غذاهای محلی ایران
پخت شیرینی کاک در کارگاههای شیرینی پزی محلی شهر کرمانشاه از جمله شیرینیهای سنتی محسوب میشود.
مواد مورد نیاز :
آرد :300 گرم
آب ولرم :50 میلی لیتر
روغن محلی (حیوانی) یا روغن جامد:50 گرم
مایه خمیر فوری:1 قاشق چایخوری
تخم مرغ:1 عدد
نمک :1/2 قاشق چایخوری
پودر قند :160 گرم
پودر هل :1 قاشق چایخوری
پودر بادام :1/2 پیمانه
طرز تهیه :
ابتدا مایه خمیر را با یک قاشق سوپخوری پودر قند و 1/4 پیمانه (50 میلی لیتر) آب ولرم در ظرفی مخلوط کنید و سپس در ظرف را بگذارید تا 10 دقیقه بماند و پف کند. سپس روغن را آب (ذوب) کرده در ظرف دیگری بریزید تا کمی خنک شود. آنگاه تخم مرغ را شکسته و نیمی از آن را همراه نمک در لیوان کمی هم میزنیم و به روغن اضافه میکنیم.
مایه خمیر آماده شده را کم کم به مخلوط روغن و تخم مرغ میافزاییم . و به همزدن ادامه میدهیم . سپس آرد را اضافه میکنیم و آنقدر هم میزنیم که خمیر لطیف و یکدست و بدون چسبندگی به دست آید . خمیر را 10 تا 15 دقیقه ورز دهید . سپس روی آن را بپوشانید و حدود 2 ساعت استراحت دهید. اگر خمیر شل بود میتوانید کمی آرد برای تنظیم سفتی آن اضافه کنید.
خمیر آماده را لوله کرده و به اندازههای یکسان چانه(بصورت تکههای کوچک گلوله گلوله کنید ) کنید و چانهها را با وردنه باز کنید و با وردنه ای ظریفتر نازکشان کنید. سپس ورقههای نازک خمیر را یک یک رو
ی ساج انداخته و هر دو طرف آن را روی گاز بپزید . پیش از آنکه خنک شوند روی تخته کار پهن کنید و روی آن مایه بادام (مخلوط هل ، پودر قند و پودر بادام) بپاشید. سپس ورقه را با دقت لوله کنید .روی آن را با فشارمناسب وردنه بکشید . در پایان با فاصلههای 3 سانتی متری و به شکل اریب ببرید . کاک را در ظرف در بسته نگاهداری کنید.
این غذا را بیشتر در زمستان میخورند و مواد اصلی آن را در بهار و تابستان فراهم میکنند.برای تهیه این خوراک ابتدا گندم را تمیز میشویند، سپس آن را میپزند و پس از پختن آن را خشک میکنند. سپس بلغور را آسیاب میکنند. از چندی قبل دوغ را در مشک میریزند تا آبش گرفته شود. پس از آن با بلغور مخلوط کرده و به صورت گلولههایی در میآورند و آنها را در مقابل آفتاب خشک میکنند. از خشک شده آن در زمستان هم به صورت غذا با روغن استفاده میکنند و هم در آب خیسانده و از دوغ آن استفاده میکنند. اگر کسی سرماخوردگی داشته باشد، به او ترخینه میدهند.
خمارآشی:این غذا خوراک فقرای روستاهای این استان است و از دوغ کشک و برنج خردشده تهیه میشود. دوغ کشک را قوام آورده و برنج را در آن میریزند.
