کتلت و شامی جزو غذاهای بسیار خوشمزه هستند که بیشتر ایرانی ها آن را دوست دارند. کتلت گوشت چرخکرده با سیبزمینی سرخ کرده و سبزی خوردن یا سالاد شیرازی، جزو غذاهای بسیار لذیذ هستند که وقتی مادرها آن را درست می کنند، طعم و مزه خاصی دارد و آدم از خوردن آنها سیر نمی شود.
شامی کشمشی
مواد لازم (8 تا 10 نفر)
• 300 گرم گوشت گوسفند یا گوساله بی استخوان
• یک پیمانه کشمش
• دو پیمانه نخود خیس کرده
• یک پیمانه برنج
• 2 قاشق غذاخوری ترخون خرد شده
• 2 قاشق غذاخوری پیاز داغ
• 2 تا 3 عدد تخم مرغ
• 1 قاشق چایخوری زردچوبه
• 2 قاشق غذاخوری آرد گندم یا سیب زمینی
• 1 عدد پیاز متوسط
• 1 قاشق مرباخوری پودر کاری
• نمک و فلفل سیاه
• روغن
طرز تهیه
1. گوشت، نخود، پیاز و برنج را با کمی زردچوبه و فلفل بپزید تا گوشت نیمپز شود.
2. سپس گوشت و نخود را چرخ کنید. برنج را نیز جداگانه چرخ یا در غذاساز پوره کنید.
3. کشمش را بشویید و با آرد مخلوط کنید. مواد چرخ شده، کشمش، آرد، پیاز داغ، نمک، فلفل، پودر کاری و ترخون خرد شده را همراه با تخم مرغ ها مخلوط کنید. اگر لازم بود تخممرغ سوم را نیز اضافه کنید.
4. روغن را داغ کنید و از مایع به اندازه 1 قاشق غذاخوری در روغن داغ بریزید و سرخ کنید.
کتلت تنماهی با طعم جعفری
مواد لازم (۳ نفر)
• ۳۰۰ گرم سیبزمینی
• ۱۲۰ گرم ذرت کنسروی
• یک قوطی کنسرو تنماهی
• ۲ قاشق سوپخوری جعفری خرد شده
• ۵۰ گرم آرد سوخاری
• نمک و فلفل سیاه
طرز تهیه
1. ابتدا سیبزمینیها را آبپز کنید. آنها را پوست بگیرید و سپس له کنید.
2. سیبزمینیهای له شده، تنماهی، ذرت و جعفری خرد شده را در آن بریزید و مواد را خوب با هم مخلوط کنید. برای مزهدار شدن، نمک و فلفل سیاه اضافه کنید و هم بزنید.
3. مقداری از مخلوط مایه کتلت را روی کف دستتان به شکل دایره کوچک درآورید، پس از آغشته کردن به آرد سوخاری، در تابهای حاوی روغن سرخ کنید؛ البته روغن را از پیش داغ کنید. وقتی یکطرف کتلت ها سرخ شد، آنها را برگردانید تا طرف دیگرشان هم سرخ شود.
4. کتلت ها را با لیموترش و در صورت تمایل با سبزیجات تازه سرو کنید.
کتلت سویا
مواد لازم (4 نفر)
• نیم كیلو سویا
• 100 گرم روغن
• 200 گرم پوره سیبزمینی
• یك عدد پیاز رنده شده
• یك عدد تخممرغ
• یك قاشق غذاخوری جعفری خرد شده
• نمك و فلفل سیاه
مواد لازم سس
• یك قاشق غذاخوری روغن
• نصف قاشق چایخوری آرد
• یك پیمانه آب گوجهفرنگی
• نمك و فلفل
طرز تهیه
1. ابتدا سیبزمینی را بپزید و پوره کنید. سپس، یك قاشق غذاخوری روغن، سویا، پیاز، تخممرغ، نمك، فلفل و جعفری را كه در روغن كمی سرخ كردهاید به پوره اضافه كنید.
2. از خمیری که به دست آمده است گلولههای كوچك در دست درست کنید . آنها را در آرد بغلتانید و در روغن داغ شده سرخ کنید.
