رهبر و بنیانگذار فرقه اکنکار «پال توئیچل» اهل شهر کنتاکی آمریکا است. برخی او را متولد ۱۹۰۸ برخی ۱۹۱۲ برخی ۱۹۲۲ و امثال آن میدانند. در جنگ جهانی دوم در نیروی دریایی آمریکا مشغول فعالیت بود. برای آشنایی با روح شناسی و مسائل مربوط به آن به هندوستان سفر کرد و از تعالیم شخصی به نام استاد سودارسینگ استفاده کرد. بعدها خیال کرد سودارسینگ نهصدو هفتادمین استاد حکمت باستانی اک است و قبل از او ۹۶۹ استاد بزرگ اک در طول تاریخ بوده اند. سودارسینگ نیز ایشان را برای ادامه سلوکش به شخصی افسانه ای به نام «ربازارتارز» معرفی کرد. بر اساس نقل توئیچل ایشان حدود ۵۰۰ و اندی سال دارد و هنوز هم زنده است. پس از ملاقات ادعاییاش با ربازارتارز بود که به موطن اصلی خود آمریکا بازگشت و در سال ۱۹۶۵ در ایالات متحده ادعا کرد که شیوهای معنوی و آیینی دینی با نام اکنکار کشف کرده است. و با نام معنوی پدر زاسک مشغول تبلیغ مکتب خود شد...
وی نام شخصیتهایی همچون مولوی حافظ شمس تبریزی عطار نیشابوری فردوسی و ... را در زمره استادان اک به شمار میآورد. در حالیکه خود این شخصیت ها چنین ادعای نداشتند .
بعد از وی داروین گراس جانشین او شد و بعدها از این فرقه اخراج شد" از سال ۱۹۸۱ شخصی به نام هارولد کلمپ رهبری را بر عهده گرفت.هارولد چهار سال در نیروی هوایی ایالات متحده خدمت کرده بود. در سال ۱۹۶۹ به توئیچل پیوست و تحت تعلیمات او قرار گرفت..
همایش سراسری و اصلی این مکتب هر ساله در روز ۲۲ اکتبر که سالروز تولد پال توئیچل است در مرکز اصلی این مکتب در آمریکا برگزار میشود.
اکیست ها ابتدای سال معنوی خود را همین تاریخ میدانند.
برخی از کتاب هایی که در رد این فرقه نوشته شده اند عبارتند از :
۱.اکنکار (مشکانی ، کیانی )
۲. سودای دینداری (مشکانی )
۳.آب و سراب ۵ (قادر فاضلی )
۴.گذری بر آیین اکنکار در مجله (نشریه) کتاب نقد شماره تابستان و پاییز ۱۳۷۸ - شماره ۴۷ و ۴۸.