دهم تیرماه 1365 یاداور حماسه دلاورمردانی است که با تاسی از علمدار رشید کربلا ودر لبیک به ندای پیامبرگونه پیر و مراد خود حضرت امام خمینی (ره) که فرمودند: «مهران باید آزاد شود» در گرمترین ماه سال بر خصم زبون تاختند تا خبر آزادی شهر مهران دل تمام مظلومان و علاقمندان به انقلاب و ایران اسلامی را شاد ونوید پیروزی نهایی زرمندگان اسلام را به ارمغان آوردند.
دهم تیرماه عملیات با رمز «یا ابالفضل العباس ادرکنی» آغاز و در 19 تیرماه شعار «مهران آزاد شد قلب امام شاد شد» طنین انداز شد.
سرنوشت جنگ رقم خورد
نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه ایلام روز شنبه 7 تیرماه سال جاری در نشست شورای فرهنگ عمومی شهرستان مرزی مهران، آزاد سازی مهران در عملیات «کربلای یک» را حادثه بسیار بزرگی دانست که سرنوشت جنگ را به سود رزمندگان اسلام رقم زد.
حجت الاسلام والمسلمین «محمدنقی لطفی» در این نشست گفته است: رژیم بعث می خواست با تصرف مهران شكست های پیاپی خود را در عملیات مختلف جبران كند و به حامیانش اطمینان دهد كه مقابل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران ایستاده است اما ضربه مهلكی از رزمندگان اسلام دریافت كرد.
وی در ادامه بیان کرده است: در عملیات كربلای یك، دشمن با ادوات پیشرفته جنگی خود توان مقاومت در مقابل نیروهای اسلام را نداشت و همین عملیات رمق ارتش عراق را گرفت و در پی آن رژیم بعث خواستار صلح و آتش بس شد.
«عملیات كربلای یك» در دهم تیرماه سال 65 با رمز مقدس یا «ابوالفضل العباس ادركنی» منجر به آزاد سازی شهر مرزی مهران، مناطق و بلندی های راهبردی این منطقه از اشغال نیروهای بعثی صدام شد.
دراین عملیات غرور آفرین هزاران نفر از نیروهای رژیم بعث كشته و زخمی و صدها دستگاه تانك و نفربر، خودرو و تجهیزات نظامی ارتش صدام منهدم شدند.
حمله عراق به مهران
شهر مرزی مهران در 85 كیلومتری جنوب باختری ایلام است و 220 كیلومتر مرز مشترك با استان های «واسط» و «العماره» عراق دارد.
به دنبال عملیات غافلگیر کننده والفجر 8 و تصرف شهر استراتژیک فاو توسط رزمندگان اسلام و به هم خوردن توازن سیاسی – نظامی به نفع جمهوری اسلامی، رژیم عراق شیوه ای جدید برگزید و درصدد فعال شدن در جبهه زمینی و موضع تهاجمی برآمد و این استراتژی را بعد از اشغال مهران، به استراتژی دفاع متحرک نامگذاری کرد.
عراق می کوشید تا با ادامه عملیات های خود نقاط دیگری را تصرف کند. ادامه چنین وضعیتی می توانست عواقب وخیمی را هم از بُعد نظامی و هم از بُعد سیاسی برای جمهوری اسلامی ایران به دنبال داشته باشد. بر همین اساس، برای مقابله با حرکت جدید عراق انجام عملیات برای آزاد سازی شهر مهران و ارتفاعات آن مورد تاکید قرار گرفت.
در عملیات كربلای یك، دشمن با ادوات پیشرفته جنگی خود توان مقاومت در مقابل نیروهای اسلام را نداشت و همین عملیات رمق ارتش عراق را گرفت و در پی آن رژیم بعث خواستار صلح و آتش بس شد
این استراتژی بعد از بازپس گیری منطقه والفجر 9 (منطقه چوارتا) که از تاریخ 16/12/64 شروع شد، در تاریخ 27/2/65، با آزاد سازی مهران به اوج خود رسید و با ضربه سختی که دشمن در جریان این آزاد سازی متحمل شد، پایان یافت.
از هنگام شروع تهاجم جدید ارتش عراق، وحدت و هم دلی نیروهای رزمنده ایرانی به شکل زیبایی جلوه گر شد و برادران ارتشی، سپاهی و بسیج مردمی پا به پای هم در مقابل تهاجم دشمن به مقاومتی دلیرانه دست زدند.