شیرینی کلاچ میان پر (کلوچه میان پر گیلان) دستور پخت 1: مواد لازم: آرد برنج نرم یا حریر ۲۵۰ گرم روغن جامد ۱۲۰ گرم پودر شکر نرم ۱۰۰ گرم زرده تخم مرغ ۳ عدد وانیل نصف قاشق چ مواد میانی: پودر قند یک قاشق سوپخوری یک پیمانه گردوی چرخ کرده نرم پودر هل ساییده یک قاشق چ پودر جوز هندی یک قاشق چ برای تزیین رویه: تخم خرفه طرز تهیه: آرد برنج باید بسیار نرم و مرغوب باشد. روغن را روی بخار آب به صورت غیر مستقیم ذوب کنید و سپس ۵ دقیقه با چنگال بهم بزنید. زردههای تخم مرغ را به تدریج داخل این روغن نرم و ذوب شده اضافه کنید و در این بین ضمن به هم زدن پودر قند را اضافه کنید. سپس پودر هل، جوزهندی (و اگر تمایل دارید زعفران دم کرده) را اضافه و مجددا مخلوط را چند دقیقه بهم بزنید. اکنون آرد برنج را اضافه و باز آرام بهم بزنید که خمیری یکدست داشته باشید. مواد میانی را با یکدیگر مخلوط کنید و کنار بگذارید. از خمیر شیرینی برنجی به اندازه یک گردو بردارید و آن را در کف دست به صورت دایره کوچکی در آورید و به اندازه یک قاشق چ از مواد مخلوط شده میانی، در مرکز دایره قرار دهید. اکنون با قلب نان برنجی یا با ته یک قیف ماسوره خامه پاش یا با یک انگشتانه خیاطی روی خمیر را فرم دهید و گل بیندازید و در سینی چرب شده یا روی کاغذ شیرینی که کف سینی قرار دارد بگذارید. مقدار کمی تخم خرفه روی شیرینیها بپاشید. فر را روشن کرده و روی
۱۵۰ درجه تنظیم کنید. سینی را در وسط پنجره فر قرار داده و به مدت ۴۵ دقیقه اجازه دهید تا پخته شوند. رنگ زیر شیرینیها نباید تیره شود. دستور برگرفته از نکته: در صورتیکه تمایل دارید شیرینیها زعفرانی شوند مقدار نصف قاشق چ زعفران سائیده را دم کرده و به مایه خمیر اضافه کنید. منبع: http: //pop3da. ir دستور پخت 2: مواد لازم برای تهیه خمیر: آرد برنج (من خودم آرد برنج و آرد گندم رو قاطی کردم) مقدار هم نمیگم. اونقدری که خمیر ورز بیاد و به دست نچسبه زرده تخم مرغ ۵ تا کره (توی دستور اصلیش نیس و من خودم قاطی کردم به نظرم بهتر میشه) ۵۰ گرم شیر ۱ لیوان بسه شکر هر چقدر دوست داشتیم. ولی چون مواد داخلش شیرین هست، شکر زیاد برای خمیر به نظر من خوب نیس. ۱ قاش غذاخوری بسه مواد لازم برای داخل شیرینی: گردو خرد شده البته خیلی ریز نشه و دون دون باشه هل ساییده شده دارچین شکر مقادیرش رو با توجه به سلیقه خودتون بریزین. اگه دوست ندارین جای هل، زیره هم میریزن. اگه شما هم مثه من دوست داشته باشین که وسط شیرینی خیلی زیاد پر باشه باید بیشتر درست کنین. طرز تهیه: من اولش کره رو گذاشتم آب شه. بعدش زرده تخم مرغها رو از سفیده جدا کردم و هم زدم. چون کره داغ بود میترسیدم که تخم مرغها رو بهش اضافه کنم، واسه همین اول شیر رو ریختم توی تخم مرغها و شکر رو هم اضافه کردم و بعدش این مواد رو ریختم تو کرده و هم زدم و اینقدر آرد بهش اضافه کردم که خمیر بشه. خمیر که حاضر شدم، گرد رو ریختم خرد کردم. من خودم واسه این خمیری که درست کردم، ۷ تا گردو شکوندم و با یه قاشق کوچیک هل و حدود ۴ قاشق شکر و دارچین مخلوط کردم. باید اندازه یه گلوله از خمیر برداریم و پهنش کنیم بعد یه قاشق از مواد رو بریزیم توش. بعد هم روشو سفیده تخم مرغ مالیدم و گذاشتم تو فر. البته خیلیها که با آرد برنج درست میکنن توی روغن سرخش میکنن که خیلی خوشرنگ میشه.
