حافظه هایبریدی یا به انگلیسی Hybrid Drive یکی از مفاهیمی هست که بعد از معرفی حافظه های SSD شکل گرفت و در حال حاضر روی برخی لپ تاپ ها و کامپیوتر های شخصی می تونید نمونه هایی از حافظه هایبریدی رو ببینید . حالا اگه این مفهوم برای شما مجهوله و دوست دارید بدونید حافظه هایبریدی چیه و به چه دردی می خوره و عملکردش چجوریه با من تا انتهای پست همراه باشید , تمام متن رو با دقت بخونید ، قطعا نکاتی هست که واستون جدیده .
تلفظ صحیح کلمه Hybrid و معنی کلمه هایبرید چیست ؟
در راستای ارتقای فرهنگ تلفظ صحیح کلماتی که مال ما نیستن و تکنولوژیش رو یکی دیگه به دنیا معرفی کرده و همچنین واحد سازی تلفظ کلمات تکنولوژی بین مردم و خوانندگان علم فردا لازمه بگم که تلفظ صحیح کلمه Hybrid همونطور که در عنوان پست نوشتم ” هایبرید” هست . خب مثل خیلی از کلمات دیگه تکنولوژی این واژه هم دچار شرق زدگی شده و به صورت هیبرید تلفظ میشه . ما به بقیه کاری نداریم و اون چیزی که درسته رو میگیم حالا تصمیم با خوانندگان عزیز .
کلمه Hybrid در مفهوم به معنی چیزیه که به صورت ترکیبی و پیوندی باشه . تو لغت بهش دورگه هم میگن . مثلا ماشین هایی که هم با برق و هم با بنزین کار میکنن رو ماشین های هایبریدی میگن . یا دستگاه هایی که هم تبلت میشن و هم لپ تاپ رو بهش تبلت هایبریدی میگن . حالا که مفهوم هایبرید رو متوجه شدید بریم ببینیم این حافظه هایبریدی چی هست ؟
حافظه هایبریدی یا hybrid drive چیست ؟
حافظه هایبریدی – ترکیب HDD و SSD
حافظه یا درایو هایبریدی همونطور که بالاتر توضیح دادم ترکیبی از هارد درایو های معمولی یا HDD و حافظه های SSD هست . یه توضیح کوچیک در مورد HDD و SSD بدم و دوباره مطلب رو ادامه میدیم .
■ HDD چیست ؟
همین هاردهایی که روی کامپیوترهای شما هستن رو بهش هارد درایو و به انگلیسی Hrad Drive میگن . همین هایی که میگین 500 گیگه یا 1 ترابایته . هاردهای HDD از یک دیسک گردان و یک جسم نوک تیز تشکیل شده . داستان اینجوریه که این دیسک گردان میچرخه و اون جسم نوک تیز اطلاعات ذخیره شده روی دیسک رو بازخوانی میکنه . حتما دیدید در مشخصات هارد لپ تاپ یا کامپیوتر میگن مثلا این هارد 5400 دور در دقیقه هست ( 5400 RPM ) که RPM مخفف عبارت Revolutions Per Minute هست که برخی از دوستان RPM رو مخفف Round Per Minute می دونن که جا داره من از همین تریبون به این دوستان خسته نباشید بگم
حالا این دیسک گردان و در کل حرکات مکانیکی هم محدودیت سرعت بوجود میاره و هم در لپ تاپ ها باعث اتلاف توان باتری میشه . طراحان اومدن حافظه های SSD رو اختراع کردن که در ادامه توضیح میدم .
■ SSD چیست ؟
SSD مخفف عبارت Solid State Drive به معنی درایو حالت جامد ( اجانب یه چیزی می دونستن که تمام تکنولوژی ها رو به زبون انگلیسی میگن ، خداییش تو فارسی جور در نمیاد ) هست . در SSD ها دیگه خبری از قسمت مکانیکی نیست همه چیز بر اساس حافظه های فلش NAND هست . مثل همین فلش مموری های 4 و 8 گیگی که داریم . سرعت انتقال اطلاعات خیلی بالاست ، داغ کردن نداریم ، باتری کمتر مصرف میشه و به نسبت حجم فیزیکی کمتری هم داره . اما عیبش اینه که قیمتش بالاست . مثلا الان اگه هارد 500 گیگ 140 هزار تومن باشه حافظه SSD با ظرفیت 500 گیگ رو باید بالای 1 میلیون پول بدی . به همین دلیل شرکت ها اومدن کانسِپتی ( مفهومی ) به نام حافظه هایبریدی یا Hybrid Drive بوجود اوردن که بعدها به SSHD یا Solid State Hybrid Drive معروف شد .
■ SSHD چیست ؟
SSHD یعنی یه هارد HDD رو با یه حافظه SSD ترکیب کنی و جفتشون رو در یک قالب جاساز کنی . همونطور که می دونید و خب شاید هم ندونید الان اگه سیستم عامل و چیپ های روی مادربورد شما ساپورت کنن می تونید یک هارد HDD رو در کنار یک حافظه SSD قرار بدید . شاید در برخی لپ تاپ ها دیده باشید که می زنن 500G HDD + 8G SSD . این یعنی این لپ تاپ ، سیستم عامل رو از روی SSD بوت میکنه که سرعت زیاد بشه و از HDDبرای ذخیره فایل های دیگه مثل فیلم و عکس و موزیک استفاده میکنه .
