0

نانوساختارهای اکسید روی (قسمت دوم)

 
mohamadaminsh
mohamadaminsh
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1389 
تعداد پست ها : 25772
محل سکونت : خوزستان

نانوساختارهای اکسید روی (قسمت دوم)

اکسیدروی ماده ی معدنی پرمصرف و بسیار مهم در صنایع مختلف مانند سرامیک، رنگ، مواد دارویی، کاتالیست، الکترونیک و بویژه لاستیک است. نانواکسید روی به دلیل برخورداری از ذرات بسیار ریز و در نتیجه سطح ویژه زیاد کیفیت و کارایی بسیار بالاتری نسبت به اکسید روی معمولی دارد.

نانوملخ‌های مرتب

تغییر تركیب مواد اولیه به طور مۆثری شكل نانوساختارهای اكسید روی را تغییر می‌دهد. در این جا از مخلوطی از پودرهای ‌اکسیدروی و اكسید‌قلع با نسبت وزنی 1:1 به عنوان مواد اولیه برای رشد نانوساختارهای پیچیده اكسید‌روی استفاده کردیم. مواد سنتز شده شامل مجموعه‌ای از نانوسیم‌های هم‌محور می‌باشد كه توسط نانوساختارهای با شكل بچه وزغ احاطه شده‌اند. رشته‌ها به شكل(liana) هستند در حالی‌كه نانوسیم‌ها به شكل nattan (چوب‌خیزران) می‌باشند.

این نانوسیم‌ها پیوندهای عرضی (جانبی) با ابعاد چند ده نانومتر دارند. در نوك شاخه‌های شبه‌وزغ، توپ‌های كروی قرار دارند و شاخه‌ها به شكل یك نوار (روبان) می‌باشند. نوارهای حاصله تقریباً ضخیم و دارای سطح زبر می‌باشند. دومین رشد بر روی سطوح نانو ملخی باعث رشد نانوسیم‌های مرتب می‌شود.‌ اكسید‌قلع در دمای بالا به ‌قلع و اكسیژن تجزیه می‌شود بنابر این نانوسیم‌ها و نانونوارها از فرآیند رشد بخار- مایع- جامد (VLS) حاصل می‌شوند، كه ذرات كاتالیزوری‌ قلع به عنوان آغازگر و هدایت‌كننده ی رشد نانوسیم‌ها و نانونوارها عمل می‌كنند. رشد ساختارهای جدید می‌تواند طی دو مرحله انجام شود، مرحله ی اول شامل رشد محوری نانوسیم‌های اكسید روی حول ‍ [0001] می‌باشد. سرعت رشد بسیار بالاست، كه افزایش خیلی كمی در اندازه ی قطرات قلع دارد كه تأثیر بسیاركوچكی بر اندازه ی نانوسیم می‌گذارد.

نانوساختارهای اکسید روی

بنابراین محور نانوسیم تقریباً شكل یكنواخت در جهت محور رشد دارد. مرحله دوم هسته‌زایی و رشد هم‌بافت یك نانوروبان است كه نتیجه ی رسیدن قطرات قلع بر روی سطح نانوسیم اكسید‌روی می‌باشد. این مرحله خیلی كندتر از مرحله اول است، زیرا طول نانو روبان كوتاه‌تر از نانوسیم است. هنگامی كه قلع به حالت مایع و دمای محیط در حد دمای رشد باشد تمایل دارد كه ذرات قلع را جذب و ذرات با اندازه ی بزرگ‌تر تشكیل دهد. بنابراین پهنای نانو روبان افزایش می‌یابد و اندازه ی ذرات قلع روی نوک آن بزرگ‌تر می‌شوند، درنتیجه ساختارهای شبه وزغ حاصل در زیر دستگاه TEM مشاهده می‌شوند.

