همه چیز درباره جمعهبازار حیات وحش
از فروش سگهای نگهبان وحشی تا همستر/ جوجه عقاب چند!؟/ خرید و فروش حیوانات وحشی جرم است
معاون محیط طبیعی سازمان محیط زیست گفت: تا این لحظه هیچ مجوزی در فضای مجازی و چه واقعی برای خرید و فروش صادر نکردهایم.
به گزارش خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران، طی چند سال گذشته تمایل بعضی افراد به نگهداری حیات وحش افزایش پیدا کرده که در این گزارش به ابعاد این موضوع پرداخته خواهد شد.ابتدا سری به یکی از بازارهای خرید و فروش حیات وحش می زنیم.
*تجارت سیاه در بازار سیاه حیات وحش
جمعهها در این بازار جای سوزن انداختن نیست، عدهای می فروشند و عدهای میخرند...
اگر طالب داشتن حیوانی خاص هستید با ماه همراه باشید.
اتوبان آزادگان -بازار خلیج فارس
شاید 3 سال پیش زمانی که شهرداری تهران بازاری در بزرگراه آزادگان برای خرید و فروش پرندههای زینتی راهاندازی میکرد، گمان نمیکرد در حاشیه این مجتمع بازار سیاه حیوانات شکل بگیرد.
به سمت بازار که راه میافتیم چشممان به همه چیز میخورد از بازار گرمی نوجوانی 12 ساله که برای فروش سگش آمده تا فروشندگان گربههای خانگی و...
به سمت نوجوان میروم و از او قیمت سگ را میپرسم ، میگوید ، برایش 200هزار تومان قیمت گذاشته اما نمیداند از چه زاویهای است با این حال 2 خانواده مشتری پرو پا قرص آن شدهاند.
جلوتر که میرویم سوژههای جالبتری به چشم میخورد فروش سگهای نگهبان وحشی، سنجاب، همستر، خرگوش و ... به ساختمان اصلی که میرسیم اولین چیزی که به چشممان میورد بنرهایی است که به درب و دیوار نصب شده است و خرید و فروش هر گونه حیات وحش از جمله پرنده شکاری، سنجاب ، سگ و گربه را در این محدوده ممنوع اعلام کرده است اما در مسیری که ما آمدیم به تمام این موارد بر خوردیم.
به پاساژ می رسیم، مرکزی برای خرید و فروش پرندگان زینتی، اما گویا این ظاهر ماجراست.
*طوطی سخنگو از 850 هزار تومان به بالا
هیاهوی داخل پاساژ برپاست که در صدای آواز پرندگان گم شده، وارد یکی از مغازههای میشویم ، پرندگان زیبایی در قفسهایی کوچک خودنمایی می کنند از فروشنده خواستم چند نمونه را معرفی کند که از نامشان معلوم بود پرنده بومی طبیعت خودمان نیستند.
فروشنده گفت: نزدیک به 90 درصد این پرندگان وارداتی هستند که از کشورهای مختلف از جمله هند خریداری شدهاند.
قیمت یکی از طوطیها را که پرسیدم اظهار داشت: این طوطی 7 تا 8 کلمه صحبت می کند و قیمت آن 850 هزار تومان است اما همکارانم یک میلیون به بالا می فروشد.
با توجه به اینکه قبلاً هم خبر از خرید و فروش پرندگان وحشی در این بازار شنیده بودم سراغ پرندههای شکاری مانند جوجه عقاب و شاهین را گرفتم که کمی محتاطتر شده ابتدا منکر این پرندگان شد اما بعد از اینکه اطمینان حاصل کرد که مأمور نیستیم و قصد خرید داریم آدرسی در خارج از پاساژ داد و گفت بروید پیش آقای ... و بگویید از طرف... آمدهام.
* جوجه عقاب از یک میلیون به بالا
پشت پاساژ که می روی خرید و فروشها در گوشی می شود هر چیزی که نمی توانی در پاساژ پیدا کنید اینجا می توانی ببینی.
سراغ فرد مورد نظر رفتم گفتم آقای... مرا فرستاده ، جوجه عقاب می خواهم گفت: دارم قیمت آن ازیک میلیون به بالا است.
درحالی که تعجب کرده بودم گفتم اینجا جوجه عقاب نگهداری میکنید؟
گفت: خیر، آدرس بدید با پیک براتون می فرستیم.
