اسم من «نعناع» است!
| ضد تشنج، محرك و نيروبخش هستم. سكسكه و تنگ نفس را شفا ميدهم. اگر به دستوري كه دادهايم عمل كنيد، از سردرد راحت خواهيد شد. ترشحات معده را كم ميكنم و عفونتها را از بين ميبرم. هنگامي كه سبزي فروشهاي دوره گرد آهنگ گل پونه، نعنا پونه را ميخوانند همه ميدانند كه نزديك بهار شده و نوروز باستاني به زودي خواهد رسيد. در بين سبزيها، من يادآور طراوت بهار ميباشم، به همين جهت موقع را مغتنم شمرده و از طرف كليه خوراكيها كه خود را در زبان خوراكيها معرفي كرده و ميكنند، اين جشن بزرگ را به شما تبريك ميگويم. اسم من نعنا است، به من نعناع و نعنع هم ميگويند. فارسي من سبزي هزارپا است، زيرا ريشه من پاهاي زياد دارد و با سرعت در زمين جلو ميرود و شاخههاي نو از خود خارج ميكند و يكي از راههاي تكثير من اين است كه اين شاخههاي نو را وجين كرده، و در جاهاي ديگر ميكارند. در شيراز به من «رافويه» ميگويند. بيش از سه هزار نوع دارم و تاكنون نام هشتاد گياه از خانواده ما در كتابهاي داروسازي وارد شده و استفاده از آنها در درمان بيماريها تجويز شده است. پونهها و سوسنبرها برادران تني من هستند كه انواع و اقسام زياد دارند. ملايمترين انواع ما نعناي بومي ايران است كه در شمال و مركز ايران ميرويد و آنرا در رديف سبزيهاي خوردني ميفروشند، و نعناي اهوازي قسم ديگري از آن است. يك نوع بومي من نيز در جنوب، مخصوصا بلوچستان بطور وحشي ميرويد، و با اين كه عطر زيادي دارد هنوز مورد توجه صنعتگران واقع نشده و از اسانس فراوان آن بهرهبرداري نشده است. قسمت مورد استفاده ما خانواده برگ و شاخههاي گلدار ما است كه از آنها عرق نعنا و اسانس نعنا ميگيرند. عرق و اسانس نعنا باد شكن، ضد تشنج، محرك و نيروبخش ميباشد - ترشحات زيادي معده را كم ميكند و مسكن درد و زخم معده و سوزش آن است. دم كرده من جهت تقويت معده و روده توصيه شده و در ايران معمولا برگهاي مرا خشك كرده و براي خوشبو كردن ماست و دوغ به كار ميبرند و نيز آنرا سرخ كرده به نام نعنا داغ جهت خوشبو كردن آشها و سوپها مصرف ميكنند. برگهاي ما پس از خشك شدن به صورت پودر در ميآيند و به همين جهت است كه قبل از خشك كردن، بايستي آنها را شست و تميز نمود. چه در غير اينصورت پس از خشك شدن، شستن آن مقدور نيست. خانواده ما به علت داشتن عطر و خواص بسيار، داراي اهميت بوده - ضد عفونيكننده، ضد سم و ضد حشرات ميباشيم. در خوزستان با بستههاي خرما چند شاخه نعنا همراه ميكنند تا از كرم گذاشتن آنها جلوگيري كنند. در طب سنتي ايران زخمهايي كه در اثر كثافات و چرك كرم ميگذاشتند با جوشاندهي نعنا شسته و ضد عفوني ميكردند. براي جلوگيري از شپش و ساير حشرات نيز از اين گياه استفاده ميشد. جوشانده دم كرده برگ ما ضد كلسترول بوده و خون غليظ را طبيعي مينمايد و اين خاصيت در نوع بومي ايران زيادتر است و روي اين اصل به اشخاصي كه خون غليظ دارند، و چربي خونشان زياد است توصيه ميشود به جاي چاي از دم كرده نعنا خشك استفاده نمايند. ماليدن برگ ما مخصوصا با آرد جو مسكن سر درد ميباشد، چكاندن آب ما با عسل در گوش، درد آنرا ساكت ميكند. جويدن ساقه و برگ ما، درد دندان را از بين ميبرد و چون مرا با پر سياوشان بجوشانند و آنرا بنوشند، جهت درد قلب و خفقان و تقويت معده و قوه ماسكه (نگاهدارند غذا در معده) و تقويت هاضمه و تسكين درد معده نافع است. نفخ معده و آروغ را تسكين ميدهيم و خوردن چند شاخهي ما با رب انار ترش، مسكن سكسكه و مانع قي است. ثقل سرد و اسهال شديد كه در اثر مسموميت غذايي ايجاد شده باشد با خوردن ما برطرف ميشود. براي تسكين سكسكه و تنگ نفس بهتر است مرا همراه با مستكي بجوند. ما ضد يرقان، مقوي قوه باء ميباشيم. چنانچه يكي دو شاخه ما را در شير بماليد مانع بريدن و لخته شدن آن ميشويم. خوردن ما همراه با سركه و ساير ترشيها مانع ضرر آنها روي اعصاب است. براي تقويت اعصاب، خوردن نان و پنير و نعنا سودمند ميباشد. دوغ و سكنجبين را هميشه با برگ و سرشاخههاي ما معطر كنيد تا نوشابهاي مفيد و معطر داشته باشيد. وقتي شير در پستان جمع شد و منعقد گرديد، بهترين راه درمان آن استفاده از ضماد ما همراه با آرد جو ميباشد. ضماد ما جهت درمان بواسير و ورم بيضه و درد آن نافع است حول ما قبل از جماع مانع باردار شدن است و اين يكي از دستورهاي مفيدي است كه از هزار سال قبل در ايران جهت تنظيم خانواده و كنترل مواليد مرسوم بوده است. زيادهروي در خوردن ما مولد باد بوده و توليد خارش در گلو مينمايد. حالا اجازه بفرماييد چند تن از برادران و افراد سرشناس خانواده ما خود را به شما معرفي كنند. |
||
|