0

وقف سنتی ایرانی اسلامی است/ شاهنامه فردوسی هم به وقف اشاره دارد

 
salma57
salma57
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : بهمن 1391 
تعداد پست ها : 35499
محل سکونت : گیلان

وقف سنتی ایرانی اسلامی است/ شاهنامه فردوسی هم به وقف اشاره دارد

وقف

نظرات سید نظام الدین موسوی، علیرضا دبیر، امیدعلی مسعودی، میرتاج الدینی، پوران درخشنده و مهدی فقیه درباره وقف

به گزاررش خبرگزاری مهر، سيد نظام‌الدين موسوي مدير عامل خبرگزاري فارس گفت: رسانه‌ها بايد در خصوص وقف بيشتر وارد شوند و ترويج فرهنگ وقف را در دستور کار خود قرار دهند. اگر فرهنگ وقف با قدرت رسانه‌ها به جامعه تفهيم شود، به‌طور قطع نسل آينده جامعه خيرانديش خواهد شد.وی ادامه داد : ترويج فرهنگ وقف در جامعه، مسئوليت اقشار مختلف جامعه و به‌ويژه اصحاب رسانه را در راستاي ايجاد زمينه لازم براي توسعه و گسترش عمل به سنت حسنه وقف براي آگاهي بخشي به جامعه دو چندان کرده است. در سال‌هاي اخير گام‌هاي موثري از سوي رسانه‌هاي گروهي درکشورمان براي تبليغ و ترويج فرهنگ وقف و نهادينه‌سازي اين سنت ديني در جامعه انجام شده است.

وی با اشاره به اين‌که هر فعاليتي که در حوزه اوقاف و امور خيريه انجام بگيرد يک امر به معروف است: و در گسترش فرهنگ وقف کارهاي فراواني مي‌توان انجام داد، گفت: برگزاري اين همايش از نکات مثبت در حوزه وقف به شمار مي‌آيد.

سيد نظام الدين موسوي با اشاره به اين‌که هر کاري که در حوزه وقف انجام شود در طولاني مدت مثمر ثمر خواهد بود، ادامه داد: هر فعاليتي که در حوزه اوقاف و امور خيريه انجام بگيرد يک امر معروف خوب است ولي در گسترش فرهنگ وقف کارهاي فراواني مي‌توان انجام داد.

وي با تاکيد بر اين موضوع که همايش سالانه وقف و رسانه يکي از منظم ترين و بهترين همايش‌ها محسوب مي‌شود، افزود: در چند سال گذشته مجموعه ما تقريبا در اين همايش حضور فعالي داشته است به‌طوري که خبرگزاري فارس چندين بار در اين همايش برگزيده شده است.

مديرعامل خبرگزاري فارس با بيان اين‌که به نظر من برگزاري اين همايش از نکات مثبت در حوزه وقف به شمار مي‌آيد، ادامه داد: براي گسترش فرهنگ وقف اين همايش توانسته ارتباط خوبي با رسانه‌ها برقرار کند. به نظر بنده به‌عنوان يک کار معروف رسانه‌ها در اين زمينه بايد کمک کنند و فعاليت زيادي در اين خصوص داشته باشند تا اين ارتباطي که بين سازمان‌ها وجود دارد، گسترده‌تر شود.

وي با بيان اين‌که در اين زمينه بيشتر از اين ميزان مي‌توان کار کرد، تاکيد کرد: وقف يک امر جاري در جامعه است و در واقع يک صدقه بوده و نمي‌توانيم بگوييم که تمام شده است. تبيين مجموعه رسانه‌ها از نظر من موثر بوده و تا حدودي توانسته آن جايگاه را در بين مردم گسترده کند.

وي با اشاره به اين‌که گسترش فرهنگ وقف نيازمند يک کار و فعاليت مداوم است، ادامه داد: با  همتي که خود سازمان اوقاف دارد و نگاه مثبت و خوبي که رسانه‌ها دارند، مي‌توان به نتايج خوبي در اين زمينه دست يافت.

