. اضافه وزن واقعاً ژنتیکی است
وقتی دانشمندان ژن خاصی را در موش های چاق پیدا کردند، اسم آن را ژن چاقی گذاشتند. بعد ها متوجه شدند این همان ژنی است که انسان را در معرض ابتلا به دیابت نوع 2 می گرداند. تحقیقات تشان داده اند افرادی که 2 تا از این ژن ها را داشته باشند 40 درصد بیشتر احتمال ابتلا به دیابت و 60 درصد بیشتر احتمال چاقی دارند و افرادی که تنها یکی از این ژن ها (FTO) را دارند، دچار اضافه وزن هستند. دانشمندان امروزه عقیده دارند که بیش از 100 نوع ژن چاقی وجود دارد که هریک باعث چاقی قسمت خاصی از بدن می شوند. حدود 16 درصد از مردم 2تا ژن FTO دارند و حدود 50 درصد هم یک ژن. دانشمندان عقیده دارند که سایر ژن های چاقی نسبت به ژن FTO از تأثیر کمتری برخوردار هستند. اما خبر خوب این است که زمینه ی ژنتیکی افراد باعث نمی شود که حتماً چاق باشند و ورزش مداوم می تواند آن راتعدیل کند.
2. بعضی افراد نسبت به سایرین سلول های چربی بیشتری دارند
بعضی از افراد 2 برابر سایرین سلول چربی دارند و حتی اگر وزن خود را هم کم کرده باشند در تعداد سلول ها تغییری ایجاد نمی شود و سلول های چربی ایجاد سلول های چربی بیشتری می کنند. این سلول ها در کودکی ایجاد می شوند و در نوجوانی تولید آنها متوقف می شود بنابراین کسانی که سلول های بیشتری دارند در کودکی آنها را بدست آورده اند. اما دانشمندان عقیده دارند داشتن سلول های چربی زیاد چندان هم بد نیست یعنی اگر سلول های چربی بیشتری داشته باشید بهتر از آن است که سلول های کمتری داشته باشید که بیش از حد از چربی انباشته و بزرگ شده اند؛ در واقع این سلول ها بیشتر منجر به چاقی می شوند. بنابراین نمی توان تعداد سلول های چربی را کم کرد اما می توان آنها را کوچک نگه داشت.
3. می توان متابولیسم بدن را تغییر داد
دانشمندان گروهی از افراد دوقلو را مورد آزمایش و مشاهده قرار دادند که یکی از آنها چاق و دیگری لاغر بود. دانشمندان متوجه شدند سلول های چربی در افراد چاق دچار تغییرات متابولیکی (سوخت و ساز) شده اند که سوختن چربی ها را مشکل تر می کند. دانشمندان عقیده دارند که اضافه شدن 5 کیلو به وزن باعث کاهش سوخت و ساز و جذب چربی بیشتری شده و از جهت دیگر وزن کم کردن هم سخت تر می شود. تنها راه مقابله با آن فعالیت فیزیکی و سوزاندن کالری مصرف شده است.
4. فشار عصبی باعث چاقی می شود
در شرایط فشار عصبی و استرس مثل مشکلات کاری یا مالی نیاز یه غذا هایی با کربوهیدرات بالا و غذا های آماده بیشتر می شود چون اینگونه غذا ها باعث آزاد شدن هورمون استرس می شوند. هورمون استرس همچنین باعث افزایش ذخیره ی چربی می شود. برای اجداد ما استرس به معنی خشکسالی یا حیوانات درنده بود بنابر این افزایش چربی بدن نکته ی قابل قبولی بود و از این انرژی اضافه برای زنده ماندن یا جنگیدن استفاده می شد. اما ما امروزه در زمان مقابله با فشار های عصبی در کناری می نشینیم و کالری هایی که استفاده نشده اند بر روی یکدیگر جمع می شوند. بنابر این علاوه بر ورزش کارهایی هم برای فرار از فشار عصبی پیدا کنید. به کلاس یوگا بروید و یا ساعاتی را با دوستان و افراد خانواده تان بگذرانید.
