پرسش: آیا روز های ماه صفر نحس می باشد. برخی معتقدند روزهای ماه صفر نحس می باشد و به روایات استناد میکنند، آیا از نظر شرعی ایام و لیالی نحس وجود دارد؟ برای رفع نحسی چه باید کرد؟
پاسخ: گرچه میان مردم معروف شده که بعضی روزها مبارک و بعضی روز مانند ماه صفر شوم و نحس می باشد، و در بعضی منابع نیز به نحس بودن ماه صفر اشاره شده و مرحوم شیخ عباس قمی نیز در کتاب مفاتیح به آن اشاره دارد، ولی روایتی از معصوم در این زمینه وارد نشده که بگوییم چنین مطلبی وجود دارد.
از نظر عقل نیز چنین مطلبی صحیح به نظر نمی رسد، زیرا در اجزای زمان تفاوتی نیست و همه روزها و شب ها آفریده خدایند. معنا ندارد یکی از روزهای خدا را بدون دلیل نحس بدانیم، پس اگر دلائل شرعی از طریق روایات بر نحوست برخی ایام در دست باشد، باید مورد توجه قرار گیرد. (1) در غیر این صورت صحیح نیست.
معروف بودن سعد و نحس ایام در میان مردم در ارتباط با حوادثی است که در آن واقع شده است. از امیر مؤمنان نقل شده: در روز چهارشنبه قتل هابیل به دست قابیل واقع شد.(2) یا گفته شده روز سوم ماه نحس است، چون آدم و حوا از بهشت بیرون رانده شدند. (3) بنا بر این نحس بودن در این موارد مربوط به وقایع می شود.
شاید دلیل نحس دانستن ماه صفر این باشد که بهترین انسانها مانند(حضرت پیامبر) و حضرت امام مجتبی از دنیا رفته اند و یا حوادث ناگوار دیگری مثل شهادت زید فرزند امام سجاد(ع) و یا واقع شدن جنگ صفین و ورود سر مبارک امام حسین(ع) و شادی کردن مردم شام در این ماه(4) به هرحال اگر مردم به دلیل این حوادث و غم های جانکاه، ماه صفر را نحس تصور کردهاند، به این خاطر بوده است.
در هر صورت صدقه دادن و دعا کردن برای دفع بلاها در ماه صفر مطلوب است.
پینوشتها:
1. تفسیر نمونه، ج 23، ص 41، نشر دار الکتب الاسلامیه، تهران، 1379ش.
2. همان، ص 42.
3. همان، ص 43.
4. مفاتیح الجنان، ص 532.
موفق باشید (سید علی)