شهرستان اسلام آباد غرب
اسلامآباد در حوزه تاريخي بسيار مهم باختر كشور و در مسير شاخه اصلي راه ابريشم و در مصب حوزه بزرگ راه بينالنهرين ، آسياي صغير و درياي مديترانه و تمدن بزرگ مصر و فلسطين قرار دارد. در دوره هاي باستاني و بهويژه در دوره ساساني همدان، كرمانشاه و تيسفون سه شهر بزرگ و شاخص بر سر راه ابريشم بودهاند و تيسفون كانون تلاقي تمدنهاي ايراني و سامي ، يوناني و رومي بوده است. اين منطقه و پس از آن كرمانشاه در كنار كانون قدرت حكومتهاي ايران بوده و علاوه بر اهميت سياسي و استراتژيك، حوزه مبادلهفرهنگ و آثار تمدني نيز محسوب ميشده است. بر سر راه ابريشم تمام نقاط زيستي متأثر از نقش بينآلمللي اين شاهراه ارتباطي بودهاند. يكي از مختصات مهم راه وجود منزلگاههاي متعدد در فواصل منظم بود. در فاصله همدان تا كرمانشاه شهرهاي اسدآباد ، كنگاور ، صحنه و بيستون همگي در فواصل شش فرسنگ يا يك منزلگاه از يكديگر قرار دارند . بعد از كرمانشاه نيز ماهيدشت (كاروانسراي رباط ) ،اسلامآباد ، كرند ، سر پل ذهاب و قصر شيرين فاصلهاي نزديك به يك منزلگاه دارند .اما دو منزلگاه يعني دوازده فرسنگ نيز معني خاصي دارد. چاپارها در يك روز دو منزلرا طي ميكردهاند. اسلامآباد دو منزل از كرمانشاه فاصله دارد بنابراين همچاپارخانه و هم محل توقف و منزلگاه بوده است. شهرستان اسلام آباد غرب از وضعاقتصادي نسبتا خوبي برخوردار بوده و پايه هاي اقتصادي آن بر كشاورزي، باغداري،پرورش دام و طيور استوار شده است. صنايع فلزي كرند اسلام آباد هم اكنون نيز اهميتفراوان دارد. اسلحه شكاري، خودكار قفل و چاقو و تختخواب و وسايل آشپزخانه از صنايعدستي مردم اين منطقه به شمار ميآيند. مكانهاي تايخي و ديدني شهرستان اسلام آبادغرب را طاق گرا در جاده قديمي ابريشم در شهر اسلام آباد، قلعه زرده در 12 كيلومتريشمال باختر ريجاب، قلعه ژيان رد اسلام آباد، قلعه يزدگردي در 12 كيلومتري شمالباختر ريجاب، كاروانسراي صفويدر 70 كيلومتري باختر كرمانشاه، مسجد ريجاب در ريجابو مقبره ابودجاجه در ريجاب تشكيل مي دهند.
اسلامآباد غرب یکی از شهرهای شهرستان اسلامآباد غرب در استان کرمانشاه در شرق كردستان است . شهرستان اسلام آباد غرب با وسعتی در حدود 3828 کیلو متر مربع بین 33- 36 تا35 –15 در جه عرض شمالی 24- 45 تا 30-38 درجه طول شرقی قرار گرفته است . این شهرستان از شمال به شهرستان پاوه و جوانرود و ازشرق به کرمانشاه از غرب به شهرستان سر پل ذهاب و گیلانغرب و از جنوب به استان ایلام منتهی می شود.
نام
شهر اسلامآباد در گذشته روستایی به نام هارونآباد بود. البته این نام نامی تاریخی و هیچ ربطی به هارون پیامبر ندارد چنانچه عمادالدین دولتشاهی در کوههای ناشناخته اوستا می نویسد ئاروینیاوا میباشد و برگرفته از نام سرداری به نام سلوسونو است که در سیاه چالی در نزدیکی این شهر مدتی را زندانی بوده و لقبش ئاروینیا بوده که پس از آزادی دست به بازسازی شهر زده و نام او بر این شهر می ماند و ارتباط دادن نام ئاروینیاوا به هارون آباد اشتباه و فقط به دلیل نزدیکی تلفظ آن است . همچنین دیاکونوف در کتاب تاریخ ماد اشاره به شهری دارد به همین نام یعنی ئاروینیا که محل ان را جنوب شهر مهم و تاریخی الی پی یعنی اطراف کرمانشاه در زمان آشوریان و بر اساس کتیبههای آشوری معرفی میکند . که بی گمان شهر فعلی اسلام آباد غرب میباشد با توجه به وجود تپه تارخی چیا گاوانه در مرکز شهر که میراث فرهنگی قدمت طبقههای کاوش شده آن را ۱۰۰۰۰ سال معرفی کرده و کشف لوحههای خشتی متعلق به حکومتهای باستانی منطقه در لایحههای دوم و سوم آن قدمت آن را اثبات میکند . در سال ۱۳۱۴ نام آن به شاهآباد تغییر یافت و پس از انقلاب ۵۷، اسلامآباد نامیده شد.اسلام آبادغرب دراولین تقسیمات کشوری درسال ۱۳۱۶ به عنوان یکی ازشهرستان های استان پنج مشخص گردیدکه بخش های قصرشیرین، ایلام، گیلانغرب، سرپل ذهاب ازتوابع این شهرستان محسوب می شدند.واکنون این شهرستان بزرگترین شهرستان استان کرمانشاه پس ازکرمانشاه است .مردم این شهرستان به زبان کردی کلهری تکلم می کنند که یکی از شاخههای اصلی زبان کردی است. همچنین این شهر مرکزاصلی ایل بزرگ کلهردرایران میباشد . شغل اصلی مردم این شهرستان با توجه به وجود خاک بسیار حاصلخیز و وفور اب کشاورزی و دامپروری می باشد.این شهرستان در زمان جنگ جهانی بعد از حمله که بر ایران شد آخرین شهری بود که تسلیم نیروهای انگلیسی شد.در زمان جنگ 8 ساله نیز این شهر چندین بار توسط نیروهای رژیم بعثی عراق بمباران شد.در آن سالها این شهر هزاران کشته و زخمی داد.