به دو روش میشه هارد HDD و حافظه SSD رو کنار هم قرار داد . یکی قرار دادن یک HDD و یک SSD به صورت جداگانه ( در عکس زیر سمت چپیه ) . یکی هم قرار دادن HDD و SSD در یک قالب یکسان ( سمت راستیه ) .
SSHD یعنی یک قالب با دو نوع حافظه . برای درک بهتر حرفام بهتره شکل زیر رو نگاه کنید .
آرایش SSHD یا حافظه هایبریدی
فلسفه وجودی و مزیت حافظه هایبریدی یا SSHD
خب مثل همیشه باید یه تکنولوژی به دنیا معرفی بشه تا چرخه اقتصادی شرکت های تکنولوژی ایست قلبی نکنه . هر چند وقت یکبار یه تکنولوژی حالا تو هر زمینه ای معرفی میشه و خب حافظه هایبریدی هم از این قاعده مستثنی نیست . اما از بحث مالی شرکت ها که بگذریم دلیل منطقی طراحی حافظه هایبریدی رو میشه اینجوری توجیه کرد :
■ مگه میشه با وجود حافظه SSD و واقف بودن بر سرعت خیلی خوبش ، ازش چشم پوشی کرد ؟ پس یکی از دلایل گرایش و رغبت مردم به استفاده از حافظه های SSD در کامپیوتر و لپ تاپ هست .
■ تا اینجا فقط می دونیم که SSD خوبه اما آیا پولش رو هم داریم که مثلا 256 گیگ رو بخریم ؟ پس ما نیاز داریم که همیشه HDD رو بغل کنیم .
■ آرزوی قلبی شرکت های تولید کننده لپ تاپ از سال صفر تا 2014 این بوده که لپ تاپی تولید کنن که مردم بتونن باهاش گردن همدیگرو ببرن ، یعنی اگه تا 3 سال دیگه دیدید تشریف می برید بازار 4 میلیون پول میدید و یک تکه کاغذ به اسم لپ تاپ تحویل میگیرید تعجب نکنید چون گرایش به سمت سبک کردن و باریک نمودن لپ تاپ هاست ، خب در این شرایط نمیشه از دو عدد هارد استفاده کرد .
■ یکی دیگه از آرزو های قلبی شرکت های تولید کننده لپ تاپ از سال صفر تا 2014 این بوده که یه نوع باتری تولید کنن که حداقل 1 هفته شارژ بده . هارد های HDD دشمن اصلی باتری به حساب میان . اگه بخشی از پردازش اطلاعات رو به حافظه SSD منتقل کنیم می تونیم بگیم که عمر باتری رو بیشتر کردیم .
■ هارد های HDD خودشون یک حافظه بافر دارن که فایل های بیشتر مورد استفاده قرار گرفته شده رو در اونجا ذخیره کنن تا سرعت دسترسی بهشون بیشتر بشه ( مثل حافظه کش در پردازنده ) اما این مقدار بین 2 مگ تا 32 مگ هست و ما نیاز به بافر بیشتری داریم . چه بهتر که مثلا 8 یا 32 گیگ حافظه SSD رو برای بافر و سیستم عامل قرار بدیم . اینجوری شد که SSHD به دنیا اومد .
مزیت اصلی SSHD ها ، کاهش حجم ، سرعت بوت بیشتر و ارضای حس دوست داران SSD در کنار HDD هست . بیشتر به دوستانی که حوصله بالا اومدن ویندوز رو ندارن توصیه میشه .
حافظه هایبریدی شرکت seagate
نکات پایانی و جمع بندی در مورد حافظه هایبریدی یا SSHD
■ مثل اینکه حافظه هایبریدی اولین بار توسط شرکت سی گیت Seagate معرفی شده و بعد از اون شرکت سامسونگ هم استقبال کرده . جفتشون الان SSHD های متنوعی در بازار دارن .
■ شرکت Seagate شعار SSD Performance. HDD Capacity. Affordable Price رو در مورد حافظه های هایبریدی خودش میده . معنیش مشخصه : عملکرد SSD ، ظرفیت HDD و قیمت معقول و در تبلیغات حافظه های SSHD خودش از عکس زیر استفاده کرده که در نوع خودش جالبه ودوست داشتم شما هم ببینید :
تبلیغ حافظه های SSHD شرکت Seagate – ظرفیت فیل و سرعت یوزپلنگ
■ سرعت SSHD کمی بشتر از هاردهای معمولیه اما نه به اندازه SSD ها .
■ از ویندوز ویستا به بعد تکنولوژی SSHD ساپورت میشه . SSHD ها روی خودشون یک فرمور Firmware یا به اصطلاح سفت افزار دارن که رابط سیستم عامل و سخت افزار هست . این فرمور به طور اتواتیک تشخیص میده که چه اطلاعاتی در HDD و چه اطلاعاتی در SSD قرار بگیره .
■ SSHD باید در قسمت بایوس ، SETUP بشه . یعنی همینجوری نمیشه ازش استفاده کرد .
■ SSHD بیشتر در لپ تاپ ها کاربرد داره ( به دلیل محدودیت فضا ) اما می تونید روی دسکتاپ هم ازش استفاده کنید .
■ قیمت حافظه هایبریدی کمی بیشتر از هارد HDD و کمتر از حافظه SSD هست .