3. برای تهیه سس، ابتدا روغن را داغ کنید، آرد را در آن بریزید و هم بزنید. سپس، آب گوجهفرنگی را به همراه نمك و فلفل سیاه به آن اضافه کنید.
4. هنگامی که کتلکت ها سرخ شدند، سس را روی آنها بریزید و در ظرف بگذارید
کتلت گرد غوره
مواد لازم
• ۲۵۰ گرم گوشت چرخکرده
• یک عدد پیاز رنده شده
• یک عدد سیبزمینی متوسط رنده شده
• یک عدد تخممرغ
• نمک و زردچوبه
• یک قاشق غذاخوری آرد نخودچی
• دو عدد متوسط پیاز سرخ شده
• دو عدد سیبزمینی متوسط ورقه شده
• سه عدد گوجهفرنگی متوسط
• گرد غوره
• یک لیوان سرخالی آب
• یک قاشق غذاخوری ربگوجهفرنگی
طرز تهیه
1. گوشت چرخ کرده را همراه پیاز رنده شده، تخممرغ، سیبزمینی رنده شده، نمک، زردچوبه، فلفل و آرد نخود خوب ورز دهید تا حالت چسبندگی پیدا کند. گلولهای به اندازه یک نارنگی بردارید و به صورت بیضی در دست پهن کنید و در کف تابه بچینید.
2. این نوع کتلت باید ضخیمتر از کتلتهای معمولی باشد. حلقههای سیبزمینی و گوجهفرنگی را روی کتلتها بچینید و پیاز سرخ شده را با گرد غوره روی کتلتها بریزید. یکی دو لیوان آب در آن بریزید و در ظرف را بگذاریم تا با حرارت ملایم پخته شود. آب باقیمانده در تابه باید نصف لیوان باشد. مقداری رب گوجهفرنگی در آب مخلوط و در حین پختن اضافه کنید.
طرز تهیه شامی بلغور
مواد لازم
• 250 گرم بلغور جو یا گندم و یا مخلوط هر دو
• 1 عدد پیاز بزرگ
• 1 تا 2 قاشق غذا خوری موسیر خرد شده
• 2 قاشق غذاخوری جعفری ریز شده
• 100 گرم پنیر سفید صبحانه رنده شده
• 3 عدد تخم مرغ
• 1 لیوان آب مرغ
• روغن مایع
• نمک و فلفل
طرز تهیه
1. بلغور را پس از پاک کردن، بشویید و خیس کنید.
2. پس از چند ساعت آب آن را خالی کنید و با یک لیوان آب مرغ و کمی نمک حدود نیم ساعت روی حرارت کم پبزید تا آب آن خوب کشیده شود.
3. سپس بگذارید بلغور سرد شود. بعد پیاز را رنده و موسیر و جعفری را ریز خرد کنید. آنها را به بلغور اضافه کنید.
4. پنیر رنده شده را هم بریزید و تخم مرغ ها را داخل آن بشکنید و با مواد مخلوط کنید و خوب هم بزنید. از مواد کم کم بردارید و داخل روغن سرخ کنید.
شامی بادمجان
مواد لازم
• 150 گرم (تره، مرزه و جعفری ساطوری شده)
• پنج عدد بادمجان
• نصف پیمانه برنج پخته شده
• نصف پیمانه پنیر پارمسان رنده شده
• 250 گرم گوشت چرخکرده
• دو عدد تخممرغ
• یک عدد پیاز رنده شده
• نمک، فلفل و روغن مایع
طرز تهیه
1. بادمجان ها را در مقداری آب و نمک به مدت یک ساعت قرار دهید تا تلخی آن گرفته شود، سپس در آبکش بریزید و با پارچه تمیز خشک کنید.
2. بادمجان ها را از وسط دو نیم کنید و در روغن تفت دهید. سپس روی دستمال کاغذی قرار دهید تا روغن اضافی آن گرفته شود، سپس با گوشتکوب، آن را بکوبید و با برنج، گوشت چرخکرده، تخممرغها، پیاز، سبزیها، نمک، فلفل و پنیر پارمسان مخلوط کنید و ورز دهید.
3. کف دست را چرب کنید از مایه به اندازه دلخواه بردارید و پس از فرم دادن یا قالب زدن در روغن داغ سرخ کنید.