ارتش عراق، ساعت یک بامداد 27/2/65، در منطقه مهران دست به تهاجم زد و شهر و حومه آن و برخی از ارتفاعات منطقه را تصرف کرد. در این زمان واحدهای ارتشی، مرکب از 6 گردان پیاده و 2 گردان زرهی، مسئولیت خطوط پدافندی را در این منطقه به عهده داشت و نیروهای سپاه نیز ، پشتیبانی از این منطقه را به طور کامل بر عهده نگرفته بود.
کربلای یک
مرحله اول عملیات در ساعت 22:30 روز 10/4/1365 با رمز یا ابا الفضل العباس، ادرکنی آغاز شد و نیروهای خودی در اغلب محورها خطوط دشمن را شکسته و تا قبل از روشنایی صبح ضمن انهدام بیش از 10 گردان پیاده عراق، اهداف مرحله اول و قسمتی از مرحله دوم عملیات را به تصرف درآوردند.
ساعاتی بعد، دشمن با به کارگیری نیروهای احتیاط خود به محور امامزاده سید حسن پاتک کرد که با مقابله قوای خودی خنثی شد. سپس، یگان های خودی با مشاهده از هم گسیختگی نیروهای دشمن، عملیات را – طی روز اول – بدون وقفه ادامه دادند.
در شب دوم، کلیه یگان های عمل کننده ضمن پیشروی در باقی مانده محدوده مرحله دوم عملیات، تا قبل از روشنایی صبح، خط سراسری – از هرمزآباد تا شیار مگ سوخته – را کاملا تامین کرده و مقداری از محدوده مرحله سوم عملیات را نیز تامین کردند.
از آغاز روز دوم (12/4/1365) عملیات در کلیه محورها ادامه یافت و نیروهای رزمنده ضمن به اسارت درآوردن تعدادی از نیروهای دشمن، به باغ کشاورزی وارد شدند و سپس در حدود ساعت 12 این روز نیز شهر مهران آزاد شد.
ساعت 6 صبح روز سوم، دو تیپ گارد ریاست جمهوری به ارتفاع 210 پاتک کرد، پس از یک درگیری سخت ارتفاع مذکور را تصرف کرد. به همین خاطر، نیروهای خودی مستقر در این منطقه حدود 200 متر عقب آمدند.
در ادامه عملیات، رزمندگان از محورهای قلعه کهنه و فرخ آباد به طرف تپه های غلامی و پاسگاه دراجی حرکت کرده ضمن پاکسازی کامل منطقه، تعداد زیادی از نیروهای دشمن را به اسارت درآوردند.
ساعاتی بعد، دشمن با به کارگیری نیروهای احتیاط خود به محور امامزاده سید حسن پاتک کرد که با مقابله قوای خودی خنثی شد
در جریان مرحله چهارم عملیات، که از ساعت 24 روز 13/4/1365 آغاز شد، با ورود قوای خودی به روستای فیروز آباد، دشمن عقب نشینی کرد. سپس، خاکریزی از فیروزآباد تا یال های ارتفاعات قلاویزان احداث کردند. درگیری، همچنان در اطراف ارتفاعات 223 ادامه داشت و دشمن، فشاری قابل ملاحظه در نقاط مختلف وارد کرده، تنها ارتفاعات فوق را در تصرف خود نگه داشته بود. حدود ساعت 7 صبح روز چهارم (14/4/1365) پاتک شدید دشمن روی ارتفاعات قلعه آویزان – به منظور تصرف قله 200 – شروع شد؛ لیکن با مقاومت و حملات پی در پی قوای خودی، این پاتک شکست خورد.
در روز پنجم، ارتفاع 210 مجددا به تصرف نیروی خودی درآمد و در سحرگاه روز ششم نیز رزمندگان در مرحله پنجم عملیات با حمله به ارتفاع 223، ضمن تامین اهداف تعیین شده، قرارگاه تاکتیکی لشکر 17 زرهی عراق را به تصرف درآوردند.
در تاریخ 19/4/1365، علاوه بر تصرف باقی مانده یال های غربی ارتفاع 223، قرارگاه تاکتیکی تیپ 24 مکانیزه عراق منهدم و فرمانده آن به همراه تعدادی دیگر اسیر شد.