راسخون

مبحث 98 طرح صالحین: «احسان به پدر و مادر و نتایج آن»

lovermohamad کاربر طلایی1
|
تعداد پست ها : 6840
|

اهمیت احسان به والدین4

احسان به پدر و مادر بعد از پرستش خداوند

اینکه بعد از امر به عبادت خداوند، نیکی به پدر و مادر ذکر شده است، به چند جهت است.

|
|

اهمیت احسان به ولدین 5

خداوند متعال، نیکی به پدر و مادر را به صورت یک قانون کلّی برای همه انسانها بیان می کند. لذا تعبیر به انسان در این آیه می فهماند که این قانون، مخصوص مؤمنان نیست؛ بلکه بر همه انسانهاست احترام و نیکی به آنها را در برنامه زندگی خود قرار دهند، هر چند با این اعمال هرگز نمی توانند دِین خود را به آنها ادا کنند.

farhad6067 کاربر برنزی
|
تعداد پست ها : 822
|

احترام به والدین از دیدگاه قرآن

آسمونی: پدر و مادر به عنوان دو انسان فداکار و زحمتکش که تمام بار مسئولیت‌های مربوط به تربیت فرزند را بر دوش دارند، در نزد خداوند از جایگاه منحصر به فردی برخوردار هستند به طوری که در چندین آیه قرآن کریم، بر لزوم اطاعت و تکریم آنها فرمان داده شده است و ذات باری تعالی نام آنان را در ردیف نام خود قرار داده و بر رعایت مقام و منزلت آنها تأکید نموده است.

جایگاه تکریم پدر و مادر در نزد خداوند

احسان و تکریم به پدر و مادر از جایگاه بسیار بلندی برخوردار است و خداوند همواره پس از بیان حکم وجوب پرستش خدای یگانه، به احترام و تکریم پدر و مادر اشاره کرده و حکم می‌کند: و بالوالدین احسانا (بقره آیه ۸۳ و نیز نساء آیه ۳۶)

قرآن در آیه ۸۳ سوره بقره احسان به پدر و مادر را به عنوان پیمان خداوند با بنی اسرائیل یاد کرده است و می‌فرماید: و اذ اخذنا میثاق بنی اسرائیل لاتعبدون الاالله و بالوالدین احسانا؛ و هنگامی که از بنی اسرائیل پیمان و عهد گرفتیم که جز خدا را نپرستند و به پدر و مادر احترام گذارند و احسان و نیکی کنند.

در این آیه و نیز در چهار مورد دیگر از جمله در سوره اسراء آیه ۲۳ هنگامی که خداوند به مردمان فرمان می‌دهد که تنها او را بپرستند، بی‌درنگ حکم و فرمان احسان و نیکی به پدر و مادر را مطرح می‌سازد که بیانگر میزان اهمیت و جایگاه احسان به پدر و مادر در پیشگاه خداوند است. به این معنا که پرستش خدای یگانه و احسان به والدین در کنار هم آمده تا مردمان از جایگاه پدر و مادر آگاه شوند.

اگر خداوند به عنوان آفریدگار و پروردگار می‌بایست پرستش شود، پدر و مادر نیز به عنوان واسطه فیض وجود و نعمت‌های خداوندی بر انسان، باید مورد احترام و احسان قرار گیرند.

از این رو خداوند امور چندی را که می‌تواند نسبت به خدا و پدر و مادر به جا آورده شود در کنار هم می‌آورد. به سخن دیگر اگر عبودیت و پرستش کسی غیر از خدا جایز بود آن شخص همان والدین هستند و از آن جایی که چنین امری کفر و شرک است خداوند فرمان می‌دهد که به جای پرستش ایشان در حق آنان احسان شود. احسان، برترین حالتی است که پس از پرستش قرار دارد.

آیات احترام به تمام پدران و مادران :

در آیات به انسان‌ها سفارش شده است که نسبت به پدر و مادر احترام و احسان کنند و نگفته است که ای مسلمان‌ها به پدر و مادر خود احترام کنید:

«وَ وَصَّیْنَا الْإِنْسانَ بِوالِدَیْهِ حُسْناً»

و از طرف مادران و پدران هم احترام آنها اختصاصی به پدران و مادران مسلمان ندارد بلکه هر کس که پدر و مادر است، باید مورد احترام فرزندان قرار گیرد؛ چون در آیات سخن از «والدین» است بدون هیچ قیدی به ایمان و اسلام.

