غذاهای محلی ایران
آبگوشت کشک یکی از چندین غذای سنتی و محلی اهالی شهر اراک است.
مواد اولیه:
گوشت گوسفند: نیم کیلو
نخود: نصف لیوان
پیاز بزرگ: 2 عدد
سیبزمینی متوسط: 3 عدد
کشک ساییده: 250 گرم
آب: یک و نیم لیتر
نعنا داغ به میزان لازم
زردچوبه به میزان لازم
گل زرد جهت تزیین
نمک و فلفل به میزان لازم
طرز تهیه:
• گوشت را به همرا نخود، پیاز، زردچوبه و نمک و فلفل در آب میپزیم.
• سیبزمینیها را اضافه کرده و نیم ساعت دیگر پخت را ادامه میدهیم.
• در ظرف دیگری روغن را داغ کرده، نعنا را به آن اضافه میکنیم ( مقداری از این نعنا داغ را برای تزیین کنار میگذاریم)
• کشک را که قبلا آب کردهایم درون ظرف نعنا داغ میریزیم.
• وقتی یک جوش زد آن را از روی حرارت برمیداریم و به ظرف آبگوشت اضافه میکنیم، آنگاه با باقیمانده نعنا داغ و گل زرد تزیین مینماییم.
• برای تهیه کوبیده آن میتوان گوشت را همراه سیبزمینی کوبید یا آنها را جدا میل کرد.
اگر به غذاهای محلی نقاط مختلف علاقه دارید, این غذای محلی سبزواری را هم حتما امتحان کنید ؛این غذا با سبزی خوردن و نان و خوراک بادمجان بسیار لذیذ است.
مواد لازم برای 6 نفر
ماست چکیده و یا
کمه(نوعی فرآورده لبنی که مانند ماست چکیده چرب و سفت است): یک کیلو
گوجهفرنگی: 2 کیلو
تره خرد شده: 4 یا 5 قاشق غذاخوری
نعنا: خرد شده 2 قاشق غذاخوری
پیاز: 2 عدد
پودر گردو 5 یا 6 قاشق غذاخوری
کشک: 3 قاشق غذاخوری
تخممرغ: یک یا 2 عدد
کره: 50 گرم
نعنا خشک: یک قاشق غذاخوری
زردچوبه: یک قاشق مرباخوری
فلفل قرمز: به میزان لازم
روغن (حیوانی): به میزان لازم
نمک: به میزان لازم
طرز تهیه:
* ابتدا پیازها را ریز خرد کرده و در کره و روغن طلایی میکنیم.
* سپس تره خرد شده و نعنا را اضافه کرده میگذاریم تا آبش کشیده شود.
* سپس زردچوبه، نعنا خشک و گردو را ریخته باز تفت میدهیم در این موقع ماست(ماست چکیده و یا کمه را با کمی آب شل کنید) و کشک و آب گوجه فرنگی و تخممرغ را با مخلوط کن، مخلوط میکنیم و به مواد اضافه کرده و در حال هم زدن میگذاریم تا بجوشد و به غلظت دلخواه برسد.
* در آخر نمک و فلفل قرمز اضافه کرده و با نعنا خشک و کمی از آب خوراک بادمجان که معمولا با این غذا سرو میشود تزیین میکنیم و همراه نیمرو و خوراک بادمجان و سبزی خوردن و نان خشک سرو میکنیم.
این دستور پخت مربوط به یک غذای محلی در روستای یرک اطراف قزوین است، با طرز تهیهی آن آشنا شوید.
مواد اولیه:
برنج: یک کیلوگرم
بادمجان حلقه شده: یک کیلوگرم
پیاز سرخشده: یک پیمانه
گوشت چرخکرده: 500 گرم
گوجهفرنگی حلقه شده: دو پیمانه یا پنج عدد
رب گوجهفرنگی: دو قاشق غذاخوری
روغن: نصف پیمانه
نمک، ادویه و زردچوبه: به میزان لازم
انرژی کل این پلو 4090 کیلوکالری
طرز تهیه:
* بادمجانها را سرخ کرده و کنار میگذاریم.