نگاه عليرضا دبير، واقف و رييس کميسيون برنامه و بودجه شوراي شهر به فرهنگ وقف

من فکر مي‌کنم مساله وقف همه چيزش تحت اراده انسان نيست. زمينه‌هايي هست که اراده برتر آن را ايجاد مي‌کنيم. به نظرم کسي که چيزي را وقف مي‌کند حتما خدا به او توفيق انجام اين کار را داده است. به اين معني که به لطف خدا او توانسته بر نفس خود غلبه کند و مالي را که به خودش تعلق دارد به ديگري اهدا کند.

 اين کار به بزرگ منشي نياز دارد. وگرنه مال دنيا را مي‌شود هزار جور خرج کرد و لذتش را برد يا روي هم گذاشت تا بيشتر شود. ولي انساني که مي‌تواند بر اميال نفساني خود غلبه کند کمتر پايش مي‌لغزد و دچار انحراف مي‌شود. با اين ديد نابساماني‌هايي که ما انسان‌ها خود عامل پديد آمدن آنها در جامعه هستيم کمتر مي‌شود. از طرفي مالي که صرف انجام امور خير مي‌شود، به زندگي عده زيادي کمک مي‌کند. در آموزه‌هاي ملي و مذهبي مان چنين آمده که نجات يک فرد، در واقع نجات يک جامعه است. وقتي کسي از يک عده کثير دستگيري مي‌کند مي‌تواند مسير زندگي آن‌ها را تغيير دهد. چه بسا گروهي از آن‌ها درآينده منشا خير بشوند. بنابراين وقف، مي‌تواند ساختارهاي معيوب جامعه را اصلاح کند.

از طرفي وقف اقدامي‌مردمي‌است. دولت بايد روند وقف کردن را تسهيل کند. اساسا نمي‌شود اين دو طيف را کاملا از هم جدا کرد. چون دولت به مردم تعلق دارد و مردم از کارهاي دولت تاثير مي‌گيرند. مردم اگر تمايلي به انجام امور خير نداشته باشند، دولت نمي‌تواند اموال مردم را وقف کند. در واقع دارايي‌هاي دولت دارايي‌هاي عمومي‌است و گرفتن رضايت عمومي‌قلبي از همه مردم تقريبا محال است. اکثر وقف‌هاي بزرگ هم مردمي ‌بوده است. از ابتداي تاريخ تا به امروز خيرين به‌طور داوطلبانه پيش قدم مي‌شوند مدرسه بسازند. شيرخوارگاه تاسيس کنند و....

من به‌عنوان رييس کميسيون برنامه و بودجه شوراي اسلامي‌شهر تهران در حوزه مديريت شهري و ساير همکارانم در شوراي شهر با موضوع وقف در ارتباط هستيم. مسلما در بعضي از موارد در مسير اجراي يک پروژه عمراني يک پلاک وقفي قرار مي‌گيرد و ما اقدامات لازم را براي جابه جايي آن انجام مي‌دهيم. شوراي شهر هم درست مثل دولت بايد تسهيل‌گر باشد و راه را براي سازندگي و نفع‌رساني عمومي‌هموار سازد.

در مقابل اگر رسانه‌هاي عمومي‌ هم احساس مسووليت کنند و برکات وقف در زندگي را به اطلاع مردم برسانند، بسياري از مردم مشتاق وقف مي‌شوند. چون به عينه مي‌بينند که با وقف کردن چيزي را از دست نمي‌دهند؛ بلکه چند برابر آن را به دست مي‌آورند. در اين ميان رسانه‌ها خصوصا رسانه‌هاي تصويري وظيفه سنگين‌تري دارند و بايد بيش از پيش به اين مساله بپردازند.

علم روان‌شناسي به‌طور مفصل به «الگوبرداري» پرداخته است و امروز ديگر همه مي‌دانيم الگوهايي که انتخاب مي‌کنيم تا چه حد در سرنوشت ما تاثيرگزار هستند. مردم به شکل کلي و جوان‌ها خصوصا در زندگي روزمره و عادي‌شان الگوهايي براي خودشان دارند. نفس طرفداري از قهرمانان ورزشي و اهالي هنر و شخصيت‌هاي برجسته سياسي نوعي الگوبرداري است. به اصطلاح سلبريتي‌ها تاثير عميقي بر مردم دارند. اگر اين گروه از جامعه در مساله وقف اطلاع‌رساني کنند، طبيعتا مردم گرايش بيشتري پيدا خواهند کرد. مردم به ادامه راهي که چهره‌هاي شناخته شده براي زندگي‌شان انتخاب کرده‌اند، ترغيب مي‌شوند و مسلما اگر اين راه به سمت رضايت خدا و خلق خدا باشد توفيق رسيدن به بالاترين درجات موفقيت را هم خواهند داشت. حالا اگر در تبليغ وقف بتوانيم هنرمندان و ورزشکاران را هم وارد کار کنيم، مطمئنا موفقيت بزرگي در جلب نظر مردم اتفاق خواهد افتاد.