یکی از قدیمی ترین و ساده ترین غذاهای همدان و شهرهای استان اصفهان کله جوش است . این غذا به علت داشتن کشک حاوی کلسیم بالا یی می باشد که برای رشد کودکان و زنان باردار بسیار مفید است .
مواد لازم :
گوشت چرخ کرده 300 گرم . گردو 5 عدد . کشک 200 گرم . آرد 2 قاشق غذاخوری
پیاز 2 عدد . نعناع خشک 2 قاشق غذاخوری . آب 4 لیوان . زردچوبه.نمک.فلفل مقدار لازم
طرز تهیه : کله جوش غذایی بسیار خوشمزه و سرشار از کلسیم و پروتئین است و اغلب در همدان ، اصفهان ، سیستان و بلوچستان بعنوان غذای اصلی طبخ میشود.
پیازها را پوست بکنید و خلالی خرد کنید ، داخل ماهیتابه مقداری روغن بریزید و پیازهای خرد شده را درون روغن تفت دهید تا طلایی و نرم شود.
مغز گردوها را خرد کنید و به پیاز داغ اضافه نمائید ، کمی تفت دهید تا گردوها نیز نرم شوند.
گوشت چرخ کرده را درون کاسه ای بریزید و نمک و فلفل اضافه کنید ، کمی گوشت را ورز دهید و با دست گلوله های کوچکی از گوشت درست کنید سپس گوشت های قلقلی را در روغن سرخ کنید و کنار بگذارید.
قابلمه ای را روی حرارت متوسط قرار دهید و درون ان 4 لیوان آب ، آرد ، مقداری زردچوبه ، نمک و فلفل بریزید و بگذارید به جوش بیاید ، پس از اینکه به جوش امد کشک را نیز اضافه کنید و مواد را خوب مخلوط نمائید.
پس از 10 دقیقه که مواد جوشید میتوانید پیاز داغ ، مغز گردوها و گوشت های قلقلی سرخ شده را اضافه کنید ، در انتها نیز نعنا را بریزید و اجازه دهید 10 دقیقه دیگر نیز مواد بجوشند سپس کله جوش را از روی حرارت بردارید و در ظرف مناسبی بریزید و بهمراه نان سرو کنید.
نکته ها : میتوانید از مقداری سیر نیز استفاده کنید ، مقدار کشک را میتوانید بنابر سلیقه تان کمتر یا بیشتر کنید ، استفاده از گوشت در این غذا اختیاری میباشد.
موادلازم:
۱ـ توت فرنگی تازه یک کیلو
۲ـ سرکه تاکسا یک کیلو
۳ـ شکر یک فنجان
طرز تهیه:
ساقه ها و دم توت فرنگی ها را بگیرید، توت فرنگی ها را نصف کنید یک چهارم از آن را کنار بگذارید، توت فرنگی ها را در یک کاسه بزرگ بریزید و سرکه را به
آن اضافه کنید. روی ظرف را بپوشانید و مدت یک ساعت بگذارید بماند، بعد مخلوط سرکه وتوت فرنگی را در یک قابلمه بریزید و شکر را به آن اضافه کنید و روی حرارت بگذاریدتا به جوش آید بعد حرارت را کم کنید، سر ظرف را بگذارید تا مدت ده دقیقه آهسته بجوشد مخلوط توت فرنگی را صاف کنید و آب تفاله را نیز کاملا بگیرید بعد سرکه بدست آمده را در شیشه های دهانه گشاد بریزید و توت فرنگی هایی را که کنار گذاشته اید به آن اضافه کنید وسر شیشه را محکم ببندید و کنار بگذارید تا سرکه کاملابرسد.
