باشگاه خبرنگاران؛ سال هاست در تمام شرکت ها، بانک ها، مدرسه ها و یا حتی بیمارستان ها از سیستم عامل ویندوز استفاده شده و استفاده از آن راحت و آسان می دانند وحتی با وجود این همه حفره های امنیتی هنوز هم آن را ترجیح می دهند. بهتر است از امروز به سیستم عاملی فکر شود که کد های آن در اختیار خودمان باشد و بتوان آن ها را تغییر داد و یا ویرایش کرد. یکی از این سیستم عامل ها لینوکس است.
بدون شک یکی از رقابت های کشورهای پیشرفته در زمینه کامپیوتر است و ما هر روز شاهد پیشرفت این تکنولوژی عظیم هستیم. سیستم عامل ها و نرمافزارهای کامپیوتر نیز همزمان با این تحولات پیش می روند. سیستم عامل یکی از مهمترین نرمافزارها یک کامپیوتر است.
سیستم عامل در واقع بستر نرم افزاری است که نرم افزارهای دیگر را اجرا می کند. نرم افزاری که برای استفاده از توانایی های سخت افزار و تقسیم آن بین برنامه های کاربردی نیاز است.
در واقع سیستم عامل واسط اصلی بین ماشین و کاربر است، واسطی که با آسانتر کردن بسیاری از کارها موجب شد تا خیل عظیمی از افراد که اطلاع آنچنانی هم از کامپیوتر ندارند بتوانند با آن به سادگی با سیستم خود کار کنند.
سیستم عامل رابط بین نرم افزارها و عملکرد سخت افزارها می باشد و نقش مدیریتی دارد.
تعدادی از سیستم عاملها عبارتند از :
Dos - BeOs - windows - Unix - Linux
تا سال 1991 بود که با روند رو به رشدی که سخت افزارها داشتند و محدودیت ها برای کامپیوتر رو به پایان بود هنوز هم کمبود چیزی احساس می شد و آن چیزی نبود جز فقدانی عمیق عمیق در حیطهی سیستم عامل.
Dos، قویترین سیستم عامل تا آن زمان، محصول مایکروسافت بود که با قیمت پنجاه هزار دلار توسط بیل گیتس از یک هکر سیاتلی خریداری شده بود، اما برای مدیریت پویای یک کامپیوتر فوق العاده ضعیف بود. کاربران سیستم های معمولی نمی توانستند محصول دیگری را جایگزین کنند، وضعیت کاربران مکینتاش بهتر بود اما کاربران این سیستم ها نیز به دلیل قیمت بسیار بالا کم بودند. در این زمان حتی ظهور سیستم عامل مینیکس نیز کاری از پیش نبرد چون هستهای بسیار گرانی داشت. در همین زمان ریچارد استالمن سعی کرد با پروژه گنو لینوکس یک سیستم عامل کد باز خلق کند، هر چند که زیاد در این راه موفق نبود، اما بعدها در سال 1991 توروالدز ادامه دهنده راه او شد.
لینوکس یک سیستم عامل رایگان، کد باز، بسیار انعطاف پذیر و با قابلیتهای بالاست و روی هر کامپیوتری قابل نصب است. اولین نسخه آن لینوکس 0.01 بود که در آن سال در شبکه اینترنت قرار گرفت. نسخههای بعدی آن که رفع عیب میشدند پیاپی میآمدند. خالق لینوکس شخص لینوس است اما روز به روز توسط برنامه نویسان گم نامی از سراسر جهان تکمیل شد و به برنامه های کاربردی آن افزوده شد. این سیر هنوز هم ادامه دارد تا اینکه محیط های گرافیکی لینوکس به وجود آمدند که سیل کاربران کامپیوتر به این سیستم عامل را در پی داشت، امروزه هم تعداد کاربران لینوکس روز به روز در حال افزایش است.
نسخه های مختلفی از لینوکس وجود دارد از جمله:
RedHat - Suse - Mandrake - Ubunto
آمار میزان استفاده از سیستم عامل ها:
همان طور که مشاهده می کنید در زمینه های که امنیت و سرعت حرف اول را می زنند، لینوکس برترین سیستم عامل است.
لپ تاپ ها، کامپیوترهای روی میزی:
سرورها:
ابررایانه ها:
برای مشاهده آمار بیشتر و منبع کلیک کنید.
نشان لینوکس نیز یک پنگوئن است. بر خلاف سایر سیستم عامل های تجاری این نشان زیاد جدی نیست. نام این پنگوئن توکس است. توکس نشانگر وضعیت بدون نگرانی حرکت لینوکس است.