راسخون

قرانی بیاندیشیم

arezooo کاربر طلایی3
|
تعداد پست ها : 2286
|

سوره شعرا، آیات 5_6

و مَا يَأْتِيهِم مِّن ذِكْرٍ مِّنَ الرَّحْمَنِ مُحْدَثٍ إِلَّا كَانُوا عَنْهُ مُعْرِضِينَ، فَقَدْ كَذَّبُوا فَسَيَأْتِيهِمْ أَنبَاء مَا كَانُوا بِهِ يَسْتَهْزِئُون؛

⇦ و هيچ تذكر جديدى از سوى [خداى] رحمان برايشان نيامد، جز اينكه همواره از آن روى برمى‏تافتند. [آنان] در حقيقت به تكذيب پرداختند و به زودى خبر آنچه كه بدان ريشخند مى كردند، بديشان خواهد رسيد.

★ چند نکته کوتاه:

√ قرآن به تدریج نازل شده است. «ما یَأتیهم مِن ذكر... مُحدث»

√ تذكّرهاى قرآن، یكى از الطاف دائمى خداوند است. «ذكر مِن الرّحمن»

√ هیچ تذكّرى در افراد سنگدل، كارساز نیست. «من ذكرٍ»

√ خداوند با تذكّر، تكرار و نوآورى، با كفّار اتمام حجّت مى‏‌كند. «ذكر... محدث»

√ انسان نباید به سنّت‏هاى كهن خود آن گونه دلبستگى داشته باشد كه هر حرف تازه‏اى را بشنود با آنكه حقّ است، باور نكند. «ذكر... محدث... عنه معرضین»

√ دین، عامل هوشیارى است، نه تخدیر. «من ذكر»

√ گروهى از مردم به جاى پذیرش حقّ، از قبل راه لجاجت را انتخاب كرده‏‌اند. (اعراض و دورى از حقّ، شیوه دائمى گروهى از مردم است). «كانوا»

√ اعراضى كه برخاسته از استكبار و تكذیب باشد، خطرناك است. «معرضین - كذّبوا»

√ بى‏‌اعتنایى به خطرها و كیفرهاى آینده رمز قهر الهى است. «انباؤا ما كانوا»

√ آنان كه حقّ و پیروان آن را مسخره مى‏‌كنند، كارشان بى‏‌پاسخ نخواهد ماند. «ما كانوا به یستهزؤن»

arezooo کاربر طلایی3
|
|

مؤمن باید اهل تحقیق و بررسی باشد، نه زودباور!

آیه 6 سوره حجرات

✨یآ أَیهَا الَّذِینَ آمَنُواْ إِن جَآءَکمْ فَاسِقٌ بِنَبِإٍ فَتَبَینُواْ أَن تُصِیبُواْ قَوْماً بِجَهَالَةٍ فَتُصْبِحُواْ عَلَی مَا فَعَلْتُمْ نَادِمِینَ

ای کسانی‌که ایمان آورده‌اید! اگر فاسقی برای شما خبری مهم آورد تحقیق کنید، مبادا (از روی زودباوری و شتاب‌زدگی تصمیم بگیرید و) ناآگاهانه به گروهی آسیب رسانید، سپس از کردهٔ خود پشیمان شوید.

★چند نکته کوتاه؛

*افراد مؤمن باید اهل تحقیق و بررسی باشند، نه افرادی زودباور و سطحی‌نگر. «یا ای‌ها الّذین آمنوا... فتبینوا»

* همهٔ اصحاب پیامبر عادل نبوده‌اند، بلکه در میان آنان افراد فاسق و منافق نیز بوده‌اند. «ان جاءکم فاسق»

* افشاگری و رسوا کردن افرادی که کارشان سبب فتنه است، مانعی ندارد. «ان جاءکم فاسق»

* زمینه فتنه دو چیز است: تلاش فاسق، زودباوری مؤمن. «الذین آمنوا ان جائکم فاسق... فتبینوا»

* اصل در اسلام، اعتماد به مردم است، امّا حساب کسی که فسق او بر همه روشن شد، از افراد عادّی جداست. «ان جاءکم فاسق... فتبینوا»

