استاد دانشگاه گفت: قانون هدفمندی یارانه ها یکی از پیشرفته ترین قوانین جمهوری اسلامی است که در 16 بند به آن توجه شده و برای تدوین آن هزاران ساعت کار کارشناسی اقتصادی باحضور زبده های اقتصاد صرف شده است.
دکتر مجید عمیدپور در برنامه گفتگوی ویژه خبری شنبه شب شبکه دو سیما افزود: این قانون نسخه ای است که برای حل مسائل کشور در آینده تدوین شده است و مردم باید توجه کنند که اگر بخواهیم برنامه های توسعه ای کشور و آینده اقتصاد را ترمیم کنیم باید به این قانون عمل کنیم.
وی گفت: روشها و راهکارهای اجرای این قانون متفاوت اما روح قانون یکی و قانون بسیار خوبی است.
عمیدپور افزود: در دولت همه تلاش می کنند تا با اجرای صحیح این قانون کمترین آسیب به اقشار آسیب پذیر وارد شود و این قانون باید اجرا شود تا دور و تسلسل اقتصاد نامطلوب اصلاح شود.
دکتر سامانی دیگر استاد دانشگاه در این برنامه در پاسخ به این سوال که آیا سال 93 زمان مناسبی برای اجرای مرحله دوم قانون هدفمندی یارانه ها است یا خیر؟ گفت: البته بحث زمان مساله ای حیاتی است و دولت حتما باید به این موضوع توجه کند و اگر مقدمات طرح فراهم نشود ممکن است این طرح به صورت نامطلوب اجرا شود.
وی افزود: یکی از موارد مهم که باید به آن توجه شود شناسایی جامعه هدف است که دقت چاشنی این بحث است به عبارتی هر وقت که دولت آمادگی شناسایی دقیق درباره جامعه هدف پیدا کرد همان موقع زمان اجرای فاز دوم است در حقیقت بایستی نیازمندترها به صورت دقیق مشخص شوند.
عمیدپور نیز درخصوص زمان مناسب برای اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه ها گفت: البته از نظر زمانی در اجرای این طرح عقب هستیم و در اجرای مرحله اول هم به دلایل شرایط آن زمان با مشکلاتی رو به رو شدیم اگر اجرای این طرح خیلی به تاخیر بیافتد حتما از برنامه های توسعه ای عقب می مانیم.
وی افزود: برای اجرای فاز دوم باید دقت را مدنظر داشت و گام های اجرایی کاملا مشخص و روشن باشد، اجرای این گونه قوانین سختی هایی برای مردم خواهد داشت اما اگر مردم از نتایج اجرای این طرح آگاهی کامل داشته باشند مطمئنا اجرای آن نیز راحت تر خواهد بود.
این استاد دانشگاه خاطر نشان کرد: هرساله میلیاردها دلار منابعی که باید صرف توسعه شود به صورت روزانه مصرف می شود که این بایستی اصلاح شود.
عمیدپور گفت: در شرایط فعلی منابع ارزشمند کشور به صورت روزمره مصرف می شود در صورتی که این منابع باید صرف طرح های اشتغال زا، بهبود محیط زیست و پیشرفت اقتصاد و کشاورزی گردد و اگر برق به همین میزان مصرف شود زیربناهای اقتصادی توسعه پیدا نخواهند کرد.
وی در پاسخ به این سوال که چه تفاوتی بین مرحله اول و دوم اجرای هدفمندی یارانه ها وجود دارد افزود: فاز اول به علت همزمانی با اتفاقاتی مانند تحریم و شرایط کشور با مشکلاتی همراه شد و شاید مردم هم اندکی به آن بدبین شدند اما در زمان فعلی شرایط در حال بهبود است و رونق اقتصادی مجددا آغاز شده به همین علت اجرای مرحله دوم موفق تر به نظر می رسد.
عمیدپور گفت: هرقدر وضع اقتصادی و توسعه ای کشور خوب باشد منابع مالی بیشتری به اقتصاد، کشاورزی، صنعت تزریق می شود وهمه اینها باعث بهبود وضعیت خواهد شود.
در همین زمینه دکتر سامانی نیز افزود: قانون فاز اول و فاز دوم یکی است و در واقع مرحله دوم تکمیل کننده فاز اول است اما در مرحله اول قرار بود بخشی از درآمدها در اختیار تولید و بخشی دیگر در اختیار دولت قرار گیرد که این اتفاق نیافتد و در حقیقت جامعه هدف تبدیل شد به جامعه 75 میلیونی و این درحالی است که در فاز دوم هدفمندی بایستی به بخش تولید، بیمه، سلامت،صنعت و کشاورزی توجه بیشتری شود.
