642-امپراتوري ساسانی در طول قرن ها به طور موفقيت آميزي از خودش در مقابل امپراتوري روم/بيزانس دفاع كرد. اما این جنگ ها موجب شد که سرانجام به سرعت به وسيله قبايل مسلح عرب چادرنشين كه اخيراً هم با سلاح ايمان و عقیده به اسلام مجهز شده بودند، در هم بشکند. ايده هاي تساوي طلبانه و وحدت بخش اسلام که در مقابل ساختار اجتماعی سفت و سخت و انعطاف ناپذیر آخر دوره ساسانیان قرار داشت، نیز به مذاق بسياري از مردم پارس خوش آمد.
661-امام علي (ع) پسر عموي حضرت محمد (ص) و چهارمين و آخرين خليفه مسلمین به شهادت رسيد. از این نقطه، اسلام به دو بخش شیعه و سنی تقسیم شد. علت اصلی این اختلاف رهبري اسلام بود. شيعيان باور داشتند که حق خاندان حضرت محمد (ص) از طرف دخترش فاطمه (س) و حضرت علي (ع) است تا رهبري جهان اسلام را برعهده بگیرند. اگرچه حکومت پارس براي تقريباً نه قرن شيعه نشد، ولی شیعه نقشی محوری در تاریخ کشورمان ایفا کرد.
750-661-خلفای اموي به عنوان حاكمان جهان اسلام در صحنه ظاهر شدند. اموی ها تجربيات حكومت داري و مديريت ساساني را حفظ كردند. با این حال متفاوت از فرهنگ پارسي در نظر گرفته مي شوند. آنها سعي كردند تا زبان عربي را به زور به پارسي ها تحميل كنند كه نتيجه اش از بین رفتن زبان فارسي ميانه يا الفباي پهلوي به نفع الفباي عربي/ فارسي جديد بود كه تا امروز مورد استفاده قرار گرفته است. آنها همچنين تلاش كردند تا حس مستقل بودن و تشخص و بی همتایی پارسي ها را تحلیل ببرند و از بین ببرند و آنها را به نحوی که خود می پسندند عربی کنند. چنان که با مصري ها و آشوري ها هم همین کار را کردند.
680-امام حسين (ع)، پسر امام علي (ع)، به خاطر گردن ننهادن به حکومت اموی ها، در کربلا به وسيله آنها شهيد شد (کربلا اینک يكي از مقدس ترين مكان هاي شيعه است).
696-عربي زبان رسمي جهان اسلام شد.
750-با حمايت معنوي و مالي پارسي ها، عباسي ها به حكومت امويان پايان دادند. پيروزي سپاه عباسی با هدایت یک فرمانده پارسي به نام ابومسلم خراساني ممكن شد. پس از آن پايتخت اسلامي از دمشق به بغداد منتقل شد. بغداد يك شهر تازه ساز نزديك به پايتخت ساسانيان، يعني تيسفون بود. اين جابجايي سمبل بالا گرفتن قدرت پارس در جهان اسلام بود.
1258-750-خلفای عباسي به میزان زیادی به تشريفات اداری و وزراي پارسي اعتماد داشتند. رسوم پارسي به طور عمیقی در حکومت عباسی ريشه گرفت. دفاتر وزرا و ديوان (يا بوروكراسي دولتي) از مدل ساسانيان كپي شد. خلفای عباسی رويه هاي خود را با رسوم درباری تطبيق دادند و در تله تجملات شاهان ساساني گير افتادند. خانواده پارسي برمكي معمار ساختار سياسي عباسي ها شدند و چندين عضو خانواده آنها وزرای بزرگی شدند. سلسله عباسي اوج قدرت و شكوه جهان اسلام را به نمايش گذاشت.