حجاب و پوشش زنان
لطفا تفسير و معني آيه 60 سوره نور:"وَ الْقَواعِدُ مِنَ النِّساءِ اللاّتي لا يَرْجُونَ نِكاحًا فَلَيْسَ عَلَيْهِنَّ جُناحٌ أَنْ يَضَعْنَ ثِيابَهُنَّ غَيْرَ مُتَبَرِّجاتٍ بِزينَةٍ وَ أَنْ يَسْتَعْفِفْنَ خَيْرٌ لَهُنَّ وَ اللّهُ سَميعٌ عَليمٌ" را به من بگوييد؟ پي نوشت : [1]الكافي، ج 5، ص 522، باب القواعد من النساء ...
منبع: مجله نامه ي جامعه شماره 44 - 43
پرسش:
اين آيه شريفه پوشش و حجاب زنان سالخورده را استثني نموده است و ميفرمايد: زنان سالخوردهاي كه از سن ازدواج آنها گذشته باشد و ديگر اميدي به ازدواج ندارند گناهي بر آنان نيست كه لباسهاي روئين خود را بر زمين بگذارند، در حالي كه خود را آرايش و زينت ننموده باشند. در واقع براي اين استثناء دو شرط وجود دارد:
1 ـ اينكه در سن وسالي باشند كه معمولا اميدي به ازدواج ندارند و به تعبير ديگر جاذبه جنسي را كاملا از دست دادهاند.
2 ـ خود را زينت نكرده باشند.
روشن است كه با اين دو قيد، مفاسد كشف حجاب در مورد آنان وجود نخواهد داشت، و به همين دليل اسلام اين حكم را از آنان برداشته است.
اين نكته نيز روشن است كه منظور از بر زمين گذاشتن لباس، برهنه شدن و بيرون آوردن همه لباسها نيست بلكه تنها كنار گذاشتن لباسهاي رو است كه بعضي از روايات از آن به چادر و روسري تعبير كرده است.
در حديثي از امام صادق(ع) در ذيل همين آيه ميخوانيم كه فرمود:الخمار، و الجلباب، قلت بين يدي من كان؟ قال بين يدي من كان غير متبرجة بزينة.»
يعني منظور (آيه شريفه) روسري و چادر است، راوي ميگويد از امام پرسيدم برابر هر كس كه باشد ميتوان روسري و چادر را برداشت؟ حضرت فرمود برابر هر كس كه باشد در صورتي كه آرايش و زينت نداشته باشد[1].
در پايان، آيه شريفه ميفرمايد: با همه اين احوال اگر چنين زناني باز جانب حجاب و عفت را رعايت كنند و خود را بپوشانند، پسنديدهتر و به تقوا نزديكتر است[2].
[2]با استفاده از تفسير نمونه ذيل همين آيه.