من از سال ۸۰ با سازمان اوقاف ارتباط نزديکي دارم. از نظر من سازمان اوقاف نقش مهمي‌در روند پيشرفت وقف در جامعه دارد. مثلا مشکلاتي که در رابطه با احکام وجود دارد؛ سازمان اوقاف با پيگيري از علما و مراجع تقليد مي‌تواند اين مشکلات را برطرف کند. در کنار کارهاي مثبتي که صورت گرفته است، در برخي از موارد مقررات داخل اين سازمان نيز  وقف را براي مردم پيچيده مي‌کند. در حالي که بايد به شرايط طوري باشد که وقتي کسي براي وقف اموالش مراجعه مي‌کند بتواند با کمترين زحمت و دردسر اين کار را انجام دهد. يعني بايد مشکلات را از سر راه مردم برداشت تا با خيال راحت به سازمان مراجعه کنند. اگر رسانه‌ها اطلاعات و آگاهي‌هاي لازم را در مورد وقف به چشم و گوش مردم برسانند، شک ندارم به زودي زود وقف به شدت مورد استقبال قرار خواهد گرفت.                                     

دکتر اميدعلي مسعودي:  مالکيت رسانه ها هم قابل وقف کردن است

یک استاد دانشگاه با بیان امکان وقف مالکیت مطبوعات و اصحاب قلم به عنوان رسانه اي عمومي و در اختيار تمامي ا قشار جامعه  است ومي تواند نقش بسيار مهمي را در ترويج سنت وقف و فراگير شدن و آموزش اين سنت نيکو داشته باشند.

 دکتر امید علی مسعودی افزود: وقف سنت حسنه ايي است که از زمان پيامبر اکرم(ص) وجود داشته است و عده ا ي نيز معتقدند که پيامبر اکرم(ص) اين سنت را از ايراني ها برگرفته اند و پيامبر فرمودند که بايد اين سنت را در جامعه اسلامي نیز  به کار گرفت. به هر حال فرهنگ وقف ريشه در سنت و فرهنگ ايراني اسلامي دارد و در نتيجه يک صدقه جاريه است. اگر بخواهيم اين فرهنگ  غني اسلامي و ايراني را گسترش دهيم يکي از راههاي تبليغ و ترويج و نيز آموزش است .

وی ادامه داد: ما نيازمند هستيم که رسانه هاي جمعي به کمک اين فرهنگ حسنه بيايند. مطبوعات به دليل مانايي و حفظ و بقايشان و نيز مطالب آرشيوي بسيار موثر هستند. خوشبختانه فصلنامه وقف به دستم مي رسد و اين نشريه در بين خواص بسيار موثرند، اما براي مردم عادي بايد چه کرد رسانه ها نقش بسيار موثري در بسط و گسترش فرهنگ وقف دارند. بالاخص رسانه ها ي جديد مانند وبلاگها، سايتها، شبکه هاي اجتماعي و... با هم بحث و گفت وگو می کنند و به تدريج اين امر مي تواند يک شجره طيبه شود و بال و پر بگستراند و منتقل شود. رسانه ها مي توانند نقش موثري به عنوان روابط عمومي وقف ايفا کنند.

دکتر مسعودی ادامه داد : براي مثال مالکان رسانه ها، مالکيت رسانه ها را مي توانند وقف کنند و همچنين با توجه به مشکلات رسانهها و مطبوعات ما، مديران مسئول روزنامه ها می توانند با وقف مالکيت روزنامه ها حتي پس از مرگشان نيز اين سنت همچنان ادامه پيدا کند و ديگران نيز راه ايشان را پي بگيرند.

