وی از اصحاب امام جواد و امام هادی (ع) شمرده شده و نزد آن دو بزرگوار منزلت و مقام والایی داشته است. شیخ مفید او را از زمرهی فقیهان برجسته و شخصیتهای تراز اول دانسته که عالم به حلال و حرام الهی بود و راهی برای مذمت و طعن بر آنان وجود نداشت.[1] .
شیخ طوسی نیز به هنگام بحث از سفرا و وکلای ممدوح امامان (ع)، از حسن بن راشد به عنوان وکیل امام هادی (ع) نام برده و نامههای آن حضرت را به او یاد آور شده است.[2] .
شیخ طوسی نقل میکند که: امام هادی (ع) در سال 232 به علی بن بلال نوشت: «به نام خداوند بخشنده مهربان در نزد شما خدا را ستایش میکنم و او را بر بخشندگی و منت دیرینش سپاس میگویم و بر پیامبرش محمد و آل او ـ که صلوات و رحمت خدا بر ایشان باد ـ درود میفرستم. من، ابوعلی [راشد] را به جای حسین عبد ربه نصب کردم و او را ـ که فضل و ایمان بینظیرش را میشناسم ـ امین خود قرار دادم و میدانم که تو بزرگِ دیار خود هستی. دوست داشتم به تو احترام گذارم و در اینباره به تو نامه بنویسم. پس، از او پیروی کن و همه حقوق پیش خود را به او بسپار و اصحاب مرا نیز بر آن ترغیب کن و ایشان را در اینباره چنان آگاه ساز که به یاری او برخیزند که این، رعایت احترام کامل ما و محبوب پیش ما خواهد بود و در برابر آن، از جانب خدا اجر و پاداش خواهی داشت که خدا به رحمت خود، بهترین بخشش و پاداش خود را به هر که خواهد، میدهد. در پناه خدا باشی! این نامه را با خط خود نوشتم و بسیار خدا را سپاسگزارم».[3] . محمد بن فرج، میگوید: «در نامهای به امام هادی (ع) از ابوعلی و... پرسیدم؟ امام (ع) در پاسخم نوشت: از ابن راشد ـ که رحمت خدا بر او باد ـ یاد کردی. او سعادتمندانه زندگی کرد و شهید از دنیا رفت...»[4] .
پی نوشت ها:
[1] معجم رجال الحدیث، ج4، ص324.
[2] الغیبه، ص212ـ213.
[3] اختیار معرفة الرجال، ج2، ص799، ح199.
[4] رجال کشی، ج6، ص603، ردیف 1122.