* سپس با پیاز داغ و کمی گوجهفرنگی، گوشت را تفت میدهیم.
* میتوانیم به همان گوشت سرخشده، رب گوجهفرنگی را هم اضافه کنیم.
* سپس برنج را شسته آبکش کرده و از ته قابلمه لابهلای آن گوشت، بادمجان و گوجهفرنگی را قرار داده و نصف لیوان روغن و آب ریخته و آن را دم میکنیم.
مانی پلو از غذاهای سنتی دامغان است. دامغان در منطقهی کویری، در استان سمنان واقع شده و معمولاً غذاهای پرانرژی این شهر به گونهای است که بدون گوشت نیز تهیه میشود.
مواد لازم:
برنج: 3 لیوان
لپه: یک لیوان
کشمش پلویی: 250 گرم
زرشک: 75 گرم
زعفران دم کرده: به مقدار لازم
گوشت گوسفند یا فیله گوساله: 300 گرم (خرد شود)
رشته پلویی: 200 گرم
پیاز داغ: 2 تا 3 قاشق غذاخوری
نمک، فلفل، زردچوبه: به مقدار لازم
زیره سیاه: یک قاشق چایخوری (به دلخواه)
روغن: به مقدار لازم
مواد لازم برای ته دیگ : (در صورت دلخواه)
زعفران دم کرده: یک قاشق چای خوری
ماست معمولی: یک لیوان
زردهی تخممرغ: یک عدد
طرز تهیه:
* در قابلمهای یک تا دو قاشق روغن میریزیم و روی حرارت داغ میکنیم. گوشت را در روغن کمی تفت میدهیم، پیاز داغ، زردچوبه و فلفل را اضافه میکنیم، پس از 1 تا 2 دقیقه دو لیوان آب به آن میافزاییم و درب قابلمه را میگذاریم تا بپزد (در انتهای پخت گوشت، نمک را به آن اضافه میکنیم).
* لپه را با دو لیوان آب میجوشانیم و پس از دو دقیقه در آبکش میریزیم (با این کار نفخ لپه گرفته میشود) و بعد دوباره با یک لیوان آب و کمی نمک میگذاریم تا بپزد.
* برنج را که دو ساعت قبل در آب و نمک خیس کردهایم در آب جوش میریزیم چند دقیقه به برداشتن برنج مانده، رشته و لپه را به آن اضافه میکنیم و بعد از یکی دو جوش در آبکش میریزیم (دلیل این کار این است که رشته نرم شود و لپه لعاب نیندازد و برنج هنگام دم کشیدن به هم نچسبد).
* در قابلمهای کمی روغن میریزیم و روی حرارت داغ میکنیم. در کاسهای ماست و زعفران دم کرده و زردهی تخممرغ را با یک تا دو کفگیر برنج مخلوط کرده، در ته قابلمه میریزیم (برنج به حدی باشد که مایع ته دیگ نه خیلی شل و نه خیلی سفت شود). بقیه برنج را روی آن ریخته و دم میکنیم.
* کشمش و زرشک (پاک کرده و شسته) را جداگانه با مقدار خیلی کم روغن سرخ میکنیم و سه چهارم از هر دو را با هم مخلوط و یک چهارم بقیه را برای تزئین کنار میگذاریم.
* بعد از این که برنج دم کشید، روی آن زعفران دم کرده میریزیم؛ گفتنی است که این پلو تقریباً زعفرانی است.
* هنگام کشیدن در دیس لا به لای آن مخلوط کشمش و زرشک را میریزیم و سطح روی برنج را برنج ساده میریزیم تا بتوان طبق سلیقه تزئین کرد.
توجه
* در صورت دلخواه هنگام دم کردن برنج، زیره را روی آن میریزیم.
* این غذا را میتوان بدون گوشت یا مرغ نیز طبخ کرد.
آش کلم قمری یکی از چندین غذای سنتی و محلی تویسرکانیها است.