یاد بنرهای روی دیوار افتادم شاید این قانون تنها روی کاغذ زیباست چرا که اگر ضمانت اجرایی داشت الان شاهد دلالی برخی افراد سودجو اطراف این مرکز نبودیم.
*تهدید به مرگ و زورگیری
زمانی که از پاساژ خارج شدم پیرمردی که متوجه شده بود خبرنگاریم جلو آمد و با حالتی آشفته گفت: چند روز پیش در حاشیه این پاساژ چند نفر زورگیر مرا با چاقو تهدید به مرگ کرده و طوطی که 200 کلام صحبت می کرد و قیمتی نزدیک به 8 میلیون تومان را داشت به زور گرفتند و حالا حرفش به هیچ جا نمی رسد.
بله دنیای خطرناک قاچاق حیوانات باعث شده تا سودجویان برای سود بیشتر از انجام هر کاری ابایی نداشته باشند اما شاید آن پیرمرد هم نمی دانست!
خرید و فروش حیوانات وحشی جرم است یعنی چه فروشنده با شی و چه خریدار متخلف هستی.
*خرید و فروش حیوانات سومین تجارت دنیا
خرید و فروش حیات وحش در حالی رو به افزایش است که وقتی سراغ مسئولین محیط زیست می رویم و پیگیری می کنیم سعی در توجیه دارند.
معاون محیط طبیعی سازمان محیط زیست در گفتگو با خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران، گفت: تا این لحظه هیچ مجوزی در فضای مجازی و چه واقعی برای خرید و فروش صادر نکرده ایم.
خب، پس تمام این خرید و فروشها غیر قانونی صورت می گیرد و پس چرا نظارتی نمی شود؟
با این سوال سراغ مدیر کل محیط زیست استان تهران رفتیم.
محمد هادی حیدرزاده با تأیید خرید و فروش غیر قانونی حیات وحش گفت: خرید و فروش حیوانات سومین تجارت پرسود دنیا البته از نوع غیر قانونی است.
وی ادامه داد:متأسفانه عدهای علاقه مند به نگهداری حیات وحش هستند و حاضرند هزینه زیادی برای نگهداری صرف کنند، به عنوان مثال در کشفیات یگان حفاظت به مواردی برخورد کردیم که عدهای ماهیانه 4 تا 5 میلیون تومان هزینه نگهداری یک حیوان میکردند.
مدیر کل محیط زیست استان تهران ادامه داد: متأسفانه عدهای به جای داشتن فرزند به نگهداری حیوانات روی میآورند و تمام مهرشان را خرج یک حیوان می کنند ما باید سعی کنیم فرهنگ مردم را تغییر دهیم.
بله ، متأسفانه گاهی آسیبی که توسط این دایههای مهربانتر از مادر به حیات وحش وارد می شود دیگر قابل جبران نیست.
حیدرزاده در این خصوص تصریح کرد: موردی داشتیم که شخصی در منزل شخصی خود شیر نگهداری میکرد و به دلیل نور ناکافی و غذای نامناسب این حیوان دچار نرمی استخوان و بیماری کلیوی و ... شده بود و حتی نمیتوانست درست روی دست و پاهایش بایستد.
*تناسبی بین جرایم و تخلفات نیست
در کنار علاقه برخی برای نگهداری حیات وحش عدهای سودهای کلانی میآورند و به تخلفات بسیاری دست می زنند اما قانون چگونه با آنها برخورد میکند.
شاید قوانین محیط زیست ضمانت اجرایی ندارد چرا که بعضاً می بینیم یک قاچاقچی دستگیر میشود اما یا تبرئه می شود ویا جریمهای خیلی کمتر از تخلف انجام شده برایش تعیین می شود.
حیدرزاده با بیان اینکه هیچ تناسبی بین جرائم و تخلفات وجود ندارد افزود: ما هم در سازمان محیط زیست به آن ایراد داریم و شاید ضرورت تشکیل دادگاه ویژه محیط زیست هر روز بیشتر می شود.
لازم به ذکر است، با توجه به افزایش قاچاق و خرید و فروش زیر زمینی حیوانات شاید زمان آن فرا رسیده باشد که مسئولان محیط زیست و مراجع قضایی با عاملان این موضوع جدی تر برخورد کنند.
گزارش از فاطمه هنرور
منبع: باشگاه خبرنگاران
نشانی: www.yjc.ir