این استاد دانشگاه افزود :در حال حاضر يکي از مشکلات ما در قانون مطبوعات هنگاميکه يک مدير مسئولي از دنيا برود، بلافاصله کسي ديگر بايد مديريت را عهده دار شود در حالي که اگر مديرمسئول بتواند وقف نامه ا ي را بنويسد و آن را در اختيار وزارت ارشاد قرار دهد قطعاً حرکت پسنديدهاي خواهد بود.

میرتاج‌الدینی: رسانه‌ها، مساجد و مبلغان فرهنگ وقف را خوب معرفی نکرده‌اند

معاون رئیس جمهور در دولت دهم، گفت: آن چیزی که امروز در جامعه در ارتباط با موضوع وقف می‌بینم بیشتر میراث خواری از گذشتگان است و رسانه ها، مساجد و مبلغان نتوانسته‌اند، این سنت ارزشمند را خوب معرفی کنند تا به یک فرهنگ نهادینه شده در جامعه تبدیل شود.

حجت الاسلام والمسلمين سيدمحمد ميرتاج الديني با بیان اینکه وقف یکی از سنت های اسلامی و ارزشمند است که باید برای گسترش و جا افتادن آن فرهنگ سازی شود، اظهار داشت: کسانی  مثل علما و مبلغان دینی در احیاء این سنت اسلامی و فرهنگ سازی در این زمینه می‌تواند نقش  مهمی داشته باشد، بنابراین علما در معرفی آثار، برکات، ماهیت و تاریخ درخشان وقف و موقوفات در کشور و حتی در دنیا نقش برجسته‌ای می‌توانند داشته باشند و مردم را تشویق کنند تا اموال خود را جاودانه و ماندگار کنند.

وی در پاسخ به این سؤال که وضعیت تبلیغ و ترویج این فرهنگ و سنت مترقی را چگونه ارزیابی می‌کند، گفت: به نظر من حرکت رسانه ها و منبری‌ها در عرصه تبلیغ و ترویج فرهنگ وقف و ایجاد وقف های جدید در یک روند آرامی است و موضوع وقف به آن جایگاه لازم  نرسیده است، یعنی نه رسانه ها و نه مساجد و مبلغان آن را خوب معرفی نمی کنند، در حالی که  باید فرهنگ وقف به یک فرهنگ نهادینه شده در جامعه تبدیل شود، همانطور که در گذشته بوده است.

میرتاج الدینی  تصریح کرد: در گذشته تاریخ اسلام، وقف‌های سنگینی در عرصه حوزه‌های علمیه، دانشگاه ها، مراکز علمی و عام المنفعه و خیریه داریم که الان از این جایگاه فاصله گرفته و آن چیزی که امروز در جامعه راجع به وقف می‌بینم بیشتر میراث خواری از گذشتگان است  و خیلی احیاء نشده است لذا این فرهنگ و ایجاد وقف‌های جدید و گسترش آن نیازمند کار مستمر با همکاری مساجد، علما و دانشگاه ها و رسانه‌هاست.

معاون رئیس جمهور در دولت دهم با تأکید بر اینکه وقف يكي از نهادهايي كه در اسلام تأكيد زيادي بر احياء و توسعه آن شده است، تصریح کرد: موضوع وقف در طول تاريخ اسلام در تمام عرصه هاي جوامع انساني مورد توجه و در عر صه های مختلف فرهنگي، اجتماعي، سياسي و عام المنفعه تاثيرگذار بوده است و ما نباید در معرفی این فرهنگ غنی و مترقی غفلت کنیم.

پوران درخشنده: آرامش انسان در گرو  رفتارهاي انسان‌دوستانه است

یک کارگردان سينما با بیان افضل بودن وقف بر سایر امور خیر گفت: وقف آرامش بخش رفتار های انسان دوستانه است.

پوران درخشنده با بيان اينکه به نظر من وقف عمل خوبي است که انسان بتواند مالي را وقف کند، گفت: وقف عملي خداپسندانه است که انسان از داشته هاي مالي و معنوي خود را وقف کند تا کساني که نيازمند بوده و امکانات مالي ندارند، بتوانند از اين وقف استفاده کرده و بهره ببرند.

