نرم افزار SPSS
این نرم افزار یکی از نرم افزارهای تخصصی آمار می باشد و بیشتر به بحث های آماری در حیطهء علوم اجتماعی، روانشناسی و علوم رفتاری و ... می پردازد.
قابلیت های آن به شرح زیر است:
1. تهیه خلاصه های آماری مانند گراف ها، جداول ، آماره ها و ...
2. انواع توابع ریاضی مانند قدر مطلق، تابع علامت، لگاریتم، توابع مثلثاتی و ...
3. تهیه انواع جداول سفارشی مانند جداول فراوانی، فراوانی تجمعی، درصد فراوانی و ...
4. انواع توزیع های آماری شامل توزیع های گسسته و پیوسته
5. تهیه انواع طرح های آماری
6. انجام آنالیز واریانس یکطرفه، دوطرفه، چندطرفه و آنالیز کوواریانس
7. تکنیک های تجزیه و تحلیل سری های زمانی
8. ایجاد داده های تصادفی و پیوسته
9. محاسبه انواع آماره های توصیفی
10. انواع آزمون های مرتبط با مقایسه میانگین بین دو یا چند جامعه مستقل و وابسته
11. قابلیت مبادله اطلاعات با نرم افزارهای دیگر
12. برازش انواع مختلف رگرسیون
این نرم افزار در بحث کنترل کیفیت نسبت به نرم افزارهای Minitab و Statistica ضعیف بوده ولی در بحث آمار با آنها برابری می کند.
چند نکات درباره ی این برنامه
فارسی نویسی در SPSS
شاید برای شما مواردی پیش بیاید که بخواهید نتایج تحلیل خود را به زبان فارسی و با Label های فارسی در نرم افزار SPSS ارائه دهید.باید خاطر نشان کرد که SPSS با فارسی نویسی کمی مشکل دارد. برای این کار از منوی View بر روی Fonts کلیک کنید و از منوی کشویی Script گزینه Arabic را انتخاب کنید و سپس OK کنید. این کار سبب می شود شما به راحتی بتوانید در Data View و Variable View فارسی تایپ کنید. به این ترتیب می توانید به متغیرهایتان برچسبهای فارسی بدهید ولی توصیه می شود که نام متغیرها را فارسی تعریف نکنید چون SPSS در نام متغیرها Space نمی پذیرد و همین باعث ناخوانایی می شود.
برای کشیدن نمودارهایی با برچسبهای فارسی نیز می توانید از منوی Edit گزینه Option را برگزینید و در کادر باز شده برگه Charts را انتخاب کرده و در آنجا در قسمت Current Setting فونت را به Arabic Style تغییر دهید.
User Missing values in SPSS
در مرحله تعریف متغیر در SPSS قسمتی به نام Missing وجود دارد که تعریف داده های گمشده کاربر در این قسمت صورت می گیرد.با کلیک روی مربع کوچکی که در خانه مربوط به متغیر مورد نظر و زیر ستون Missing وجود دارد کادر زیر ظاهر میشود:
ملاحظه می کنید که ۳ انتخاب برای تعریف داد های گمشده داریم:
۱) no Missing values :اگر این گزینه فعال باشد داده گمشده کاربر تعریف نشده است.
۲) Discrete Missing values (مقادیر گمشده گسسته): با فعال کردن این گزینه میتوان برای تعریف مقادیر گمشده از یک(یا چند) مقدار گسسته استفاده کرد. مثلا اگر داده ها مربوط به وزن افراد هستند عدد ۰ گزینه مناسبی برای تعریف داده گمشده است.چون اولاْ هیچگاه وزن کسی ۰ نخواهد بود،ثانیاْ هنگام وارد کردن داده های مربوط به وزن کلید ۰ در دسترس و زدن آن بسیار ساده است.توجه کنید می توانستیم هر مقدار(یا مقادیر) دیگری را که مطمئن هستیم در دامنه داده ها نیست،در این قسمت وارد کنیم ولی وارد کردن هیچکدام مثل عدد ۰ راحت نیست.
۳) Range plus one optional discrete missing value(یک بازه به همراه یک مقدار گسسته اختیاری):SPSS این اجازه را به ما میدهد که با استفاده از این گزینه به جای یک یا چند مقدار گسسته از یک بازه برای تعریف مقادیر گمشده استفاده کنیم.مثلا فرض کنید نمرات یک سری دانشجو را وارد SPSS می کنیم.چون این نمرات بیت ۰ تا ۲۰ است میتوان از هر عدد ۳ رقمی برای تعریف داده های گمشده استفاده کرد. مثلاً:
اعداد بین ۱۰۰ تا ۹۹۹ همگی ۳ رقمی هستند پس کافیست موقع وارد کردن داده ها فقط ۳ کلید از کلیدهای قسمت عددی صفحه کلید را بزنید.این گونه تعریف کردن مقادیر نشان دهنده داده های گمشده، باعث می شود موقع وارد کردن داده ها با مشکل کمتری روبرو شویم. در ضمن علاوه بر بازه تعریف شده میتوان یه عدد دیگر را نیز به این مقادیر اضافه کرد.مثلا اگر مطمئن باشیم که نمره ۰ نداریم میتوان ۰ را نیز به عنوان "نشان دهنده داده گمشده" تعریف کرد.
http://www.aftabir.com