روز گذشته (جمعه) 400 سازمان و متخصص به همراه بیش از 350 هزار نفر از شهروندان عادی در سراسر دنیا در سالگرد افشاگری ادوارد اسنودن از جاسوسی دولتها از شهروندان در حمایت از منشور 13 بندی بین المللی اصول حقوق بشر در صیانت از حریم شخصی در ارتباطات دست به ایجاد یک کمپین و راهپیمایی اعتراضی زدند. شهروندان و متخصصان سرشناس خواهان پایان دادن به جاسوسی های وسیع دولتها در عرصه ارتباطات شدند.
به گزارش «تابناک» این راهپیمایی و کمپین اعتراضی که Reset نام گرفته است در حالی صورت گرفت که یکسال از زمان افشاگری های ادوارد اسنودن در خصوص جاسوسی NSA و سایر دولتها به شکل وسیع و گسترده از ارتباطات شهروندان و نقض حریم خصوصی و شخصی آنها میگذرد.
این کمپین اعتراضی همچنین دست به یک خلاقیت زده است و نامه سرگشاده ای را در فضای وب منتشر کرده است که همه افراد و متخصصان قادر هستند که ایده و اعتراض خود را در خصوص جاسوسی گسترده دولتها در ارتباطات در آن بیان کنند (اینجا). همچنین 13 اصل حقوق بسری در صیانت از حریم شخصی در ارتباطات نیز در همین راستا در فضای وب منتشر شد (اینجا).
این در حالی است که ادوارد اسنودن که اکنون در روسیه به سر میبرد در سالگرد افشاگری های اثر گذار خود در حمایت از کمپین Reset در یک ارتباط اینترنتی از طریق Hangouts از روسیه و با بنیانگذار Electronic Frontier Foundation، جی پی بارلو در کنفرانس Personal Democracy Forum در نیویورک، عنوان کرد که اعتماد به بخش های تکنولوژیک و نهادهای سیاسی ایالات متحده از بین رفته است. اما وی بیان کرد که: خبر خوشایند این است که شهروندان (که وی آنها را Netizen ترکیبی از Citizen و Internet خطاب میکند) در حال حاضر دیگر نیازی به دولتها برای صیانت از حریم شخصی و خصوصی خود ندارند.
وی بیان کرد: دورانی که ما برای صیانت و حفاظت از حریم خصوصی خود به دولتها محتاج بودیم گذشته است، دیگر نیازی به درخواست از دولتها برای این موضوع نیست، میتوانیم حریم خصوصی خود را پس بگیریم... میتوانیم این کار را با استفاده از به کار گیری تکنولوژی هایمان در مسیرهای خلاقانه عملی کنیم.
ادوارد اسنودن همچنین اقدام به امضای محتوای اینترنتی کمپین Reset The Net (اینجا) کرد که هدف از آن ارتقای وضعیت رمزنگاری در وب سایتهایی نظیر گوگل، Wordpress و Tumblr است تا جاسوسی های NSA را مشکل تر از همیشه سازد. این محتوای اینترنتی توسط گروه فعال آزادی اینترنت با نام Fight for the Future ایجاد شده است. این گروه بیش از همه به خاطر تاثیر خود در اعتراضات anti-SOPA در سال 2012 شناخته شده است.
وی در این محتوای اینترنتی نوشت: ما دارای تکنولوژی لازم هستیم و تطبیق و ارتقای رمزگذاری اولین اقدام و قدم اثرگذاری است که هر شخصی در راستای پایان دادن به جاسوسی وسیع میتواند بردارد. وی از مردم سراسر دنیا خواست تا برای پایان دادن به نقض حریم شخصی دست به کار شوند.
اسنودن با اشاره به اقدامات جاسوسی ایالات متحده یادآور شده: شهروندان حتی اگر به این دولت و کنگره هم اطمینان داشته باشند، دولت بعد ممکن است از این اختیارات برای جاسوسی بیشتر و شدیدتر استفاده کند. این یک سیستم، یک زندان ظالمانه و ستمگر است که همه چیز در آن به شکل مخفی و پشت درهای بسته رقم میخورد. و ما اکنون در این زندان هستیم. حال سوال اساسی این است که میخواهیم چه کار کنیم؟
در سالروز افشای عملیات گسترده جاسوسی NSA توسط ادوارد اسنودن که منجر به ایجاد یک بحران اساسی برای نظام سیاسی ایالات متحده و دولت این کشور شد، برخی شخصیت ها و افراد صاحب نام همچون جو مک نامی مدیر بنیاد حقوق دیجیتال اتحادیه اروپا، جرمی زیمرمن از La Quadrature du Net فرانسه، پروفسور کیونگ سین پارک رئیس بنیاد Open Net کره جنوبی، جوانا وارون رئیس مرکز مطالعات بین المللی تکنولوژی و جامعه برزیل و بسیاری دیگر با اعلام حمایت خود از کمپین Reset از تلاشهای ادوارد اسنودن در راستای حمایت از حقوق شهروندان و حفظ حریم شخصی ایشان قدردانی کردند.
گفتنی است، همه اینها در حالی است که متاسفانه کاربران اغلب به هیچ عنوان در فضای سایبری و وب امنیت داده ها و اطلاعات خود را جدی تلقی نمیکنند و باز هم متاسفانه این موضوع در بین کاربران ایرانی شیوع بیشتری دارد.
واقعیت آن است که در عصر اطلاعات، تعریف دارایی و ثروت تغییر کرده است. در دنیای اطلاعات، این داده ها و اطلاعات هستند که ثروت واقعی و حقیقی را تشکیل میدهند و قدرت در عصر اطلاعات به معنی داشتن اطلاعات است و حاکمان اصلی در دنیا صاحبان و دارندگان اطلاعات و داده ها هستند.
دانستن این نکته کمک میکند که به خوبی اهمیت کار ادوارد اسنودن در افشا سازی یک جریان بزرگ و مخوف از سرقت ثروت واقعی افراد را درک و فهم کنیم و بیش از همیشه در راستای صیانت از اطلاعات خود - هرچند به نظر بی اهمیت - هشیار باشیم. چرا که اطلاعات ما قدرت و ثروتی است که اگر در اختیار دیگران قرار گیرد، بی شک از آن و پتانسیل آن در راستای منافع خود بهره خواهند برد.