اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ، بسم الله الرحمن الرحیم
إِنَّ اللَّهَ لَا يَظْلِمُ النَّاسَ شَيْئًا وَلَٰكِنَّ النَّاسَ أَنْفُسَهُمْ يَظْلِمُونَ
سوره ی مبارکه ی یونس ، آیه ی 44
قطعا خدا بر مردم هیچ ستمی روا نمی دارد، بلکه این مردمند ( که با کر و کور ساختن خود ) ،
بر خود ستم می کنند .
این آیه در ادامه ی بحثی است که در آيات گذشته در زمينه انكار و تكذيب لجوجانه مشركان گذشت :
( وَإِنْ كَذَّبُوكَ فَقُلْ لِي عَمَلِي وَلَكُمْ عَمَلُكُمْ ) ((اگر آنها تو را تكذيب كنند به آنان بگو عمل من براى من و عمل شما براى خودتان باشد))
( أَنْتُمْ بَرِيئُونَ مِمَّا أَعْمَلُ وَأَنَا بَرِيءٌ مِمَّا تَعْمَلُونَ ).((شما از آنچه من انجام مى دهم بيزاريد، و من هم از اعمال شما بيزارم ))
( وَمِنْهُمْ مَنْ يَسْتَمِعُونَ إِلَيْكَ ).((گروهى از آنها گوش به سوى تو فرا مى دهند اما گوئى كرند))
( أَفَأَنْتَ تُسْمِعُ الصُّمَّ وَلَوْ كَانُوا لَا يَعْقِلُونَ ).((با اين حال كه آنها گوش شنوائى ندارند، آيا تو مى توانى صداى خود را به گوش كران برسانى هر چند درك نكنند))
( وَمِنْهُمْ مَنْ يَنْظُرُ إِلَيْكَ ).((و گروهى ديگر از آنان چشم به تو مى دوزند و اعمال ترا مى نگرند كه هر يك نشانه اى از حقانيت و صدق گفتار تو را در بردارد، اما گوئى كورند و نابينا))
( أَفَأَنْتَ تَهْدِي الْعُمْيَ وَلَوْ كَانُوا لَا يُبْصِرُونَ ).((آيا با اين حال تو مى توانى اين نابينايان را هدايت كنى هر چند فاقد بصيرت باشند))
ولی بدان و آنها نیز باید بدانند که این نارسائی فکر و عدم بصیرت و نابینائی از دیدن چهره ی حق
و ناشنوائی در برابر گفتار خدا، چیزی نیست که با خوداز مادر به این جهان آورده باشند، وخداوند
به آنها ستمی کرده باشد، بلکه این خود آنها بوده اند که با اعمال نادرستشان و دشمنی و عصیان در
برابر حق روح خود را تاریک و چشم بصیرت و گوش شنوایشان را از کار انداختند ؛
(( چرا كه خداوند به هيچ كس از مردم ستم نمى كند، ولى مردمند كه به خويشتن ستم روا مى دارند)) ( إِنَّ اللَّهَ لَا يَظْلِمُ النَّاسَ شَيْئًا وَلَٰكِنَّ النَّاسَ أَنْفُسَهُمْ يَظْلِمُونَ ).
منبع: تفسیر نمونه