راسخون

شبهات معصوم شناسی

mesbah کاربر نقره ای
|
تعداد پست ها : 771
|
تاریخ عضویت : مرداد 1387 
سوال
اگر عصمت امرى اعطايى باشد، مصونيت پيامبران و امامان از گناه، جبرى خواهد بود. در اين صورت چگونه مي توان مدعي برتري آنان بر ساير مردم شد؟
جواب
جبرى يا اختيارى بودن عصمت، اولين و مهم ترين پرسشى است كه اين مسئله، پيش چشم خردمندان مى نهد; چرا كه ارزش آدمى به اراده ى آزاد و اختيار او است و جبرى انگاشتن عصمت، معصومين را به ماشين خودكارى تبديل مى كند كه نه شايسته ى الگو شدن براى ديگران اند و نه سزاوار پاداش فراوان.
اختيار آمد عبادت را نمك
ورنه مى گردد به ناخواه اين فلك
گردش او را نه اجر و نه عقاب
كه اختيار آمد هنر وقت حساب
جمله عالم خود مسبِّح آمدند
نيست آن تسبيح جبرى مزدمند
اين مشكل به سادگى قابل حل است. سير اختيارى انسان داراى دو ركن اساسى است: علم و اراده. ما اگر دچار معصيت مى شويم، يا نسبت به زشتى گناه آگاهى كامل نداريم و يا از اراده اى قوى براى ترك آن برخوردار نيستيم. هر چه اين دو عامل تقويت شوند، دايره ى گناهان آدمى، تنگ تر و تنگ تر خواهد شد. معصومين كسانى هستند كه هم از نظر شناخت چنان اند كه زشتى و ناپسندى هر كار بدى را به چشم دل مى بينند و هم به لحاظ اراده چنان قدرتى دارند كه طوفان غرايز حيوانى، عنان اختيار را از كف آنان نمى ربايد. همه ى ما مرتبه اى از چنين مصونيت هايى را تجربه نموده ايم; به عنوان مثال، خوردن برخى از نجاسات، حتّى به فكر هيچ عاقلى هم خطور نمى كند، چه رسد به اين كه جامه ى تحقّق پوشد.
امّا مسئله به همين جا خاتمه نمى يابد. پرسشى كه هنوز ذهن آدمى را به خود مشغول مى دارد، اين است كه چرا اين علم و اراده ى آن چنانى، در انحصار گروه اندكى است؟ درست است كه راه حل ذكر شده، مشكل اختيار معصومين را چاره مى كند، اما هم چنان دليل برترى آنان بر سايرين، بى پاسخ مانده است. پيامبر و امام معصوم، گناه را هم چون ماده ى سمّى مى بيند; از اين رو، فكر انجام آن را نيز در سر نمى پروراند. ما نيز اگر چنان علم و اراده اى داشتيم، از عصمت كامل برخوردار مى شديم.
فيض روح القدس ار باز مدد فرمايد
ديگران هم بكنند آنچه مسيحا مى كرد
اين پرسش اساسى كه گاه از آن با عنوان «موهبتى بودن عصمت» ياد مى شود، با پاسخ هاى مختلفى رو به رو شده است. يكى از آن ها كه در تأييد آن، از روايات مختلفى مى توان سود جست، راه حل اين مشكل را در علم پيشين الهى جست و جو مى كند. به اين بيان كه خداوند پيش از آفرينش آدميان، با علم ازلى خود مى دانست كه گروهى از آنان، بيش از سايرين از اختيار خود بهره مى گيرند و حتّى اگر مورد موهبت هاى ويژه قرار نگيرند، با اعمال اختيارى خود، سر آمد همگان خواهند شد. اين منزلتى كه اينان با سير اختيارى خويش بدان مى رسيدند، سبب گرديد كه خداوند، موهبت ويژه ى خويش را به آنان عطا نمايد و ايشان را از علم و اراده اى برخوردار كند كه به واسطه ى آن، به مصونيت كامل برسند و در پرتو آن، راه نمايانى مطمئن براى همه ى افراد بشر گردند. به عبارت ديگر، دليل اعطاى چنين موهبتى، علاوه بر پاداش به خود آن ها، فراهم نمودن وسايل هدايت براى ساير انسان ها است.
اين نكته را مى توان به خوبى از فرازهاى آغازين دعاى ندبه استفاده نمود. هم چنين در روايتى از امام صادق(عليه السلام) در باره ى موهبت هاى ويژه ى پيامبران، چنين آمده است:
از آن جا كه خداوند به هنگام آفرينش پيامبران، مى دانست كه آنان از او فرمان بردارى مى كنند و تنها او را عبادت نموده، هيچ گونه شركى روا نمى دارند (از موهبت هاى ويژه ى خويش، برخوردارشان ساخت). پس اينان به واسطه ى فرمان بردارى از خداوند به اين كرامت و منزلت والا رسيده اند.
rasekh65 کاربر طلایی1
|
تعداد پست ها : 31
|
تاریخ عضویت : شهریور 1387 
سلام. بهتر نیست که در ابتدای بحث فقط سوال رو مطرح کنیم بعد که دیگران در بحث شرکت کردن . جواب نهایی رو اعلام کنه . به نظر من که اینطوری خیلی بهتره
mahdizakeri کاربر برنزی
|
تعداد پست ها : 530
|
تاریخ عضویت : بهمن 1387 

من هم با نظر دوستمون موافقم

sahand3311 کاربر نقره ای
|
تعداد پست ها : 19
|
تاریخ عضویت : آذر 1387 
fh fhdsnba
rahbar کاربر برنزی
|
تعداد پست ها : 347
|
تاریخ عضویت : آذر 1387 
جالب بود
 
mahdizakeri کاربر برنزی
|
تعداد پست ها : 530
|
تاریخ عضویت : بهمن 1387 
یعنی چی ؟ آقای سهند؟

fh fhdsnba

maryjoon_20teh کاربر تازه وارد
|
تعداد پست ها : 1
|
تاریخ عضویت : بهمن 1387 
به نظرم در اين زمينه پرسشهاي فراوان ديگري هم وجود دارد.
فرازهايي از دعاي جامعه كبيره اگر انسان شناخت كافي نداشته باشد و توحيد وافي...ممكن است به بيراهه برود.
بايد روي فرازهاي اين دعا هم بحث بشود.
به هر حال خوب است.ادامه بدهيد.
rayanhamid کاربر برنزی
|
تعداد پست ها : 229
|
تاریخ عضویت : بهمن 1387 
خسته نباشي آقاي مصباح ؟