در احادیث، در مورد احسان به والدین بسیار سفارش شده و از آزردن آنان نکوهش به عمل آمده است:

پاداش نگاه رحمت به والدین، حج مقبول است. رضایت آن دو رضاى الهى و خشم آنان خشم خداست. احسان به پدر و مادر عمر را طولانى مى‏کند و سبب مى‏شود که فرزندان نیز به ما احسان کنند.

در احادیث آمده است: حتّى اگر تو را زدند، تو «افّ» نگو، خیره نگاه مکن، دست بلند مکن، جلوتر از آنان راه نرو، آنان را به نام صدا نزن، کارى مکن که مردم به آنان دشنام دهند، پیش از آنان منشین و پیش از آنکه از تو چیزى بخواهند به آنان کمک کن.

مردى مادرش را به دوش گرفته طواف می داد، پیامبر را در همان حالت دید، پرسید: آیا حقّ مادرم را ادا کردم؟ فرمود: حتّى حقّ یکى از ناله ‏هاى زمان زایمان را ادا نکردى.

از پیامبر اکرم صلى اللَّه علیه و آله سؤال شد: آیا پس از مرگ هم احسانى براى والدین هست؟ فرمود: آرى، از راه نماز خواندن براى آنان و استغفار برایشان و وفا به تعهّداتشان و پرداخت بدهی هایشان و احترام دوستانشان.

مردى از پدرش نزد پیامبر شکایت کرد. حضرت پدر را خواست و پرسش نمود، پدر پیر گفت: روزى من قوى و پولدار بودم و به فرزندم کمک مى‏ کردم، امّا امروز او پولدار شده و به من کمک نمى‏ کند. رسول خدا صلى اللَّه علیه و آله گریست و فرمود: هیچ سنگ و شنى نیست که این قصه را بشنود و نگرید! سپس به آن فرزند فرمود: «انت و مالک لابیک» تو و دارایى‌‏ات از آن پدرت هستید.

در حدیث آمده است: حتّى اگر والدین فرزند خود را زدند، فرزند بگوید: «خدا شما را ببخشد» که این کلمه همان «قول کریم» است. احسان به والدین، از صفات انبیاست. چنان که در مورد حضرت عیسى علیه السلام، توصیفِ «بَرًّا بِوالِدَتِی» و در مورد حضرت یحیى علیه السلام «بَرًّا بِوالِدَیْهِ» آمده است.

والدین، تنها پدر و مادر طبیعى نیستند؛ در برخى احادیث، پیامبر اکرم صلى اللَّه علیه و آله و امیر المؤمنین علیه السلام پدر امّت به حساب آمده ‏اند. هم چنان که حضرت ابراهیم، پدر عرب به حساب آمده است. «مِلَّهَ أَبِیکُمْ إِبْراهِیمَ» . اگر والدین توجّه کنند که پس از توحید مطرحند، انگیزه‏ى دعوت فرزندان به توحید در آنان زنده مى‏شود.

«قَضى‏ رَبُّکَ أَلَّا تَعْبُدُوا إِلَّا إِیَّاهُ وَ بِالْوالِدَیْنِ إِحْساناً»

- منبع، پورتال آسمونی
ria1365 کاربر طلایی1
|
تعداد پست ها : 7868
|

سلام

در مورد این سوال بجا باید عرض کنم وظیفه فرزند در قبال والدین از دید من چی میتونه باشه 

اول این رو بگم پدر و مادر ها انتظار زیادی از فرزندان خود ندارند چون فرزند هرچه قدر هم بزرگ باشه باز برا والدین همون فرزند کوچیکشونه 

ولی کمترین کاری که میشه در مقابل ایثار این عزیزان انجام داد از نظر من :

1. رعایت احترام ایشان مخصوصا در زمان پیری اون عزیزان 
  2. رعایت مقام والای پدر و مادر از لحاظ جایگاهشون
  3. نگه داشتن حرمت اونها
  4. نگهداری و مواظبت از اونها در حدی که شایسته باشه متاسفانه بعضیها پدر مادرشونو نگه میدارند ولی اگه نگه ندارنئد از اون بهتره
  5. تامین یک زندگی راحت و اسایشی که حرمت و احترامشون بین دیگران نگه داشته بشه