مواد لازم برای 4 نفر:
کشک: 200 گرم
عدس: 60 گرم
لپه: 60 گرم
بلغور گندم: 100 گرم
کلم قمری: 300 گرم یا 2 عدد
عصاره قلم یا آب گوشت: یک پیمانه
آب: 5 لیوان
گوشت قیمهای: 150 گرم
پیاز داغ: 3 قاشق سوپ خوری
نمک، فلفل و زردچوبه: به میزان دلخواه
سیر: 3 حبه
نعنا: داغ به میزان لازم
طرز تهیه:
* ابتدا پوست کلم قمریها را گرفته، میشوییم و به شکل مکعبی و یا مثلثی خرد میکنیم.
* سپس آن را داخل یک ماهیتابه به همراه کمی روغن و زردچوبه میریزیم و کاملاً سرخ میکنیم تا بوی بد آن گرفته شود.
* حبوباتی که از قبل حدود 3 ساعت خیس کردهایم به همراه بلغور گندم را شسته با عصاره ی قلم در قابلمه می ریزیم و آب را به آن اضافه میکنیم.
* شعلهی گاز را روی حرارت زیاد گذاشته بعد از آن که آب آن به جوش آمد کلم قمری را اضافه نموده و شعله را ملایم میکنیم.
* گوشت قیمهای را که از قبل با فلفل سیاه و زردچوبه تفت دادهایم و پخته شده است به آش اضافه میکنیم و میگذاریم تا آش کاملا جا بیافتد.
* بعد از آن که مواد کاملا پخته شد نیمی از پیاز داغ را که با سیر تفت داده و نیمی از کشک را داخل آش میریزیم و اجازه میدهیم تا 20 دقیقه بجوشد.
* این آش باید به قدری بپزد که مواد داخل آن کمی معلوم باشد و تقریبا له شده شود.
* در آخر آش را داخل ظرف ریخته روی آن را با کشک، نعنا داغ، چند تکه از قیمه و چند عدد کلم قمری که برش زدهایم و پیاز داغ تزیین میکنیم.
در یونان قدیم کلم را داروی شفابخش و جوانی میدانستند. کلم قمری دشمن سرطان ریه و لوزالمعده است برای سنگ کلیه مناسب است، دارای ویتامینهای B6, C, B,A و دارای مواد معدنی مثل کلسیم و پتاسیم میباشد. ملین است، به خاطر داشتن گوگرد و کلسیم برای رشد ناخن و مو مناسب است.
این آش را به خاطر خواص بسیار آن برای کودکان پیشنهاد میکنیم.
انرژی کل: 2100 کیلو کالری
کوفته نخودی یکی از چندین غذای سنتی و محلی تویسرکانیهاست.
مواد لازم برای 4 تا 6 نفر:
گوشت مغز ران: 500 گرم
نخود: 400 گرم
تخممرغ: یک عدد
پیاز داغ: 2 قاشق غذاخوری
رب گوجهفرنگی: یک قاشق غذاخوری
سرکه: یک دوم لیوان
شیره انگور: یک دوم لیوان
نمک، فلفل، زردچوبه: به میزان لازم
برای داخل کوفته ها:
خرمای هسته گرفته، آلو، کشمش، زرشک، گردو و یک عدد تخم مرغ آب پز
طرز تهیه:
* نخود را به مدت 12 ساعت خیس کنید،
* سپس آن را با گوشت دو تا سه بار از چرخ گوشت رد کنید.
* بعد ادویه و نمک را اضافه کرده، نیمی از پیاز داغ را نیز به مواد اضافه کنید و خوب ورز دهید. تخممرغ را نیز اضافه کرده و حدود 10 دقیقه کاملا ورز دهید.
* از مواد به اندازه یک پرتقال برداشته و کاملا گرد کنید. وسط آن را سوراخی ایجاد کنید و از موادی که برای داخل کوفته ذکر شده است به همراه یک قاشق چایخوری پیاز داغ داخل آن قرار داده و کوفته را ببندید و دوباره فرم دایره به آن بدهید.