قیساوا یه نوع خوراک بسیار خوشمزه و مقویه آذریه که معمولا برای صبحانه روزهای سرد سرو میشه و در هرسه استان آذری زبان ایران غذای محلی محسوب میشه. مواد لازم…. خرمای رطب : 250 گرم کره : 50 گرم گردوی خرد شده : نصف پیمانه تخم مرغ : 3 عدد طرز تهیه : هسته خرما رو بگیرید و داخل کره تفتشون بدیدوقتی خرما کاملا نرم و له شد گردو رو بهش اضافه کنید کمی تفت بدید تا گردو ها نرمتر بشن درانتها تخم مرغ ها رو درظرفی ریخته کمی هم بزنید تا ازلختگی دربیان و به خرما اضافه کنید وقتی تخم مرغ پخت غذا رو تا داغه با نون تازه سرو کنید نکته 1: درتمام طول پخت جرارت باید ملائم باشه تا خرما ها نسوزن نکته 2: میتونید ازخرمای شیراز هم استفاده کنید اما دراین صورت دو سه قاشق غذا خوری هم باید آب موقع تفت تو کره اضافه کنید، چون این خرما ها خشک هستند اما نتیجه با رطب خیلی بهتره نکته3: تو بعضی جاها تخم مرغ اضافه نمیکنن و به عنوان خورشت این غذا رو مصرف میکنن. نکته 4:میتونیدکلا گردو و تخم مرغ رو حذف کنید فقط خرما رو توکره تفت داده و میل کنید! البته دیگه قیس آوا نیست
بابایاری یا عَدَ ساو یکی از غذاهای معروف استان ایلام است.
برای تهیه عدسی (بابایاری) به دو لیوان عدس ( پاک کرده ) , دو قاشق غذاخوری روغن , یک عدد پیاز متوسط , نمک و فلفل و دو قاشق رب گوجه فرنگی نیاز دارید .
خب حالا بریم سراغ دستور تهیه عدسی (بابایاری) :
ابتدا عدس را به مدت یک شبانه روز بخیسانید و آب آن را دور بریزید . این کار باعث می شود که نفخ آوری عدس کمتر شود . سپس عدس را با کمی آب و روغن ( اگر آب گوشت باشد بهتر است ) بپزید . در حین پخته شدن عدس می توانید پیازداغ را تهیه کنید . پس از اینکه عدس نرم شد , پیاز داغ , رب گوجه فرنگی و کمی نمک و فلفل به آن بیافزایید و کمی صبر کنید تا جا بیافتد . خب عدسی آماده است و می توانید آن را در ظرف بکشید .
روشی که در بالا گفته شوید آسانترین روش برای تهیه عدسی (بابایاری) است اما در برخی مناطق ایران , برای پخت عدسی (بابایاری) از سیب زمینی و گوشت هم استفاده می کنند . افزودن این مواد به عدسی , آن را خوشمزه تر می کند اما تهیه ی این نوع عدسی کمی وقت گیر تر است .
آبگرمو یکی از غذاهای سنتی مردم روستای محمدآبادو
اشکور و همچنین شهربابک و دیگر نقاط استان کرمان است که طرز تهیه آن متفاوت است در
روستای محمدآباد و اشکور در گذشته که امکانات امروزی مثل یخچال و فریز برای
نگهداری گوشت وجود نداشت مردم گوشت گوسفند را قرمه می کردند و با سرخ کردن و نمک
زدن گوشت مدت نگهداری آن را زیاد می کردند قورمه کردن معمولاً در پلوار کش یعنی آخر
پاییز انجام می شود و در زمستان و بهار از آن گوشت آبگرمو وغذاهای دیگر درست می
کردند.گاهی مردم از پلوار کش امسال تا پلوار کش سال آینده قورمه سال خود را نگه
می داشتند تا تمام طول سال غذا داشته باشند قول خودشان نونشان خشک نباشد .
مواد لازم جهت تهیه آبگرمو : سیب زمینی، پیاز ،قورمه
، تخم مرغ ، ادویه،زردچوبه، تلف ، گوجه یا گوجه خشک شده ،نمک و آب است .
