مبحث هفتاد و دوم طرح صالحین:
امر به معروف و نهی از منکر در نهضت امام حسین (علیه السّلام)
همانا من براي ايجاد آشفتگي و خودنمايي و نابساماني و ستمگري خروج نكرده ام، بلكه همانا من براي طلب اصلاح امت جدم قيام كرده ام و می خواهم امر به معروف و نهي از منكر كرده و بر سیره جدّم رسول خدا(ص) و پدرم علی بن ابیطالب(ع) رفتار کنم.
«امام حسین (ع)»
نامگذاری هفته اول ماه محرمالحرام به عنوان هفته امر به معروف و نهی از منکر، یک نامگذاری با مُسَمّا و دارای آثار ماندگاری در عرصه اجتماعی است. چرا که این اقدام فیالواقع از این حقیقت ناشی میشود که در تفکر شیعی، قیام عاشورا و نهضت خونین حسینی با دو فریضه امر به معروف و نهی از منکر به گونهای عجین شده که هرکدام دیگری را در اذهان تداعی میکنند. امر به معروف و نهی از منکر روش پیامبران و شیوه صالحان و فریضه بزرگ الهی است که سایر فرایض به وسیله آن به پا داشته میشود و در پرتو آن راهها امن، کسبها حلال، حقوق افراد تامین و زمینها آباد میگردد، از دشمنان انتقام گرفته میشود و کارها در مسیر صحیح قرار میگیرد.
در نهضت امام حسین (ع) و قیام عاشورا عوامل متعددی دخالت داشته است که مهمترین آنها اقامه دو فریضه امر به معروف و نهی از منکر میباشد. یعنی اگر مردم کوفه امام حسین (ع) را به کوفه دعوت نمیکردند و با یزید بر بیعت امام با خود اصرار نمیکردند، باز امام حسین (ع) نهضت و قیام خود را دنبال میکرد. امام حسین (ع) برای اجرای امر به معروف و نهی از منکر قیام کرد. این نص کلام خود امام است:
«این ما خرجت اشرا و لا بطلا و لا مفسدا و لا ظالما انما خرجت بطلب الاصلاح فی امه جدی اریدان امر به بالمعروف وانهی عن المنکر و اسیر بسیره جدی و ابی علی بن ابی طالب علیهالسلام»
(مقتل خوارزمی- ۱۸۸/۱)
امام حسین (ع) یک شخص مصلح بود، روح اصلاح و امر به معروف و نهی از منکر تا لحظه آخر در وجود ایشان متجلی بود. به قول خودش امر به معروف و نهی از منکر جزء خون و حیاتش شده بود و امکان نداشت از حسین (ع) جدا شود. بنابراین عنصر امر به معروف و نهی از منکر به عنوان یک اصل مستقل و یک عامل اساسی در نهضت امام حسین (ع) مطرح میباشد.
برای درک بهتر هدف امام حسین (ع) در اجرا و احیای عنصر امر به معروف و نهی از منکر باید به شرایط و اوضاع واحوال آن دوران اشاره شود. شرایط با توجه به سخن امام حسین (ع) در اصلاح امت جدش به نظر میرسد که به گونهای جامعه از اسلام راستین فاصله گرفته بود که صرفا از اسلام جز نام چیز دیگری باقی نمانده بود. حکومت معاویه و یزید یک حکومت جابرانه و ستمگر بود. خشونت در آن به حد اعلی رسیده بود و لعن علی (ع) بر روی منابر به عنوان یک عمل عبادی محسوب میشد ...
در این شرایط بود که امام حسین (ع) ندا در میدهد که اگر دین اسلام و دین جدم به جز با کشتهشدن من برپا نمیماند، پس ای شمشیرها مرا دریابید. در حالی که رواج بیش از حد منکرات در عهد خلافت امویان، احیای سنن و ارزشهای جاهلی، مهجور ماندن اسلام و در یک کلام استحاله دین رسولالله (ص) به دست خاندان اموی عامل زمینهساز شکلگیری نهضت عاشورا بود، امام حسین (ع) با هدف و انگیزه اصلاح امت و امر به معروف و نهی از منکر و زنده نگهداشتن و پاسداری از سیره رسولالله برای مقابله با ستم و استبداد یزید به پا خاست.
در این هفته قرار است، پیرامون موضوعات زیر به بحث و گفتگو بپردازیم:
1. اهمیت امر به معروف و نهی از منکر ،
2. شرایط وجوب امر به معروف و نهی از منکر،
3. شیوه های امر به معروف و نهی از منکر،
4. ابعاد اجتماعی و آثار و برکات امر به معروف و نهی از منکر،
5. آثار سیاسی امر به معروف و نهی از منکر،
6. امر به معروف و نهی از منکر از دیدگاه ائمه علیهم السلام،
7. امر به معروف و نهی از منکر در قرآن،
و سایر موضوعات مرتبط با این مباحث.
هدف اصلی ما از این مبحث، جواب دادن به سؤالات زیر است:
1. چرا امام حسین (ع) قیام کردند؟
2. نقش امام حسین (ع) در احیای امر به معروف و نهی از منکر، چیست؟
3. چرا امام حسین (ع) علت قیام خود را، امر به معروف و نهی از منکر معرفی نموده اند؟
4. آثار و برکات قیام امام حسین (ع) چه بودند؟
شما دوستان گرامی جهت شرکت در این بحث می توانید مطالب خود اعم از مقاله، تصاویر، سخنرانی و متون مرتبط را به اختصار بیان نمایید.
هم چنین میتوانید از مجموعه مقالات تهیه شده توسط راسخون که لینک آن در ادامه قرار داده شده است، استفاده نمایید.
وظیفه فراموش شده
تذکّرات:
1- مطالب ارسالي، مختصر و مفيد و غیر تکراری باشند.
2- از فونت Tahoma با سايز 12 و رنگ مناسب استفاده شود.
3- از گذاشتن هر گونه مطلب طولاني خودداري نماييد.
4- تصاوير خود را ابتدا از لحاظ سايز بررسي کرده و سپس ارسال کنيد.
5- در صورت کپی کردن مطالب از سایر سایتها، کلمات و یا جملاتی را که در حالت لینک قرار دارند، از این حالت خارج کنید.
*در غیر این صورت، پستهای نامناسب حذف خواهند شد.*
از همراهی و همکاری شما عزیزان سپاسگزارم.