اين کارگردان در خصوص اينکه وقف به نوعي امري خير است و وقف کننده در اين عمل خداپسندانه شريک است، ادامه داد: وقف کار خيري است که براي انسان ماندگار مي شود و نتايج مثبت آن نيز در سطح جامعه نمود عيني پيدا مي کند.

وي درباره اينکه مردم بايد در امور خير پيشقدم شوند، اظهار کرد: وقف کاري است که مي تواند در همه جا رخ دهد، مي توان وقف را در سينما، برنامه هاي تلويزيوني و... هم ديد تا مردم آگاه شوند و بدانند که انبار کردن همه چيز براي انسان هيچ آرامشي نخواهد داشت. به جاي اينکه فرد مال خود را بر روي هم انبار کند و نتواند از آن استفاده لازم را ببرد، با وقف، اين مال را در اختيار ديگران گذاشته تا از آن استفاده کند.

وي با تأکيد بر اين موضوع که اگر کسي مال خود را وقف کند، به طور حتم آرامش بيشتري خواهد گرفت، ادامه داد: اين فرهنگ را در جامعه بايد به وجود آورد که آرامش انسان در گرو رفتارهاي انسان دوستانه اين چنيني است و کساني که توانمند هستند، مي توانند در چنين حرکتي در واقع خودشان را به آرامش برسانند.

اين کارگردان سينما با اشاره به اينکه در حوزه های زيادي در جامعه مي توان وقف داشت، ادامه داد: از طريق مدارس، بيمارستانها، کمک به قشر دانشجو، فراهم کردن امکانات براي زوجهاي جوان و جوانان و مشارکت کردن در امر تهيه جهيزيه مي توان کمک رسان بود. ياري رساندن به افراد آبرومندي که نمي خواهند از نياز آنها کسي خبردار شود، از نظر من اين مسايل بسيار کمک کننده است.

وي با تاکيد بر اينکه در حوزه سينما نيز مي توان به ابعاد مختلفي از وقف پرداخت، اشاره کرد: به نظر من خيلي واقعي تر در سريالهاي جدي در زمينه هاي اجتماعي و خانوادگي به اين موضوع مي توان پرداخت. سريالهايي که حرفي براي گفتن دارند و مردم از اين طريق با خيلي از اعمال و رفتارهاي خير و خداپسندانه آشنا مي شوند.

پیشکسوت سینما و تئاتر: شاهنامه فردوسی هم به وقف اشاره دارد

مهدی فقیه گفت: وقف علاوه بر اینکه یک مسئله دینی است ، در گسترش فرهنگ و هنر نیز می تواند بسیار تأثیرگذار باشد.

مهدی فقیه بازیگر و پیشکسوت سینما و تئاتر با بیان اینکه مسئله وقف یک موضوع فرهنگی است ، گفت: برای ترویج وقف باید همه امکانات فرهنگی بکار گرفته شود و در قالب های تئاتر، سینما، مجسمه سازی و حتی نقاشی می توانیم این فرهنگ را به اقشار مختلف جامعه منتقل کنیم.

وی افزود: هنگامی که به شاهنامه فردوسی نگاه می کنیم، متوجه می شویم که وقف علاوه بر اینکه یک موضوع دینی است، در فرهنگ ایرانی ما نیز وجود داشته است. به عنوان مثال کیخسرو یکی از پادشاهان ایرانی گنجینه پادشاهیش را وقف می کند تا مردم زمانه اش بتوانند به وسیله ایجاد آبراهه هایی کشاورزی کنند.

وی ادامه داد: بدون شک حرف فردوسی مصداقی از بیان انبیاء و ائمه(ع) است و ما می توانیم در این دوران نیز به روش های مختلف از آنچه که داریم وقف کنیم، هنرمندان نیز در این راستا می توانند بوسیله تصویر، فرهنگ سازی داشته باشند تا مردم فکر نکنند که وقف تنها به روز عاشورا و اطعام خلاصه شده است بلکه وقف می تواند در خدمت علم نیز باشد و با حمایت از دانشجویان نیازمند، به افزایش سطح علمی کشور کمک کند. تفکر وقف بسیار گسترده است و می تواند بخش های دیگر جامعه را هم درگیر خودش کند.

 

 

چهارشنبه 26 آذر 1393  5:01 PM
تشکرات از این پست
alirezaHmzezadh
دسترسی سریع به انجمن ها