طرز تهیه آبگرمو :اول سیب زمینی و پیاز را در داخل
روغن گوشت یا همان قورمه روغن سرخ می کنند . و بعد ادویه ،زردچوبه و گوجه خشک اگر
موجود باشد به آن اضافه می کنند و بعد آب اضاف می کنند که میزان آب آن هم بستگی
به افراد مصرف کننده و تعداد افراد خانواده دارد که در گذشته معمولاً تعداد آنها
از ده تا دوازده نفر کمتر نبود و بعد نمک و تلف که باید حتماً تا حل شدن تلف در
داخل غذا ،غذا بجوشد . که عده ای هم تخم مرغ هم به آن اضافه می کنند .و عده ای هم
بخاطر متفاوت بودن سلیقه ها تخم مرغ به آبگرمو اضافه نمی کنند. که در گذشته بستگی
به توان مالی خانواده ها هم داشت و همه کس نمی توانست در آبگرمو تخم مرغ هم اضافه
کند . و گوجه یا گوجه خشک هم بستگی به فصل داشت مثلا در اواخر بهار و تابستان در
خود روستا از گوجه تازه استفاده می کردند ولی در زمستان یا سر احشوم یا گمار گله از
گوجه خشک شده استفاده می کردند
در شهرستان آزادشهر همانند سایر مناطق ایران طبخ غذاهای سنتی رواج دارد که برخی از آنها مانند ماش پلو و تاس کباب آب پز از غذاهای محلی و مرسوم این منطقه میباشند.
طرز تهیه تاس کباب
مواد لازم:
سیب زمینی سایز متوسط: چهار عدد
پیاز: چهار عدد (سه عدد برای داخل تاس کباب، یک عدد برای رنده کردن داخل گوشت چرخ کرده)
گوشت چرخ کرده: 300 گرم
گوجه فرنگی: سه عدد
بادمجان: یک عدد درشت یا دو عدد کوچک
نمک، فلفل، زردچوبه: به میزان کافی
ادویه کاری: به میزان لازم
رب: حدود دو قاشق غذاخوری
روغن: دو قاشق غذاخوری یا بیشتر
طرز تهیه:
1- ابتدا یک عدد پیاز درشت را پوست کنده و رنده مینمائیم. سپس آب پیاز را کمی میگیریم و با گوشت چرخ کرده مخلوط کرده و با نمک، زردچوبه و ادویه کاری مخلوط میکنیم و خوب ورز میدهیم و در کناری قرار میدهیم ترجیحاً در یخچال.
2- سپس سیب زمینیها و پیازها را پوست گرفته، میشوئیم و به صورت حلقه ای برش میزنیم.
3- سپس یک قابلمه بر میداریم. ابتدا پیازهای حلقه شده را در ته ظرف میچینیم و مقداری نمک، فلفل و زردچوبه و خیلی کم کاری به روی آن میریزیم. ترجیحاً در روی پیازها از مقداری فلفل استفاده شود تا پیاز خوش طعم گردد.
4- سپس دستمان را خیس مینمائیم، حدود یک قاشق غذاخوری از گوشت را برداشته، داخل انگشتان کف دست به حالت بیضوی شکل میدهیم. فقط دقت کنیم که گوشت بعد از پختن کوچکتر خواهد شد.
5- نصف چرخ کردهها را فرم داده و روی پیازها میچینیم.
6- سپس سیب زمینیهای حلقه شده را میچینیم. کمی نمک، فلفل و زردچوبه و خیلی کم کاری روی آنها میپاشیم.
7- باز نصف دیگر چرخ کرده را با دست شکل داده و روی سیب زمینیها میچینیم.
8- بعد دو قاشق غذاخوری رب را درون یک پیمانه آب سرد حل کرده و به روی آنها میریزیم.
9- سپس دو قاشق غذاخوری روغن به روی مواد میریزیم.
10-اکنون با حرارت ملایم اجازه میدهیم تا غذا بپزد.