* در یک ظرف بزرگ مقداری پیاز داغ بریزید و با کمی روغن و رب گوجهفرنگی کمی تفت دهید. 2 لیتر آب را داخل ظرف بریزید و منتظر بمانید تا آب به جوش بیاید.
* سپس کوفتهها را یکی یکی و آهسته داخل آب جوش قرار دهید و اجازه دهید تا کوفتهها سفت و بسته شوند. حالا شعله را ملایم نموده تا مغز کوفتهها نیز بپزد.
* بعد از 20 دقیقه سرکه و شیره را با هم ترکیب کنید و به سس کوفتهها اضافه کنید و 10 دقیقه زمان بدهید تا کوفتهها طعم سرکه شیره را بگیرند.
انرژی کل: 3000 کیلوکالری
میگو پلو یکی از چندین غذای سنتی و محلی بوشهریهاست.
مواد لازم:
برنج
پیازسرخ شده
میگو تازه پاک شده
گشنیز باکمی شنبلیله و جعفری
فلفل سیاه یاقرمز
نمک و فلفل و زرد چوبه
طرز تهیه:
برنج را پخته و صاف میکنیم و کنار میگذاریم٠
* پیاز را در روغن سرخ میکنیم و زردچوبه را داخل پیاز سرخ شده میزنیم.
* میگو را پس از پاک کردن و شستن در مقداری نمک و زردچوبه کمی سرخ میکنیم و کنار میگذاریم.
* سبزیجات را شسته و خرد میکنیم در روغن قدری سرخ میکنیم
* تمام مواد را مخلوط کرده و با فلفل سیاه و یا قرمز خوب بهم میزنیم٠
* برنج را در قابلمه ریخته و لابه لای آن از مواد سرخ و مخلوط شده میریزیم و مقداری آ ب و روغن روی آن داده و دم میگذاریم٠
توضیحات:
نکته: شنبلیله باید نصف بقیه سبزیجات باشد. این غذا در تمامی استان بوشهر مصرف میشود.
نافله یکی از چندین غذای سنتی و محلی خوزستانیهاست. گوشت چرخ کرده و آرد نخودچی از مواد اصلی این غذای محلی هستند.
مواد اولیه :
گوشت چرخکرده و آرد نخودچی: از هر کدام 500 گرم
پیاز بزرگ: چهار عدد
نمک، فلفل و زردچوبه: به میزان لازم
سرکه: یک فنجان کوچک
شکر: دو فنجان
روغن یا کره و نعنا: به میزان لازم
آب: پنج پیمانه
طرز تهیه:
* گوشت چرخکرده را همراه با دو عدد پیاز رندهشده، آرد نخودچی، نمک، فلفل و زردچوبه همراه با آب مخلوط کرده و به میزانی آب اضافه شود که مایه شل نشود و حالت انعطافی داشته باشد.
* مواد را ورز دهید بعد در روغن سرخ کنید. میتوانید آنها را به شکل دایرههای کوچک درست کرده، وسط آنها را خالی و در روغن سرخ کنید.
*دو عدد پیاز دیگر را به صورت نگینی سرخکرده، زردچوبه و نمک زده بعد آب را اضافه کرده،نعنا را ساییده و در آب بریزید.
*سرکه و شکر را اضافه کرده و بگذارید به مدت 20 دقیقه بجوشد بعد نافلههای سرخشده را درون مواد آبکی قرار دهید تا با حرارت ملایم به مدت 30 دقیقه جوش بزند.
این غذا یکی از اصلیترین غذاهای شهر کرمان است که امیدوارم از آن لذت کافی را ببرید چون این غذا از مواد اولیه آسان و کم هزینهای تهیه میشود.
مواد اولیه:
کدو: 500 گرم
پنیر سفید: 150 گرم
تخممرغ: دو عدد
آرد گندم: دو قاشق غذاخوری
روغن مایع: دو تا سه قاشق غذاخوری
شوید خردشده: دو تا سه قاشق غذاخوری
نمک و فلفل: به میزان لازم
طرز تهیه:
* ابتدا کدوها را رنده نموده، بعد تخممرغها را به آن میافزاییم. در ظرفی جداگانه آرد گندم و شوید را مخلوط کرده و به کدوها اضافه میکنیم.
