من ملين، مسكن و ضد تشنگي هستم.
جوشانده گل من كرم معده و كرم كدو را دفع مي‏كند.
در هسته‏ام خواص بسياري نهفته.
جويدن مغز هسته‏ام براي لثه و استحكام آن مفيد است...
اسم من هلو و از خانواده شفتالو مي‏باشم.
من يك ميوه‏ي ايراني الاصل بوده و اين افتخار را دارم كه در اكثر زبانهاي زنده، نام مرا از كلمه پرش يعني ايران گرفته‏اند. انگليسي‏ها به من «پشتار»، در دانمارك به من پرسيك و در هلند به من پرسيكم، در ايتاليا پرسيكو، در پرتغال پرسيكرا، در سوئد پرسيكدرا، و در بعضي از كشورهاي ديگر هم به نام فارسي شفتالو معروف مي‏باشم.
من به علت داشتن يك ميوه لذيذ و آبدار از ايران به غالب نقاط عالم مهاجرت كرده، و كشت مي‏شوم.
هر چند پوست‏كنده من لذيذتر و گواراتر است، و زيبارويان جوان را به هلوي پوست كنده تشبيه مي‏كنند، معذلك به شما توصيه مي‏كنم كه هميشه مرا با پوست ميل نماييد و لذت آني و زودگذر را به منافع پوست من ترجيح ندهيد پوست من داراي ويتامين آ و املاح گوناگون و چند آنزيم مفيد است.
فرق من با ساير انواع شفتالو، نرمي و لطافت من است. از پوست و هسته به آساني جدا مي‏شوم و بقدري آبدارم كه عده‏اي مرا آب سفت شده مي‏دانند. به هر معده‏اي سازگار بوده، ايجاد نفخ نمي‏نمايم. خيلي زود هضم بوده، و از معده و روده‏ها به سرعت عبور مي‏نمايم.
عده‏اي از برادرانم مانند شليل و شفترنگ و تنسگل هم مانند، من به آساني هضم مي‏شوند، ولي كاردي و شفتالوي انجيري كمي سفت بوده، و دير هضم مي‏باشند، و به ندرت ايجاد نفخ مي‏نمايند.
گل و برگ من هر دو ملين بوده، و ادرار را زياد مي‏كنند و به صورت دم كرده با شربت در بيماري كودكان تجويز مي‏شوند، و براي اين كار معمولا گل من بيشتر به كار مي‏رود.
من داراي املاح فراوان بوده و كمي از شبه فلز برم دارم و روي اين اصل يكي از آفرينندگان زيبايي هستم.
من ملين - مسكن و مرطوب‏كننده مي‏باشم - تشنه را سيراب مي‏كنم و آنهايي كه در اثر بيماري آب بدنشان كم شده مي‏توانند از من استفاده كنند - من از ميوه‏هاي خنك بوده و سودا را درمان مي‏نمايم و بوي بد دهان را از بين مي‏برم، اشتها و غريزه جنسي را زياد مي‏كنم. آب مرا گرفته و شب در يخچال يا جاي خنك بگذاريد، و صبح ناشتا با شكر يا شير خشت كمي شيرين كرده، نوش جان كنيد و از منافع سرشار آن كه از بين بردن صفرا و مرتب شدن كار غدد داخلي است، بهره‏مند گرديد.
جوشانده گل من كرم معده و كرم كدو را از بين مي‏برد و ماليدن اين جوشانده، بعد از ازاله‏ي مو بر بدن زبري و بدبويي آن را از بين برده، پوست را نرم و لطيف مي‏سازد.
هسته مرا چون بسوزانند مغز نيم‏سوخته آن قديمي‏ترين داروي التيام جراحات است و سابقا پس از ختنه كردن اطفال از آن استفاده مي‏كردند. خوردن شكوفه من براي زنان باردار مضر بوده و ممكن است باعث سقط جنين شود. جويدن مغز هسته شيرين من كندي دندان را از بين برده لثه‏ها را محكم مي‏نمايد.
زبان خوراكيها جلد يك دكتر غياث الدين جزايري