من خودم بخاطر همه زحمت هایی که برای والدینم داشتم تا الان در کنار اونها زندگی میکنم و تا اخر عمرم هم نوکری مادرم رو خواهم کرد چون تا اینجا که من رسیدم و صاحب یک کار خوب زندگی راحت و ... مدیون این مادر بزرگوارم هستم و همیشه قدردان ایثار و بزرگواری پدر مرحومم هم هستم و وظیفم در قبال اون اینه که طوری رفتار کنم که مردم همیشه بگن پسر فلانی چه ادم خوبیه و این بهترین کار برای حفظ مقام و نگه داشتن جایگاه پدرمه  انشالله با مادرش فاطمه زهرا محشور بشن.

ممنون

ria1365 کاربر طلایی1
|
|

در مورد این سوال من چون مسلمانم و تابع کتاب الله باید بگم:

احترام به پدر و مادر واجبه خیلیم واجبه نگه داشتن احترام و نیکی به اونها از دستورات دینی و روایی ما بچه مسلمونا و شیعه هاست البته این احترام حد و حدودی داره

بنا بر فرموده قران کریم به پدر و مادر خود نیکی کنید حالا این نیکی خودش در برگیرنده معانی و مفاهیم وسیعیه که انشالله در پست های بعدی خواهم نوشت

ولی همان قرانی که احترام به والدین رو واجب کرده همون کتاب مقدس اینم گفته این احترام تا جایی واجبه که موجب کفر نشه یعنی وقتی از فرزند خود کار کفری را میخاهند اطاعت از ایشان در این مورد حرام هست و موجب فسق خواهد شد

بس نتیجه اینکه احترام واجبه ولی تا موقعی که از حد کجاز یعنی نرسیدن به کفر نگزره

در مو.رد عاق والدین :  این مورد هم در روایات امام باقر و امام صادق من چند مورد رو دیدم که سفارش شده کاری نکنیم که از رحمت الهی دور بشیم بواسطه عاق والدین 

|
|

کوچکترین بی احترامی به پدر تاوان دارد!

یکی از واجباتی که در قرآن کریم - بعد از دستور به پرستش خداوند ذکر شده- نیکی به پدر و مادر است.

در قرآن و روایات، تأکید فراوانی بر رعایت حقوق والدین و نیکی و احسان به آنان شده است و در مقابل، رعایت نکردن این واجب، علاوه بر مجازات اخروی - در صورت توبه نکردن-  مجازات دنیایی را نیز در پی دارد به نحوی که این امر برای تمامی انسان ها اجرا می گردد چنانچه حضرت یوسف (ع) تنها به واسطه عملی بسیار کوچک و غیر عمد از سوی خداوند تادیب گردید تا قطعیت سخن پروردگار بر همگان مبرهن و آشکار شود.
در این باره آمده است حضرت يوسف (ع) پس از مشكلات فراوانی که متحمل گردید فرمانرواى مصر شد. پدرش ‍ يعقوب سال ها با رنج و مشقت، دورى و فراق يوسف را تحمل كرده و توان جسمى را از دست داده بود. هنگامى كه باخبر شد يوسف، زمامدار كشور مصر است، شاد و خرم با يك كاروان به سوى مصر حركت كرد، يوسف نيز با شوكت و جلالى در حالى كه سوار بر مركب بود، به استقبال پدر از مصر بيرون آمد. همين كه چشمش به پدر رنج كشيده افتاد، مى خواست پياده شود، شكوه سلطنت سبب شد كه به احترام پدر پياده نشود و كمى بى احترامى در حق پدر كرد.
پس از پايان مراسم ديدار، جبرئيل از جانب خداوند نزد يوسف آمد و گفت :
يوسف! چرا به احترام پدر پياده نشدى؟
اينك دستت را باز نما!
وقتى يوسف دستش را گشود ناگاه نورى از ميان انگشتانش برخاست و به سوى آسمان رفت .
يوسف پرسيد: اين چه نورى است كه از دستم خارج گرديد؟
جبرييل پاسخ داد: اين نور نبوت بود كه از نسل تو، به خاطر كيفر پياده نشدن براى پدر پيرت (يعقوب) خارج گرديد و ديگر از نسل تو پيغمبر نخواهد بود.