5. دوران بارداری مادران تأثیر مستقیم بر چاقی فرزندان دارد
اگر مادران سیگاری باشند فرزندانی کمتر از وزن طبیعی به دنیا خواهند آورد و الکل نیز مغز کودک را مورد حمله قرار می دهد بنابر این غذای چرب و شیرین هم تأثیر مخربی بر روی جنین دارد. تحقیقی که بر روی موش ها انجام شده نشان می دهد که درحیوانات چاق تر میزان گلوکوز و اسید های چرب شناور در رحم بیشتر از آنهایی بود که وزن طبیعی داشتند. این ملکول ها پروتئین هایی را در آزاد می کنند که سوخت و ساز و کنترل اشتها را در مغز جنین تحت تأثیر قرار می دهد. تحقیق مشابهی بر روی کودکانی که قبل و بعد از عمل جراحی معده برای لاغری مادران متولد شدند، انجام شد. این مادران که بعد از عمل جراحی وزن کمتری داشتند در مقایسه با فرزندان قبلی، نوزادان لاغر تری هم به دنیا آوردند. پس مادران آینده باید بدانند با تغذیه ی مناسب می توانند از چاقی فرزندان جلوگیری کنند.
6. بیشتر بخوابید تا بیشتر وزن کم کنید
در آزمایشگاهی در آمریکا میزان خواب افراد در کنارعادات غذایی آنها مورد بررسی قرار می گیرد. اگر میزان خواب روزانه ی انها کمتر از 7 تا 8 ساعت باشد، بجای مصرف دارو یا رژیم غذایی به آنها توصیه می شود که بیشتر بخوابند. وقتی افراد بیشتر می خوابند بیشتر احساس سیری می کنند و بنابر این می توانند وزن خود را کم کنند. دلیل اینکه کم خوابی بر چاقی تأثیر دارد این است که بی خوابی توازن هورمون ها را بر هم می زند و باعث کم شدن هورمون لپتین (که باعث احساس سیری می شود) شده وهورمون گرلین (که باعث ایجاد گرسنگی می شود) را افزایش می دهد. بنابر این احساس می کنیم گرسنه هستیم در حالی که نیستیم و شروع به خوردن می کنیم درنتیجه خوابیدن می تواند ارزان ترین روش درمان چاقی باشد.
7. وزن همسران در چاقی افراد تأثیر دارد
دانشمندان عقیده دارند که افزایش یا کاهش وزن می تواند مسری باشد. اگر یکی از همسران چاق باشد 37 درصد احتمال دارد که دیگری هم چاق تر شود. نتیجه اینکه چاقی می تواند درون جوامع کوچک اجتماعی مثل گروه دوستان و همکاران نیز پخش شود.
8. گاهی یک ویروس ممکن است باعث چاقی شود
آندنوویروس دلیل بیماری های زیادی است از بیماری های تنفسی گرفته تا ناراحتی های روده؛ ارتباط این ویروس با چاقی زمانی کشف شد که محققان این ویروس را به مرغ ها تزریق کردند و مشاهده کردند که باعث چاقی آنها شد. سلول های بنیادی هم که قابلیت این را دارند که به انواع مختلفی از سلول ها تبدیل شوند، وقتی به این ویروس آلوده شدند به سلول چربی تبدیل شدند. این ویروس علاوه بر افزایش تعداد سلول های چربی می تواند باعث افزایش میزان چربی درون سلول ها نیز بشود. علاوه بر این بر اساس برخی تحقیقات، بدن افراد چاق برای برخی ویروس ها مثل آدنوویروس-36 آنتی بادی نمی سازند. بنابر این با وجود واکسن سرما خوردگی ممکن است قدم بعدی در علم پزشکی تولید واکسن ضد چاقی باشد.
9. مصرف شیرینی و بیسکوئیت واقعاً اعتیاد آور است
درست است که غذا مثل الکل یا مواد مخدر اعتیاد آور نیست اما تشابهاتی هم با هم دارند. وقتی به برخی افراد مورد آزمایش لیستی از غذا های مورد علاقه شان نشان داده شد همان بخشی از مغزشان فعال شد که در افراد معتاد فعال است. این احساس مربوط به دوپامین است، هورمونی که باعث ایجاد انگیزه و احساس لذت می شود. بنابر این وقتی افراد چاق دوپامین کمتری دریافت کنند باید غذای بیشتری مصرف کنند تا به احساس لذت مطلوب برسند.