* افراد فاسق، در صدد ترویج اخبار دروغ و نوعی شایعه پراکنی هستند. «جائکم فاسق بنبأ»

* ایمان، با خوش‌باوری سازگار نیست. «آمنوا...فتبینوا»

* تحقیق وبررسی را به تأخیر نیندازید. «فَتبینوا» (حرف «فاء» نشانهٔ اقدام سریع است)

* گاهی فاسق راست می‌گوید، بنابراین نباید همه جا سخن او را تکذیب کرد، بلکه باید تحقیق شود. «فتبینوا»

* جامعه اسلامی، در معرض تهاجم خبری است و مردم باید هوشیار باشند. «ان جائکم... فتبینوا»
و...

arezooo کاربر طلایی3
|
|

سوره شعرا آیات ۱۱۳-۱۱۲

✨ قالَ وَمَا عِلْمِى بِمَا كَانُواْ يَعْمَلُونَ‏ - إِنْ حِسَابُهُمْ إِلَّا عَلَى‏ رَبِّى لَوْتَشْعُرُونَ‏

⇦ (نوح) گفت: من به عملكرد گذشته (كسانى كه شما اراذل مى‏خوانید) آگاهى ندارم. (یا مرا با اعمال گذشته‏ى آنان كارى نیست). - حساب آنان جز بر پروردگارم نیست، اگر شما درك كنید.

★ چند نکته کوتاه:

√ گفتنِ «نمی‏دانم»، عیب نیست. «وماعلمى»

√ تجسّس وعیبجویى از زندگى خصوصى افراد، ممنوع است. «وما عِلمى...»

√ براى قضاوت درباره‏ى دیگران، ایمان صادقانه و عمل صالحِ امروزِ آنان را بنگرید و گذشته‏ى افراد را به رُخ آنان نكشید. «بما كانوا یعملون»

√ سوابق بد، مانع تغییر و تحوّل و توبه ‏ى مردم نیست. «كانوا یعملون»

arezooo کاربر طلایی3
|
|

سوره شعرا آیات ۱۱۴ تا ۱۱۸

✨ ومَآ أَنَاْ بِطَارِدِ الْمُؤْمِنِينَ - إِنْ أَنَاْ إِلَّا نَذِيرٌ مُّبِينٌ‏ - قَالُواْ لَئِن لَّمْ تَنتَهِ يَا نُوحُ لَتَكُونَنَّ مِنَ الْمَرْجُومِينَ‏ - قَالَ رَبِ‏ّ إِنَّ قَوْمِى كَذَّبُونِ - فَافْتَحْ بَيْنِى وَبَيْنَهُمْ فَتْحاً وَ نَجِّنِى وَمَن مَّعِىَ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ

⇦ (امروز كه آنان ایمان آورده‏اند،) من طرد كننده ‏ى مؤمنان نیستم. - من جز هشدار دهنده‏اى روشنگر نیستم. - مردم به نوح گفتند: اى نوح! اگر (از دعوت خود) دست برندارى قطعاً از سنگسار شدگان خواهى شد. - نوح گفت: پروردگارا! همانا قوم من مرا تكذیب كردند. - پس میان من و آنان (داورى كن و) راه روشنى بگشا و مرا و هر كس از مؤمنان را كه با من است، (از شرّ این كفّار) نجات بده.

★ چند نکته کوتاه:

√ با پیشنهادات و توقّعات نابجاى متكبّران، قاطعانه برخورد كنید. «وما اَنَا بطارد...»

√ ملاك ارزش، ایمان است، نه جایگاه اجتماعى و اقتصادى. «وما اَنا بطارد...»