پی نوشت:
1- علامه مجلسی. بحارالانوار، ج12: 251.
2-ناصري، محمود. داستانهاي بحار الانوار، ج5: 229.
منبع:قدس

zinab84 کاربر طلایی1
|
تعداد پست ها : 658
|

عالم بی عمل به چه ماند به زنبور بی عسل یا درخت بی ثمر یا هرچیز بی استفاده دیگه

حتما جا خوردید ولی به نکته توجه دارید که همگی (جسارت به دوستان و بزرگواران نشه دارم به خودم یاد آوری  میکنم.)می دونیم  و خوندیم در قرآن کریم به پدر و مادر خود نیکی کنید ولی آیا به دانسته های خودمون عمل میکنیم آیا یادمون میمونه مادر وپدری که سالها زحمت مارا کشیدن انتظارشون از ما چیه؟فقط آشنا بودن به روایت کفایت میکنه؟؟راستی باید چی کار کرد؟؟

liasam کاربر نقره ای
|
تعداد پست ها : 1143
|

خوب همه ما به نوعی مدیون پدر ومادر خودمون هستیم..

مادر طی مدت 9 ماه  وبعد ازاون همراه با پدر ازنوزادی تا کودکی ونوجوانی وجوانی سختی هایی را به خاطر ماتحمل کردن وزحمات زیادی برای ماکشیدن که میشه گفت عمرشونا گذاشتن واسه  بهتربودن لحظه لحظه زندگیمون...

وخداوند هم به ما دستورداده که بهشون احسان کنیم

ria1365 کاربر طلایی1
|
|

عالم بی عمل به چه ماند به زنبور بی عسل یا درخت بی ثمر یا هرچیز بی استفاده دیگه

حتما جا خوردید ولی به نکته توجه دارید که همگی (جسارت به دوستان و بزرگواران نشه دارم به خودم یاد آوری  میکنم.)می دونیم  و خوندیم در قرآن کریم به پدر و مادر خود نیکی کنید ولی آیا به دانسته های خودمون عمل میکنیم آیا یادمون میمونه مادر وپدری که سالها زحمت مارا کشیدن انتظارشون از ما چیه؟فقط آشنا بودن به روایت کفایت میکنه؟؟راستی باید چی کار کرد؟؟

سلام

منم با نظر شما همراه گرامی موافقم و نظرم اینه تنها خاندن روایت کافی نیست و عاقل بالاشاره

در کنار خاندن احادیث و روایات باید سعی کنیم از اونها استفاده کنیم وگرنه شما فرمودید مثال زنبور بی فایدرو

در کنار خاندن روایات عمل به روایات صحیح هم باید در کنارش باشه تا کارامون تکمیل بشه و موجب رضای خدا و خلق خدا باشه

liasam کاربر نقره ای
|
تعداد پست ها : 1143
|

فرزند حتى پس از آن که پدر و مادرش از دنیا می‏روند. همچنان وظیفه ‏اى اخلاقى دارد.

او باید براى آنان نماز بگزارد و از خداوند برایشان درخواست رحمت و مغفرت کند. از امام باقر(ع) روایت شده است: 
ان العبد لیکون باراً بوالدیه فى حیاتهما ثم یموتان فلا یقصى عنهما دینهما و لا یستغفر لهما فیکتبه اللَّه عاقاً و انه لیکون عاقا لهما فى حیاتهما غیر بار بهما فاذا ما تا قضى دینهما و استغفر لهما فیکتبه اللَّه باراً؛ (۲۵۸) 

هر آینه کسى که نسبت به پدر و مادر خود نیکوکار بوده پس از مرگ آنها دین آنان را ادا نمیکند و براى آنان استغفار نمی‏نماید پس خداوند او را در شمار آزار دهندگان قرار می‏دهد. و بسا که کسى آزار دهنده پدر و مادرش بوده و در حیاتشان به آنان نیکى نمی‏کرده است ولى پس از مرگ آنها دین آنها را ادا کرده و برایشان استغفار نموده است پس خداوند او را در شمار نیکى کنندگان به والدین قرار می‏دهد. 
از این روایت فهمیده می‏شود که اولا:

وظیفه سپاسگزارى از پدر و مادر با مرگ آنها خاتمه نمیابد و دیگر این که خداوند راه را براى جبران کوتاهیهاى فرزند خطا کار باز گزارده است. 

siryahya کاربر طلایی1
|
تعداد پست ها : 158652
|

نیکی و احترام به پدر و مادر و راضی و خشنود نمودن آنان، آثار و فواید بسیار مهم و ارزنده و سعادت دنیوی و اخروی را در پی خواهد داشت . 

siryahya کاربر طلایی1
|
|

از جمله آثاری که قرآن کریم به آن تصریح نموده، این است که نیکی به والدین صفت جبار و عصیانگری را از انسان دور می کند و همچنین دچار شقاوت نمی گردد. 

