اسم من «بابونه» است!
| من، معده را تقويت ميكنم. گل من ضد عفونيكننده است. برگم غذا را لطيف و زود هضم ميكند. اعصاب را قوي كرده، سم را از بدن دفع ميكنم. تنگ نفس را شفا داده، سنگهاي مثانه را از بين ميبرم. اسم من بابونه است و اعراب آن را معرب كرده و بابونج گويند. داراي انواع و اقسام ميباشم. بطوري كه علاوه بر بانونهي معمولي و اقحوان يك نوع ديگر من به نام بابونهي رومي است كه در ايران تاكنون كاشته نشده و خواصي را كه بعضي از مترجمين به من نسبت دادهاند مخصوص آن نوع ميباشد. بابونهي معمولي من بابونهي معمولي هستم كه نوع بستاني و پرورش يافتهي من در پلو آش - كوفته و خورشها بكار ميرود. از گل من در رنگ كردن مو استفاده ميكنند، زيرا جوشاندهي گل من موهاي بلوطي را خرمايي و خرمايي را طلايي ميكند و موهايي كه با گل من رنگ ميشوند زيبا، شفاف و درخشنده خواهند شد. مخصوصا اگر با گل ريواس و ترشي آن مخلوط شود. نوع وحشي و خودروي من در كنار جادهها و اراضي غير مزروع بيشتر نقاط ايران و اروپا ديده ميشود. گلبرگهاي من سفيد رنگ بوده و در اطراف نهنج زرد رنگي قرار گرفتهاند. گلبرگها زبانهاي و نهنج آن شامل لولههاي زرد رنگ است. گلهاي مرا در فاصله ارديبهشت تا مهرماه چيده و خشك مينمايند. گلهاي من داراي 20 تا 36 درصد اسانس است كه زنگ آن ابتدا آبي تيره بوده، و به تدريج سبز و قهوهاي ميشود. در اين اسانس چند تركيب شيميايي و يك نوع الكل و مقداري تانن همراه با يك مادهي تلخ ديده ميشود. من مقوي معده و مسكن دردهاي آن ميباشم. اسانس گل من داراي اثر ضد عفونيكننده و خوردن آن موجب زياد شدن گويچههاي سفيد خون است. گلهاي مرا مانند چاي دم كرده مينوشند. اين جوشانده التهاب معده را از بين ميبرد و زخمها را التيام ميدهد. برگ من غذا را لطيف و زود هضم ميكند. من مقوي دماغ و اعصاب و شهوت بوده، و ضد عفونيكننده و خوردن آن موجب زياد شدن گويچههاي سفيد خون است. گلهاي مرا مانند چاي دم كرده مينوشند. اين جوشانده التهاب معده را از بين ميبرد و زخمها را التيام ميدهد. برگ من غذا را لطيف و زود هضم ميكند. من مقوي دماغ و اعصاب و شهوت بوده، و ضد سم ميباشم. ادرار، شير و عرق را زياد ميكنم و قاعدهآور ميباشم. من امراض دماغي و سردرد را تسكين ميدهم و آبريزش بيني را از بين ميبرم من در از بين بردن بقاياي ورم ملتحمه اثري نيكو دارم. بادشكن، مخصوصا محلل ورمها ميباشم. تنگ نفس را شفا ميدهم. يرقان را درمان ميكنم. براي درد سينه و جگر مفيد ميباشم. كيسهي صفرا را باز ميكنم براي بازشدن عادت ماهانهي زنان و رحم و تحليل ورم آنها سودمند ميباشم. ورم بيضه را نيز برطرف ميكنم. اثر من در خرد كردن سنگهاي مثانه و خارج كردن مشيمه «پردهاي كه جنين در آن است» و دفع عفونت سودا و بلغم و تبهاي عفوني و قولنج روده حتمي است. براي بازشدن عادت ماهانهي زنان نيز تجويز شدهام، و براي اين كار نشستن در جوشانده من هم مؤثر است. بخور پخته من با سركه جهت رفع آبريزش چشم مفيد است. جويدن برگ و ساقهي من جهت جوشهاي دهان و شستن چشم با آب پختهي من جهت درد چشم نافع است. دود من حشرات را فرار ميدهد. مقدار خوراك من تا 51گرم است. ريشه من قويتر از آن بوده و مقدار خوراك آن پنج گرم ميباشد. چنانچه گل مرا در چهار برابر روغن زيتون خيس كرده، در آفتاب بگذارند و هفتهاي يك مرتبه روغن آنرا تجديد كنند و يا آنكه آنرا با