سلفی هم مانند هر پدیدهاي فراگیر دیگری در دنیای امروز، به سرعت تبدیل به مد شده است و خیلیها را که هنوز از چیستی و چرایی آن اطلاعي ندارند، به دليل مد روز بودن درگير ساخته است. بعضي از افراد برای اینکه نشان دهند از غافله اين مد عقب نيستند و در جریان آخرین تحولات و اتفاقات دنیای مدرن قرار دارند، بدون داشتن علاقهای به فردیت یا به نمایش گذاشتن زندگي روزانه خود در شبكههاي اجتماعي، تند و تند از خود عكس سلفی گرفتند و و روی شبکههای اجتماعی به اشتراک گذاشته و يا ميگذارند. حال اگر از آنها سوال كنيد جريان چيست؟ با لبخندي خواهند گفت؛ تكنولوژي روز ديگه...!
عكسهاي سلفي از نظر جامعهشناسان و انسانشناسان نمايش گوشهاي از دنيايي پر رمز و راز و ابعاد پنهاني انسان است كه بررسي آنها براي شناخت هرچه بيشتر انسان بسيار اهميت دارد. چرا كه سلفيها فراتر از خودشيفتگي فرض عمل و رفتار ميكنند.
پديده سلفي انسان نويي را به دنيا معرفي ميكند كه به گونه خاصي در دنياي فرديت و منيت خود قرار گرفته است. آنان (سلفيها) خود را در لحظه شكار و غافلگير ميكنند كه جالب است. حتي خودشان هم با عكسهاي سلفي خود به نوعي درگير و يا حالتي از رضايتمندي دارند. اين را ميتوان به وضوح از زير نويسهاي عكسها دريافت. فرقي نميكند در چه حالت و حسي باشند، پنهان نميشوند و سعي در ابراز و ثبت آن حالات و حس دارند كه براي خودشان هم تازگي دارد...
چرا كه همه اين فعاليتها (گرفتن سلفي) در كسري از ثانيه اتفاق ميافتد ولي آنان سعي در كشدار كردن آن ثانيههاي بعدي با توضيحات اضافه هستند. شايد تعداد نظرات و لايكهاي دريافتي به افزايش درصد رضايتمندي آنان كمك كند و شايد هم فرقي نداشته باشد. با شروع ارسال و به اشتراك گذاري عكسهاي سلفي در شبكههاي مختلف اجتماعي كه از مسيرهاي ذهني خاص گرفته و تا گفتگوهاي دروني و...ادامه مييابد تا سلفيها به نمايش درآيند.
بعد آنان با انتخاب شكلكهاي كامپيوتري و عباراتي كوتاه آنها را تزئين يا تفسير ميكنند. در آخر هم روانشناسان، انسانشناسان و جامعه شناسان وارد عمل ميشوند كه بايد اين رفتار را رمز گشايي و تفسير و بازتعريف كنند. عجب دنياي پيچيدهاي است اين دنياي فرديت، راز در راز و پيچ در پيچ به همين سادگي، سلفيها...!
سلفيها تنها كاربران صرف شبكههاي اجتماعي و تكنولوژي روز نيستند، بلكه از بزرگترين سياستمداران دنيا مانند؛ اوباما رييس جمهور آمريكا گرفته تا اقتصاددانان، هنرپيشهها، دانشمندان، كودكان و حتي پاپ اعظم هم در اين كار دستي دارند، تعجب برانگيز است. آيا سلفي تنها يك بازي و سرگرمي صرف است؟ يا فعاليتي بيش از يك سرگرمي محسوب ميشود؟ اينكه كجا و كي اين بازي يا فعاليت انجام شود؟ و اينكه چگونه بزرگان چون؛ پاپ به اين بازي دعوت ميشوند، خود جاي بحث دارد.
پديده سلفي به فضا هم سرايت كرده است. در ماه دسامبر فضانورد ژاپنی آکی هوشيد وقتي خارج از سفينه و در جو قرار ميگيرد با گوشي خود، اولين و بزرگترين عكس سلفي در تاريخ ایستگاه فضایی بینالمللی ثبت ميكند كه بسيار مشهور است.
تصویر سلفي او شامل؛ خورشید، زمین، دو بخش از یک بازوی روباتیک، لباس فضایی خودش و تاریکی عمیق كه فراتر از بینهایت است.
دكتر ماريان هاردي استاد بازاریابی در دانشگاه دورهام و متخصص شبکههای اجتماعی دیجیتال در اين باره ميگويد: سلفي تحولات بسياري در جمعاوري اطلاعات، شناخت انسان از خود و شناخت ما از انسان را به دست ميدهد.
اوسلفي را يك فرمت بازنويسي طبيعي خود و ديگران ميداند. "بازنويسي" به اين دليل كه روزگاري افراد براي "بودن"، حتما الگوي يك زن هنرپيشه يا يك مردبدنساز را آرزو ميكردند و اين آسیب پذیري بالايي براي جامعه داشت. حالا ديگر اينگونه نيست. حداقل سلفيها اينگونه نشان ميدهند.
ديگر آنها از كسي يا چيزي بودن خوششان نميايد. آنان خودشان هستند با تمام آنچه كه هستند، شاد هستند و نيازي به الگو ندارند. حتي سعي ميكنند براي ديگران الگو هم باشند و اين بسيار جالب است. اين يك نوع عملكرد در مورد شناخت خود و بودن خويشتن است و بسيار باارزش.
روزي كه در سال 1839عکاسی پرتره توسط پیشگام عكاسي، رابرت کورنلیوس پا به عرصه ظهور گذاشت، آيا كسي باور ميكرد اين تكنولوژي روزي نه تنها جهان انسان بلكه خويشتن آدمي را دستخوش تغيير و تحول خواهد كرد.
اگر چه آن زمان هم تصاوير سلفي كه با دوربين پلاروید توسط اندی وارهول در سال 1970 گرفته شده است ولي آن عكسهاي سلفي كجا و اينها كجا....
در نهايت ميتوان گفت كه پديده سلفي به صورت يك سونامي عظيم دنيا و زندگي شخصي مردمان را فرا گرفته است. دنياي كه با توجه به جنبههاي ريز و بياهميت زندگي روزمره به آنان در شناخت هر چه بهتر و بيشتر خويشتن كمك ميكند. شناخت خويشتن، شناخت خويشان است كه براي زندگي در كنار هم نيازي حياتي است.
منبع:همشهری