دعا چیست و چرا باید دعا کرد ؟
نفش دعا ، آیات زیادی از قرآن را به خودش اختصاص داده است . اختصاصی هم به مردم عادی ندارد . صد و شصت دعا در قرآن داریم که نیمی از دعاها از انبیاء است . یکی از صفات ابراهیم پیامبر دَعا بود یعنی کسی که زیاد دعا میکند . بالاترین دعاهایی که از انبیاء ذکر شده است ، برای حصرت ابراهیم است . از زبان ابراهیم بیست و پنج دعا در قرآن نقل شده است . حضرت عیسی و موسی و نوح و پیامبر اکرم ، جز انبیاء هستند و نیمی از دعاهای قرآن از انبیاء ذکر شده است . خدا به پیامبرانش هم می گوید : دعا کنید و مرا بخوانید . آیات متعددی هم درقرآن کریم مسئله دعا را مطرح کرده است . از جمله آخر سوره فرقان ، بعد از آنکه خدا صفات بندگان ممتاز را می شمارد می فرماید : پیغمبر بگو ، اگر دعا در زندگی شما نباشد ، خدا به شما اعتنا نمی کند . آیه 186 سوره بقره که معروف است . این آیه ی منحصر به فرد قرآن است که در آن خدا از ضمیر من زیاد استفاده کرده است و خیلی عاطفی است . آنجا که ما می گوید ، نشان از قدرت است . این از موضع بزرگی است ولی آنجایی که می گوید : من را بخوانید نمی گوید : ما را بخوانید . در این آیه معروف و اذا سئلک عبادی ... یرشدون . خدا که از دل ما خبر دارد و از نیت ما هم خبر دارد . چرا دیگر دعا کنیم ؟ خدا که می داند من طلب مغفرت می خواهم بکنم . و تکرار هم در آن زیاد است . در دعای کمیل در یک بخش بارها طلب مغفرت می شود . تازه این امام معصوم است و گناهی در زندگی ندارد و این طوری طلب مغفرت می کند . در دعا خواسته و رسیدن به اجابت دعا نیست . داریم : دعا کلید رحمت است . شما اول مهر می توانید برای فرزندتان کیفی بخرید و به او بدهید ولی همینکه اومی گوید : پدر فردا اول مهر است بیا باهم برویم کیف بخریم ، دست او را می گیرید و به بازار می روید و معطل می شوید تا انتخاب کنید و بعد به خانه می آیید . این یک لذتی دارد که بچه به شما گفت و شما دست در جیبت کردی و با هم خرید کردید . نکته دعا همین است . دعا باب گفتگو با خداست . یعنی ما توی مسیر می آییم . ممکن است بعضی از دعاها به اجابت نرسد . دعای حضرت ابراهیم که درباره عمویش بود که خدایا او را ببخش . این اجابت نشد و او مورد مغفرت قرار نگرفت . نوح دعا کرد : خدایا این پسرم است او را به من برگردان و خدا هم به او برنگرداند . این شرایط محقق نشد که این دعا مستجاب بشود . مثلا امام حسن(ع) و امام حسین (ع) برای شفاعت مادرشان دعا کردند . این دعاها به دلایلی مستجاب نشد ولی هدف دعا برآورده شد . داریم : شما خدا را با تضرع بخوانید . وقتی به حضرت ابراهیم می گوید : نمک آش خودت را هم از من بخواه . حتما نکته ای در آن است . خیلی اوقات تحقق یک حاجت دست من و شما نیست . بنده سر درد دارم . قرص سر درد می خورم و سردرد هم خوب میشود . برای چه بگویم : یا من اسمه دوا و ذکره شفا ؟ می گویند : در مغازه ات را قفل بزن و یک آیة الکرسی هم بخوان . این دیگر برای چیست ؟ هیچ عالمی نداشته ایم که برای دندان دردش به دعا اکتفا کند . یقینا پیش دندان پزشک می رود . این دعا یک نوع آرامشی می دهد . یک راهی را باز می کند که انسان دچار اضطراب نشود . حضرت عیسی بیمار میشود . بیماری او هم سخت میشود . می گویند: برویم پزشک بیاوریم . می گوید : نه . درد بیشتر میشود . به او وحی میشود که داروی تو در فلان گیاه است . آن گیاه را هم فلان پزشک باید تجویز کند . تا او هم نیاید ، فایده ندارد . زیرا او سبب است . در روز بیستم ماه رمضان برای حضرت علی (ع) پزشک مسیحی آوردند . گفت پیغمبر با آواز بلند با توکل زانوی اُشتر ببند ، گر توکل میکنی در کارکن ، کشت کن ، پس تکیه بر جبار کن . رسول خدا دید عده ای در گوشه ای نشسته اند و بیل هایشان را بر زمین گذاشته اند و دعا می کنند . خدایا زمین را برویان و زمین را سیز کن . حضرت گفت : شما کی هستید ؟ چرا کار نمی کنید ؟ گفتند : ما توکل مان به خداست . مگر خدا نفرموده : هرکس به او توکل کند ، خدا او را کفایت میکند . پیامبر فرمود : شما سَربار جامعه هستید . کسی به امام صادق (ع) گفت: من در خانه می نشینم و دعا میکنم تا خدا روزی من را بدهد . آقا فرمود : مورچه چنین کاری نمیکند . تو از مورچه کمتر هستی . بحث دعا در درجه نخست ، قبل از بحث اجابت ، ارتباط است . جلد 93 بحار داریم : از هفت تا مصیبت به خدا پناه می بریم . یکی اینکه عالم بلغزد و یکی اینکه دعا کننده خسته بشود . خدا به موسی و هارون گفت : دعای شما اجابت می شود . ولی چهل سال طول کشید . من روایت دیدم که از امام صادق (ع) سوال کردند : تاخیر اجابت چقدر طول می کشد ؟ فرمودند : شاید بیست سال . در روایت داریم : که از دعا کردن خسته نشوید . تعبیر ملال را بکار برده است . عاجز ترین مردم کسی است که از دعا کردن عاجز و ناتوان باشد . در حدیث داریم : سه چیز در آن ضرر نیست . دعا در گرفتاری ، استغفار در معصیت و شکر در نعمت .
منبع: بر گرفته از برنامه سمت خدا