* در مرحله آخر پنیر رنده شده را افزوده، نمک و فلفل به آن اضافه کرده و ظرف مناسب فر را با روغن مایع کاملاً چرب کرده و تمام مواد را داخل آن میریزیم و به مدت 30 دقیقه در فر با حرارت 200 درجه سانتیگراد میگذاریم تا روی آن طلایی شود و سپس سرو میکنیم.
در این غذای محلی استان گیلان میتوانیم به جای گوشت مرغ از گوشت اردک استفاده کنیم.
مواد اولیه:
پیاز متوسط: دو عدد
مرغ: یک عدد
شوید: 250 گرم
گشنیز و جعفری خرد شده: دو قاشق سوپخوری
تخممرغ: سه عدد
آلوچه خشک: 100 گرم
روغن: به میزان لازم
نمک، فلفل و زردچوبه: به میزان لازم
طرز تهیه:
* ابتدا گوشت مرغ را با یک عدد پیاز که خلالی خرد کردهایم سرخ کرده و وقتی که پیاز طلایی شد سبزی خرد شده را نیز در تابه ریخته و با مواد تفت میدهیم.
* پس از این که سبزی کاملاً نرم شد، تخممرغها را در یک ظرف به حدی میزنیم تا سفیده و زرده با هم مخلوط و یک رنگ شوند.
* سپس تخممرغها را روی مواد در حال سرخ شدن ریخته و وقتی که تخممرغها کمی بسته شدند آلوچه خشک شسته را (بدون این که از قبل خیسانده باشیم) در مخلوط ریخته و با بقیه مواد سرخ میکنیم.
* پس از پنج دقیقه مواد را به همراه دو لیوان آب جوش در قابلمه ریخته و زمانی که مرغ پخته شد نمک، فلفل و زردچوبه را به غذا اضافه میکنیم.
آش ماستی یکی از انواع غذاهای سنتی و محلی سبزواریها است.
مواد لازم برای 4 تا 6 نفر:
ماست پرچرب: 500 گرم
رشته: 200 گرم
اسفناج یا برگ چغندر: 500 گرم
تره: 150 گرم
نعنا: 50 گرم
نمک و فلفل: به میزان لازم
طرز تهیه:
* اسفناج خرد کرده را با مقداری آب جوش نیم پز کنید.
* سپس رشته را به آن اضافه کنید.
* بعد از آن که رشته نرم شد، تره و نعنا تازه را داخل مخلوط کن بریزید و برای آن که بهتر مخلوط شود چند قاشق ماست اضافه کنید.
* سپس مخلوط سبزی و ماست را به آش اضافه نموده و نمک و فلفل آن را اندازه کنید و در همین لحظه شعله را خاموش کنید تا آش سرد شود.
* این آش به صورت سرد سرو می شود و معمولا کنار آن، سر سفره، کوکوسبزی هم گذاشته می شود.
انرژی کل: 1250 کیلو کالری
آش انار یکی از چندین غذای محلی و سنتی شیرازیها است.
مواد لازم:
چغندر: یک عدد
برنج: یک لیوان و نیم
گوشت چرخ کرده: نیم کیلو
لپه: نصف لیوان
انار، نعنا خشک و پیاز داغ به اندازه کافی .
طرز تهیه:
* چغندر را کوتراش (رنده) کرده میپزند .
* گوشت کوبیده یا چرخ کرده را به صورت کوفته ریزه ( گلولههایی به اندازه یک فندق) در میآورند.
* برنج و کوفته ریزه و نعنا خشک و پیاز داغ را به چغندر در حال پختن اضافه میکنند.
* وقتی که برنج پخته شد، آب انار به آن افزوده و میگذارند به خوبی بپزد. در صورتی که آب انار ترش باشد ، یک یا دو استکان شکر به آن اضافه میکنند.