√ ترساندن غافل از خطرها، بهترین شیوه‏ى ارشادى است. «اِن اَنا الاّ نذیر»

√ اوّل براى حلّ مشكلات مردم و جامعه دعا كنید، بعد براى نجات خود. «فافتَح - نَجّنى»

√ ایمان به تنهایى كافى نیست، پیروى و همراهى لازم است. «و مَن مَعىَ» چنانكه در موارد دیگر نیز قرآن مى‏فرماید: «والّذین آمنوا معه»

arezooo کاربر طلایی3
|
|

آیه 82 سوره طه

✨«وَإِنِّی لَغَفَّارٌ لِّمَن تَابَ وَءَامَنَ وَعَمِلَ صَلِحاً ثُمَّ اهْتَدَی»

و البتّه من، هر کس را که توبه کند و ایمان آورد و کار شایسته انجام دهد، به هدایت برسد، قطعا می بخشم.

¤چند نکته کوتاه

* راه توبه بر آنان که مشمول غضب الهی شده اند، باز است. (فقد هوی ...انّی لغفّار)

* بازگشت واقعی انسان، مغفرت وآثار بسیاری را از جانب خدا در پی دارد. (انّی لغفّار لمن تاب)

* توبه با شرایطی پذیرفته می شود. الف: بازگشت (تاب)، ب: ایمان (آمن)، ج: کار خوب (عمل صالحا)، د: هدایت پذیری (اهتدی).

مؤمن بودن و مؤمن شدن مهم است، امّا مؤمن ماندن مهم تر است. (ثم اهتدی)

arezooo کاربر طلایی3
|
|

سوره 31. لقمان آیه 18

✨ولَا تُصَعِّرْ خَدَّک لِلنَّاسِ وَلَا تَمْشِ فِی الْأَرْضِ مَرَحاً إِنَّ اللَّهَ لَا یحِبُّ کلَّ مُخْتَالٍ فَخُورٍ

و روی خود را از مردم (به تکبّر) بر مگردان، و در زمین مغرورانه راه مرو، زیرا خداوند هیچ متکبّر فخر فروشی را دوست ندارد.

◆◇_-✿-_◇◆

* «تَصعیر»، نوعی بیماری است که شتر به آن گرفتار می‌شود و گردنش کج می‌شود. لقمان به فرزندش می‌گوید: تو بر اساس تکبّر مثل شترِ بیمار، گردنت را با مردم کج نکن.

«مَرَح»، به معنای شادی زیاد است که در اثر مال و مقام به دست می‌آید.

«مُختال» به کسی گویند که بر اساس خیال و توهّم خود را برتر می‌داند، و«فَخور» به معنای فخرفروش است.

تکبّر، هم توهین به مردم است، هم زمینه ساز رشد کدورت‌های جدید و هم تحریک کننده‌ی کینه‌های درونی قدیم.

arezooo کاربر طلایی3
|
|

سوره 13. رعد آیه 23

✨جنَّتُ عَدْنٍ یدْخُلُونَهَا وَمَن صَلَحَ مِنْ ءَابَآئِهِمْ وَأَزْوَ جِهِمْ وَ ذُرِّیتِهِمْ وَالْمَلَئِکةُ یدْخُلُونَ عَلَیهِم مِّن کلِّ بَابٍ

(سرای آخرت) باغ‌های جاودانی که آنان و هر کس از پدران و همسران و فرزندانشان که صالح بوده‌اند بدان داخل می‌شوند و فرشتگان از هر دری (برای تبریک و تهنیت) بر آنان وارد می‌شوند.

¤چندنکته کوتاه؛

*شرط ورود به بهشت، صالح بودن است. «و من صلح»

* خانواده بهشتی، خانواده‌ای است که بین اعضای آن همبستگی و صمیمیت در مسیر حق باشد. «صَلَح من ابائهم»

* توجه به عواطف در اسلام یک اصل است. برای انسان زندگی در بهترین مکانها ولی بدور از خانواده، صفایی ندارد.«یدخلونها ومن صلح من آبائهم»

arezooo کاربر طلایی3
|
|

چند نکته دربارۀ رزق و روزی

سوره 13. رعد آیه 26

✨اللَّهُ یبْسُطُ الرِّزْقَ لِمَن یشَآءُ وَیقْدِرُ وَفَرِحُواْ بِالْحَیوَ ةِ الدُّنْیا وَمَاالْحَیوةُ الدُّنْیا فِی الْأَخِرَةِ إِلَّا مَتَعٌ

خداوند برای هر که بخواهد روزی را گسترش می‌دهد و (یا) تنگ می‌گرداند. و (مردم) به زندگی دنیا دل‌خوشند، در حالی که زندگی دنیا در (برابر زندگی) آخرت جز یک کامیابی (موقت و اندک) نیست.