مقداري آب بجوشانند تا روغن بماند و آب تبخير شود و بعد صاف كنند، روغني بدست ميآيد كه معروف به روغن گل بابونه است. اين روغن ورم را فرو مينشاند و زخمهاي چركي و آبكي را خشك ميكند. ترك پوست را كه در اثر سرما باشد معالجه ميكند. چكاندن اين روغن در گوش درد آنرا ساكت ميكند. سرخ شدن دست و پا را ميتوان با ماليدن روغن من برطرف كرد، جوشاندهي من درد قاعدهي دختران را تسكين ميدهد و عادت ماهانه را مرتب ميكند. حالا اجازه دهيد ساير انواع من خود را به شما معرفي كنند. اقحوان اسم من «اقحوان» است، به من درخت مريم - بابونهي گاوي هم ميگويند. نوع بزرگ من كه فرنگيها به آن بابونهي بزرگ ميگويند، و در اكثر نقاط ايران مخصوصا در شمال و فارس زياد ميرويد. در لاهيجان - گنج نامهي تبريز هم زياد ديده ميشود. تمام قسمتهاي من داراي اسانس و عطر است و خواص من شبيه بابونهي رومي است كه در اروپا ميرويد و در ايران ديده نشده است، عدهاي كافوريه را نيز نوعي از من ميدانند. بوي من كمي نامطبوع و تلخ است، گل من به رنگهاي زرد و قرمز ديده ميشود و تنها گلهاي زرد مورد استفاده است. من چاقكننده و نيروبخش ميباشم. كيسهي صفرا را باز ميكنم و عرق را زياد مينمايم. خون را پاك ميكنم و خون منجمد شده در مثانه و تهيگاه را از بين ميبرم، خوردن من براي زنان باردار خوب نيست، زيرا ممكن است باعث سقط جنين شوم. سنگهاي داخلي را خرد كرده و از بين ميبرم، و داراي اثر ضد سم ميباشم. جهت درد مثانه، ورم طحال، استسقاء و قراقرمعده و قولنج تجويز شدهام و با نمك مسهل خواب است، در طب سنتي ايران، جهت رفع بيخوابي پيران دستور دادهاند كه هر شب مقداري اقحوان و جومقشر و بابونه را مخلوط كرده و در آب شيرين بجوشانند و كمي روغن ايرسا داخل آن كرده، بر سر بمالند تا خواب آورد و چون خوردن من توليد قي صفراوي ميكند، براي ماليخوليا و غش زياد توصيه شدهام. خوردن هر روز يك مثقال از ريشه من جهت سرگيجه مفيد ميباشد. سرمه خشك شده من جهت تقويت طبقات چشم مفيد بوده، جهت رفع تاريكي آن مفيد است، آبريزش چشم را برطرف ميكند و اين خاصيت بيشتر در نوع كوچك من است. ايرسا ريشه بنفشه رنگين كماني است كه خود را بعدا به شما معرفي خواهد كرد. اقحوان كوچك نوع كوچك مرا در فارسي «بهار» گويند و فرنگيها به آن بابونهي كاذب لقب دادهاند. خوردن آن جهت تنگ نفس و خونريزي سينه و خوردن يك مثقال بر آن با سكنجبين و نمك جهت تنگ نفس، اسهال و سودا و از بين بردن خون منجمد سودمند ميباشد. خوردن يك مثقال گل خشك من با سكنجبين جهت درمان تنگ نفس و زياد شدن اشتها و خوشبو كردن معده مفيد ميباشد و خوردن پنج گرم آن جهت باز شدن ادرار، عروق و رفع قولنج نافع است. خوردن جوشانده برگ من با آب عسل، ادرار را فوقالعاده زياد ميكند و محلل خون منجمد در معده و مثانه است و درد آن را تسكين ميدهد و چون همراه با گل من مصرف شود، سنگ مثانه را خرد و قولنج كليوي را باز ميكند و حمول آن قاعدهآور و مقوي رحم است. شياف آن جهت از بين بردن دكمههاي بواسير تجويز شده است. نشستن در آب جوشاندهي آن، سختي رحم را از بين ميبرد. ضماد جميع اجزاي من جهت درمان بادسرخ ورمهاي گرم و سرد و نيز جهت ترميم ترك پوست و معالجه زخمهاي بدخيم بسيار سودمند ميباشد و زيادهروي در خوردن من باعث سردرد و سرگيجه و سنگيني سر است و ضماد گل و برگ من جهت نيكويي رنگ رخسار مفيد ميباشد. |
||
|