الگوی رشد نانوسیم‌های مرتب الگوی رشد مرتب نانوساختارهای یك بعدی برای كاربرد در حسگرها، الكترونیك نوری و نشر میدانی دارای اهمیت و كاربرد می‌باشد. رشد مرتب نانومیله‌های ‌اكسید‌روی، روی بستر جامد با فرآیند VLS و با استفاده از قلع و طلا به عنوان آغازگر و هدایت كننده واكنش با موفقیت انجام شده است. جهت‌گیری هم‌بافت (‌epitaxial) نانومیله‌ها و بستر باعث رشد هم‌راستا می‌شود. در روش‌های دیگر به جای استفاده از كاتالیزور، از رشد هم‌بافت فاز بخار تركیبات آلی – فلزی، رشد مبتنی بر قالب و مرتب كردن تحت میدان الكتریكی،‌ برای رشد هم‌راستا عمودی نانومیله‌های ‌اكسید‌روی استفاده می شود.

 برای درك پدیده‌ها و اثرات كوانتومی، نانوتسمه‌هایی با اندازه بسیار كوچك مورد نیاز است. اخیراً با استفاده از كاتالیزورهای جدید و با روش VLS نانوتسمه‌های بسیار ریز به دست آمده‌اند

Huang و همكارانش روشی را شرح داده‌اند كه در آن با استفاده از كاتالیزور و نانولوله‌های كربنی نانومیله‌های هم‌راستا تولید می‌شوند. در این روش نانومیله‌های هم‌راستا با استفاده از خودآرایی كره‌های زیرمیكرونی و ماسك حاصل می‌شوند. در روشی دیگر نیز با ادغام روش ماسك مبتنی بر خودآرایی و روش هم‌بافت سطحی آرایه‌های شش وجهی با محدوده بزرگ، نانومیله‌های هم‌راستای ‌اكسید‌روی به دست می‌آید.

سنتز شامل سه مرحله مهم است: آرایه‌های نانومیله‌ای شش وجهی منتظم ‌اكسید‌‌روی بر روی سابستریت تك‌بلوری اكسید‌آلومینیم كه ذرات طلا به عنوان كاتالیزور در آن پخش شده‌اند رشد می‌كنند. ابتدا‌ تك‌لایه‌های خودآرا، مرتب، دوبعدی و با مقیاس بزرگ از كره‌های پلی‌استایرن با اندازه زیرمیكرون حاصل شدند كه به بستر اكسید‌آلومینیم تك بلوری متصل شدند. دوم یك لایه نازك از ذرات طلا بر روی تك لایه‌های خودآرا رسوب داده شده‌اند، سپس كره‌ها با روش حکاکی (eatch) كردن از آرایه‌های كاتالیزوری طلا جدا می‌شوند. سرانجام نانوسیم‌ها با استفاده از روش VLC رشد می‌كنند.

نانوسیم‌های تك‌بلوری متخلخل

 مواد حفره‌ای به علت دارا بودن نسبت سطح به حجم بسیار زیاد، كاربردهای فراوانی در كاتالیزورها، مهندسی محیط ‌زیست و حسگرها دارند. به طور نرمال، بیشتر این ساختارهای متخلخل از تركیب مواد آمورف و حفره‌ای به وسیله ی واكنش آلی و معدنی مبتنی بر حلال به دست می‌آیند. در اینجا ساختارهای نانوسیمی اكسیدروی ورتزیت جدیدی گزارش شده‌اند كه دارای ساختار تك‌بلوری ولی با دیواره‌ها و حجم‌های متخلخل می‌باشند. سنتز آنها مبتنی بر فرآیند جامد- بخار است. تخلخل بالا و تك‌بلوری بودن این ساختارها، پتانسیل بالای آنها را در فیلتراسیون،‌ نگهدارنده‌های كاتالیزورها و حسگرهای گازها نشان می‌دهد.

نانوساختارهای اکسید روی

نانوتسمه‌های بسیار باریك ‌اكسید روی

 برای درك پدیده‌ها و اثرات كوانتومی، نانوتسمه‌هایی با اندازه بسیار كوچك مورد نیاز است. اخیراً با استفاده از كاتالیزورهای جدید و با روش VLS نانوتسمه‌های بسیار ریز به دست آمده‌اند. در این روش‌ها برای رشد بلورها به جای استفاده از نانوذرات به عنوان كاتالیزور از لایه نازك (nm 10) و یكنواخت قلع استفاده شده است كه این لایه نازك بر روی بستر سیلیسیم پوشش داده شده است.

