راهنمای خرید نت بوک (1)
انتخاب یک نت بوک مناسب یا به عبارت دیگر یک مینی نوت بوک این روزها به سادگی قبل نیست. تنوع این کالا و تشابهات فراوان میان مدل های گوناگون حاضر در این کلاس انتخاب را برای خریداران این رده به امر مشکلی بدل کرده است. در این جا به بررسی نت بوک های فعلی حاضر در بازار و انتخاب های پیش روی کاربران پرداخته می شود .
واژه نت بوک (Netbook) که تا همین یکی دو سال گذشته نه تنها برای بسیاری از کاربران بلکه برای فروشندگان و فعالان بازار نیز کلمه ای غریب و نامانوس به حساب می آمد حالا به لطف فراگیر شدن این کالا و حضور مستمر آن در سبد کالای خریداران در تمامی گروه های کاربری، به یکی از پر کاربردترین اسامی در میان سایر کالاهای دیجیتال بدل شده است.
نت بوک در اولین برخورد ، لپ تاپ کوچک و ساده ای است که به لطف ابعاد و وزن بسیار پائین امکان جابجائی بسیار بالائی را در اختیار کاربران قرار می دهد ؛ از سوئی دیگر بعلت قیمت مناسب و کاملاً رقابتی در قیاس با نوت بوک ها ، این کالا از پتانسیل بسیار بالائی برای انتخاب شدن بعنوان اولین لپ تاپ کاربران تازه وارد به دنیای دیجیتال نیز برخوردار است. تنوع طرح و رنگ بعنوان دو عنصر کاملاً کمیاب در دنیای لپ تاپ ها دیگر عامل موفقیت قابل ذکر در رابطه با نت بوک هاست . جائیکه اکثر لپ تاپ های فعلی حاضر در بازار از طراحی نسبتاً یکسان و طیف رنگ نه چندان متنوعی برخوردارند اما در طرف مقابل تنوع بی نظیری در طرح و رنگ نت بوک های متفاوت به چشم می خورد که مطمئناً هر نوع سلیقه ای را فارغ از سن و جنسیت به خود جلب خواهد کرد.
اما نکات اصلی قابل ذکر در رابطه با نت بوک ها مطمئناً با مسائل ظاهری و طراحی چشمگیر این مدل ها پایان نمی پذیرد . مسئله عملکرد و نوع کاربری در نظر گرفته شده برای این وسیله نکته مهم دیگری است که قبل از خرید این نمونه ها می بایست کاملاً مورد بررسی قرار گیرد.
نت بوک ها همانطور که از نام آنها می توان حدس زد بیشتر بعنوان کامپیوترهای کوچکی مطرح هستند که اتصال به شبکه اینترنت و استفاده دائمی از سرویس های آنلاین مهمترین هدف از طراحی آنها محسوب می شود. از این رو از حداقل سخت افزارهای ممکن در این مدل ها برای هرچه پائین تر نگه داشتن حجم و وزن دستگاه استفاده شده است که از آن میان می توان به حذف درایوهای نوری ، محدود کردن سایز صفحه نمایش به 10 تا 12 اینچ و استفاده از باتری های کوچک اشاره کرد.
نوع سخت افزارهای مورد استفاده در بخش پردازشی نت بوک ها نیز تفاوت های عمده ای با همتایان نوت بوکی آنها دارد . در اینجا بجای استفاده از پردازنده های قدرتمند و البته بسیار پر مصرف حاضر در رده لپ تاپی ، از نمونه های ساده تر ، کم مصرف تر و البته کاملاً ضعیف تری استفاده می شود که علیرغم محدودیت های مشخص و عدم توانائی آنها در رقابت با پردازنده های لپ تاپی بعلت مصرف بسیار پائین تر انرژی و بهبود دوام باتری و با نیم نگاهی به نوع کاربری این مدل ها در شرایط بسیار بهتری نسبت به سایر پردازنده ها قرار می گیرند.
خانواده پر شمار Intel Atom اصلی ترین پردازنده ای ست که تقریباً در تمامی نت بوک ها به چشم می خورد . این پردازنده کم مصرف که از سال 2008 پا به عرصه وجود گذاشت نه تنها در رده نت بوکی بلکه در کلاس کامپیوترهای موسوم به All in One که بعنوان نت تاپ (Nettop) نیز از آنها یاد می شود و جدیداً در ساختار برخی تبلت های ویندوزی نیز بکار گرفته شده است.
نخستین پردازشگر های Atom با کد نام Silverthorne و Diamondville در سه ماهه دوم سال 2008 معرفی شدند . این نمونه ها به ترتیب برای رده MID ها (Mobile Internet Devices) و نت بوک ها تحت عنوان سری Atom Z5xx و Atom N2xx با فناوری 45 نانومتری ارائه شدند که مصرف انرژی در آنها حداکثر به 2.5 وات محدود شده بود. هیچ یک از این مدل ها البته در ابتدا از شیوه آدرس دهی 64 بیتی پشتیبانی نمی کردند.
گام بلند بعدی در پردازنده های Atom با معرفی دو تراشه با کد نام های Lincroft و Pineview در ماه های نخستین سال 2010 صورت گرفت که حاصل آن پردازنده های سری Z6xx در دسته اول و در رده MID ها و D4xx، N4xx و D5xx در دسته دوم و کلاس نت بوکی بود که با اینکه مصرف انرژی در آنها نسبت به نسل نخستین کاملاً افزایش یافته است اما تغییرات کاربردی مشخص و فوق العاده ای نیز در آنها به چشم می خورد که از جمله آنها می توان به حضور پردازشگر گرافیکی در تمامی مدل های جدید و افزایش تعداد هسته ها به دو عدد در آخرین نسل گروه دوم یعنی پردازنده D5xx اشاره کرد.
البته همانطور که گفتیم پردازنده اینتل اتم علیرغم برتری بی چون و چرا و گسترش روزافزون آن در میان نت بوک ها، تنها پردازنده حاضر در این کلاس به حساب نمی آید و علاوه بر رقیب دیرینه آن یعنی AMD که با خانواده Athlon Neo با قدرتی نسبتاً بالاتر از مدل های Atom آرام آرام به برخی مدل های این کلاس راه پیدا می کند سایر پردازنده های کم مصرف جدید اینتل نیز در برخی مدل های حرفه ای تر و البته گرانقیمت تر به چشم می خورند. در مطلب بعدی با اشاره به بهترین های رده نت بوکی سعی خواهیم کرد انتخاب های مشخصی را پیش روی خریداران این دو رده در گروه های نسبتاً محدود قیمتی این کلاس قرار دهیم.