حدیث شماره 10: «سخنگفتنِ به موقع»
(بحار الأنوار، ج ۷۱، ص ۲۷۸)
امام حسین(علیه السّلام) فرمودند:
لا تَتَکَلَّمَنَّ فیما لا یَعنیکَ حَتّی تَری لِلکَلامِ مَوضِعاً.
دربارهی چیزی که ارتباطی با تو ندارد سخن مگوی، مگر هنگامی که جایی برای سخن ببینی.
یه حدیث مشابه همین حدیث از امام حسین (ع) دیدم؛ بد نیست مطرح بشه:
«لا تَتکلّمَنّ فیما لا یَعنیکَ! فإنّی أخافُ عَلَیکَ الوزرَ،و لا َتکلّمَنّ فیما یَعنیکَ حتّی تَری لِلکلام مَوضِعاً؛فَرُبّ مُتکلّم قَد تکَلّمَ بالحقّ فَعِیبَ...».
«درباره ی آنچه به تو مربوط نمی شود سخن مگو،که بیم آن است که مرتکب گناه شوی و درباره ی آنچه به تو مربوط می شود نیز سخن مگو،تا آنگاه که جایی برای سخن گفتن ببینی،که چه بسیار سخنگویی که به حق سخن گفته و گرفتار عیبجویی دیگران شده است...».
(بحار الأنوار 78/127)
1. بعضی وقتا، نسنجیده گفتن و جایگاه سخن را بررسی نکردن، از تأثیر کلام آدم کم میکنه و باعث میشه که به اون چیزی که هدفش بوده نرسه و یا بدتر، به نتیجه عکس برسه!
2. موارد بسیاری هم وجود داره که رعایت نکردن جایگاه کلام، موجب گناه و نافرمانی خداوند و آزار انسانها می شه؛ خیلی از حرفهایی که با بی توجّهی میزنیم، ممکنه باعث دل شکستن و رنجش دیگران بشه! مثلاً ممکنه قصدمون خیر و اصلاح یک نفر باشه؛ اما بیایم و تو جمع شروع کنیم به نصیحت کردن اون بنده خدا! اینجا نه تنها به هدفمون نرسیدیم، بلکه باعث تخریب شخصیت اون بیچاره و نفرت اون از خودمون شدیم!!!
اینجاست که در حدیث دومی که گفتم، امام حسین (ع) می فرمایند: "سخنی به حق بر زبان می آورد،لیکن نکوهش می شود"؛ چون جای مناسب آن را رعایت نکرده است.
3. یه وقتایی هم در بعضی جاها، بعضیها دارن درباره یه موضوعی بحث و گفتگو میکنن که ما درباره اش، اطلاعات کافی نداریم! اینجا هم اگه خودمونو قاطی کنیم، فقط باعث نکوهش و سرزنش ما میشه!
امام صادق(ع) می فرمایند:
«از من سخنی بشنوید که برای شما از اسبان گرانبها نیکوتر باشد: هیچ یک از شما نباید درباره ی چیزی سخن گوید که به او ارتباطی ندارد. همچنین درباره ی آنچه به او مربوط می شود، نیز باید کمترین سخن را بگوید، مگر هنگامی که جایی مناسب برای سخن بیابد. بسا سخنگوی در غیر مورد لازم که با سخن گفتن در حق خود جنایت کرده است. نیز مبادا که هیچ یک از شما با «اَبله» یا «فرزانه» به مجادله برخیزد؛ چه هر کس که با شخص فرزانه به مجادله برخیزد از او دور می شود،و مجادله با اَبله سبب شکست خوردن است...». (امالی شیخ طوسی 1/228 و 229)
4. یه مورد دیگه، «جدال» و «مجادله» ستیزه گری و دشمنی کردن است؛ که اگه در بحثها و گفتگوها پیش بیاد، هیچ خیری در اونها نیست و هیچ حقیقتی از میون اونها، روشن نخواهد شد.
5. مورد بعدی، سنجیده و عاقلانه صحبت کردن هستش. در ابن باره، امام صادق(ع) فرموده اند:
باید در همه ی کارها خردمندانه گام نهاد و به ویژه در گفتار بسیار سنجیده و عاقلانه دهان گشود.
به امام علی (ع) گفتند: عاقل را برای ما توصیف کن!
گفت: «عاقل کسی است که هر چیز را در جای خود قرار دهد. سپس گفتند: جاهل را برای ما توصیف کن! گفت: این کار را کردم». (نهج البلاغه، حکمت 235)
«یعنی از توصیف «عاقل»،وصف «جاهل» نیز دانسته گشت. اگر انسان «عاقل» و خردمند «کسی است که هر چیز را در جای خود قرار دهد»... و در شرایط گوناگون و با کسان گوناگون، بنابر حکم خِرَد، به تناسب لازم رفتار کند، انسان «جاهل» و بی خرد «کسی است که هر چیز را در جای خود قرار ندهد»... و در شرایط گوناگون و با کَسانِ گوناگون – از روی نادانی و بی خردی - بی تناسب لازم،رفتار کند». (الحیاة 1/276)