در این روش نانوتسمه‌هایی نازك، باریك و متحدالشكل از اكسیدروی به دست آمدند که میانگین اندازه ی نانوتسمه‌ها nm 5.5 می‌باشد و نتایج بسیار خوبی را نشان می‌دهد.

قفسه‌‌های چند وجهی

در این كار نیز قفسه‌‌های اكسید روی با خلوص و بازده بالا سنتز شدند،‌ این قفس‌های كروی،‌ چندوجهی و باساختار متخلخل می‌باشند كه از خودآرایی نانوبلورهای اكسیدروی حاصل شده‌اند. این ساختارها با روش جدید خودآرایی نانوساختارها به دست می‌آیند. این روش شامل انجماد قطرات مایع روی، اكسیداسیون سطحی و تصعید می‌باشد. این قفسه‌‌ها می‌توانند جهت دارورسانی به كار روند.

چهارشنبه 26 آذر 1393  7:14 PM
تشکرات از این پست
per3ica
per3ica
کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت : آذر 1394 
تعداد پست ها : 5

پاسخ به:نانوساختارهای اکسید روی (قسمت دوم)

کاربرد های اکسید های روی
 
 
 
کاربردها
مصارف صنعتی 
اکسید روی در ساخت مواد فراوانی در صنعت مانند پلاستیک، سرامیک، شیشه، سیمان، لاستیک (تایر اتومبیل)، نرم کننده، رنگها، مومها، چسب، غذاها، باتری و... استفاده می‌شود.پودر اکسید زینک کاربردهای فراوانی دارد.کاربردهای اصلی آن به صورت خلاصه ارائه می‌شود.بیشتر کاربردها از واکنش اکسید روی به عنوان ماده تشکیل دهنده سایر اجزای روی استفاده می‌کنند. کاربرد آن در علم مواد شامل ضریب شکست بالا، رسانایی حرارتی بالا، آنتی بیوتیک و مواد محافظ اشعه UV می‌باشد. به طریق مشابه به موادی مثل پلاستیک، سرامیک، شیشه، چوب، سیمان، رنگ، گریس، پماد، چسب، مهر، رنگ دانه، باتری، مدار به کار رفته در اطفاع حریق و بسیاری موارد دیگراستفاده می‌شود.
مصارف دارویی 
در پزشکی و بهداشت این ترکیب با نام زینک اکساید در پودر بچه، پمادهای پوستی، کرم ضد آفتاب، شامپو ضدشوره و... استفاده می‌شود. پماد زینک اکساید در درمان ضایعات پوستی مستعد عفونت مانند سوختگی، اگزما، سوختگی پای نوزادان، خراشیدگی و گزش حشرات. ضد التهاب خفیف پوستی و همچنین در ترکیب کالامین به عنوان ضد خارش کاربرد دارد.
اکسید روی دارای خواص مرطوب کننده، آنتی بیوتیکی و دئودورانت است. به دلیل آثار ضد سبوم و منعکس کننده اشعه UV در ترکیب کرمهای ضد آفتاب نیز استفاده می‌شود.
مصارف آرایشی 
اکسید روی مصارف فراوانی در صنایع آرایشی دارد. این ترکیب می تواند اشعه UV خورشید را جذب کرده و از پوست در مقابل آفتاب سوختگی و سایر خسارات اشعه UV محافظت نماید.
اکسید روی یکی از مهمترین ترکیبات مواد آرایشی معدنی است. از آنجا اکسید روی توسط پوست قابل جذب نیست بنابراین باعث هیچ گونه حساسیت پوستی نمی شود و غیر حساسیت زا و غیر جوش زا می باشد.
همچنین در تولید دئودورانت ها و صابون ها کاربرد دارد. این ترکیب در حذف بوی بد بدن و جلوگیری از رویش باکتری ها کمک می کند و بخوبی موجب تسکین هر گونه حساسیت پوستی می شود.
منبع : سایت کیمیا
پنج شنبه 26 آذر 1394  9:33 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها