اسم من «كتان» است!
| فارسي من كتان است. در بلوچستان به زبان محلي به من «آلسي» گويند. عربي من فارق و ملسج است، ولي اعراب بيشتر به من كتان با تشديدتا ميگويند، از الياف من مانند الياف كنف پارچهاي ميبافند كه به پارچهاي كتاني معروف است، و بهترين پوشاك تابستاني است، زيرا به تن نميچسبد و رطوبت و عرق بدن را جذب ميكند. مخصوصا نو و نشسته آن. پوشيدن لباس كتاني براي لاغر شدن و همچنين درمان امراض جلدي سودمند ميباشد. بخور الياف گياه من دماغ را باز ميكند و براي زكام مفيد است. پاشيدن گرد سوخته آن خون و چرك جراحات را جمع ميكند، مخصوصا اگر جوف زخم را از پارچه كتاني پر نمايند. براي زخم بندي پارچههاي كتاني بهتر از پارچههاي پنبهاي و پشمي است، و به همين جهت توصيه ميشود كه باند و گاز با آن تهيه نمايند. برگ من به صورت سرنيزه و گلهاي من خوشهاي به رنگهاي زرد، آبي و سفيد است، و گل من صبح زود باز ميشود و بعدازظهر بسته ميشود، بوييدن گل من مفرح و مقوي قلب ميباشد. من انواع و اقسام زيادي دارم، كتان معمولي گلش سفيد و كتان زينتي گلش قرمز است، من در اكثر نقاط ايران كشت ميشوم، و زادگاه اوليه من قفقاز و كنارههاي بحر خزر ميباشد. تخم كتان من دانههاي ميوه كتان هستم، به من بزرك و برزك هم ميگويند. خوردن من با عسل جهت سرفه و يك مثقال آن به تنهايي يا با ادويه مناسب جهت پاك كردن سينه و نفخ و تحليل ورمهاي داخلي توصيه شده است. بو داده من قابض بوده، و جهت بند آوردن خونريزي سينه و سرفه خوني نافع است. خوردن مرتب دانههاي من هر روز نيم مثقال جهت تسكين درد روده، زياد شدن ادرار، عرق و حيض و نرم كردن مزاج و زخم كليه است سودمند ميباشد. چون يك مثقال مرا در آب جوشانده و لعاب آن را با تخم آن بنوشند براي ريزاندن سنگ كليه مجرب ميباشد. با عسل جهت ورم اسپرز و با كمي فلفل و عسل جهت تحريك شهوت مايوسان امتحان خوبي داده است. تنقيه جوشانده من جهت اخراج فضولات و چسبندگي روده نافع ميباشد، نشستن در جوشانده دانههاي من و دود آن مصلح حال رحم ميباشد، ضماد دانههاي من جهت ورمها و زخمهاي سخت و با انجير جهت كك و مك و با عسل جهت ترك ناخن و با بوره و خاكستر جهت زگيل و با روغن كنجد جهت زخمهاي جلدي مفيد ميباشد. پاشيدن سوخته دانههاي من جهت بهبود جراحات و تسكين درد سودمند ميباشد. جوشانده غليظ من جهت قولنج انساني و حيواني هر دو تجويز شده است. دانههاي من بهترين دانه براي پرندگان خوش الحان مخصوصا قناري است، و لعاب فراوان دانههاي من خلطآور بوده و براي نرم كردن سينه و درمان سرفه مفيد است، و آواز را صاف مينمايد. مقدار خوراك دانههاي من به صورت دمكرده 20 در هزار دو فنجان در روز است. خيسانده يك قاشق دانههاي من را در نصف ليوان آب سرد، با كمي قند صبح ناشتا ميتوان نوشيد، براي درمان ورم روده ميتوان 15 گرم دانه مرا همراه با هشت گرم گرد شيرين بيان در نيم ليتر آب جوش دمكرده، پس از صاف كردن با كمي عسل نوشيد. بذر من به علت دارا بودن فسفر غذاي خوبي براي اطفال و پرندگان است، همچنين ميتوان جوشانده پنجاه در هزار آن را تنقيه كرد. آرد دانههاي مرا ميتوان به صورت خمير در آورد و پس از گرم كردن آن را در روي پارچهاي گذاشته و روي پوست قرار داد تا التهاب آن از بين برود، ضماد من ضد عفوني كننده پوستي است. ضماد من با آب سرد جهت صداع و جوشهاي جلدي و التهابات پوستي نافع است و با اسفرزه جهت تسكين درد مفاصل و سياتيك و نقرس تجويز ميشود. گرد دانههاي مرا بايد تازه به كار برد. زيرا زود فاسد ميشود. كتان مسهلي فارسي من كتان مسهلي است، اعراب به من كتان المسهل گويند. من در اطراف تهران، ارتفاعات البرز، شمال لوشان، ارتفاعات دماوند، شهرستانك، توچال، پلور، پس قلعه، دربند، كوههاي خشك بروجرد، كوههاي لرستان و ارتفاعات الوند بطور خودرو به عمل ميآيم، و اكثرا مرا در قسمت سايه جنگلها، كنار رودخانهها و پاي ديوارها ميتوان يافت. گلهاي من كوچك سفيد رنگ، كمي خميده يا آويخته ميباشد. كليه قسمتهاي گياه من مسهل، ملين و پيشابآور است، و براي درمان استسقا تجويز ميشود. قسمتهاي مختلف گياه من داراي يك ماده تلخ، يك رزين و يك ماده رنگي زرد است. از برگ تازه من چهار تا هشت گرم به عنوان مسهل ميتوان استفاده كرد. مقدار خوراك برگ خشك من چهار گرم است، از دمكرده 15 در هزار برگ من ميتوان يك فنجان نوشيد. روغن بزرك به روغن دانههاي من روغن بزرك ميگويند. روغن من زود خشك ميشود، و با آن روغن جلا ميسازند كه در نقاشي زياد مصرف دارد، براي تهيه روغن استكاتيف كه معني روغن خشك شونده است، روغن بزرك را آنقدر حرارت ميدهند كه آتش بگيرد و بعد آن را خاموش مينمايند. روغن باقيمانده روغن اسكاتيف است، از روغن بزرك ميتوان براي نرم كردن شكم از راه تنقيه استفاده كرد. از بعضي نژادهاي تخم كتان تا 46 درصد روغن به ميآيد. براي نرم كردن سينه و شكم ميتوان دانه كتان رانجويده با كمي آب بلعيد، و يا در آب خيس كرد و لعاب آن را نوشيد، روغن بزرك مانند روغنهاي گردو، تخم توتون و روغن دانههاي انگور داراي خواص ويتامين (اف) ميباشد و به همين جهت است كه براي رفع التهابات جلدي موثر ميباشد و براي معالجه مرض قند و رفع يبوست به كار برد. |
||
|