11-کمی قبل از جا افتادن غذا، بادمجانهای پوست گرفته و حلقه شده سرخ شده و نیز گوجه فرنگیهای حلقه شده با پوست را روی مواد میچینیم و اجازه میدهیم کمی دیگر بپزد. (چیدن زود بادمجانها، شیرین کاری من بود، چون عجله داشتم برای عکس گرفتن و میخواستم برم بیرون، بادمجانها را زود چیدم و عکس گرفتم و رفتم کلاس. برای همین حین کشیدن داخل ظرف طفلکیها وا رفتند.)
12- زمانیکه مواد کاملا پخت و جا افتاد و کمی آب چرب و خوش طعم داشت، آماده سرو میباشد.
13- این غذا همراه با نان ترجیحاً سنگگ و دوغ یا ماست و سبزی خوردن خیلی میچسبد. میتوانیم آن را با مقداری آبلیمو که هر کسی در بشقاب خود میریزد میل نمائیم.
زو با کره
مواد لازم :
ـ زو
ـ کره حیوانی
– نمک
طرز تهیه :
زو و کره از خوراکی هایی که بعنوان مکمل غذا و بورانی است که در کرمانشاه علاقه مندان زیادی دارد . و معمولا زو را در فویل میپیچند و زیر خاکستر یا آتش گذاشته و کره اضافه کرده و با گوشت کوب له میکنند وبعد میل می کنند .
هر چه نسبت ساقه به برگ ، بیشتر وسفید تر داشته باشد بهتر است معمولاً برگهای زو مزه ئ تلخ تری دارند .این گیاه که در استان کرمانشاه و مخصوص منطقه دالاهو است از ارزش غذایی فراوانی بر خوردار است وبیشتر افراد معتقدند که برای درد های مفصلی و استخوانی بسیار موثر است .البته صحت آن را بایستی از دوستان گیاه شناس پرسید اسم علمی این گیاه را نمی دانم دوستانی که قبلاً در رابطه با ترشی زو برایم نظرگذاشته بودند .این گیاه را با نام کما و بیلهر به من معرفی کرده بودند .
برای تهیه این غذا ابتدا زو را پاک کرده و انتهای ساقه و سر برگها را گرفته و خوب شسته سپس نصف لیوان آب اضافه کرده و در ظرفی می چینیم و با فویل درب ظرف را میپوشانیم و در فر به مدت نیم ساعت میپزیم و یا در قابلمه و روی گاز اقدام به پختن این غذا میکنیم .بعضی به صورت ایستاده این گیاه را کنار هم می چینند و یا با مقدار آب بیشتری این گیاه را میپزند و آب اضافی را دور میریزند تا تلخیش کمتر شود و عقیده دارند که تلخی آن از انتهای ساقه در حین پختن خارج شود اما من با همان تلخی این گیاه را می پسندم و فکر میکنم شاید ارزش غذایی بیشتری داشته باشد و ممکن است که به همراه آب اضافی که دور ریخته میشود مقداری از ارزش غذایی آن نیز حذف شود . در این تصویر زو و کره نکوبیده است و به راحتی با چنگال قابل خوردن است .
مواد لازم:
سبزی قورمه ۲۵۰ گرم
گوشت گوسفند ۵۰۰ گرم
لوبیا قرمز ۱ عدد
لیمو عمانی ۴ عدد
پیاز داغ عسلی ۳ قاشق سوپخوری
تخم مرغ ۲ عدد
سیب زمینی ۲ عدد
ماست ساده پر چرب قدری
زردچوبه قدری
فلفل قدری
نمک قدری
طرز تهیه:
سبزی قورمه باشد، گوشت آبگوشتی چرب باشد، لوبیا چیتی با لوبیا قرمز باشد، پیاز سرخ شده باشد گوشت با استخوان و چرب را کمی سرخ میکنیم سبزی، لوبیا چیتی و پیاز سرخ شده را با نمک و زرد چوبه و فلفل میگذاریم نیم پز شود، لیمو عملنی را خرد کرده و هستههای آن را بیرون میآوریم و با سیب زمینی پوست کنده و تکه شده داخل گوشت میریزیم در پایان پس از پختن مواد ۲ عدد تخم مرغ را جداگانه میشکنیم و در غذا مخلوط میکنیم و داخل ظرف میریزیم و هم میزنیم و حرارت را خاموش میکنیم این آبگوشت را با ماست مصرف میکنیم. در صورت رعایت مقادیر مواد اولیه این غذای سنتی برای ۴ تا ۶ نفر کافیست.