10. بیماری های گوش ممکن است باعث تضعیف غدد چشایی شود
افرادی که قادر نیستند مزه ی غذا ها را به خوبی تشخیص دهند غذا های چرب تر و شیرین تر مصرف می کنند و در نتیجه بیشتر دچار چاقی هستند. بنابر این نوعی ناراحتی گوش که ممکن است به اعصاب چشایی که از گوش میانی می گذرد صدمه وارد کند درک مزه ی غذا ها را با اشکال مواجه می کند. 6584 پرسشنامه توسط یک تیم پزشکی بررسی شد و نشان داد که بیشتر افراد بالای 35 سال که دچار اضافه وزن بودند در طول زندگی خود از ناراحتی های مختلف گوش رنج برده بودند وتحقیقات بیشتر نشان داد که بسیاری از آنها عاشق شیرینی و غذا های پر چربی بوده اند شاید به این دلیل که آسیبی که به اعصاب چشایی آنها وارد شده بود مانع از آن می شد شدت شیرینی یا چربی غذا ها را به درستی درک کنند. گوش دردی که در کودکی اتفاق می افتد باید به درستی درمان شود تا باعث چاقی در بزرگسالی نشود.
11. خوراکی هایی که آنتی اکسیدان دارند ضد چاقی هم هستند
رادیکال های آزاد نه تنها باعث چین و چروک بلکه حتی باعث چاقی هم می شوند. این ملکول ها به سلول هایی که باعث می شوند احساس سیری کنیم صدمه می زنند. وقتی که غذا می خوریم رادیکال های آزاد ظاهر می شوند اما علاوه بر آن هر زمانی که شکلات یا چیپس هم می خوریم آزاد می شوند. بنابر این هر سال که می گذرد سلول هایی که نشانه ی سیری هستند بیشتر دچار صدمه می شوند و احساس سیری را دیر تر مخابره می کنند در نتیجه غذای بیشتری مصرف می کنیم. بهترین راه مقابله با این حالت جلوگیری از مصرف هله هوله و بجای آن خوردن مقدار زیادی میوه و سبزیجات پر رنگ و سرشار از آنتی اکسیدان است.
12. حتماً رژیم غذایی خاصی را دنبال کنید
همه ی انواع نویسنده های رژیم غذایی موافق هستند که 4 قانون اصلی در داشتن یک رژیم غذایی سالم باید رعایت شوند.
- کربوهیدرات ها را باید به صورت کامل (غلات سبوس دار) استفاده کنید، غذا های فیبر دار فراموش نشوند.
- از چربی های ترانس و اشباع شده پرهیز کنید.
- از گوشت و پروتئین بدون چربی استفاده کنید.
- سعی کنید که خود را با میوه و سبزیجات سیر کنید.
کلید اصلی در تغذیه ی سالم این است که اعتدال داشته باشید نه اینکه خود را از خوردن چیز های خاصی محروم کنید و رژیمی را انتخاب کنید که برای روش زندگی شما مناسب باشد.
13. می توان در عین چاق بودن سلامت و تندرست هم بود
امروزه بسیاری از محققان عقیده دارند که سلامتی ربطی به سایز ندارد. تحقیقی که در آمریکا انجام شده نشان داده است که 51 درصد از افرادی که اضافه وزن داشتند و 32 درصد از افراد چاق، کلسترول، قند خون و چربی خون متعادلی داشتند. علاوه بر این 23 درصد از افراد لاغر از نظر سوخت و ساز بدن دچار اختلال بودند که آنها را بیشتر در معرض بیماری های قلبی قرار می دهد. برای سالم بودن حدود 30 دقیقه ورزش ملایم، 5 روز در هفته کافی است و نیازی نیست حتماً از وسایل گران قیمت ورزشی استفاده کنید؛ پیاده روی به اندازه ی کافی موءثر است. مردانی که سلامت هستند کمتر در معرض خطر ابتلا به سرطان هستند بدون در نظر گرفتن سایز، دور کمر یا میزان سلول های چربی بدن.