اسم ما «تاجريزي» است!
| ما برادران گوجه فرنگي و از تيره بادمجان هستيم كه در زبان فارسي به ما تاجريزي، انگور روباه، انگورتورك، روباهتريك، سگ انگور و به تركي قوش اوزومي و به عربي عنب الثعلبت گويند و اين اسامي به انواع ما تعلق ميگيرند. اكنون اجازه فرماييد انواع ما يكايك خود را معرفي نمايند. كاكنج فارسي من عروسك پشت پرده است، به من آلبالوي زمستاني، عروسك پس پرده، عروس در پرده، كچومن، جوز المرج، صب اللهو، كريس اليمود، حب التوم و اسفوند و ليون گويند. در كتب داروسازي سنتي مرا كاكنج خواندهاند، در زبان فرانسوي به من الكنج ميگويند. داروسازان سنتي ايران مرا نوع نر تاجريزي دانسته، بستاني و كوهي مرا كاكنج منوم ميدانستند. من در اطراف تهران، قصر قجر، تجريش، در نواحي مركزي ايران مخصوصا اطراف اصفهان در شمال ايران آذربايجان، رودبار، كوشك، جنگلهاي حسن بگلو ميرويم. چند نوع از گياه من در آمريكاي به عمل ميآيد كه اهالي محل آنها را خام خورده، و با آنها سس تهيه مينمايند. ساقه گياه من راست و زاويهدار مايل به رنگ قرمز با رنگهاي بيضي شكل نوك تيز به رنگ سبز ميباشد. گلهاي من فاصله مرداد تا شهريور ظاهر ميشود و غالبا بطور منفرد در روي ساقه قرار دارند. ميوه من آبدار به رنگ قرمز و به بزرگي يك گيلاس بوده و پوشيده از پرده است كه از به هم پيوست كاسبرگها حاصل شده است، و به همين جهت به مانند عروسي است كه در پس پرده قرار گرفته، و به آن عروسك پشت پرده هم ميگويند. در داخل ميوه من دانههاي كوچك مسطح به رنگ سفيد ديده ميشود، داراي نوش فراوان بوده و زنبور عسل به نوش و دانههاي من علاقه و توجه فراوان دارد. قسمت مورد استفاده من ميوه من است، ولي از برگها و دانههاي من هم استفاده ميشود،. ميوه من سرشار از ويتامين «ث» ميباشد و تقريبا دو برابر ليموترش ويتامين «ث» دارد، و علاوه بر ويتامين داراي جوهر ليمو و قندهاي گوناگون است. در برگهاي من ماده تلخي وجود دارد و از ميوه و كاسبرگهاي من ماده رنگين استخراج مينمايد. ميوه من ملين، برگ و ساقه و كاسبرگهاي گل من مقوي و تصفيه كننده خون، و بهترين دارو براي دفع خيز حاصله از پيدايش آلبومين در ادرار است. امراض سخت كليه و مثانه، استسقا، نقرس و يرقان را معالجه مينمايد. ضماد برگ من پوست را نرم ميكند، و ناراحتيهاي جلدي را برطرف ميسازد، چكاندن عصاره من درمان خوبي براي زخم گوش ميباشد، دود و بخور دانههاي من نيز براي گوش درد مفيد بوده و چرك آن را خشك ميكند، و نيز براي تنگ نفس مفيده بوده، كرم معده، مخصوصا كرم كدو را ساقط مينمايد. ماليدن عصاره من بواسير را برطرف ميكند، و زخمهاي مزمن را درمان كرده، و از فساد و چرك كردن آنها جلوگيري مينمايد. نوعي كوهي من پيشاب آور بوده، و يك مثقال آن خواب آور ميباشد. ولي زياده روي در خوردن آن باعث جنون ميشود، مقدار خوراك ميوه رسيده من ده تا بيست عدد ميوه در روز است. با ميوه من شربت مربا و ترشي درست ميكنند، و براي اين كار لازم است ميوه را از پرده بيرون آورند تا تلخ نشود، از ميوه من بطور دمكرده و جوشانده به عنوان پيشاب آور ميتوان استفاده نمود. سگ انگور من نوعي تاجريزي هستم، كه در خراسان و شبه قاره هند ميرويم، در داروسازي جديد مرا تاجريزي سياه مينامند و اين ترجمه نام فرنگي من است. ولي داروسازان سنتي مرا عنب الثعلب خواب آور ميدانستند. گياه من علفي يك ساله به ارتفاع ده تا پنجاه سانتي متر است، و بيشتر در كنار گودالها ميرويد. ريشه من راست و سفيد رنگ است، و در فاصله خرداد تا شهريورماه ظاهر ميشوند، ميوه من آبدار، مدور، اول سبز و بعد از رسيدن قرمز ميشود، طعم ميوه من تلخ و ناپسند بوده، و در آن دانههاي كوچك گرد زياد ديده ميشود. من خواب آور و مسكن ميباشم. ضماد برگهاي تازه و له شده من بر روي زخمهاي جلدي و سرطان و تومورهاي بدخيم مفيد است، براي معالجه زهم نوك پستان ميتوان از جوشانده من به صورت حمام موضعي استفاده كرد، و اين كار براي رفع سوختگي و كوفتگي و التهابات پوست نيز نافع است، براي رفع ورمهاي پوست از جوشانده من كمپرس كنيد، و زخمهاي چركي را با جوشانده من شستشو نماييد، ضماد برگ و سرشاخههاي گلدار من دردهاي رماتيسمي و مفصلي را تسكين ميدهد. از جوشانده برگهاي گياه من بطور تيقيه ميتوان براي تسكين دردهاي لگن خاصره رحم و اعضاي تناسلي استفاده كرد. يك مثقال من مسكن بوده، و بيشتر از آن تا چهار مثقال كشنده است، ضماد برگ ميوه و دانههاي من براي تسكين التهابات و درمان زخمهاي جلدي و سرطان مفيد است، از دود و بخور دانه من براي تسكين درد گوش و زخمهاي جلدي استفاده نماييد. |
||
|