هزاری غذای محلی بندرعباس است.
دستور شماره یک
مواد لازم:
برنج: ۳۵۰ گرم
ماهی: ۷۰۰ گرم
پیاز طلایی: ۲ عدد
فلفل دلمهای قرمز: ۱ قاشق مرباخوری
گرد لیمو: ۱ قاشق مرباخوری
زردچوبه: به میزان لازم
فلفل سیاه و قرمز: به میزان لازم
نمک: به میزان لازم
طرز تهیه:
به صورت کلی ماهی را بصورت فیله و ریز خرد میکنیم برنج را پس از شستن و پختن در موقع دم کردن با ماهیها مخلوط نموده و دم میکنیم. اما ابتدا ماهیها را پاک کرده و به مدت ۳۰ دقیقه در نمک زردچوبه میخوابانیم و بعد از مدت تعیین شده آن را میشوییم. پیازها را در مقداری روغن سرخ میکنیم سپس ماهیها را اضافه کرده و چند بار هم میزنیم کمی که سرخ شد نمک، فلفل و زردچوبه همین طور گرد لیمو را اضافه کرده و تفت میدهیم دقت کنیم که ماهیها به هیچ عنوان خرد نشوند برنج را پس از خیساندن میجوشانیم و آبکش میکنیم اکنون ماهیها را لابهلای برنج آبکش شده ریخته و به مدت یک ساعت دم میکنیم.
دستور شماره دو
مواد لازم:
برنج ۳۵۰ گرم
ماهی ۱۰۰۰ گرم
پیاز ۲ عدد
فلفل قرمز ۱ قاشق مرباخوری
گرد لیمو ۱ قاشق مرباخوری
زردچوبه قدری
فلفل قدری
نمک قدری
طرز تهیه:
ماهی فیله (تکه ریز) شده باشد، پیاز خلال شده باشد، پودر فلفل قرمز باشد. برنج را پس از شستن و پختن صاف میکنیم فیلمه ماهی را پاک کرده و در نمک و زرد چوبه به مدت ۳۰ تا ۴۰ دقیقه می خوابانیم و در صافی، تمیز می شوئیم. پیازها را سرخ میکنیم تا طلائی شود، سپس ماهی را اضافه کرده و چند بار بهم میزنیم تا کمی سرخ شود، نمک، فلفل، زردچوبه و گرد لیمو را ریخته و کمی هم میزنیم، ماهیها نباید خرد شوند، اکنون ماهی را لابه لای برنج صاف شده میریزیم و برنج را دم گذاریم. در صورت رعایت مقادیر مواد اولیه این غذای سنتی برای ۴ تا ۶ نفر کافیست.
موفلک یکی از غذاهای محلی استان هرمزگان است.
طرز تهیه :
گندم دلانده (گندم یا جو پرک شده) را در دیگ برشته میکنیم تا رنگ آن قهوهای شود. بعد گندمهای برشته را مانند برنج در آب میخیسانیم.
پیازهای خرد شده را کمی تفت میدهیم و بعد به آن زردچوبه اضافه میکنیم. پوست و استخوان ماهی ا که از قبل در آب نمک و زردچوبه جوشاندهایم جدا کرده و با پیاز سرخ میکنیم و آبی که ماهی را در آن جوشاندهایم به ماهی و پیاز سرخ شده اضافه میکنیم هنگامی که آب جوش آمد گندمهای خیس شده را به آن اضافه میکنیم و صبر میکنیم تا کاملاً آب آن بخار شود و دم بکشد.