* وقتی که آش به اندازه دلخواه سفت شد آن را در ظرف ریخته روی آن را با نعنا و پیاز داغ تزیین میکنند.
قیمه نخود یکی ا چندین غذای سنتی و محلی یزدیها است.
مواد لازم:
نخود (نخود خیس خورده) : 200 گرم
گوشت گوسفند (تکه تکه شده) : 200 گرم
رب گوجهفرنگی : 2 قاشق سوپخوری
لیمو عمانی : 5 عدد
روغن : یک فنجان
زعفران دم کرده :یک چهارم فنجان
سیب زمینی : 200 گرم
پیاز داغ عسلی : 4 قاشق سوپخوری
زردچوبه : به مقدار لازم
نمک و فلفل : به مقدار لازم
طرز تهیه:
* ابتدا مقداری آب روی گوشت تکه تکه شده بریزید و آنها را نیم پز کنید .
* نخودها را دو روز قبل خیس و آب آن را عوض کنید .
* زعفران دم کرده را به آن بیفزایید و به هم بزنید .
* وقتی گوشت نیم پز شد نخود ، پیاز سرخ شده ، نمک ، فلفل و لیمو عمانی را اضافه کنید و بگذارید به طور کامل بپزد حرارت را کم کنید که غذا جا بیفتد . میتوان به جای لیمو عمانی از آبلیمو استفاده کرد .
هنگام کشیدن غذا سیب زمینیهای سرخ شده را اضافه کنید.
کویی تره یکی از چندین غذای سنتی و محلی استان گیلان است.
مواد لازم:
کدو حلوایی: نصف عدد
سیر: سه حبه
گردو: 150 گرم
رب انار و رب گوجهفرنگی و شکر: از هر کدام دو قاشق غذاخوری
نمک، فلفل، زردچوبه، گلپر و ادویه و آب: به میزان لازم
طرز تهیه
* سیر را له و با روغن سرخ کنید.
* بعد کدوی پخته شده را پوست گرفته و به صورت پوره در آورید و در همان روغن سرخ کنید.
* گردوی ساییدهشده، رب انار، رب گوجهفرنگی، آب، نمک، فلفل، زردچوبه و شکر را در قابلمه بریزید و به مدت دو ساعت با حرارت ملایم بجوشانید.
* کدو، سیر، گلپر و ادویه را به آن اضافه کرده و هم بزنید تا یک مخلوط غلیظی به دست آید.
سیبزمینی موجود در غذا مقدار گوشت را کمتر کرده و باعث شده هم بهصرفه باشد و هم کسانی که از گوشت قرمز محروم شدهاند، هوادارش شوند.
مواد لازم برای 4 نفر:
گوشت گوساله چرخ کرده:500 گرم
پیاز متوسط رنده شده: یک عدد
تخممرغ: یک عدد
جعفری ساطوری شده: 3 قاشق غذاخوری
سیب زمینی متوسط:یک عدد، آبپز
روغن مایع: به میزان لازم
آبغوره: یک چهارم پیمانه
نمک و فلفل: به میزان لازم
روش تهیه
1 آب پیاز را گرفته و با گوشت، جعفری و تخممرغ مخلوط کنید. سیبزمینی را نیز رنده کرده و به مایه گوشت اضافه کنید و ورز دهید تا مایه یکدست شود. نمک و فلفل آن را نیز اضافه کنید.
2 از مایه به اندازه تخممرغ برداشته و آن را با دست پهن کنید تا ضخامت آن حدود 2 سانتیمتر شود. همه مایه گوشت را به این صورت درآورید.
3 روغن را روی شعله متوسط داغ کرده و شامیها را در آن سرخ کنید. (هر طرف حدود 5 دقیقه) سپس از ظرف خارج کرده و با حوله کاغذی روغن آن را بگیرد. پس از اینکه همه شامی ها سرخ شد، آنها را دوباره به تابه برگردانده و آبغوره به آنها اضافه کنید و روی شعله متوسط به مدت 15 دقیقه با در بسته بپزید. سپس در ظرف چیده و با چلو، کته یا نان سرو کنید.