی چون تدبیر( تدبیر یعنی : ترتیب ، نظم ، سنجیده کاری ، کاردانی ، همه جوانب امری را با دقت سنجیدن و برنامه ریختن ، سپس آغاز کردن ) نیست. نهج البلاغه
مولا علی (ع) : برنامه ریزی درست ( اقتصادی ) مال اندک را افزایش می دهد ، و برنامه ریزی نادرست مال فراوان را نابود میکند. غررالحکم
مولا علی (ع) فرمودند : خدای تبارک و تعالی به موسی (ع) گفت : سفارش مرا در چهار امر گوش کن :
1.تا وقتی که گناهان خود را آمرزیده ندانی به عیوب دیگران نپرداز. ( تا وقتی که مطمئن نشدی گناهانت را بخشیده ام از دیگران عیب یابی نکن )
2.تا وقتی که می دانی گنج های من تمام نشده ، غم روزی مخور.
مولا علی (ع) : از غیبت بپرهیز که غیبت کردن تو را با خدا و مردم دشمن می کند و اجر و پاداش کارهای تو را از بین می برد. غررالحکم حدیث 2632
مولا علی (ع) همواره می فرمود : اهل بهشت به جایگاه شیعیان ما به گونه ای که انسان به ستارگان نگاه می کنند نظر می کنند. بحارالانوار جلد 8 صفحه 147 حدیث 77
مولا علی (ع) : مردی از امام علی (ع) سوال کرد : محبوبترین اعمال پیش خدا کدام است ؟ امام (ع) فرمود : انتظار فرج. بحارالانوار جلد 52 صفحه 122مولا علی (ع) : روزی جابر ( بن عبدا... انصاری ) به حضرت علی (ع) عرض کرد : چگونه صبح کرده اید ؟ حضرت فرمودند : در حالی که به این همه گناه نعمتهای زیادی از پروردگارمان داریم و نمی دانیم کدام یک را شکر بگذاریم ( شکر کنیم ) خوبیهائی که برملا ( پدیدار ) می کند و زشتیهائی را که از ما می پوشاند. تحف العقول صفحه 210
مولا علی (ع) : تاریخ گذشتگان و آیندگان و برنامه زندگی شما در قرآن است. بحارالانوار جلد 92 صفحه 32مولا علی (ع) : تاریخ گذشتگان و آیندگان و برنامه زندگی شما در قرآن است. بحارالانوار جلد 92 صفحه 32
نوف بکالی گوید در مسجد کوفه خدمت امیرالمومنین (ع) رسیدم و سلام کردم و ایشان جواب سلام را دادند گفتم یا امیرالمومنین (ع) پندی به من بدهید فرمود ای نوف خوبی کن تا با تو خوبی شود.گفتم یا امیرالمومنین (ع) باز هم بفرمایید : امام (ع) فرمود : رحم کن تا با تو رحم کنند ( به مردم رحم کن تا آنها هم به تو رحم کنند ) . خوب بگو تا به خوبی یادت کنند. (سخن خوب و درست بگو تا تو را مردم به خوبی یاد کنند) از غیبت اجتناب کن و غیبت مکن که غیبت کننده خورشت سگهای دوزخ است . سپس فرمود : ای نوف دروغ گفته کسی که فکر می کند حلال زاده است و به غیبت کردن گوشت مردم را میجود . دروغ گفته کسی که گمان دارد حلال زاده است و دشمن من و امامان از اولاد من است . دروغ گفته کسی که گمان دارد حلال زاده است و زنا را دوست دارد یا بر نافرمانی خدا در شب و روز دلیر است . ( در شب و روز بی باک گناه میکند) ای نوف صله رحم کن تا خدا عمرت را زیاد کند ( صله رحم با افراد مومن و دین دار) ای نوف خوش اخلاق باش تا حسابت را سبک گیرند . ای نوف اگر می خواهی روز قیامت با من باشی به ستمکاران کمک مکن . ای نوف هرکه ما را دوست دارد روز قیامت با ما است و اگر مردی سنگی را دوست بدارد در قیامت با او محشور گردد ( یعنی در این دنیا هر کسی را دوست داشته باشی و با کارهایش موافق باشی در قیامت با او محشور میشوی )ای نوف مبادا خود را در میان مردم خوب جلوه دهی و در پنهان و خلوت خدا را نافرمانی کنی(مبادا در میان مردم خود را انسان خوب و مومن نشان دهی ولی در خلوت و تنهایی گناه کنی ) تا آنکه خدا در روزیکه ملاقاتش می کنی رسوایت کند. ای نوف آنچه راکه به تو گفتم نگهدار و عمل کن تا به خیر دنیا و آخرت برسی . امالی شیخ صدوق مجلس 37 صفحه 209 الی 210مردی خدمت امیرالمومنین (ع) آمد و عرض و کرد : سنت و بدعت و جماعت و فرقت را برایم توضیح دهید : فرمود : سنت روشی است که پیغمبر ( ص) آنرا گذاشته و بدعت چیزی است که بعد از آنحضرت به وجود آمده و جماعت اهل حق هستند اگرچه کم باشند و فرقت اهل باطلند اگرچه بسیار باشند. اصول کافی جلد 2 صفحه 261
از حضرت علی (ع) نقل شده که فرمود : سلام هفتاد حسنه دارد که شصت و نه حسنه برای سلام کننده و فقط یک حسنه ، برای پاسخ دهنده است. بحارالانوار جلد 76 صفحه 11
امام علی (ع) : قرآن ، سخنگوی عدالت است. غررالحکممولا علی (ع) : دردی دردناکتر از گناه برای دل نیست و ترسی سخت تر از مرگ نیست و گذشته برای اندیشیدن ( و عبرت گرفتن ) بس است و مرگ برای اندرز دادن کافی است. اصول کافی جلد 3 صفحه 377
امیرالمومنین علی (ع) : ریاکار سه نشانه دارد چون مردم را بیند ( در عبادت ) به نشاط آید.و هرگاه تنها باشد کسل باشد ( در هنگام تنهایی کسل است و عبادت نمی کند ) و دوست دارد که در هرکاری از او تعریف کنند و او را بستایند. اصول کافی جلد 3 صفحه 403
امام علی (ع) : تو که اعمال رسوا کننده مرتکب شده ای خنده دندان نما مکن . و کسی که گناهانی کرده ای از بلای شبگیر و پیش آمد ناگهانی نباید ایمن باشد. اصول کافی جلد 3 صفحه 371