هنگامی که در حال دم کشیدن است میتوانید مقداری تخم گشنیز را روی گندمها بپاشید.
مهیاوه که مهیابه، ماهیاوه، مهیوه، مهوه، موه، هم به آن میگویند، غذای مخصوص مردم جنوب ایران است گویا کلمه مهوه و مهیاوه، در اصل از دوکلمه ماهی و آوه، مرکب بوده و آوه به معنی آب است. رنگ و طعم مهیاوه: مهیاوه یک نوع غذای آبکی تیره رنگ و شور و تند است که آن را از یک نوع ماهی ریز به نام موتو، متو یا حشینه (مومغ، ساردین) درست میکنند و با نان یا همراه غذاهای دیگر به مصرف می رسانند و بسیار مقوی و اشتها آور است. روش تهیه مهیاوه: الف – از پودر ماهی: ماهیهای مذکور را در روی شن و ماسه کنار دریا خشک میکنند و اگر بخواهند از پودر آن استفاده کنند، پس از اینکه خوب خشک شد ماهیها را کاملاٌ کوبیده و بعد، الک میکنند و شن و ماسه را از آن جدا میسازند و بعد پودر ماهی را با زرد چوبه، فلفل، راز (دانه باریک و سیاه رنگ)، گشنیز و خردل مخلوط ساخته، دوباره میکوبند و در آب و نمک میریزند و در شیشه یا خمره مخصوص ریخته و درش را میبندند و بعد ظرف را به مدت ۲۰تا ۳۰ روز در آفتاب قرار میدهند، مایعی که به این ترتیب فراهم میشود، نسبتاٌ روان و با بوی زننده میباشد. مهیاوه را روی نان مالیده میخورند، بعضی مهیاوه را به همراه برنج مصرف میکنند. ب- از ماهی: برای تهیه مهیاوه از ماهی، در ابتدا مقداری ماهی خشک موتو یا حشینه را شسته و سر آن را جدا کرده و در حلب یا خمره میاندازند و در حدود دو کیلو نمک به آن میافزایند و در آفتاب میگذارند و هر روز با چوب مخصوصی، آن را بهم میزنند و به وسیله آبکش صاف کرده آب آن را در ظرفی دیگر جدا ساخته و تفاله آن را به دور میریزند سپس مقداری خردل بو داده و پوست نارنج کوبیده را روی مایع میریزند، سپس همه را داخل خمره کرده در آن را بسته مجدداٌ در آفتاب میگذارند و چند روز صبر میکنند و بعد به سراغ آن میروند. سوراخ یا سوراغ: در بندرعباس مخلوط ماهی مومغ (حشینه) و آب نمک و گل سرخ و پوست نارنج را برای اینکه خوشبو و شود در حلب میریزند و ان را سوراخ یا سوراغ مینامند پس از آماده شدن آن آب سوراغ را برداشته و روی نان میمالند و به اصطلاح خودشان. نان سوراغ روغنی میخورند.
کلمبا یکی از غذاهای محلی استان هرمزگان است.
طرز تهیه :
گندم دلانده (پرک شده) را که از قبل خیسانده شده در قابلمه آب جوش ریخته و بعد ماهی را در آب نمک و زردچوبه جوشانده و استخوانهای آن را جدا میکنیم و با سبزی (گشنیز و شوید خرد شده) مخلوط میکنیم و هنگامی که گندم در حال جوش قوام آمد ماهی و سبزی را به آن اضافه میکنیم تا گندمها غلیظ شود و کمی با سبزی و ماهی بجوشد. اگر از ماهی بزرگ استفاده میشود برای اینکه بوی ماهی برطرف شود باید آن را با سبزیهای خرد شده کمی در روغن داغ تفت داد.
کلمبا را با روغن حیوانی که در قشم تهیه میشود صرف میکنند. این روغن را به زبان محلی روغن جونون میگویند (یعنی روغن خوب)