زراره گوید: از امام باقر علیهالسلام در مورد معنی فرمایش خداوند که میفرماید: «از میان مردم کسی است که خدا را تنها با زبان و به ظاهر میپرستد نه از باطن و حقیقت» پرسیدم.
حضرت فرمود: آنها گروهی بودند که خدای را به یگانگی قبول داشتند، و عبادت آنچه که غیر از خدا پرستش شود رها کردند، و از مرحلهی شرک بیرون آمدند، ولی ندانستند که حضرت محمد صلی الله علیه و آله و سلم پیغمبر خدا است، آنها خدای را در مورد حضرت محمد صلی الله علیه و آله و سلم و آنچه از جانب خدا آورده است با شک و تردید پرستیدند، آنها نزد رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم آمدند و گفتند: نگاه میکنیم، اگر (با ایمان به این پیامبر) اموال ما افزایش پیدا کرد، و در جان خود و فرزندان خود عافیت پیدا کردیم میدانیم که او راست میگوید و او پیغمبر خدا است، و اگر غیر این باشد (در مورد ایمان به او) تأمل میکنیم؟
خداوند متعال فرمود: «اگر خیری به او برسد حالت اطمینان پیدا میکند» یعنی عافیت در دنیا «و اگر مصیبتی برای امتحان به او برسد» یعنی بلایی، جان و مال آنها را فرا گیرد «دگرگون میشود» (یعنی) از شک و تردید خود به شرک روی میآورند، «(و به این ترتیب) هم دنیا را از دست داده است، و هم آخرت را؛ و این همان خسران و زیان آشکار است - او جز خدا، کسی را میخواند که نه زیانی به او برساند و نه سودی».
فرمود: برمیگردند و مشرک میشوند، و غیر خدا را میخوانند و غیر خدا را میپرستند، برخی از آنها شناخت دارند و ایمان وارد قلب آنها میشود پس ایمان میآورند و پیغمبر را تصدیق میکنند و از سر منزل شک و تردید به ایمان روی میآورند، و برخی دیگر در تردید خود ثابت و استوار میمانند، و برخی دیگر به شرک برمیگردند.
محمد بن یحیی، عن أحمد بن محمد، عن علی بن الحکم، عن موسی ابن بکر، عن زرارة، عن أبیجعفر علیهالسلام قال: سألته عن قول الله عزوجل: (و من الناس من یعبد الله علی حرف). قال: هم قوم وحدوا الله و خلعوا عبادة من یعبد من دون الله فخرجوا من الشک، و لم یعرفوا أن محمد صلی الله علیه و آله و سلم، فهم یعبدون الله علی شک فی محمد و ما جاء به، فأتوا رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم و قالوا: ننظر فان کثرت أموالنا و عوفینا فی أنفسنا و أولادنا علمنا أنه صادق و أنه رسول الله، و ان کان غیر ذلک نظرنا.
قال الله عزوجل: (فان أصابه خیر) یعنی عافیة فی الدنیا (و ان أصابته فتنة) یعنی بلاء فی نفسه و ماله (انقلب علی وجهه) انقلب علی شکه الی الشرک (خسر الدنیا و الآخرة ذلک هو الخسران المبین - یدعوا من دون الله ما لا یضره و ما لا ینفعه).
قال: ینقلب مشرکا یدعو غیر الله و یعبد غیر الله، فمنهم من یعرف فیدخل الایمان قلبه فیؤمن فیصدق و یزول عن منزلته من الشک الی الایمان، و منهم من یثبت علی شکه، و منهم من ینقلب الی الشرک. [1] .
پی نوشت ها:
[1] بحارالأنوار، ج 22 ص 132 ح 114، عن اصول الکافی.