قرآن کریم می فرماید: «یَـیَحْیَی خُذِ الْکِتَـبَ بِقُوَّهٔ وَ ءَاتَیْنَـهُ الْحُکْمَ صَبِیًّا * وَ حَنَانًا مِّن لَّدُنَّا وَ زَکَوهًٔ وَ کَانَ تَقِیًّا * وَ بَرَّا بِوَ الِدَیْهِ وَ لَمْ یَکُن جَبَّارًا عَصِیًّا(۱): «گفتیم ای یحیی کتاب آسمانی را به جدّ و جهد بگیر و به او در عهد کودکی نبوت بخشیدیم و از سوی خویش بر او رحمت آوردیم و پاکیزه اش داشتیم و او پرهیزگار بود و او را سفارش به نیکی به پدر و مادرش نمودیم و او جبار و عصیانگر نبود»

و یا درباره حضرت عیسی(ع) فرموده که چنین گفت:«وَ أَوْصَـنِی بِالصَّلَوهِٔ وَ الزَّکَوهِٔ مَا دُمْتُ حَیًّا * وَ بَرَّا بِوَ الِدَتِی وَ لَمْ یَجْعَلْنِی جَبَّارًا شَقِیًّا(۲): «و «مرا مادام که زنده باشم به نماز و زکات سفارش فرموده است و نیز مرا در حق مادرم نیکوکار گرداند و مرا زورگوی سخت دل نگردانده است.»

siryahya کاربر طلایی1
|
|

همانطور که طول عمر اثر قطعی صله رحم، شمرده می شود، روایات اسلامی این اثر را مترتب بر نیکی به والدین، به طور خاص نموده اند.
پیامبر اکرم(ص) فرمودند: «مَن سَرَّه اَن یُمدّلَه فی عُمره، و یُبسط فی رزقه فلیَصِل اَبَویه(۳): «کسی که طولانی شدن عمر و توسعه رزق را دوست دارد به پدر و مادر خود نیکی کند.»
و نیز رسول خدا(ص) می فرماید: «رأیتُ بالمنَام رَجُلاً من اُمّتی قَداتاهُ مَلَکَ المَوتِ لِقَبض روُحه فَجاءَ بِرُّه بوالدیه، فَمَنَعه مِنُه(۴): «در خواب مردی از امتم را دیدیم که فرشته مرگ برای قبض روح او حاضر شده بود، اما او با نیکی به والدین خود آن فرشته را از مأموریتش منع کرد.»

siryahya کاربر طلایی1
|
|

همان طور که در حدیثی از پیامبر اکرم(ص) در عنوان قبلی اشاره شد یکی از پیامدهای نیک ارتباط با والدین، مسأله زیاد شدن رزق بود. همچنین در روایت دیگری امام صادق(ع) می فرماید: «هر کس نیکی به والدین نماید هرگز در زندگی به فقر مبتلا نخواهد شد.»

siryahya کاربر طلایی1
|
|

در برخی روایات به اهمیت دعای والدین در حق فرزندان اشاره شده و از جمله آثار توجه و نیکی به آنها، شمرده شده است. به طور مثال: امام صادق(ع) فرمود: «ثلاثُ دعوات لا یَحجُبْنَ عَن الله تعالی: «دُعاءُ الوالِدِ لِوَلَدِهِ اِذا بِرَّه و دعوتُه علیهِ اِذا عَقَّ دُعاءُ المَظلوم عَلی ظالمه(۶)» «خداوند دعای ۳ کس را رد نخواهد کرد: دعای پدر در حق فرزند در هنگام نیکی به او، دعای پدر بر ضد فرزند(نفرین) هنگامی که مورد عاق او واقع شود و دعای مظلوم بر ظالم.»
و نزدیک به همین مضمون در روایت پیامبر اکرم(ص) متجلی است که حضرت می فرماید: «از نفرین پدر دوری گزینید، زیرا به هدف اجابت می رسد و از شمشیر، تیزتر و برنده تر است.»