اسم من «افسنتين» است!
| اشتها را تحريك ميكنم و اختلالات معدي را از بين ميبرم. براي درمان كاببوس، لقوه و بي حسي اعضا مفيدم. دوست صميمي كبد هستم. فارسي من «خارگوش» و «مروه» است، ولي در داروخانهها و عطاريها به من «افسنتين» ميگويند. در كتب قديم «كشوتا» و «شيخ رومي» به من لقب دادهاند، عربي من «فترق» است و در مصر به يك نوع من «دسيسه» و كوهي مرا «ربل» گويند. تركي من «قوت اوذي» است، گياه من بين بوته و درخت بوده و گل آن شبيه گل با بونه گاو چشم است. من داراي انواع و اقسام خراساني، نبطي، رومي، سويسي، بلژيكي و فرانسوي هستم. يك نوع من كه در سواحل درياي مازندران از گيلان تا آستارا ميرويد، در اطراف رشت به آن «واش» و «گنداوش» گويند و گيلانيان جوشانده آن را به مقدار كم براي رفع اختلالات معدي و زياد شدن اشتها و درمان يبوست مينوشند. من داراي طعمي تلخ بوده، و ايرانيان تلخي مرا شبيه تلخي «صبر» ميدانند و در كتاب مقدس انجيل تلخي حقيقت را به تلخي من تشبيه كردهاند. وقتي گياه من گل كرد، بايستي ان را چيد و در سايه و جاي خنك آويزان كرد تا خشك شود. نوع وحشي من مفيدتر از انواع پرورش يافته است. پزشكان و داروسازان سنتي ايران مرا داروي ضد كرم و مقوي معده و اشتها ا ور ميدانستند. من مسهل صفرا و با اسطو خودوس و افتيمون مسهل سودا بوده، براي سردرد، لقوه، فلج، و بي حسي اعضا مفيد ميباشم. براي درمان كابوس، سرگيجه، ماليخونا نيز سودمندم. دوست كبد و درمان ورم طحال و رحم ميباشم و مرا براي درد اعصاب و بواسير و ورم چشم تجويز ميكنند. من با اينكه قاعده آور نيستم، براي دختراني كه به علت ضعف دچار يائسگي پيشرش شدهاند، مفيد بوده و عادت ماهانه زنان را منظم ميكنم. چون مرا ساييده، در پارچه كتان بسته و آن را در آب جوش فرو برده روي پلك چشم بگذارند، لكههاي قرمز چشم را كه در اثر ضربه پيدا شده باشد، برطرف ميكنم. زيرا من خون را به سوي خود جذب ميكنم، ضماد پخته من براي درد چشم پيدا ميشود نافع است. چون برگ بوته مرا در آب يا الكل و يا روغن بجوشانند، و با آن گوش را بخور دهند، درد آن را ساكت ميكنم و ورم بناگوش را التيام ميدهم و چرك و عفونت گوش را از بين ميبرم. چكاندن جوشانده من براي سنگيني و عفونت گوش كه در اثر آب رفتن در آن پيدا شده باشد نافع است. من ضد عفوني كننده و كرمكش قوي و ضد حشره ميباشم. گذاشتن من در صندوق و كمد مانع بيد زدن لباس ميشود، و چنانچه مرابا مركب مخلوط كرده، و با آن كتاب بنويسند، مانع تغيير رنگ آن شده و اوراق آن را از شر حشرات و موش محفوظ ميدارم. اگر مرا با روغن مخلوط كرده، بربدن بماليد پشه و مگس به شما نزديك نخواهد شد. در گذشته كه پني سيلينم و داروهاي ميكروبكش كشف نشده بود، من بهترين داروي ضد ميكروب بوده و در مواقع شيوع امراض مسري مانند طاعون مرا تجويز ميكردند. من تب بر و ضد يرقان بوده و براي جلوگيري از آب آوردن نسوج به كار ميروم. من در درمان اسهال مزمن معجزه ميكنم و ضد نفخ ميباشم و براي امراض نوبهاي سود فراوان دارم، ضماد پخته نمك زده من در روي زخمهاي عفوني و گنده تاول، اثر ضد عفوني كننده و التام دارد. براي اين كار نيز ميتوان از تنتور من استفاده كرد. من سرعت جريان خون را زياد ميكنم و خون را به سوي خود جذب مينمايم، براي رفع ترشحات زنانه ميتوانيد از من استفاده كنيد. ممكن است بعضيها به من حساسيت داشته يا از خوردن من ناراحت شوند، اين اشخاص و بيماران عصبي و مبتلايان به خونريزي بايستي از خورن من پرهيز نمايند روي هم رفته مصرف من به طور مداوم جايز نيست و بايستي با فاصله انجام گيرد. قسمت مورد استفاده من برگ و سر شاخههاي گدلار من است، مقدار خوراك آنها نيم تا دو گرم به عنوان مقوي معده، دو تا سه گرم براي دفع كرم، به مدت پنج روز متوالي است. دمكرده 5 تا ده گرم من در يك ليتر آب بدون قند، به عنوان تب بر به كار ميرود. قند از تأثير من ميكاهد. خيسانده 30 تا 100 گرم من در هزار، بهتر از دمكرده آن است. در موقع تب و لرز موقعي كه گنه و داروهاي ديگر مؤثر واقع نشوند، شراب من اثر آنها را زياد ميكند. من در اطراف تهران ارتفاعات دماوند در آذربايجان، خراسان، ييلاق عمار لو بين چرم كش و شورين نيز ميرويم. افسنتين دريايي گياه شناسان جديد مرا «افسنتين دريايي» ناميدهاند. عربي من شيخ البحر است. من در شمال غربي ايران، مخصوصا سواحل درياچه رضائيه و اطراف شاهپور تا ميانه در كنار مردابها و شورهزارها و همچنين در بلوچستان بطور خودرو به عمل ميآيم. خواص من بين درمنه تركي و افسنتين است. سرشاخههاي گلدار و برگ من مقوي معده، ضد كرم، درمان مرض قند و ضد صرع است.براي دفع كرم بايستي چهار تا هشت گرم سر شاخه گلدار و برگ مرا جوشانده، و صبح نا شتا پس از شيرين كردن نوشيد، و براي دفع كرمك ميتوان اين جوشانده را تنقيه كرد. مقدار خوراك سر شاخههاي خشك و برگ من چهار تا هشت گرم براي اشخاص بالغ و يك تا دو گرم براي اطفال است كه بطور گرد كوبيده جوشانده و تنقيه مصرف ميشود. ماده عامله من شبيه سنتونين است و چون داراي اثر سمي است، نبايستي زياد مصرف، شود. وجود من در اطراف درياچه حوض سلطان چندان قطعي نيست. |
||
|