¤چند نکته

1- روزی بدست خداست نه به زرنگی، دو رنگی، پیمان شکنی و قطع روابطی که احیاناً مستلزم انفاق و بخشش است. «اللَّه یبسط الرزق»

2- رزقِ کم هم براساس اندازهٔ حکیمانه مقدّر می‌شود. «یقدر» بجای «یضیق»

3- با اینکه دنیا اندک است ولی طرفداران خود را فریب می‌دهد. «و فرحوا...»

4- دنیا، کوچک، کم و زودگذر است، به آن دل خوش نکنیم. «الا متاع»

arezooo کاربر طلایی3
|
|

چرا نباید از روی ظاهر افراد قضاوت کنیم؟/بهشت

سوره 13. رعد آیه 35

✨مثَلُ الْجَنَّةِ الَّتِی وُعِدَ الْمُتَّقُونَ تِجْرِی مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَرُ أُکلُهَا دَآئِمٌ وَ ظِلُّهَا تِلْک عُقْبَی الَّذِینَ اتَّقَواْ وَّ عُقْبَی الْکفِرینَ النَّارُ

مثال بهشتی که به پرهیزکاران وعده داده شده (چنین است که) نهرها از زیر آن جاری است. میوه‌ها و سایه‌اش دائمی است این است. عاقبت کسانی که تقوی پیشه کردند و سرانجام کافران آتش است.

¤چند نکته

1- آنچه را که می‌توان از بهشت درک کرد، شبیه و مثل آن است، «مَثَل الجنّة» و گرنه بهشت برای وجود محدودی مانند ما، به درستی قابل درک نیست.

2- نعمت‌های بهشتی، موسمی، موضعی و فاسد شدنی نیست و قطع و وصل و آفت در آن راه ندارد. «دائم»

3- بهشت، بهای تقواست و بی‌جهت به کسی داده نمی‌شود. پاداش پرهیز موقت دنیوی، کامیابی دائم اخروی است. «الجنة التی وعد المتقون...اکلها دائم»

4- به ظاهر افراد نگاه نکنید زیرا که پایان کار مهم است. «عقبی الذین اتقوا»

5- مؤمن باید باتقوا باشد. در مقابل «المتقون»، «الکافرین» آمده است.

arezooo کاربر طلایی3
|
|

سوره شعرا، آیات 119-122

✨ فأَنجَيْنَاهُ وَ مَن مَّعَهُ فِي الْفُلْكِ الْمَشْحُونِ- ثُمَّ أَغْرَقْنَا بَعْدُ الْبَاقِينَ - إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَةً وَمَا كَانَ أَكْثَرُهُم مُّؤْمِنِينَ- وَإِنَّ رَبَّكَ لَهُوَ الْعَزِيزُ الرَّحِيمُ؛

⇦ پس او و هر كه را در آن كشتى آكنده با او بود رهانيديم - آنگاه باقى‏ماندگان را غرق كرديم - قطعا در اين [ماجرا درس] عبرتى بود و[لى] بيشترشان ايمان‏ آورنده نبودند - و در حقيقت پروردگار تو همان شكست‏‌ناپذير مهربان است.

★ چند نکته کوتاه:

√ دعاى انبیا و مظلومین مستجاب است. «فانجَیناه»

√ مؤمنین در پرتو انبیا بیمه هستند. «فانجَیناه و مَن معه»

√ جدایى از انبیا سبب هلاكت است. «ثمّ اَغرقنا بعدُ الباقین»

√ داستان نجات نوح و یارانش و غرق كفّار و مخالفان، نمودى از سنّت خداوند در یارى حقّ و سركوبى باطل است. «اِنّ فى ذلك لآیة»

√  اگر به كفّار مهلتى مى‏‌دهد، به خاطر رحمت است نه ناتوانى. «العزیز الرّحیم»