این استاد دانشگاه در پاسخ به سوالی در خصوص نگرانی مردم از تبعات اجرای فاز دوم هدفمندی و افزایش قیمت ها گفت: کارگروه های اجرایی و تخصصی هنوز به جمع بندی نهایی در خصوص قیمت ها نرسیده اند اما این مباحث و افزایش قیمت ها باید در قالب تدریجی و پله ای اجرا شود به صورتی که مصرف کننده زیاد بایستی قیمت بیشتری بپردازد و قیمتهای برق و گاز و آب به شکل پله ای افزایش یابد و بنزین و گازوئیل و انرژی های دیگر به همین شکل.
دکتر عمیدپور در این باره افزود: براساس پژوهش هایی که در دولت و مجلس انجام شده است نشان می دهد که حامل های انرژی نباید بیشتر از 20 درصد افزایش قیمت داشته باشد اما به علت مسائل و نواقصی که در نظام بانکی، مالیاتی، مالی و فضای روانی جامعه وجود دارد ممکن است باعث تاثیرگذاری بیشتر افزایش قیمت های انرژی بر سایر بخش های جامعه شود که این مسئله هم باید اصلاح شود.
وی گفت: اجرای مرحله دوم و افزایش قیمت ها بایستی براساس یک نظام تعرفه ای تدوین و اجرا شود و مردم توجه کنند قیمت تمام شده و واقعی بنزین برای دولت خیلی بیشتر از قیمت های کنونی است.
این استاد دانشگاه افزود: برای مثال وقتی قیمت بنزین گران می شود قیمت خودرو باید کاهش یابد اما این اتفاق نیافتاد و علت آن هم اجرانشدن دقیق وظایف صنایع خودروسازی است که بایستی اصلاح شود.
دکتر سامانی نیز در خصوص تاثیر تعامل بین مردم و دولت برای اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه ها گفت: اگر مردم کاملا آگاه شوند خودشان برای اجرا ورود می کنند چرا که این مسئله برای عدالت رفاهی و اجتماعی، صرفه جویی در انرژی، افزایش بهره وری در صنایع و تولید و نیز کشاورزی و همچنین کاهش هزینه های تولید بسیار موثر خواهد بود و در صورتی که این مسائل برای مردم کاملا روشن شود همراهی مردم را در پی خواهد داشت.
در ادامه دکتر عمیدپور درخصوص خود اظهاری و شناسایی دهک ها در جریان اجرای فاز دوم هدفمندی گفت: با توجه به اعتماد بین مردم و دولت فکر می کنم افرادی که نیازی به یارانه ها نداشته باشند خود اظهاری کرده واین مسئله ربطی هم به دولت گذشته و فعلی ندارد چرا که طرحی برای پیشرفت کل کشور است هر چند در خصوص خود اظهاری به یک نظام اطلاعات و آماری دقیق نیاز داریم.
این استاد دانشگاه افزود: صنعت وکشاورزی کشور نیازمند منابع است و زمانی که با اجرای این طرح بتوانیم صنعت و کشاورزی را توسعه دهیم در نتیجه باعث افزایش شغل، افزایش تولیدات و صادرات خواهد شد و این مسئله برای رفاه مردم خواهد بود.
وی گفت: نیروگاه های کشور باید ارتقاء یابند، تاسیسات تولید و انتقال برق و کارخانه ها باید به روز رسانی شوند و همه اینها نیازمند منابع است و به هیچ وجه هدف از اجرای هدفمندی یارانه ها فشار بر مردم نیست بلکه اصلاح الگوی مصرف و کمک به رشد و تعالی کشور است.
در ادامه دکتر سامانی در خصوص مراحل ابتدایی اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانه ها افزود: معتقدم با حذف یک دهک از یارانه بگیران مناسب تر از حذف سه دهک آن خواهد بود.
وی در خصوص تبعات اجرایی نشدن فاز دوم هدفمندی یارانه ها نیز گفت: در این صورت صرفه جویی در مصرف انرژی، عدالت اجتماعی و بهبود رفاه مردم، مقابله با آلودگی هوا، مبارزه با قاچاق، جایگزینی سوخت های پاک و توجه به نسل آینده اجرایی نخواهد شد.
دکتر عمیدپور هم در این خصوص گفت: اگر قرار است کشورمان را در جهت توسعه پایدار پیش ببریم و آینده ای روشن برای نسل آینده رقم بزنیم بایستی به بحث بهره وری بیشتر و کاهش مصرف انرژی روی آوریم.
وی خاطر نشان کرد: براساس سند چشم انداز 1404 که قرار است کشورمان قدرت اول منطقه باشد نمی توانیم به دور کشور دیوار بکشیم و با روند جهانی همگام نباشیم.
این استاد دانشگاه افزود: چندین کشور و نهادهای اقتصادی بین المللی طرح های هدفمندی یارانه ها را اجرا کرده و موفق هم بوده اند و اگر وضعیت فعلی را ادامه دهیم از نظر بین المللی هم دچار چالش و محدودیت خواهیم شد پس اجرای صحیح مرحله دوم هدفمندی یارانه ها راه پیشرفت و توسعه کشور است.
150.94 مگابايت دانلود فایل تعداد دانلود: 20